Českotřebovský deník 309/2019 (9/11)
Kuželkářská interliga:  těžký soupeř - SKK Rokycany

Českotřebovským kuželkářům se doma v sobotu 9. listopadu nedařilo.  Ani diváků se nesešlo tolik, kolik si význam zápasu zasluhoval, někdy byli rokycanští příznivci hlasitější.  Domácí dokázali jen jedinou šestistovku (Dobeš 601) a nedařilo se ani Janu Bínovi, který dosáhl "jen" 579 bodů. Celkový počet poražených kuželek byl podprůměrný. Proti dřívější době se také zdá, že to nějak v té naší českotřebovské kuželně "přestalo padat" jako dřív.  Je nutné ovšem pochválit našeho soupeře, který  byl skutečně lepší. Věřme, že další utkání budou pro Lokomotivu šťastnější....
KK Slavoj Praha KK PSJ Jihlava 1 : 7 3471 : 3676 Detail
TJ Slavoj Veľký Šariš TJ Rakovice 5 : 3 3433 : 3422 Detail
ŠK Železiarne Podbrezová KK Inter Bratislava 8 : 0 3745 : 3378 Detail
TJ Lokomotiva Česká Třebová SKK Rokycany 2 : 6 3467 : 3572 Detail
TJ Sokol Luhačovice KK Tatran Sučany 3 : 5 2864 : 3428 Detail
KK Trstená Starek TJ Sokol Husovice 5 : 3 2890 : 2807 Detail
Rubrika Českotřebovské kalendárium dovršila dvacet let existence.                

Poprvé se Českotřebovské kalendárium  objevilo v Českotřebovském zpravodaji na leden 2000. Od té doby bylo v každém čísle po dalších dvacet ročníků  až nyní do prosince 2019. Celkem tedy vyšlo 240 kalendárií, to poslední 240. na prosinec  již máme připraveno ZDE.  Celkový přehled o všech vydaných kalendáriích za posledních 20 let najdete v rubrice kalendárium na hlavní straně Českotřebovského deníku nebo také ZDE.  Rubriku připravoval Jan Skalický, který také vede databázi českotřebovských rodáků a občanů, kteří měli pro naše město velký význam, žili zde, i když se zde nenarodili. V posledních letech je místo narození ve skutečnosti irelevantní, neboť jde o město s porodnicí, kterých v podstatě ubývá, takže tento pojem "rodák" dle občanky ztrácí  vlastně na významu.   Za rodáka tedy považujeme toho, kdo  ve svém městě žil od dětství a mládí. Já sám bych byl podle rodného listu "rodák z Litomyšle", za kterého se ovšem nepovažuji.
Českotřebovské kalendárium v té podobě co dosud bylo nyní v dalších číslech Českotřebovského zpravodaje nebude, i když i zde se bude zpravodaj všímat významných výročí  zejména žijících Třebováků.  Na internetu v Českotřebovském deníku však bude Českotřebovské kalendárium i nadále  a budeme jej dále obohacovat o nové významné osobnosti a případně odkazovat na starší vydání kalendária. Považují za významné, aby si město dovedlo připomenout  zásluhy významných osob, které zde žily a pracovaly. Svědčí o tom ohlasy čtenářů, někdy žádajících doplnění uvedených dat o další podrobnosti. (mm)
 
Dámský karetní turnaj v Hliníkách ve hře PRŠÍ opět ve velkém stylu              

V sobotu 9.11. 2019 se ve spolkové chatě v Hliníkách  uskutečnil již 11. ročník dámské karetní hry "Prší". Sešlo se 32 dívek a žen všech věkových kategorií. Některé se zúčastnily každého ročníku, některé poprvé, ale všechny s úžasně dobrou náladou, kterou rozdávaly navzájem mezi sebou a vytvářely tak neopakovatelnou atmosféru setkání lidí, kteří se přišli pobavit a prožít vyjímečnou sobotu. Každoročně je tato ošperkovaná cenami pro vítězky, ale i pro všechny ostatní účastnice. Nejkrásnější ceny věnoval přítel "Klubu Hliníky" pan Bedřich Pecháček, který vlastnoručně nasbíral, zavařil, nasušil a zpracoval houby, jablka, ostružiny, ořechy a věnoval tak zavařené houby "praváky" nakyselo, nasušené křížaly, loupané vlašské ořechy a ostružinové šťávy, za což mu patří opravdový "karetní" dík. Dále děkujeme tímto pivovaru "Faltus", který svými věnovanými cenami  významně přispěl k radosti oceněných hráček, firmě "Spolsin", který každoročně věnuje svoje krásné výrobky do tomboly a dělá radost zúčastněným hráčkám a samozřejmě městskému úřadu Česká Třebová, který má veliký podíl svými reklamními dárky na radosti z výher. Děkujeme tímto i pánům Jiráskovi, Koblížkovi a Knietelovi, bez kterých by tato akce nebyla tím, čím byla, je a snad i bude..... a v neposlední řadě i panu Mílovi Dostálovi, který se postaral o hudební produkci a tanečnímu uvolnění zúčastněných hráček a přátel klubu Hliníky. A na závěr jména prvních tří vítězných hráček: 1. místo - Nikol Hanzlíčková, 2. místo - Pavlína Hejlová, 3. místo - Majka Poláková.
Za krásnější polovinu klubu Hliníky všem výše jmenovaným a zúčastněným děkuje Klaclová Renata."
 

Skautské středisko Javor hlásí

SKAUTSKÁ AKADEMIE - 100 let střediska Javor

6.12.2019 16.00 – 19.00 v Kulturním centru Česká Třebová
Srdečně zveme širokou veřejnost na skautskou akademii, která se ponese v duchu oslav 100 let našeho skautského střediska. Můžete se těšit na vystoupení jednotlivých českotřebovských skautských oddílů. Vystoupení budou proloženy krátkými hrami, které si můžou užít i Vaše děti. Akce je zároveň symbolickým zakončením velkého roku oslav 100 let, a tak proběhne také promítání fotografií z celého roku.
PLAMÍNEK AŽ DOMŮ – Roznášení Betlémského světla

23.12.2019 17.00 – 21.00 v České Třebové
Českotřebovští skauti se letošní Vánoce budou opět snažit rozzářit Betlémským světlem řadu domovů. Již tradičně budou roznášet Betlémské světlo obyvatelům České Třebové. Plamínek je možné si objednat zasláním SMS ve tvaru "BS adresa nápis na zvonku" na číslo 604 678 604 nebo na webu http://betlemske-svetlo.javorct.cz/ a my Vám světýlko v podvečerních hodinách doneseme.
 
ROZDÁVÁNÍ BETLÉMSKÉHO SVĚTLA NA STARÉM NÁMĚSTÍ

24.12.2019 9.30 – 11.30 na Starém náměstí v České Třebové
Rozdávání Betlémského světla symbolizujícího pohodu, klid, mír a víru budou skauti opět po roce rozdávat na Starém náměstí. Rádi Vás uvidíme u vánočního stromu s lucernou na betlémské světlo. Rozdávat ho budeme od 9.30 do 11.30.


Volejbalistky Sokola Česká Třebová hostily Červený Kostelec 

Z 9. a 10. dvojkola získaly doma pouze 3 body za vítězství v prvním dopoledním zápase v poměru 3 : 1, odpolední zápas se již tak nepovedl a domácí hráčky prohrály 3 : 0. V tabulce zůstávají po 10. kole na 4. místě. Je třeba uznat, že Červený Kostelec si letos vede dobře a usadil se na 2. příčce druholigové tabulky. Na českotřebovský Sokol má náskok 5 bodů.

Koupím garáž V Lukách, telefon  603 720 832                    

Hokejbalisté na závěr podzimní sezóny porazili Žamberk 8 : 0

Utkání bylo rozhodnuto již v 1. třetině, kterou Lokomotiva vyhrála 4 : 0.  V každé další části hry pak přidala ještě dvě branky.
Další utkání hraje Lokomotiva až v březnu 2929. Tabulka ovšem ještě není úplná, na podzim se budou hrát ještě další zápasy. Třetí místo v tabulce by nám již po podzimních bojích neměl nikdo vzít.

2. Liga - ČECHY VÝCHOD - základní část - stav k 9. listopadu 2019

Poř.
Název týmu
Z
V
VP
R
P
Skóre
B
1. Ježci HM 10 9 0 0 1 56:23 27
2. Svítkov Stars B 9 6 1 0 2 44:28 20
3. Č.Třebová 10 5 1 2 2 38:22 19
4. Autosklo PCE B 10 5 1 0 4 36:32 17
5. Chlumec n./C. 9 2 1 3 3 27:34 11
6. Žamberk 9 2 2 1 4 27:39 11
7. H.Králové B 9 1 0 1 7 20:40 4
8. 1.HBC Svitavy 8 0 1 0 7 21:51 2

I veřejné zakázky mohou být sociálně odpovědné 

Pardubický kraj ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR uspořádal setkání sociálních podniků a zástupců obecních úřadů ke společensky odpovědnému o zadávání veřejných zakázek. Veřejná správa se může stát příkladem sociálně odpovědného chování. Přítomní se seznámili s řadou příkladů dobré praxe.
Je to jedna z forem, jak pomoci sociálním podnikům a propojit je se zadavateli zakázek z veřejného sektoru. Často se setkáváme s tím, že by obce měly zájem využít sociální podniky, ale bojí se, aby nechybovaly při objednávání nebo zadávání zakázek. Na druhé straně jsme chtěli ukázat sociálním podnikům, jak své služby nabízet a zapojit se do vypsaných veřejných zakázek. Nemusí se vždy jednat o velké finanční objemy, ale často obce potřebují drobné služby, jako je například úprava zeleně, úklid, drobné opravy, drobné dárky a prezentační materiály, zajištění akcí a občerstvení a podobně.
Dobrá praxe v oblasti odpovědného zadávání veřejných zakázek, při kterém se využívají nabídky produktů a služeb sociálních podniků, je i na Krajském úřadu Pardubického kraje, který například objednává do svého občerstvení čerstvé svačinky z České abilympijské asociace. Drobné občerstvení na akce menšího rozsahu zajišťuje sociální firma Café Robinson, která zaměstnává osoby s dušením onemocněním, a dodavatelem občerstvení na akce většího rozsahu je jídelna Pohanka, která také obstarala občerstvení přímo na konaný seminář ke společensky odpovědnému zadávání zakázek.
Mimo oblast občerstvení využívá Krajský úřad také produktů např. od šicí dílny CEDR, zemědělského sociálního podniku Květná zahrada nebo od výrobce čokoládových pralinek Charita Moravská Třebová. Účastníci semináře si navzájem vyměnili informace a zkušenosti pro možné využití produktů a služeb nabízených sociálními podniky v Pardubickém kraji.



Speciální škola se na dni otevřených dveří pochlubila nejen novou kuchyňkou

Speciální základní škola a praktická škola Vysoké Mýto uspořádala ve středu den otevřených dveří. Zájem o návštěvu byl velký. Škola se šedesáti žáky se postarala o příchozí velmi dobře a i díky nové kuchyňce od Pardubického kraje mohla nabídnout drobné občerstvení, které připravili žáci. 
„V letošním roce jsme investovali 300 tisíc do vybavení cvičného bytu. Jednalo se o kuchyňskou linku s vybavením a nábytek. Přispěli jsme i na úpravu elektroinstalace,“ sdělil Bohumil Bernášek, radní odpovědný za školství.  Pozvánka na návštěvu školy přilákala velké množství lidí. „Přišlo hodně rodičů, bývalí kolegové, vedení města a samozřejmě i široká veřejnost. Naši žáci připravili drobné občerstvení. Návštěvníci se mohli seznámit s výukou v naší škole. Mohli se podívat do klasických tříd, družiny i cvičného bytu. Připraveno bylo i hudební vystoupení našich žáků,“ informovala Alena Černá, ředitelka školy.  Škola, kterou zřizuje Pardubický kraj, sídlí v pronajatém objektu města. Spolupráce Pardubického kraje a Vysokého Mýta funguje dobře. „S panem starostou jsme se dohodli na dalších možnostech jak zlepšit prostředí ve škole. V nejbližší době bychom chtěli vymalovat a pořídit vestavěné skříně,“ dodal Bohumil Bernášek.