Českotřebovský deník 142/2018 (13/5)
Vltava run 2018 v cíli

Z facebooku Dariny Hruškové:

Pozor, pozor, dnes po 15 hodině přijela ORLICKÁ MAŠINA ze stanice Šumava Zadov do stanice Praha Bráník. V case 31 hodin a 12 minut zdolala za velkého vedra 360 nelehkých kilometru, spousty kopců, přežila i průtrž mračen. Za pomoci noh 6 žen a 6 mužů nakonec zdárně bez větších karambolů dorazila do cíle. Bylo to super! Za rok se těším, už potřetí, na další super zážitek. Díky všem!
 
Výsledky najdete na tomto odkaze: https://vltavarun.cz/live/watch-handover/cil. podle výsledkové listiny dojela "Orlická mašina" na 96. místě z 293 klasifikovaných týmů. Mašina přijela sice cca 7 hodin za vítězem, ale zase o více než 7 hodin před posledním klasifikovaným týmem.  Je třeba gratulovat a obdivovat !
Velké poděkování  za záchranu života 

Ivan Pávek děkuje panu Matouškovi ze Zhoře za záchranu života pohotovým poskytnutím masáže srdce při zástavě srdeční činnosti ve Svinné 21. 4. 2018. Poděkování také patří všem občanům ze Svinné, kteří se do záchranné akce obětavě zapojili.
 
Přechod u Billy přehlednější - zeleň ustoupila

Poděkování patří všem, kteří dokázali přechod pro chodce u Billy učinit  přehlednější. Stačilo ořezat pár větví keřů, které se rozrostly tak, že  překážely výhledu jak chodcům, tak řidičům. Nejde ani tak o dospělé, kteří se přece jenom chovají rozvážněji. Ale děti se dokážou po chodníku rychle rozběhnout a žádným vozidlem v tomto místě nepočítají. Je dobře, že se problém podařilo v mezích možností vyřešit.  Do budoucna by bylo dobré zvážit, zda přechod umístěný v zatáčce, navazující na chodník schovaný za živým plotem k sobě vůbec patří a přijmout potřebné opatření   (mm)

Den matek: krásné počasí, tradiční koncert Řetůvanky,
kytičky maminkám, atrakce pro děti a plná Javorka

Nedělní odpolední program se skutečně vydařil. Akci pořádala MO KDU - ČSL a Koalice pro Českou Třebovou, přijel tako senátor Petr Šilar. Hlavní program zajistila Dechová kapela Řetůvanka s dirigentem Jiřím Zemanem, líbilo s etaké vystoupení také mažoretek  Byla to první letošní kulturní akce v Parku Javorka. Fotoreportáž bude ve zvláštním článku.  

Křest motorek u kovárny Františka Bečky na Lhotce

Taková akce se koná začátkem května  u kovárny Františka Bečky na Lhotce v posledních letech pravidelně. Letos na tradiční jarní setkání s O. Milošem Kolovratníkem přijela  spousta zájemců, někteří ti byli již např. loni, nebo předloni, jiní přijeli poprvé. Napočítal jsem zde na dvě desítky silných motorek.
Otec Miloš po přívítání přednesl připravený příběh z Nového zákona s podobenstvím, které bylo právě pro motorkáře  určitě užitečné. Po motlitbě potom postupně požehnal každé osádce, vyptal se na jejich rodinný příběh. Svým přístupem zajistil dušebvní rovnováhu a pohodu všech nejen na jejich následné nedělní spanilé jízdě, ale i na všech jejich cestách   během celého letošního roku. VÍCE ZDE  (mm)

Městské muzeum vyhlásilo fotosoutěž

Městské muzeum Česká Třebová, ZUŠ Česká Třebová a další partnerské organizace vyhlašují v rámci projektu Oslavy stého výročí vzniku Československa fotosoutěž na téma Symboly       a připomínky české státnosti. Fotosoutěž je určena žákům a studentům dvou věkových kategorií: 10-15 let (ročníky narození 2003-2008) a 16-19 let (ročníky narození 1999-2002). Tři vítězové v každé kategorii budou oceněni. Vybrané snímky budou vystaveny v rámci oslav 28. října 2018 od 18 hodin v Malé scéně. Uzávěrka přihlášek je 31. srpna 2018. Více informací o soutěži naleznete na http://zusct.cz/akce/.
 
Mezinárodní den muzeí

O Mezinárodním dni muzeí, který letos připadá na pátek 18. května 2018, bude vstup do muzea volný (platí pro expozice i výstavu).
Informace o akcích Městského muzea Česká Třebová naleznete i na webových stránkách muzea www.mmct.cz  a na  facebooku https://www.facebook.com/mmctcz
 
Nová výstava Barbory Žerníčkové v městské knihovně 

„Zobrazit lidské tělo je neuvěřitelná krása do které se musí člověk vcítit, aby ji dokázal stvořit.“
Obrázky Barbory Žerníčkové budou k vidění od 2. 5. do 22. 6. 2018 dle provozní doby knihovny.
 
Městská knihovna zahájila projekt "S knížkou do života"

V kolika letech začít chodit do knihovny? Městská knihovna Česká Třebová nabízí možnost odstartovat čtenářskou dráhu ihned po narození. Připravili jsme sadu věcí, která rodičům poradí, jak na to. V rámci projektu S knížkou do života (Bookstart) nabízíme nejen bezplatnou registraci malého čtenáře, ale také krásně ilustrovanou knížku předčítánek, kód k získání audioknihy zdarma či tipy na knihy, které číst. Pokud se zúčastníte Vítání občánků, které pořádá matrika Městského úřadu Česká Třebová, dostanete od nás tento Předčítánkový balíček. Protože se v letošním roce už slavnostní přijetí malých občánků uskutečnilo, můžete si námi připravenou plátěnou tašku s věcmi dodatečně vyzvednout na matrice.
Komunikace a předčítání dětem již od kojeneckého věku vede k větší představivosti, bohatší slovní zásobě    a lepší gramotnosti v pozdějším věku. V knihovně každou poslední středu v měsíci od 10 hodin pořádáme akci Knižní klubíčko. Navštivte ho společně s malými dětmi a připravte jim lepší start do života. Jste vítáni, pokud vás zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let nebo si chcete popovídat s jinými rodiči.
 

NOC KOSTELŮ V DLOUHÉ TŘEBOVÉ
OBOHATÍ ORCHESTR BÝVALÝCH ŽÁKŮ TŘEBOVSké Zušky

Noc kostelů  bude tentokrát s přízviskem „romantická“
Kostel sv. Prokopa v Dlouhé Třebové 19:00 hod.
 
Účinkují: 
Komorní orchestr bývalých žáků ZUŠ Česká Třebová
Henriette – romantická zpěvačka
Po hudebním vystoupení možnost komentované prohlídky kostela,
výstupu na ochoz věže (jen s hladkou podrážkou a doprovodem).

 
 
Sympózium odborníků  pod Kunětickou horou 

V Golf & Spa Kunětická hora bylo ve čtvrtek ráno zahájeno II. Multioborové setkání odborníků zabývajících se problematikou pánevního dna. Akci s mezinárodní účastí pořádá Nemocnice Pardubického kraje ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Hradec Králové, Fakultou zdravotnických studií Univerzity Pardubice a Aesculap Akademií. Úvodu dvoudenní konference chirurgů, gynekologů a urologů se zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. 
Díky odborným garantům v osobách pánů docentů Šilera, Párala a Koštála se podařilo do našeho regionu dostat skutečnou špičku v tomto oboru a věřím, že postupy a metody, které jsou běžnou součástí například v Itálii či Německu brzy zavedeme do léčebných postupů i v našich zařízeních. Za velmi přínosné považuji také to, že účastníci konference budou moci v přímém přenosu sledovat některé operační zákroky s komentářem k postupu lékařů v těchto konkrétních případech,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Rozvoj našich zdravotnických zařízení nespočívá pouze v investiční činnosti do stavby nových budov, pořizování moderní techniky, ale také v rozvoji lidských kapacit a znalostí našich lékařů. Tato prestižní konference je toho jednoznačným důkazem,“ doplnil hejtman Netolický. 
V rámci dvoudenního programu se účastníci seznámí s nejmodernějšími léčebnými postupy v oblasti komplexních prolapsů pánevního dna, poruch sfinkerů, rektoanální píštěle či řešení urologických komplikací po operacích pánevního dna. Mezi nejvýznamnější panelisty patří Gabriele Naldini z Univerzitní nemocnice v Pise, Roland Scherer z Berlína, Domenico Mascagni z Univerzitní nemocnice v Římě či jeho kolega Giovani Milito. Garanty přednášek jsou docenti Jiří Šiler, Milan Košťál a Jiří Páral. Akci pořádá Nemocnice Pardubckého kraje ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Hradec Králové, Fakultou zdravotnických studií Univerzity Pardubice a Aesculap Akademií.