Tři výročí Iscarexu (a jedno životní jubileum)                     
Letošní rok 2019 umožňuje připomenout  nejméně tři kulatá výročí:
25 let od založení společnosti Iscarex
20 let Iscarex poháru běhů mimo dráhu ve východočeském regionu
10 let Svinnského Iscarex krosu .
(O životním jubileu s tím vším se vážícím až později, třeba příště...)
  
Základ firmy ISCAREX dal Jan Šimůnek v závěru roku 1994, kdy získal živnostenské oprávnění a začal budovat společnost Iscarex, jejíž činnost  je více něž z 85% zaměřena na prodej kovoobráběcích nástrojů ISCAR. Zbytek pak tvoří podpůrné produkty kovoobrábění, zejména upínací systémy, maziva, chladící a řezné kapaliny. Mimo prodeje zajišťuje též nepřetržitý technický servis. Navázání na izraelskou firmu Iscar, jednoho ze tří největších světových výrobců kovoobráběcích nástrojů se ukázalo jako dobrá volba, neboť solidnost a spolehlivost dodavatele spojená s dobrou orientací obchodních zástupců Iscarexu slaví dlouhodobě úspěch. Iscarex zastupuje ještě dalších 12 výrobních firem.
Klub vznikl v roce 1995 pod zkratkou ČTBK (Českotřebovský běžecký klub). K zakládajícím členům (Milan Čechal, Aleš Stránský) přidávali další nadšenci běhání, nyní po 25 letech má 50 členů. Výraznou změnu do života klubu přinesla spolupráce se známým sportovním nadšencem Janem Šimůnkem a jeho firmou ISCAREX. Firma ISCAREX se stala v roce 1999 hlavním sponzorem klubu a aktivity klubu se začaly postupně rozvíjet. Před dvacetiu lety začal klub začal používat název ISCAREX team.  Byl zaměřen na běhy mimo dráhu a zejména běhy do vrchu.
Kromě závodní činnosti byla rozvíjena i činnost pořadatelská. Firma Iscarex zaštítila celoroční seriál běhů Iscarex pohár. Zahrnuje všechny kategorie mládeže i dospělých a různé typy běhů – krosy, silniční běhy, běhy do vrchu i běhy na dráze. Postupně vznikl jeden z největších běžeckých pohárů v České republice, který zahrnuje na 50 závodů.
Díky Honzovi Šimůnkovi vznikly unikátní webové stránky s výsledkovým servisem, statistikami, články o závodech a fotogaleriemi ze všech akcí, kterých se Iscarex účastní. Ve statistikách je možné najít např. kompletní výsledky všech ročníků Českého poháru běhů do vrchu. Každý běžec má na těchto stránkách svojí statistiku, přehled svých výsledků, svojí fotogalerii. Obdobná sportovní databáze s tolika funkcemi a servisem pro běžce v České republice neexistuje.
Od roku 2014 se Iscarex team transformoval  na spolek. Činnost klubu řídí pětičlenný výkonný výbor v čele s předsedou Alešem Stránským. Od roku 2014 se také systematicky věnujeme dětem od 6 let a mládeži a učíme je základům atletiky se zaměřením na všeobecnou atletickou průpravu. Mladí sportovci tvoří ISCAREX Junior team.
Začátkem listopadu 2018 se dokončila rekonstrukce oválu českotřebovského atletického stadionu. Ovál má modrý polytanový povrch a prostory pro technické i běžecké disciplíny. Atleti z Iscarex teamu a jejich trenéři tak získali důstojné podmínky pro pravidelnou přípravu. Nový stadion umožní trenérům rozšířit dosavadní nabídku v celoroční přípravě o celou řadu disciplín, na které se doposud nebylo možno připravovat. Letos v roce 2019 došlo zatím k poslední změně názvu klubu. Nový název je Atletický klub ISCAREX Česká Třebová, z.s. , zkráceně AK ISCAREX Česká Třebová. Chceme, aby nás veřejnost nevnímala pouze jako běžecký oddíl, ale jako atletický oddíl, který se věnuje i technickým atletickým disciplínám.
 
Iscarexcup dvacetiletý

Dvacet ročníků Iscarex poháru je především spousta práce, spolupráce celého týmu pracovníků, kteří navíc po své práci ve svém volném čase, zpravidla o víkendech nebo i v dalších dnes organizačně zajišťovali stovky realizovaných závodů . Ze vzorně vedených statistik můžeme vyčíst, že za dvacet let 2000 - 2019  se uskutečnilo 829 závodů, kterých se zúčastnilo 82 112 závodníků. Mnozí startovali  samozřejmě na závodech tohoto poháru opakovaně,, podle rozboru se jednalo o 16070 unikátních závodníků. Vůbec nejobsazenějším závodem byl Hradecký půlmaraton v roce 2014, který měl účast 1407 závodníků a Mistrovství světa v bězích do vrchu v Dolní Moravě (Běh na Slamník) v roce 2008 s účastí 621 závodníků. Nejpilnějším závodníkem z celého počtu běžců je Miloslava Keprtová, Iscarex (*1948), která  se zúčastnila 406 závodů Iscarex poháru a přitom uběhla 2396 kilometrů.  Mimo to samozřejmě i další po celé republice i v zahraničí, nejdále až v Austrálii. Druhým nejpilnějším je Ota Sadílek z Lanškrouna (*1946), který startoval v 388 závodech a uběhl ještě větší vzdálenost 2541 km.  Oba se účastní závodů i v letošním roce. Pořadatelé Iscarex poháru se zasloužili o velkou propagaci běžeckého sportu v našem regionu a právem si zaslouží zařazení Iscarexcupu do dokumentu "Tvář Pardubického kraje".  Hlavou všeho dění v uplynulých 20 letech  byl majitel firmy Iscarex Jan Šimůnek, který na tento účel věnoval nemálo finančních prostředků. Těžko mu proto vyčítat, že po dvacetileté nepřetržité organizační práci nyní vyhlašuje, že letošní dvacátý ročník Iscarex poháru je bohužel ten poslední.
Tradice běhů mimo dráhu v našem orlickém a východočeském regionu je však tak velká, že tím jistě závody neskončí a najde se jiný organizátor, který se bude moci o výsledky Jana Šimůnka jako předchůdce opírat  a pokračovat třeba jiným způsobem. Jan Šimůnek  svým způsobem pomohl zviditelnit Českou Třebovou  jako málokdo v našem městě, navíc vlastně z velké části za svoje peníze. Zatímco jiní organizují sportovní podniky proto, aby na tom něco vydělali, tak v tomto případě běhů v přírodě určitě není. Zde těžko lze očekávat velké sponzorské příjmy od firem, pokud nemohou mít na mantinelu nebo baneru na náměstí své reklamy. Také startovné na závodech Iscarex poháru je směšně nízké. Prostě proto, aby se mohli zúčastnit i sportovci ve vyšších věkových kategoriích a mohli soupeřit i mezi sebou a s chronometrem, mohli porovnávat např. svoje loňské a letošní výsledky... Má-li se takový závodník účastnit více závodů běžeckého seriálu, musí se tomu pořadatel přizpůsobit a nemůže požadovat vysoké startovné, i když je péče o závodníky zajištěna stejně dobře jako na velkých závodech s tisícovým (a vyšším) startovným. Jan Šimůnek je těsně spjat s obcí Svinná, chodil zde také do školy, bydlí však "těsně za čárou" na zhořském katastru.  "Horní hřiště" a sportovní areál však vybudoval na území Svinné a za svůj přijal také Svinnský kros, který bude mít letos 9. srpna svůj desátý ročník. Sázím na to, že se tento závod najisto udrží, již kvůli Janu Šimůnkovi, který dal pro propagaci běžeckého sportu mimo dráhu  tolik, jako nikdo jiný. A právě proto by si Jan Šimůnek zasloužil ocenění,  pevně věřím, že na to sportovní komise v příštím roce nezapomene.  (mm)
Fotografie: ocenění v celoročním hodnocení Iscarex cupu 2018

Pořadatelská činnost Iscarex týmu


Pravidelně pořádáme několik akcí.

Běh Javorkou: Jarní krosový běh v městském parku pro všechny kategorie. Hlavní závod měří 6 km a má zvlněný profil.

Běh na Kozlovský kopec: Silniční běh do vrchu se startem v České Třebové a cílem u Chaty M. Švabinského na Kozlovském kopci. Závod měří 5,2 km a má převýšení 230 m. Kategorie pouze pro dospělé.

Pekelný kilometr: seriál pěti běhů pro všechny kategorie do českotřebovské sjezdovky Peklák. Poslední závod se běží večer za umělého osvětlení. Délka závodu 1km s převýšením 150 m. Pro děti a mládež jsou tratě zkráceny.

Svinnský Iscarex kros: letní kros pro všechny kategorie ve Svinné u České Třebové na pozemcích pana Šimůnka. Součástí závodu bývá doprovodný kulturní program. Hlavním pořadatelem krosu je firma ISCAREX, s.r.o.

Kvalifikace pro ME a MS: V areálu Peklák také nepravidelně pořádáme kvalifikační závody pro určení nominace na ME a MS v běhu do vrchu stylem nahoru – dolů. Nominační závody jsme uspořádali v letech 2011, 2016 a 2017. Další kvalifikační závod uspořádáme v roce 2020.

Dolní Morava – Králický Sněžník: Až do roku 2015 jsme pořádali jeden z největších a nejobtížnějších horských běhů do vrchu u nás a významný závod i ve světovém měřítku vrchařských soutěží. Účastníci vždy kladně hodnotili skvělou organizaci, náročnou běžeckou trasu a hodnotné ceny. Délka 13 km, převýšení 963 m, juniorky a lidový běh délka 5 km a převýšení 450 m.

V roce 2005 se na této trati konalo Mistrovství České republiky v běhu do vrchu, jako první mistrovství (po 20 letech), které se běželo v terénu. MČR jsme na této náročné trati uspořádali znovu v roce 2012 a 2015.

MS veteránů v běhu do vrchu: V roce 2008 jsme v lokalitě Dolní Moravy uspořádali Mistrovství světa veteránů v běhu do vrchu, které bylo naším nejnáročnějším, ale úspěšným počinem s dobrým hodnocením. Zúčastnilo se ho 691 běžců z 27 zemí.

 

Sportovní činnost Iscarex týmu


Také ve sportovní činnosti jsme dosáhli významných úspěchů. Čtyři naši závodníci (Michal Horáček, Adéla Stránská, Michaela Stránská, Filip Záveský) reprezentovali Českou republiku na MS nebo ME v běhu do vrchu. Velmi úspěšní jsou veteráni.

Do historie klubu se nejvíce zapsala Míša Stránská svými výsledky v juniorské kategorii. Poprvé se zúčastnila světového šampionátu v běhu do vrchu v roce 2013 a obsadila 10. místo. V roce 2014 získala na světovém šampionátu v Itálii první dvě bronzové medaile – v jednotlivcích a v soutěži týmů. V roce 2015 na červencovém mistrovství Evropy na Madeiře, které se běželo stylem nahoru, získala za individuální soutěž a soutěž týmů dvě stříbrné a na zářijovém mistrovství světa ve Walesu (nahoru-dolů) v individuální soutěži stříbrnou a v týmové soutěži zlatou medaili. V roce 2016 se stala juniorskou mistryní Evropy v italském Arco (3. místo soutěž týmů) a ještě v tomtéž roce vybojovala stříbrnou medaili na MS v Sapareva Banya a zlatou v soutěži týmů. Míša se tak ziskem 10 medailí zapsala do historie evropských a světových šampionátů jako nejúspěšnější juniorská závodnice všech dob.

Adéla Stránská v roce 2016 získala bronzovou týmovou medaili v italském Arco (19. místo individuálně) a v roce 2018 stříbrnou týmovou medaili v makedonském Skopje (16. místo individuálně). V roce 2018 se stala vicemistryní světa v extrémním běhu RED BULL 400 v Bishofshofenu.

Velmi úspěšní jsou také veteráni.

Aleš Stránský získal v roce 2010 titul mistra světa v kategorii M50 v polském Korbielowě, o rok později v italské Paluzze vybojoval medaili stříbrnou.

Jindřich Král byl na šampionátech 3x stříbrný – v roce 2013 v kategorii M40 na ME v silničním běhu a MS v běhu do vrchu v Úpici a v roce 2014 na ME v běhu do vrchu v Nowe Rudě.

Martin Vacek se v roce 2014 se stal mistrem Evropy v běhu do vrchu v kategorii M45.

Lenka Dušková získala v roce 2017 bronzovou medaili na MS v běhu do vrchu v kategorii W35 v Pruském na Slovensku a v roce 2018 další bronzovou medaili ve slovinském Železniki.


                          Svinnský kros 2018 - start hlavního závodu                               
          Letos se poběží v pátek 9. srpna 2019 jubilejní desátý ročník závodu