Českotřebovský deník 344/2019 (15/12)
Dvoustý gól Marka Hemského v dresu českotřebovských Kohoutů

Marek je jediným hráčem, který obléká dres Kohoutů od roku 2013, kdy byl českotřebovský hokejový klub založen. Útočník Marek Hemský „kroutí“ v našem klubu sedmou sezonu. Za tu dobu tady hokejista s číslem 8 odehrál 232 utkání, v nichž nasbíral neuvěřitelných 454 kanadských bodů, a to za 201 branek a 253 asistencí.
Přesně před týdnem, v neděli 1. prosince, ve vítězném duelu s Chocní, překonal Marek Hemský hranici dvou stovek nastřílených branek. Ve třinácté minutě zmíněného utkání  vstřelil svůj jubilejní 200. gól v dresu Kohoutů. O týden později, v neděli 8. prosince, před začátkem mistrovského utkání s Lanškrounem, poděkoval Marku Hemskému manažer klubu Vladimír Vaněk.
Bouřlivým potleskem ocenili skvělou bilanci svého oblíbeného hráče českotřebovští fanoušci…
Další branku Marek vstřelil 15/12  v Chotěboři....
 
Kohouti hráli v Chotěboři: vyhráli 6 : 4  Více ZDE
V závěrečném letošním mistrovském utkání vyhráli Kohouti v Chotěboři 6:4, když odpor houževnatého soupeře zlomili ve třetí třetině. Po dvou gólech vstřelili Tomáš Prachař a Lubomír Korhoň, jednou se trefili Martin Filip a Marek Hemský. Za skvělou podporu děkujeme padesátce českotřebovských fanoušků. Nyní bude mít hokej vánoční přestávku, další boje budou zahájeny v novém roce 2020 v neděli 5. ledna zápasem na ZS na Skalce, Kohouti budou hostit Moravskou Třebovou.
Krajská hokejová liga 2019/20 21. kolo  výsledky z neděle 15. prosince  
Chrudim HC Chrudim 8  -  3 TJ Lanškroun Lanškroun
Chotěboř HC Chotěboř 4  -  6 HC Česká Třebová Česká Třebová
Mor. Třebová HC Moravská Třebová 9  -  2 HC Choceň Choceň
Světlá n. S. Světlá n. Sázavou 5  -  3 HC Litomyšl Litomyšl


Co uvidíte na návštěvě v ZŠ Na Rovině                                                                  

Píšu zprávu o tom, co jsem viděl, slyšel a zažil při dni otevřených dveří 12.12.2019 v dopolední výuce českotřebovské školy Na Rovině. Z šatny vedou dveře do dvou velkých učeben, češtinářské a matematické. Po jejich obvodu vidím řadu polic a poliček, díky nimž mají žáci na dosah ruky desítky, možná stovky promyšlených a názorných učebních pomůcek určené pro nejrůznější partie uvedených předmětů. Uprostřed koberec a po učebnách několik různými směry orientovaných lavic a stolečků. Jsou tu také dvě menší místnosti: knihovna a počítačová učebna. Za okny vidím rozlehlou zahradu, i ta patří k prostorům určeným pro děti. Více ZDE
 
Unzeitigův "chodící betlém" bude otevřen do 29. prosince                                

Využijte tuto příležitost, potom bude zase celý rok "zavřeno".  Je to rarita - velký šestimetrový betlém je právě 100 let starý, vznikl za spolupráce dvou téměř sousedů z Litomyšlské ulice - pekaře Čeňka Unzeitiga s panem Resslerem, býval postaven v Unzeitigově pekárně. Poprvé v roce 1920, tehdy ovšem ještě nedokonalý, postupně stále vylepšovaný.  mechaniku pro betlém právě zajišťoval pan Ressler. Figurky byly zajišťovány od betlémáře Adlera ze Svitav, některé figurky jsou od akademického sochaře Františka Formánka. Vyprávění o stavbě a osudu betlému poskytla dcera Čeňka Unzeitiga paní Olga Preislerová a je natočeno na kameru Českotřebovského videoměsíčníku. Naposledy postavil betlém vnuk Čeňka Unzeitiga Zdeněk Preisler v roce 1976, tehdy již v moučnici Unzeitigova domu.  Potom byl mnoho let betlém v bednách a na půdě a teprve v devadesátých letech se podařilo  Jiřímu Pištorovi zajistit betlém jako akvizici pro městské muzeum. Díky šikovným spolupracovníkům se podařilo betlém znovu rozchodit, dodělat  chybějící součástky a instalovat v depozitáři muzea v Borku, kde býval na vánoční svátky přístupný veřejnosti.  Další důležitý letopočet v životopisu tohoto betlému je rok 2012, kdy se podařilo betlém v Borku rozebrat a po částech převozit do Kulturního centra, kde byl instalován ve výstavní síni, která má právě na šířku požadovaný rozměr a umožnila jeho trvalou instalaci. I zde byl vedle p. Opařila důležitým spolupracovníkem vnuk stavitele betlému Ing. Zdeněk Preisler. 
Fotografie z archivu M. Šebely: dům čp.508 pana Čeňka Unzeitiga v Litomyšlské ulici  roce 1974. Dům byl zbourán v souvislosti s výstavbou sídliště Trávník III. Stavitelé betlému Čeněk Unzeitig a Jan Ressler  (mm) 

Mladí basketbalisté SKB se na turnaji v Mohelnici neztratili                            

V sobotu 14. prosince byl v mohelnické sportovní hale  "Den s basketbalem České basketbalové federace" v kategorii U10 jak se patří. Na turnaji v konkurenci týmů z Ostravy, Šumperka a Mohelnice obsadil tým SKB Česká Třebová pěkné druhé místo a tak domů odjížděla celá devítičlenná parta s trenéry Peterkou a Škrabánkem velmi spokojená. Navíc také uspěli ve vložených dovednostních soutěžích.  Basketbal kluky baví, je to vidět i na přístupu k tréninku. Díky spolupráci českotřebovských oddílů mají letos možnost trénovat v tělocvičně dvakrát týdně.