Českotřebovský deník 81/2019 (22/3)  
Březen – Měsíc knihy v MŠ U Koupaliště 

Protože si v naší MŠ čteme a vyprávíme moc rádi, oslavili jsme měsíc březen knihou. Děti si nosily své knihy z domova a společně jsme si četli pohádky, příběhy a prohlíželi si obrázky. Seznámili jsme se, jak a z čeho se kniha vyrábí, jak se ke knize chovat, aby nám dlouho vydržela a nakonec si děti  svoji obrázkovou knihu samy vyrobily.
Třídy Ježečků a Veverek navštívily Městskou knihovnu, kde nás paní knihovnice Koďousková seznámila s prostředím knihovny, s dětmi si vyprávěla o nových knihách, přečetla několik povídek a nakonec připravila hru s velkými pěnovými kostkami.
Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště
 
CHL 2018/2019 v pondělí skončí finálovým zápasem a předáním poháru

V pondělí 25. ledna od 18 hodin se uskuteční poslední zápas sezóny 2018/2019 a shodou okolností půjde o titul, o pohár. Soutěž je tedy napínavá až do samotného konce.  Další pořadí je již definitivní a je uvedeno v následujících tabulkách soutěže. Podle tohoto pořadí bude také nasazení týmů do příštího ročníku, pokud se ovšem tyto týmy znovu přihlásí.  Po zápase cca v 19:15 hodin pak  bude zahájeno slavnostní vyhodnocení soutěže včetně předání poháru pro nejlepší tým.  Pohár bude předávat starostka města Mgr. Magdaléna Peterková.




Litomyšlské Portmoneum: výstava je i návodem na čtyřdenní výlet 

Děláte si vtipné zápisky z cest, nebo aspoň fotíte zajímavé momentky na mobil? V roce 1921 bylo snazší, zvláště, jste-li výtvarník, cestovní deník malovat. Josef Váchal tak pořídil pro svého přítele Josefe Portmana z Litomyšle takzvaný Cestopisák, který formou komiksu zachycuje jejich čtyřdenní putování s Annou Mackovou z Litomyšle na Vysočinu a zpět. Ilustrace i celý sešitek nyní představuje Portmoneum – Museum Josefa Váchala v Litomyšli spolu s návodem, jak jít po stopách tehdejších cestovatelů.
„V Portmoneu, které spadá pod krajské Regionální muzeum v Litomyšli, tato výstava zahájila letošní trochu kratší sezónu. V létě totiž začínáme s velkou rekonstrukci statiky a podkrovních prostor za devět a půl milionů korun,“ uvedl Roman Línek, 1. náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu. „Aktuálně jsme ale vyšli vstříc městu Litomyšl a místo ukončení provozu Portmonea 16. června ho prodloužíme po dobu trvání festivalu Smetanova Litomyšl, tedy do 7. července.
Muzeum na výstavě spolupracovalo s Památníkem národního písemnictví, kde je Cestopisák uložen, stejně jaké celá další řada ještě nezveřejněných Váchalových prací. Představuje nejen originál, ale v reprodukcích všechny jeho obrázky s vtipnými komentáři, které dokreslují družnou a neopakovatelnou atmosféru výpravy. To dokreslí další dokumenty vztahující se k výletu, ať už to jsou pohlednice z různých míst, korespondence Váchala s Portmanem nebo fotografie.
Muzeum vydává ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví a za finanční podpory Pardubického kraje katalog výstavy v podobě nádherné knížky, ve které je uveřejněn celý reprint Váchalova Cestopisáku, aneb Vandrovní knížky o putování dvou poutníků a jedné poutnice, doplněný odbornými komentáři, faktografickými údaji a obrazovou přílohou.
Navíc připravilo muzeum inspiraci i pro ty, kteří by si chtěli tento výlet rozverných kamarádů zopakovat. „Cestu jsme s kolegy osobně prošli a pro zájemce jsme připravili cestovní balíček, ve kterém je cestovní pas na sbírání razítek i celá trasa. Úspěšní cestovatelé dostanou po absolvování cesty glejt s váchalovskou tematikou a také třetinovou slevu na katalog výstavy,“ říká kurátorka Hana Klimešová.

Cestovní agentura CAM s.r.o., Ústí nad Orlicí, M.R. Štefánika 234 nabízí

tel.:606 748 616  www.ckm-tour.cz
pojeďte si s námi prohlédnout jarní VÍDEŇ s možností nákupů v Primarku
jedeme v sobotu 25.5.2019 autobusem z ÚO, ČT
prohlídka historického centra města průvodcem, možnost nákupů v Primarku
cena Kč: 690,-/  osoba (cena zahrnuje dopravu autobusem, služby průvodce)
 
nabízíme 12-denní zájezd do Chotvatska - Baška Voda nebo Makarska nebo Tučepi s odjezdem z ÚO a ČT
termín: 26.6. - 7.7.2019 (9 nocí
) ubytování v apartmánech, možnost polopenze
cena: Kč 7 290,-/os. dítě 3-12 let Kč 6 700,- dítě do 3. let Kč 2 500,- 
cena zahrnuje: 9x ubytování v apartmánu, pobytovou taxu, dopravu autobusem z ÚO, ČT, služby delegáta
 
další termín Chorvatsko - Baška Voda nebo Makarska nebo Tučepi odjezd z ÚO, ČT
termín: 23.8. - 1.9.2019 (7 nocí) ubytování v apartmánech, možnost polopenze
cena Kč 6 300,-/os.  dítě 3-12 let Kč 5 900,- dítě do 3.let 2 500,-
cena zahrnuje: 7x ubytování v apartmánu, pobytovou taxu, dopravu autobusem z ÚO, ČT, služby delegáta
 
Aviatická pouť bude 1. a 2. června

Mezi nejvýznamnější akce na území Pardubického kraje patří bezesporu Aviatická pouť. Její 29. ročník se letos uskuteční 1. a 2. června. S organizátory akce jednal nejen o krajské podpoře, ale také plánovaném programu hejtman Martin Netolický. Kraj v letošním roce navýší podporu Aviatické pouti na částku 350 tisíc korun. Kromě již zveřejněného programu se mohou návštěvníci těšit na jedno velké překvapení.
„Již před dvěma lety jsme se s organizátory domluvili na postupném navýšení krajské podpory z původních 150 tisíc korun na 350 tisíc počínaje letošním rokem. Aviatická pouť má jednoznačně své místo mezi akcemi jako Velká pardubická, Zlatá přílba či Smetanova Litomyšl, a proto je také zařazena ve Tváři Pardubického kraje. Byl bych rád, pokud by se nám společnými silami dařilo každoročně zajistit v programu nějakou mimořádnost, která by přilákala návštěvníky ještě nad rámec již tak propracovaného a lákavého programu. V letošním roce je připraveno překvapení, na které se já osobně velice těším, avšak na jeho představení dojde v následujících týdnech,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Pro nás je akce zároveň další příležitostí, jak zpropagovat náš region, a to nejen návštěvníkům z České republiky, ale také ze zahraničí, kterých se do Pardubic v rámci akce sjíždí nemalé množství,“ doplnil hejtman.
 Ten zároveň od Leteckého spolku Ing. Jana Kašpara Pardubice obdržel čestnou medaili za podporu a spolupráci nejen při organizaci Aviatické pouti. „Pardubický kraj je pro nás strategickým partnerem, a to nejen proto, že je spoluvlastníkem společnosti EBA, která provozuje civilní část letiště, ale také jako partner, kterému záleží na tom, aby byla celá akce vnímána ještě lépe u dalších partnerů či státu. Jsem rád, že nám pan hejtman mimo jiné pomáhá při komunikaci právě se společností EBA, pro kterou by měla být naše akce také příležitostí, jak odprezentovat svoji činnost,“ uvedl za organizátory Jan Rudzinskyj.
 
Z pěti krajů má nejlepší chemiky ten Pardubický

Slavnostní vyhlášení výsledků 12. ročníku regionálního kola soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika České republiky se uskutečnilo ve středu v pardubickém ABC klubu. Ti nejlepší vzešli z klání téměř šesti tisíc žáků 178 základních škol ze čtyřech krajů. Mezi nimi jasně dominovali žáci i učitelé z Pardubického kraje. Slavnostního předávání cen se zúčastnil i radní pro školství Bohumil Bernášek.
„Velice mne těší, že se tolik žáků základních škol věnuje chemii. Těším se, že se s řadou soutěžících zanedlouho budu potkávat na našich středních školách. Naše poděkování patří pořadatelům ze SPŠCH Pardubice a sponzorujícím firmám,“ sdělil Bohumil Bernášek, radní odpovědný za školství.
Chemie žáky z Pardubického kraje mimořádně baví. Svědčí o tom čtyři prvenství v kategoriích: Nejlepší škola, Nejlepší učitel, Nejlepší projekt a Nejlepší jednotlivec. Tři poháry putovaly do Poličky.
Soutěž o nejlepší školu vyhrála ZŠ Masarykova Polička, druhé místo obsadila pardubická ZŠ Polabiny 3 a na třetí pozici se umístila ZŠ Štefánikova Pardubice. Stejné pořadí se opakovalo i v soutěži o nejlepšího učitele chemie. Královnou kantorů se stala Eva Spilková ze ZŠ Masarykova Polička.  Soutěž o nejlepší projekt na téma Zelená chemie byla velmi vyrovnaná, zvítězil projekt s názvem Šel zahradník do zahrady, který vytvořili žáci ZŠ Cerekvice nad Loučnou.
Vítězem hlavní kategorie se stal Tomáš Kocanda ze ZŠ Masarykova Polička. „Soutěž jsem si od počátku užíval a moc mě bavila. Nepřipadala mi příliš složitá, protože mě na ni paní učitelka skvěle připravila. Vítězství mě přesto překvapilo. Pořád nemohu uvěřit, že jsem to dokázal. Chemie je mým koníčkem a rád bych se jí věnoval i po absolvování gymnázia. Možná právě na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice, to ještě ukáže čas,“ komentoval svůj úspěch nejlepší mladý chemik.
Pro prvních šest jednotlivců ale soutěž ještě neskončila. Postoupili totiž do celostátního finále, které se uskuteční 11. června v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice.
„Letošní ročník soutěže přinesl nejen rekordní účast žáků, ale i řadu nově zapojených škol. Mladý chemik opět potvrdil, že je nejúčinnějším způsobem popularizace chemie u nastupující generace, protože dokáže náš obor představit jako přitažlivou a perspektivní studijní i pracovní alternativu,“ sdělil ředitel Střední průmyslové školy chemické Jan Ptáček.