Českotřebovský deník 217/2018 (27/7)
Českotřebovský zpravodaj
srpen 2018

  • V posledních dvou červencových dnech 30. a 31. července vyjde další stostránkové srpnové vydání Českotřebovského zpravodaje na srpen 2018. 
  • Úvodník Karla Kubišty se věnuje "hitu letošního léta", tedy otázce plagiátorství, letní dění spojené s radnicí je spíše ozvěnou dění, které proběhlo v měsíci červnu. Jde ovšem o věci důležité, např. o koncepci sportu ve Třebové, otázku územního plánování zaměřeného především na průmyslovou oblast města, věnujeme se také rekonstrukci sportovního stadionu na Skalce a jeho historii.
  • Z důležitých příspěvků jmenujme např. pětistránkový původní materiál Oldřicha Gregara věnovaný  50. výročí srpnových událostí roku 1968 v České Třebové s původním fotografickým materiálem. Jeho rozsah by mohl být větší, proto bude dále doplňován o další dokumenty na webových stránkách Českotřebovského deníku.
  • Také v srpnovém čísle najdeme několik rozhovorů:
  • O práci s možnostech sportovní komise města hovoří Jaroslav Badzik, předseda této komise, další rozhovor jsme připravili s kandidátem ODS na starostu města Josefem Kopeckým.
  • Třetí rozhovor vede Pavla Skopalová s vedoucím 5. oddílu vodních skautů Oldou Pešinou o tom, jaká byla letošní jarní sezóna  vodních skautů. A najdeme zde ještě rozhovor čtvrtý s bývalým českotřebovským starostou Jiřím Páskem, který posledního července oslaví své kulaté 85. narozeniny.
  • Nejrozsáhlejším příspěvkem je jedenáctistránkový katalog Domu dětí a mládeže Kamarád, ve kterém uvádí kompletní nabídku zájmových kroužků na další školní rok. Od 1. srpna je totiž již spuštěn přihlašovací program do zájmových útvarů DDM a kdo dřív přijde, ten se uchytí.  Je třeba, aby se také přihlásili i ti, co do zájmového kroužku chodili i loni a chtějí v tom pokračovat.
  • V říjnu, tedy vlastně za dva měsíce budou komunální volby, nejdůležitější volby, které pro Třebováky existují. je proto logické, že je řada příspěvků od příznivců různých volebních stran věnována problematice voleb a volebních programů. 
  • Snad poprvé v historii se podařilo připravit komplexní hodnocení práce českotřebovské základní umělecké školy. Po přečtení příspěvku Jarmily Holcové budou čtenáři překvapeni nad tím, co všechno se podařilo během uplynulého školného roku udělat.  Obsáhlí je také sportovní a společenská rubrika. V rubrice Historie - osobnosti je mimo tradiční pokračování Českotřebovského kalendária také vzpomínka na nedávno zesnulou Stanislavu Zavřelovou, ředitelku ZŠ,  leteckého nadšence Josefa Gregora, a v obsáhlejším materiálu Miloslava Renčína si připomeneme, jaký je pohled památkářů na českotřebovskou rotundu sv. Kateřiny.
  • Je toho samozřejmě ještě mnohem více, to si však přečtete v přímo na stránkách  nového srpnového vydání Českotřebovského zpravodaje.                                                                                                                                   
  • MILAN MIKOLECKÝ

  • Sloupek na roku Podbranské a Chmelnice už je natřený

    Od pátku 27. července už nově instalovaný litinový sloupek u křižovatky nikdo nepřehlédne. Za důslednost chválíme!

    Křivolík

    Zatímco při cestě do Litomyšle nepřehlédneme rozestavěnou budovu nového závodu Techplastu, a.s., na okolní přírodu jsme si zvykli a moc  si jí nevšímáme. Podívejme se také na krásnou přírodu v okolí a soustavu malých rybníčků. Na druhém snímku je rybníček Panamák, který ztrápí letní nedostatek vody i její zvýšená teplota (je to chovný rybník MO ČRS). Je zde také krásná příroda kolem, kterou se podařilo uchránit a která bude dobrým filtrem pro oddělení průmyslové oblasti od  budoucího  koupaliště.  Horší to budou mít zahrádkáři, kteří zde v zóně určené pro rekreaci využívají pronajatou půdu, získanou historickým pachtem od města již téměř před 100 lety.  Jejich novým trápením bude velká blízkost průmyslového areálu se vším co k tomu patří.  Klid tu rozhodně nebude. Kdo ví zda alespoň o víkendech.  Přírodní oblast Křivolík je třeba využít, využití připravit. jde především o koupaliště.  VÍCE ZDE
    ST͎NOSTI NA ZNAČENÍ

    Ráno, když jsem jel do práce, snažil jsem se prověřit značení uzavírky směr Zacharovec. Avizovaný zákaz vjezdu je již na ulici Litomyšlská, na konci Kubelkovy ulice je upozornění zákaz vjezdu 1400 m. Všechny směrové tabule s výjimkou té přímo u uzavírky (viz. foto) jsou přeškrtnuté a objížďka vyznačena. Dotaz zněl, proč není označení zákazu odbočení vpravo na Dlouhou Třebovou. Jediné značení odbočky je opět na fotografii. Uzavírka křižovatky je proto, že práce probíhají i na ní samotné. Proto prosím občany Česká Třebová, Obec Přívrat, Řetová, Sloupnice, Řetůvka o trpělivost. Slibená rekonstrukce této komunikace je nyní krajem realizována, skončení uzavírky by mělo být kolem 20.8. Akce Gulášfest, Vinobraní i Ústecká jedenadvacítka by neměly být ohroženy. (Z Facebooku Martina Netolického)
    Letecký den na letišti U Dvora patřil především modelářům

    Přiletělo také několik ultraligtů, létalo se zde již dopoledne. Proti jiným letům zde ovšem bylo letadel, ale i diváků podstatně méně. Byli to zejména znalci, kteří v oblasti letectví a zejména leteckého modelářství opravdu vyznají.  Bylo pro ně dobře postaráno. Po celé odpoledne mohli přihlížet zajímavým letům leteckých modelů, také akrobacii, obdivovat  techniku ado detailu propracované modely. třeba ten historický model Kašparovala letadla sice letos nelétal, ale byl opravdu k obdivu všech.  Není až tak malý, na jeho transport je zapotřebí docela velké  dodávkové auto.  Více ZDE

    zahájení 13. ročníku CHL SE BL͎Í

    Do soutěže se přihlásily všechny týmy z loňského ročníku což je 26 týmů, všem tímto děkuji za důvěru. Na základě množství přihlášených týmů byl stanoven herní systém, cena za zápasy, a tím za celou ligu. Vše je zapracováno v přiložených soutěžních řádech. V jednoduchosti shrnu pár základních informací:

    • Herní systém stejný jako v předchozím ročníku, tři ligy, tři kola, v lize každý s každým.
    • Systém pohybu (sestup - postup) mezi jednotlivými koly také stejný jako v loňské sezoně
    • Nasazení týmů do jednotlivých lig na základě výsledků
    • Hrací doba 3 x 14 min čistého času
    • Zápasy budou řídit dva rozhodčí, jeden časoměřič
    • Tresty ve hře dle soutěžního řádu, vzhledem k jednomu časoměřiči je každý potrestaný hráč povinen zavřít dvířka trestné lavice za sebou po ukončení trestu ve hře, dodatek trestů po zápasu včetně peněžitých trestů bude upřesněn a vydán do zahájení soutěže
    • Platby budou probíhat na základě vystavených faktur

    Snad pro začátek vše, předpokládaný termín zahájení ligy je 14. 9. 2018 vše bude včas upřesněno. Los se pokusíme dodat nejdéle do konce srpna. Zimní stadion zahajuje provoz 13.8.2018