Českotřebovský deník 136/2019 (18/5)
Přijmeme brigádníka / brigádnici starší 18 let do prodejny RELAY v hale českotřebovského nádraží jako prodavače tabákových výrobků, novin a časopisů.  Kontakt 606 283 743

Florbalový festival na Skalce odstartoval, hraje se na 4 hřištích

10 dnů florbalu v České Třebové má tradici, letos se pořádá již 12. ročník. Organizátoři, FbK Orlicko.-Třebovsko si předsevzali turnaj udržet na dobré úrovni, město Česká Třebová pomáhá a turnaj finančně podporuje. Díky tomu je v České Třebové florbal stále oblíbenějším sportem.Od loňského roku má Česká Třebová v hale Skalka také dostatečně velké prostory a zázemí pro mistrovské zápasy, FbK Orlicko-třebovsko tak získalo svoje domácí prostředí. Florbal se hraje také na školách, základní florbalové vybavení má mnoho rodin s malými školáky i doma. Od pátku 17. května patří hrací poloha a také šatny právě florbalistům a to prakticky od rána do večera. Program je rozčleněný dlouho dopředu a zájem o naplnění turnajů je obrovský. Nadšení do hry vynikající, organizátorů dostatek . Fotografie  byly pořízeny v sobotu 18. května dopoledne, právě začínal turnaj elevů a přípravek. V neděli 19.5. mají školáci i veřejnost volno a to je příležitost pro florbalisty. Na zimáku se bude hrát turnaj pro příchozí veřejnost....

Českotřebovští hokejbalisté mají v kapse druhé semifinálové vítězství

V třetím semifinále v Hradci Králové vyhrála Lokomotiva 1 : 7 a získala druhé důležitou výhru, na zápasy vede 2 : 1. V neděli 19/5 se od 13 hodin se hraje čtvrtý zápas. Zatím to vypadá nadějně, k finále má Lokomotiva blíže než její soupeř.  V druhém semifinále je vše jasné, postupujícím je Chlumec nad Cidlinou.
 
Fotbalisté porazili Moravany, přerušili smolnou sérii

Sobota 18. 5. 2019 17:00  Česká Třebová - Moravany 2:1 (1:0)  
Sobota 18. 5. 2019 17:00  Hlinsko - Chrudim B 3:1 (1:0)
Sobota 18. 5. 2019 17:00  Letohrad - Třemošnice 7:2 (4:1)
Sobota 18. 5. 2019 10:15  Litomyšl - Heřmanův Městec 1:4 (0:2)  

Přes tři hrady šlo skoro osm tisíc lidí
Pochod Přes tři hrady přilákal 7916 lidí, z toho 623 cyklistů. Nejvíc lidí startovalo z Potštejna (3593 účastníků), ze Sopotnice pak 2839 lidí a ze Žampachu 1484 turistů. Vítězem losování o zájezd se stal Petr Jeníček z Častolovic.
 
Putování za třebovským kohoutem: počasí je dobře objednané

 V sobotu 18. května se  turistická i cykloturistická akce plně vydařila.  Putování za Třebovským kohoutem. letos startuje od internátu VOŠ Na Skalce 1692 od 6. do 9.30 hodin a na dětské trasy od 8 do 11 hodin.  Trasy pro pěší  byly připraveny v délce 15, 20, 35 a 50 km do oblasti Semanínských stezek s cílem u Chaty Maxe Švabinského na Kozlovském kopci, navíc byla opět  i cca 12 km dlouhá trasa po zajímavých místech v okolí s telefonem a aplikací Mapy.cz.
Zítra v neděli 19.5. vedou trasy pro pěší 15, 25, 35 a 50 km k Třebovským stěnám a do údolí Skuhrovského potoka. Cíl nedělních tras bude u restaurace Nad Hrází v Srnově do 17 hodin.
Opět je připravena dětská trasa Toulavý kočárek (6 – 8 km), v cíli  se  soutěžemi pro děti a cyklotrasy v délce 40 až 100 km.
Fotografie z prvního dne pochodu najdete  na facebooku https://www.facebook.com/ctkohout/
 

Rybářský víkend začal Memoriálem Jardy Pelikána

Třetí víkend v květnu je pro českotřebovské rybáře slavnostní, na Pařezáku pořádají dvoudenní závody. V sobotu pro dospělé, v neděli pro děti a mládež. Sobotní počasí nebylo špatné, účast velká, celá hráz rybníku Pařezák zaplněna auty, stany. Asi padesátka startujících , hlásili rozhodčí, loni byla účast možná o něco slabší (33 startujících), revír zarybněn. Jenže ryby jako by si vybíraly a ukazovaly se spíše na vzdálenější straně rybníka.  A tak záleželo také na tom, jaké stanoviště si kdo vylosoval. Výsledky budou zveřejněny na webu MO ČRS.
Zatím zde můžeme nahlédnout na loňské výsledky: nejlepší hodnocení měl Radek Vaňous 44 kusů ryb, 1230 bodů. Největší kapr měřil 50 cm, ulovil jej David Kolínko ze Svitav. Dva závodníci měli nulu.
Sobotní podvečer a večer vyplnila jako již tradičně kapela BENKROFTI, bylo připraveno bohaté občerstvení, včetně grilovaných a uzených pochutin. Organizačně, ale i finančně je tento počin poměrně dost náročný, proto patří velký dík všem, kteří se na zdárném chodu celé akce jakýmkoliv způsobem podíleli.

DLOUHOTŘEBOVŠTÍ KONÍČCI PIJÍ POUZE „PLZEŇ“

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí uspořádal v neděli 12. května 24. jarní ročník akce „K ROZHLEDNĚ ANRDLŮV CHLUM“. Pankrác – první zmrzlý muž se rozhodl, že pod sluníčkem ozářené „STŘÍBRNÉ KRASAVICI“ se rozhodně sedět nebude. Cykloturisté, koňáci, mototuristé i pěší turisté tak přebírali vkusné pamětní listy uvnitř příjemně vytopené chaty Hvězda. Ústečtí turisté, kteří oslavili vloni stoleté výročí a letos v březnu byli uvedeni do Síně slávy české turistiky, se o svůj poklad starají sedmadvacátým rokem, od 1. ledna 1992. Nejvíce účastníků bylo z Ústí nad Orlicí a České Třebové, nejpočetnější patnáctičlennou nejvzdálenější skupinou byli „Baťůžkáři“ Olomouc. Největší zájem vždy vzbudí jezdci na koních. Rovněž letos dorazili na Andrlův chlum čtyři sportovci z Dlouhé Třebové. Miloš Pražák sedlal Kastra, Slávka Petrová přijela na koníčkovi Gabi, Pavlína Provazníková si roztomile rozmazlovala velice chytrého čtyřnohého kamaráda i když mu říkala Osel. Dlouholetou kamarádkou dlouhotřebovských koňáků Kesydy Pinkasová žije na Novém Zélandu. Byla tak velice vzácnou nejvzdálenější účastnicí. S vypůjčeným koněm Tonym si však náramně rozuměla Než opustili milovníci koní Andrlák, své kamarády řádně napojili. „Staropramen to oni nepijí, nejvíce jim chutná Plzeň“, poznamenal šéf skupiny. Za 24 let navštívilo akci 16820 spokojených milovníků přírody. Akci finančně podporuje Město Ústí nad Orlicí. Podzimní akce odstartuje v neděli 15. září 2019. Všichni jste vítáni. Slunečné počasí zaručeno.
Milan Richter.   Napojili se jezdci i koníčci    Foto: Archív ČTřZ

Dvě desítky školáků v soutěži Malý módní tvůrce
Z obrovského počtu přihlášek a prací, které v letošním školním roce doputovaly do soutěže Mladý módní tvůrce, vybrali pedagogové dvě desítky nejzdařilejších. A právě jejich autorky a autoři se mohli těšit na celodenní workshop, který pro ně ateliér Designu oděvů orlickoústecké Střední školy uměleckoprůmyslové připravil na čtvrtek 9. května.
Náplní setkání bylo zdobení textilního batůžku, který pro žáky základních škol vyrobila pedagožka umprumky Andrea Suchánková. S výzdobou pak pomáhaly svým mladším kamarádům přímo studentky oděvního designu. „Workshop jsme rozdělili do dvou částí, dopoledne u nás pracovalo třináct, odpoledne pak osm dětí z různých měst a škol. Letos například z Rychnova nad Kněžnou, Kvasin, Králík či Lanškrouna,“ přiblížila organizátorka akce Jana Salabová. Jak dále doplnila, s průběhem i výslednou kvalitou prací vládla spokojenost. „Zdobení se, dle mého, dětem moc líbilo. Využili jsme různé šablonky, razítka, textilní barvy i fixy. Také jsme workshop obohatili zdobením nažehlovacích kamínků, které jsme objevili nedávno na workshopu v Jablonci nad Nisou.“
 Z workshopu odcházeli mladí módní tvůrci nejen s diplomem a malou cenou, ale zejména vlastnoručně dozdobeným batůžkem. „Při práci nám pomáhaly žákyně z prvního a druhého ročníku a kolegyně Andrea Suchánková, kterým tímto patří poděkování,“ dodala na závěr Jana Salabová.
Klášterec nad Orlicí pečuje o své památky

Obec Klášterec nad Orlicí nedaleko hranic s Polskem nepatří k největším, ale má na svém území významné památky. Na jejich ochranu se přijel podívat 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje, který má na starosti i kulturu, Roman Línek. Průvodcem mu byla starostka obce Lenka Ševčíková.
Nejpozoruhodnější stavbou v obci a kulturní památkou je Kostel Nejsvětější Trojice Boží, který vznikl při klášteře křížovníků s červeným srdcem. Vznik kláštera i s kostelem odborníci kladou mezi léta 1256 - 1290. V sousedství obce vede linie lehkého a těžkého opevnění s pěchotními sruby. Památná je i empírová kaple v osadě Čihák po cestě k Zemské bráně. Právě Zemská brána neboli kamenný most přes Divokou Orlici na hranici krajů, patří mezi největší turistické cíle tohoto kraje.
Spolu s paní starostkou si prohlédl také mariánský sloup s pískovcovým sousoším z 18. století, které zde pořídil místní mlynář. Dochovalo se v úpravě z 80. let 19. století a jeho autor je neznámý.
Hovořili také o problémech ve školství a stavu silnic. „Velmi se přimlouvám za opravu hlavní silnice vedoucí Kláštercem, která je ve správě Pardubického kraje,“ řekla starostka Lenka Ševčíková.
Klášterec nad Orlicí je obcí, kde se rozhodně čas nezastavil, minulý rok se obci podařilo dokončit zasíťování 21 stavebních parcel pro výstavbu rodinných domů. V obci výborně funguje spolková činnost, kalendář kulturních a sportovních akcí, který obec vydává, je plný. „Vnímám, jak si čím dál více lidí uvědomuje a začíná vážit bohatství čistého životního prostředí a přírody, které u nás v obci mají,“ dodala paní starostka.
 
Poslední rozloučení s Karlem Pokorným
bude 24. května

Jeho osud zůstane zahalen tajemstvím, ale všichni, kteří ho znali a kteří se o jeho osud  skoro rok obávali, mu mohou popřát klid. A není jich málo, Karel Pokorný hodně znamenal nejen pro město Ústí nad Orlicí a jeho kulturu, ale i pro celý region.
Měl jsem možnost je poznat v minulých více než 30 letech ať již v tiskovém středisku na Kocianově houslové soutěži, ústeckém "Jednotném závodním klubu",  v redakci časopisu Úforum v devadesátém roce, na prvních dražbách při malé privatizaci,  v redakci Orlických novin (také v České Třebové) , na vystoupení jeho kapely, také v České Třebové, např. na Majálesu (vždyť i ta fotka na parte je od českotřebovského gymnázia)  jako moderátora ústeckých manifestací, demonstrací stávek, nebo i ústeckého "Města v pohybu" nebo Ústeckých Vánoc, na výstavách, ve funkci ředitele ústeckého Klubcentra.
A jistě i při mnoha  dalších příležitostech. Je - vlastně bohužel byl - to člověk vysokých kvalit a jsem rád, že jsem ho mohl poznat. Ke své práci vždy přistupoval odpovědně, ale také iniciativně,  nevyhýbal se problémům. Vím, že chybí i mnoha dalším lidem.
Nyní v pátek 24. května ve 12:30 bude mít veřejnost možnost se s Karlem Pokorným oficiálně rozloučit v obřadní síni na ústeckém městském hřbitově. 
Čest jeho památce   Milan Mikolecký

Hledám podnájem bytu 1+1 v České Třebové. Spěchá. Telefon 723 318 241