Českotřebovský deník 173/2019 (22/6)
Mistrovství republiky v brazilském jiu-jitsu na Skále    
O víkendu 22 a 23. června se ve sportovní hale Skalka koná mimořádná událost - Mistrovství republiky v jiu-jitsu, které do České Třebové přilákalo na 360 závodníků z celé republiky spolu se svými týmy i fanoušky.
Ukazuje se, že hala Skalka je vhodným prostředím i pro tento sport, nejen pro míčové hry. 
Reportáž, rozhovory s trenéry a výsledky zajišťuje Mgr. Milan Michalski   ve spolupráci s Lukášem Jandou.
Zatím jen první dojmy:
prostředí je bouřlivé a galerie obsazena,  diváci si mezi sebou ujasňují pravidla, které se od klasického juda někdy i podstatně liší.
Je zajímavé porovnávat styly závodníků i když třeba předváděnému sportu tolik nerozumíte. 
Uvedu tedy jen úvodní fotografie - jak vypadá českotřebovská hala Skalka upravená pro brazilské jiu - jitsu. V neděli 23/6 ještě boje pokračují!
Brazilské jiu - jitsu je Brazilský bojový sport podobný judu, neboli zápas pracující se soupeřovým oblekem (gi) a opaskem (obi). Od roku 2007 jako úpolový sport grappling v gi. Využití brazilského jiu-jitsu je především ke sportovním účelům. Brazilského jiu-jitsu se orientuje na boj na zemi na submisivní techniky (škrcení, páčení). Jeho využití v sebeobraně jak uvádí některé zdroje je pouze v boji muže proti muži.  Brazilské jiu-jitsu patří z komerčního hlediska k nejúspěšnějším bojovým stylům současnosti. Za svou popularitu vděčí rozvětvené rodině Graciů, která ho šíří po celém světě prostřednictvím médií a kultu osobnosti profesionálních zápasníků UFC.


Rodinné centrum rosa PRÁZDNINOVÝ PROVOZ:

Otevření herny během července je možné vždy po předchozí tel. domluvě pro alespoň 3 člennou skupinku. Pro aktuální aktivity a činnosti během léta sledujte náš facebook Rosa rodinné centrum.
Kontakty: 724 986 435 Šárka Březinová, 773 601 427 Pavla Jansová; e-mail: rcrosact@seznam.cz
 
Pavel Liška a Jan Révai v Kulturním centru

Vandráci Vagamundos Jan Révai a Pavel Liška přijedou ve středu 26. června do České Třebové.
Od 20 hodin budou publiku v Kulturním centru vyprávět o své cestě na motorkách střední Amerikou. Kdo si chce poslechnout o jejich dobrodružství, má stále šanci, v prodeji je ještě několik vstupenek.
Besedy českých dobrodruhů jsou v regionu velmi populární. Cafe59, které akci pořádá v České Třebové, už letos s pořadem naplnilo i Panský dům v Chocni. Vstupenky jsou v prodeji přes Ticketlive.cz.
 
České hokejbalistky vynulovaly domácí Slovensko a zaslouženě slaví bronz!

Národní tým žen odehrál v sobotu 22.6. poslední utkání na mistrovství světa v Košicích. V boji o konečné 3. místo se Češky utkaly s domácím výběrem Slovenska. Svěřenkyně hlavního trenéra Karla Manharta tak oplatily Slovenkám porážku ze základní části a mohou slavit zisk bronzových medailí. První část utkání byla dost nervózní, ale Češky rozpoutaly ve druhé třetině naprostý gólový uragán. Dvěma góly se na vítězství podílela kapitánka Lucie Manhartová, další tři branky přidaly Palová, Patočková a Radová.
Slovensko vs. Česko 0:5 (0:0, 0:4, 0:1)
Branky a nahrávky: 16. Manhartová (Seroiszková, Patočková), 23. Manhartová (Horálková, Přibylová), 24. Palová (Kaltounková), 30. Patočková, 43. Radová (Seroiszková, Tupá).  Vyloučení: 5:4, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0.
Slovensko: Tabačková (Zuziaková, Pastorková) – Šulíková, Leskovjanská, Šimnová, Dzurinová, Suráková, Paľová, Hájniková, Nemčeková, Veličková Rašková (A), Dobošová, Turcsányová, Pravlíková (C), Kolcunová (A), Staroňová, Záňová, Kochanová, Gauríková, Štrbáková, Záborská, Žitňanská, Gáborčíková, Vršková
Česko: Zechovská (Teplá, Tupá) – Herzigová (A), Zedníková, Patočková, Halbrštátová, Škorpíková, Kubínová, Křížová (A), Němcová, Palová, Horálková, Seroiszková, Martinů, Manhartová (C), Kvasničková, Přibylová, Rejlová, Držmíšková, Radová, Ledlová, Kaltounková

Z II. závěrečného koncertu ZUŠ 11. června