Českotřebovský deník 239/2019  (31/8)
Pod Peklákem se rozběhla velká stavba

Bikeři, kteří využívají letní provoz bikeparku  se museli z parkoviště pod Peklákem  uklidit na malou sjezdovku. Vypadá to, že plocha celkem postačuje a podmínky jsou vyhovující. Však je již konec srpna a je třeba vydržet pár týdnu do říjnového ukončení provozu a vyčkat na jaro. To b y už mělo být parkoviště opět k dispozici a to v nové podobě.  Hloubková kanalizace je již na tuto plochu přivedena, vybudovány i podzemní jímky na dešťovou vodu, které mají zabránit přehlcení kanalizace při prudkých deštích. Pracovalo se i dnes v sobotu, probíhalo vápnění podkladu. Nyní přijde na řadu ta část kanalizace, která odvede vodu přímo z plochy parkoviště. Povede po okrajích i prostředkem plochy. Současně se za parkovištěm připravuje plocha pro kempování uspořádaná stupňovitě. Z dotace pro Singletrack Glacensis bude financována jen 1/3 plochy parkoviště a plocha pro kempování, zbývající plocha a kanalizace vedená přes areál Fotbalového klubu do systému na Kubelkově ulici je  financována z rozpočtu města.
 
 

Nová šance pro bezdomovce Antonína Kováře

Smutný osud českotřebovského bezdomovce Antonína Kováře je celkem znám. Snad si jej z části zavinil sám, z části se na jeho životní situaci podepsala také bezcitnost úřadů (a úředníků), kteří využili možnost vymoci si vše co potřebují silou a mocí, jen aby erár o nic nepřišel. Staral se o rodiče, neplatil si  zdravotní a sociální pojištění, nepřebíral upomínkovou poštu. Jeho dluh narostl až do takové výše, kdy mu v nařízené exekuci prodali střechu nad hlavou a Antonín Kovář se octl na ulici. Peníze, které zbyly z prodaného domu (přes půl milionu korun)  v exekuci nepřijal, vše vnímá jako velkou nespravedlnost režimu a přijetím peněz by podmínky režimu akceptoval. Myslel si, že se nic takového  u nás stát nemůže. V jeho osudu v jednom roce (v zimě 2017) mu pomohli hodní a chápající lidé. Za jsme jej viděli na ulicích v pořádku, čistě oblečeného.  Jeho minulý rok byl však kritický po stránce zdravotní, octl se v zdravotnickém zařízení. Nyní mu sice již zase pojištění platí stát, ale národ na důchod mu ještě nevznikl a peníze, které jsou v advokátní úschově u exekutorky stále nepřijímá. Žije opět z dobrosrdečnosti spoluobčanů, nepije alkohol ani nikde nic neukradne.
Jsem rád, že se lidé dále starají co s Antonínem Kovářem  ním dál bude, zase jej není nějakou dobu na ulicích vidět. Nedávno jsem dostal dopis paní Jarmily Korejtkové, umožňující uvažovat znovu o nešťastném kauze nucené dražby.
Připojen byl výstřižek z Blesku 23. srpna 2019  s nadpisem Dluh 218 tisíc a přišel o byt"
BRNO. (jn) České soudy nesprávně poučují dlužníky, jak postupovat, když jim chce exekutor zabavit nemovitost. Muž z České Lípy dlužil 218 321 korun, exekutor jeho byt přiklepl zájemci za 466 667 korun. Sice se odvolal, ale u Libereckého soudu se dozvěděl, že "v dané fázi řízení už na uplatnění námitky o nepřiměřenosti exekuce  je pozdě". Ústavní soud takové jednání označil za protiústavní a nařídil, aby se případem zabýval zase znovu od začátku. "Když se v zákonech nevyznají soudy, jak se v nich mohou vyznat lidé v exekuci.?" žasla ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková.
Vraťme se k Antonínu Kovářovi.  Jeho dluh  na  sociální na zdravotním pojištění dosáhl  cca 150 tisíc a jeho dům v Lidické ulici byl v nucené dražbě prodán za  cca 700 tisíc korun. To nebyla nepřiměřená exekuce? To se opravdu nenašel nikdo, kdo by se pana Kováře zastal? Nevěřím, že by byl rozsudek o exekuci neopravitelný. Rozhodnutí o vrácení domu jeho rodičů zřejmě možné nebude, ale požadavek na přiměřenou náhradu (jiný vhodný domek) by vzniknout měl. Sám Antonín Kovář se jistě znovu před soudy hájit nedokáže. Věřím, že se najde advokát, který by toto pomohl řešit a udělá si na tomto případu určitě jméno, je tu také ještě ombudsman....  Přimlouvám se také o žádost ministryni sociálních věcí o poskytnutí výjimky, která by mu umožnila pobírat důstojnou penzi. Takto postižený člověk nemůže být sám v dnešní společnosti odkázán sám na sebe a vlastně tím na milosrdenství veřejnosti. (mm)
OPRAVENÉ AUTOBUSOVÉ NÁDRAŽÍ V LANŠKROUNĚ.

Budova frekventovaného autobusového nádraží v Lanškrouně, kudy projde měsíčně 125 tisíc cestujících prošla v uplynulých měsících celkovou obnovou. Nová čekárna pro cestující s informačním kioskem a pokladnou pro prodej jízdních dokladů, nové zázemí pro řidiče, nocležny, kancelář pro dispečery i komerční prostory. Investorem byl dopravce, který je právním nástupcem ČSAD BUS Ústí nad Orlicí, tedy ICOM.
Je to nyní největší dopravce, který pro Pardubický kraj jako objednatele zajišťuje autobusovou dopravní obslužnost ve velké části kraje a je také jedním z uchazečů o pokračování spolupráce na další desetileté období po 30.6.2020

Den otevřených dveří vědecko-technického kroužku Energie jinak Přelouč

Středa 4. září od 14:00 do 16:30 v učebně technického kroužku v Přelouči
(budova školní jídelny – Obránců míru 1714, Přelouč, viz mapka https://mapy.cz/s/jalarunabe).
Na místě budou:  starostka města Přelouč Irena Burešová,  generální ředitel elektrárny Sev.en EC ve Chaleticích Václav Matys  a ředitel společnosti SUMO
Co bude k vidění:  Vědecko-technický kroužek Energie jinak funguje v Přelouči již druhým rokem. Děti 3. – 5. třídy ZŠ se tam učí dovednostem a znalostem, o nichž kolikrát nemají páru středoškoláci… Vrtají, pájí, vytvářejí jednoduché obvody, blikátka, programují robota, počítají Kirchhoffovy rovnice, učí se Ohmův zákon a samozřejmě také základy klasické energetiky včetně moderních alternativních zdrojů. V rámci dne otevřených dveří budete mít možnost seznámit se s tím, co se děti naučily a jaké má kroužek plány do budoucna (rozšíření pro starší žáky a pomoc s jejich výběrem školy). Z České Třebové je do Chvaletic daleko, ale připomínáme, že obdobně technicky zaměřené kroužky máme i u nás - viz nabídka DDM
 
Restaurace v Hliníkách opět otevřena středa - neděle

Výbor zahrádkářů ZO Hliníky sděluje všem přátelům zahrádek, vycházek, výletů a dobré zábavy, že se po téměř roční odstávce opět otevírá  restaurace ve Spolkové chatě Hliníky. 
Otevírací doba
v letním provozu
( srpen - říjen):

St  15-21 hodin
Čt  15-21 hodin
Pá  15-23 hodin
So  15-23 hodin
Ne  14-21 hodin                (pondělí a úterý zavřeno)

  •  
    Nabídka na odprodej parcely pro rekreační výstavbu 

    Obec Semanín, parcela pro rekreační výstavbu 1099  m2  , prodej
    Nabízíme k prodeji parcelu v obci Semanín, územním plánem obce pozemek určen k výstavbě rekreačního objektu.
    Parcela se nachází v klidné části obce pod lesem, v blízkosti obecní komunikace, velmi hezké místo pro bydlení.
    Spolu s pozemkem se prodává podíl 1/7 na společné přístupové komunikaci.
    Pozemek není zatížen nájemní smlouvou, lze jej okamžitě využívat. Financování pomůžeme zajistit.
    Elektřina a voda v dosahu, doporučujeme prohlídku.   
    Zaváděcí cena 300.- Kč/ m2, na první prodanou parcelu dle vlastního výběru

    Den otevřených dveří ve společnosti PETROF


    Srdečně vás zveme na Den otevřených dveří společnosti PETROF, s r.o., který se koná k výročí 155. let. Přijďte zažít unikátní atmosféru manufaktury, kde na vlastní oči uvidíte, jak vznikají nástroje v rukou šikovných zaměstnanců, jež dělají radost tisícům spokojených zákazníků po celém světě. Prohlédněte si ty nejzajímavější exponáty z historie i současnosti české firmy PETROF.

    Začátek 7. 9. 2019 od 08:00, 
    Konec  7. 9. 2019 do 13:00
    PETROF, spol. s r.o.,  Na Brně 1955, 500 06 Hradec Králové  Těšíme se na Vaši návštěvu !


  •