Kruh přátel hudby v České Třebové má nového předsedu

Poslední koncert sezóny se konal v sobotu 2. června v Malé scéně, vystoupilo Trio Guarneri Prague Ivan Klánský (klavír) - Čeněk Pavlík (housle)  - Marek Jerie (violoncello). Byl to 501. českotřebovský hudební večer, měl  vysokou kvalitu, posluchači byli spokojeni. Na programu byly skladby Josefa Suka, Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka, speciálně připravení pro nástrojovou sestavu, která se na koncertě představila.  Byl to večer klubový a měl slavnostní úvod.
Po dvanáctiletém působení z funkce dosavadního předsedy KPH odstoupil RNDr. Jaroslav Demel, aby předal svou úlohu do rukou nově zvoleného předsedy, který se stal Jaroslav Plocek.  Dosavadnímu předsedovi KPH poděkoval za práci ředitel Kulturního centra Mgr. Josef Kopecký a předal mu kytici květů. Jaroslav Demel slíbil další spolupráci, rozhodně bude dále pravidelným návštěvníkem koncertního abonomá v dalších sezónách. Zanechal za sebou v KPH práci, která je rozhodně vidět, podařilo se zvýšit počet abonentů KPH, výběr  umělců vystupujících na českotřebovských koncertních večerech byl pestrý a zajímavý, podařilo se zajistit restaurování koncertního křídla ZUŠ pro  Malou scénu a tedy i pro koncerty KPH. Jedná se o jeden z nejkvalitnějších nástrojů, se kterými se klavíristé mohou na koncertech v českých městech setkat.
Nový předseda KPH Jaroslav Plocek poděkoval za důvěru, slíbil kvalitní přípravu dalších koncertních sezón. Nakonec již jistě příznivci  koncertů KPH zaznamenali, že se začal  touto otázkou zabývat během letošní sezóny a připravuje pravidelně pro propagaci koncertů v Českotřebovském zpravodaji rozhovory s vystupujícími umělci před koncertem, které jsou také potom uvedeny v koncertních programech. Na některých koncertech byly také lektorské úvody, na tom sobotním členové vystupujícího tria absolvovali na jevišti vstupní rozhovor s Janou Mimrovou. Napomohl vytvořit v sále výbornou atmosféru, ve které se umělcům dobře vystupuje. Posluchači  tak získali autentické informace od umělců navíc Bylo to lepší, než kdyby si to "jen tak" přečetli v programech.  Trio Guarneri Prague již v České Třebové vystupovalo, přijeli k nám jako na známou koncertní štaci a to jistě dále umocnilo jejich výkon, na  kterém nebylo možné najít žádnou chybičku.
Sezóna 2017 - 2018  skončila, od září začne sezóna další. její program zatím nebyl vyhlášen, ale bude opět bohatý a zajímavý, podle tradice posledních let jej zahájí koncert umělců spojených těsně z Českou Třebovou - nejlépe tak, že se zde narodili.  Na prvním koncertu KPH v nové sezóně tak přivítáme flétnistku Kateřinu Graffovou - Zoubkovou.  Tradičním místem pro koncerty KPH bude opět Malá scéna, ale počítá se i s tím, že jeden z koncertů - ten květnový   se uskuteční v kostele sv. Jakuba.  O tom všem se více dozvíme v rozhovoru s novým předsedou KPH Jaroslavem Plockem, který připravíme do červencového čísla Českotřebovského zpravodaje. (mm)

     Jana Mimrová                                                                                       Ivan Klánský


              Čeněk Pavlík                                                                                  Marek Jerie