Českotřebovský deník 144/2019 (27/5)
12. ročník Sportovních her mateřských škol v České Třebové

Již 12. ročník Sportovních her mateřských škol v České Třebové proběhl ve čtvrtek, dne 23. května 2019 v tělocvičně Základní školy Nádražní. Pořadatelem těchto her je město Česká Třebová ve spolupráci s DDM Kamarád, předsedou sportovní komise rady města, ZŠ Nádražní, paní Jandovou – doprava dětí, a dalších.
Zúčastnilo se celkem 6 mateřských školek, 4 mateřské školy z  České Třebové, MŠ Rybník a MŠ Třebovice. Za každou školku byl vyslán jeden soutěžní tým dětí předškolního věku – 5 chlapců a 5 dívek. Soutěžilo se v pěti již tradičních disciplínách, kterými jsou štafetový běh, překážková chůze, skákání v pytlích, hod do dálky a pětiskok.  
Výsledky sportovních her vyhlásila paní starostka Mgr. Magdaléna Peterková. Za své úsilí byly sportující děti odměněny diplomem, medailí, sladkou odměnou a věcnými cenami.  6. místo obsadila MŠ Třebovice, 5. místo MŠ Rybník, 4. místo MŠ Habrmanova, 3. místo MŠ U Koupaliště, 2. místo MŠ U Stadionu a 1. místo obsadila MŠ Vinohrady, která pojede na krajské finále do Pardubic.    
Děkujeme všem zúčastněným za spolupráci, budeme se těšit na příští rok a zároveň držet palce dětem z MŠ Vinohrady v krajském finále, které se uskuteční dne 11. června 2019.         
 
Kanálové zahrádky v České Třebové

Dnes jsem vyrazila vyfotit kanálové zahrádky. Upozornila mě na ně paní, co bydlí na Skalce. Takhle vypadají kanály po celém úseku až k řetězcům, všechny jsem ale nefotila. Jsou stejné a rostou. Kde zahrádka není, je kanál  zanesený - viz 481a. Nechybí ani všudypřítomné vajgly. Minulý týden, jak pršelo, voda tekla po silnici a do kanálů nešlo nic. Nemělo kudy. Na první fotce je kanál z Podbranské. Zahrádce se na něm nedaří. A ještě na první fotce je zrcadlo na křižovatce, jako neřidič nevím, jestli to řidičům nevadí, že je tolik nakřivo. Hezky to ale nevypadá.  VV

Nefunkční a ucpané kanály na průtahu města právě dnes řešila rada města

  • Upozornění na nefunkčnost kanalizace na průtahu města, který je ve správě Ředitelství silnic a dálnic přišlo z více stran, problémy se ukázaly zejména při nedávném dešti. Vinu můžeme svádět na ŘSD, ale tím si moc nepomůžeme, protože voda nakonec vyplaví nás. Podařilo se s ŘSD uzavřít dohodu:  Kanalizaci pročistí a uvede do funkčního stavu městská Vodárenská společnost, práci ovšem zaplatí následně ŘSD. Tím si současně pohlídáme kvalitu provedené práce. Podle výše zveřejněných fotografií  je stav  nevyčištěné kanalizace na hlavním průtahu městem alarmující.
  •  
    Nový ročník CHL je už v plné přípravě

    Dne 14.5.2019 proběhla schůzka zástupců týmů CHL. Zatímco vzdálenější účastníci vážili cestu na Zimní stadion v České Třebové, tedy přijeli, tak mnozí, kteří to mají mnohem blíže, chyběli. Bohužel doba je už taková.  Schůzky se zúčastnilo 13 týmů, tedy skoro polovina soutěžního pole.  Vedení CHL informovalo o úpravách v soutěžním řádu na sezonu 2019/20, které budou následující:
    Omezení nasazení hráčů do závěrečné části soutěže – bude možno nasadit hráče, kteří v dosavadním průběhu soutěže odehráli minimální počet zápasů (pravděpodobně 3 až 5 zápasů).
    - Bude provedena úprava v nasazování brankářů, zejména jejich záznam do soupisek jednotlivých týmů
    - Dojde k zpřísnění peněžních trestů za přestupky hráčů.
    - Největší část debaty proběhla k záležitosti herního systému na další sezony. Na schůzce se nakonec dohodlo, vzhledem k neúčasti většiny týmů, že se uskuteční elektronická anketa na názor, jaký herní systém by jednotlivým týmům vyhovoval. Byly zvoleny čtyři herní systémy.
    Stávající herní systém (3. ligy – 3. části – nasazení dle výsledku předchozí sezony)
    Herní systém – 2. ligy – 2. části / postup a sestup až po sezoně
    Herní systém – 3. ligy – 1. část / 3. ligy – 2. část / 5. lig – 3. část /
    Herní systém – 2. ligy – 1. část / 3 ligy – 2. část / Play – off / 
    Je teprve květen, je tedy ještě čas na výběr varianty, která bude v soutěžním řádu. Nic se však nesmí dlouho odkládat....
     
    10 DNÍ FLORBALU 2019 JE U KONCE

    V neděli byl poslední den "florbalového festivalu". Proběhly poslední Klubové tréninky, kterými jsme ukončili 10 dní florbalu 2019.
    Chceme poděkovat všem pořadatelům za pomoc a VŠEM za zájem, spolupráci a podporu!  FbK OT
     
    Českotřebovští ochránci přírody pojedou do Agrate Brinza

    Bylo to předloni na podzim, kdy do České Třebové přijela početná skupina italských mykologů aby se zúčastnili a vydatně pomohli s organizací  mykologických dnů. Nyní přišlo na oplátku pozvání pro českotřebovské mykology. Nabízí ubytování a pobyt pro skupinu 8 - 10 lidí v termínu čtvrtek 3.10 až pondělí 8.10. Program počítá i pobytem v terénu při sběru hub společně s italským týmem a také spoluúčastí na dvoudenní mykologické výstavě v Agrate Brianza. I když o účasti českotřebovského týmu nebylo dosud rozhodnuto, věřím, že Třebováci nenechají  toto pozvání ležet. Spolupráce s italskými mykology je již více než čtrnáctiletá, kontakty ZO ČSOP Podorlicko a AMB skupiny Ercole Cantú z Agrate Brianza byly navázány již v roce 2005. Fotografie z italské návštěvy v říjnu 2017.
     
    Hrady a zámky NPÚ v Pardubickém kraji hlásí 

    Na Kunětické hoře již probíhají letní divadelní představení pod širým nebem na rondelu pod věží v režii Východočeského divadla Pardubice, na 9. června je připraveno pohádkové představení Čtyřlístek a Talisman moci v produkci Divadla D5, o den později se návštěvníci mohou těšit na recitál oblíbeného písničkáře Roberta Křesťana a jeho kapely Druhá tráva. Na zámku v Litomyšli, respektive v arkádách v přízemí, je volně přístupná panelová výstava (vznikla ve spolupráci s Národním divadlem) pod názvem Balet s rodokmenem, která propojuje zámek v Litomyšli s nejstarším baletním titulem Marná opatrnost, který má souvislost na vzácné zámecké divadlo z r. 1797. Červen je na Litomyšli neodmyslitelně spjat s Národním festivalem Smetanova Litomyšl. V souvislosti se stavěním pódia, zvukovými zkouškami apod. může dojít k omezení provozu zámku – prosíme proto návštěvníky, aby si před návštěvou zámku zkontrolovali aktuální návštěvní dobu na www.zamek-litomysl.cz
    Zpřístupněn je na Pardubicku také hrad Litice, a zatím bez možnosti vstupu do parku zámek Slatiňany.
     
    Český a slovenský Lions Club přispěl dvěma místním TyfloCentrům

    O víkendu se krajské město stalo hostitelem zástupců českého a slovenského Lions Clubu, který tu pořádal svůj výroční konvent a volil nového guvernéra. Výtěžek galavečera pak putoval na podporu organizací, které se starají o zrakově postižené.
    „Delegáti konventu měli kromě oficiální jednací části připravený bohatý program od návštěvy dostihů, po exkurze v divadle, v pivovaru, nebo plavbu lodí po Labi. Vstupné z galavečera v kulturním domě na Dukle pak organizátoři z pardubického a z hradubického klubu rozdělili mezi TyfloCentra v Pardubicích a v Hradci Králové,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který jako jeden ze zakládajících členů Lions Clubu Pardubicích převzal nad galavečerem záštitu.
    Kdo to jsou vlastně ti “lioni”
    Lionské hnutí patří k nejširší pomocné organizaci na světě. Základním posláním lionů je pomáhat jiným lidem v nouzi. Oficiálním mottem a vůdčí myšlenkou asociace je prosté „Sloužíme (We Serve)“. Bez ohledu na jazyk, kterým hovoří, na společenské postavení, politické názory a náboženství, jež vyznávají, věnují se všichni Lioni tomu, aby vyhledávali potřebné a pomáhali jim. Hlavním úkolem současnosti je v širokém mezinárodním měřítku bojovat proti slepotě s cílem preventivních opatření a léčbou zraku na celém světě.
    Lions Club Pardubice do dnešních dnů věnoval na charitativní činnost přes 2,5 milionu korun. Jeho současným prezidentem je Alexandr Krejčíř. Prezidentkou vloni vzniklého  hradubického klubu je Ludmila Ministrová.




  •