Českotřebovský deník 258/2018 (9/9) 
ČESKO - NORSKÁ Studijní výměna  dvacetiletá
Jde o spolupráci Gymnázia Česká Třebová a Sigdal ungdomsskole Prestfoss

Příští rok to bude dvacet let od první reciproční návštěvy studentů Gymnázia Česká Třebová a norské školy Sigdal ungdomsskole. Poprvé se ve skutečnosti jednalo o exkurzi a bádání dětí v rámci environmentálního projektu Globe. Postupně se spolupráce rozšířila na základě osobních kontaktů na pravidelnou výměnu, která má zejména pro české studenty velký jazykový význam, protože děti bydlí jak u nás, tak v Norsku v rodinách. Komunikace v angličtině je pro řadu z nich první zkušeností a mohou vidět, jak důležitá výuka jazyků je. Před několika měsíci mě při návštěvě Pardubic velvyslankyně Norského království upozornila na možnost čerpat dotační prostředky na podobné aktivity z bilaterálního fondu. Proto jsme jako zřizovatel jako bod programu zařadili oficiální jednání mezi školami a hledali cesty, jak dětem v příštím roce snížit náklady na cestu. Za českou stranu se vedle zástupců krajské samosprávy zúčastnili bývalý ředitel gymnázia Petr Poldauf, který je předsedou Spolku gymnázia Česká Třebová a stávající ředitel Josef Menšík.
ZAŽIJTE TO ZNOVU!
100. VÝROČÍ VZNIKU ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY

VRAŤTE SE S NÁMI O 100 LET ZPÁTKY. Dominantou bude dobová slavnost včetně kulturních vystoupení, virtuální prohlídka míst, kde vznikla republika, lidé budou moci navštívit tehdejší obecnou školu a ochutnají prvorepublikovou gastronomii. Součástí programu bude i příjezd prezidenta T. G. Masaryka. Večer se část náměstí ponoří do národních barev a následně se za pomoci videomappingu na vybrané budově odehraje magický příběh starý přesně 100 let. V 17. 45 hod. bude vyhodnocení městské vycházkové hry Po stopách významných osobností roku 1918.
Staré náměstí Česká Třebová / Pátek 14. září 2018 / Začátek v 14.00 hodin / Vstupné: zdarma

Příjemné odpoledne v Javorce

Neděle 8. září nabízela v okolí více možností zábavy. V Dlouhé Třebové  bylo v sobotu odpoledne zajímavé posezení pro přátele dechovky Řetůvanka a kapely Fleret, v Semaníně v areálu  u Myslivecké chaty a na hřišti hráli Ahasveři a především  legendární skupina Turbo a bylo zde snad tisíc návštěvníků včetně dětí, pro které byly připraveny v rámci akce Podzimní radovánky opravdu zajímavé atrakce. Příjemně bylo ovšem také v Javorce u hudebního pavilonu, kde  sdružení 27 statečných uspořádalo předvolební koncert skupiny Rozladěnci. Odtud jsou i následující fotografie

Jazz & Blues On The Rails Podzim 2018 
Tenor Battle
Osian Roberts & Ondřej Štveráček Quartet

Souboj dvou špičkových saxofonistů. Zkušený velšský saxofonista Osian Roberts bude bojovat o přízeň publika proti Ondřeji Štveráčkovi, jenž patří mezi nejvýznamnější české muzikanty posledního desetiletí. Vítězství jednoho z nich posoudí publikum. Ojedinělé hudební výkony, které je raritou vidět a slyšet! 
Malá scéna Česká Třebová / Začátek v 19.00 hodin / Vstupné: 120,- Kč
 
Ad: Tenisová hala 

Vysoké pětimetrové protihlukové stěny  umístěné kolem železnice vadí, organizujeme proti nim petice a sestavujeme tým odborníků, který vymýšlí něco jiného a lepšího. Město verzi protihlukových opatření s využitím vysokých stěn odmítlo. Kdo by přece potom celý život koukal z okna do třeba 10 metrů vzdálené nevzhledné vysoké stěny bez oken ! 
Ještě daleko vyšší stěny tenisové haly umístěné "přes ulici" jen 7 - 8 metrů od domů přímo naproti oknům v Husově ulici ovšem nevadí, zřejmě nijak nestíní a nikoho neomezují, nedochází ani ke snížení ceny postižených nemovitosti. Město toto řešení naopak prosazuje, vždyť to je přece pro dobro tenisu. Přece: "Ať se udělá cokoliv dobrého, lidé nejsou nikdy spokojeni..." (Zřejmě to mají vyřešit dobré sousedské vztahy)
Účelové jednání je z toho vidět na první pohled. Na takové veletoče jsme si snad už  zvykli i z jiných  případů. Ani s jakoukoliv kompenzací nelze počítat, ty praskliny a doživotní znehodnocení bydlení přece nestojí za řeč. Platí přece známá "Hlava XXII":
§22 Pravdu má vždycky jen úřad nebo starosta.  §23 Pokud nemá pravdu, tak platí §22.
To neznamená, že by Česká Třebová neměla mít tenisovou halu, jen měla být postavena jinde.
Chce to jen mít nějakou koncepci, která bude veřejně známá, veřejně projednaná a odsouhlasená. Rozzlobený čtenář.

První vítězství Lokomotivy v novém ročníku kuželkářské interligy
KK PSJ Jihlava ŠK Železiarne Podbrezová 0 : 8 3422 : 3642
TJ Slavoj Veľký Šariš KK Inter Bratislava 7,5 : 0,5 3557 : 3373
KK Tatran Sučany ŠKK Trstená Starek 1,5 : 4,5 3571 : 3739
TJ Lokomotiva Česká Třebová TJ Sokol Luhačovice 7,5 : 0,5 3738 : 3506
ŠK Modranka SKK Rokycany 2 : 6 3398 : 3526
TJ Sokol Brno Husovice Klokani CB Dobřany 4 : 4 3546 : 3510

Přesvědčivé vítězství českotřebovských kuželkářů, kteří potvrdili svoje kvality a porazili loňský nejlepší český interligový tým. V neděli 9.9. dopoledne od 10 hodin hosti českotřebovská kuželna nejlepší tým Česka a Slovenska ŠK Želiezarně Podbrezová, můžeme se těšit na vysoké výkony, které se jinde hned tak neuvidí.

V neděli 9.9. začíná příprava Kohoutů v 17.15

Přípravné duely:
Neděle 9. září:      Kohouti Česká Třebová – Trutnov (17.15)
Neděle 16. září:    Trutnov – Kohouti Česká Třebová (17.30)
Středa 19. září:     Kohouti Česká Třebová - Stadion Nový Bydžov (18.30)
Neděle 23. září:    Kohouti Česká Třebová – Stadion Nový Bydžov (17.00)
Krajská liga Pardubického kraje bude zahájena v neděli 30. září, v prvním utkání nové sezony Kohouti doma přivítají Lanškroun.