Českotřebovský deník 265/2019 (25/9)
Třebovka v Třebovici - září 2019 

Fotoreportáž z realizace protipovodňových úprav koryta toku Třebovka ve Třebovici ( stav 21.9.2019).
Podařilo se mi ještě vyfotit část starého zatravněného koryta, které mělo své zvláštní kouzlo (pokud byl vodní stav normální). V jeho těsné blízkosti se právě bagruje a betonuje nové hlubší řečiště.  Ing. Václav Polák

RC ROSA pořádá v říjnu bazárek

10/10 9:00 – 12:00 a 15:00 – 18:00 Bazárek a bleší trhy Potřebujete KOUPIT nebo PRODAT
kojenecké a dětské oblečení, obuv, také oblečení pro dospělé, hračky, knížky, kočárek či třeba koloběžku? Přijďte, herna bude otevřena po celou dobu prodeje.  Přihlášení a další info pro prodejce na bazarek-rcrosa@seznam.cz
11/10 9:00 – 14:00 Bazárek a bleší trhy Přijďte i v sobotu, herna otevřená po celou dobu prodeje.
16/10 16:00     Malování na textil, přijďte si vyrobit originální kousek do podzimního šatníku. S sebou 1 až 2 trika, na místě je možné zakoupit k zdobení textilní tašku nebo stahovací batůžek, lektor Monika Kaplanová, přihlášení a další info na tel. 737 901 339 či kaplanovamoni@seznam.cz, vstupné 130 Kč
 
Voda nad zlato

KDU aktuálně usiluje o zajištění ústavní ochrany vody a půdy tak, aby se jí dostalo ještě více pozornosti, s ohledem na klimatické změny. Upozorňuji na možnost podepsat petici na podporu přijetí ústavního zákona na ochranu přírodních zdrojů, zejména vody a půdy, která vznikla spontánně v řadách členů KDU na Moravě, která letos i v jiných letech trpěla suchem snad nejvíce ze všech území našeho státu.  Usiluje o přijetí  nejvyšší ústavní ochrany přírodního bohatství formou ústavního zákona, ve kterém  bude řečeno, že stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů, zejména vodních zdrojů a půdy, a ochranu přírodního bohatství. Voda je pro nás nenahraditelnou surovinou, bez které není možný život. Úrodná půda je základním předpokladem pro zemědělství a obživu obyvatel. Země nám byla svěřena, abychom o ni pečovali a předali ji našim dětem a vnoučatům.
Ústavní ochrana vody bude znamenat nadřazení obecného zájmu o její ochranu. Ve skutečnosti se to může promítnout při ochraně podzemních vod před kontaminací nebo při budování opatření zadržujících vodu v krajině. Česká republika se tak hrdě přihlásí k boji proti suchu a dá jasně najevo, že bez vody se nedá žít.
Pro podporu petice usilující o ochrany vody a půdy, tak je  v lékárně Anna na Novém náměstí pro veřejnost připraven petiční stánek. Pro více podrobností se podívejte sem - http://vodanadzlato.kdu.cz
 
PETICE ZA ÚSTAVNÍ OCHRANU VODY A PŮDY
My, níže podepsaní, žádáme prostřednictvím této petice poslance a poslankyně, senátory a senátorky, aby přijali ústavní zákon, kterým bude stanoveno, že: „Stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů, zejména vodních zdrojů a půdy, a ochranu přírodního bohatství.“ Voda je nenahraditelnou surovinou, bez které není možný život. Úrodná půda je základním předpokladem pro zemědělství a obživu obyvatel. Země nám byla svěřena, abychom o ni pečovali a předali ji našim dětem a vnoučatům. Chceme ji chránit nejvyšším zákonem České republiky, Ústavou.
 
Události v regionech:
protihlukové stěny v České Třebové někomu vadí a někomu naopak chybí   

Pořad, který měl premiéru v pondělí 23. září 2019 podvečer si můžete pustit na tomto odkazu zde:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10118379000-udalosti-v-regionech-praha/219411000140923-udalosti-v-regionech/video/721701?fbclid=IwAR0HXycwyt79F-ENm5wWBICn9ochza8jepitqypNBxGnRWIuIeEusCnKOqI
V textu hned v úvodu zazní zavádějící informace (t.j. v podstatě hloupost), že mohutnost protihlukových stěn v České Třebové  požadovalo SŽDC s podporou radnice. Radnice přece naopak iniciovala veřejné projednání záměru a po zjištění, že výsledkem bude skoro 6km pětimetrových stěn okamžitě reagovala a požadovala revizi protihlukové studie a zapracování moderních metod. Tak z pořadu vypadlo, že to, že protihlukové stěny někde nebudou neznamená, že nebudou použity jiné metody ochrany proti hluku. Nyní byl vypracován návrh  nového řešení, které se dále dolaďuje. Tak nějak zde ovšem nepadlo, že nová hluková studie, vypracovaná podle nově schválené metodiky umožňuje řešení, které bylo letos nově prezentováno. Myslím, že uvedený pořad vyřešení protihlukových opatření v České Třebové příliš nepřispěl.  (mm)
Obrázky:  návrhy snížených stěn v Tykačově a ve Slovanské ulici, výška 3 metry nad terénem. Na posledním obrázku je vizualizace původně uvažovaných pětimetrových stěn  v Tykačově ulici, která byla odmítnuta. (Návrh SUDOP Praha)
 
Upozornění na uzavření pošty pobočky Česká Třebová 2 (u nádraží)

 
 
Předběžně oznamujeme klientům České pošty, že v úterý 01.10.2019 bude pobočka pošty Česká Třebová 2 od 11:00 do 13:00 uzavřena z provozních důvodu. Otevřeno bude 08:00-11:00 a 13:00-18:00 hodin.
Za vzniklé nepříjemnosti se velmi omlouváme  Petra Kopecká, vedoucí pošty Česká Třebová 2
Jak se mění HRÁČSKÝ KÁDR  HC KOHOUTI  

Přípravu na ledě, která odstartovala víkendovým tréninkovým kempem v domácím prostředí, zahájili Kohouti v pátek 23. srpna. 
„Při posílení mužstva jsme se rozhodli vsadit na zkušenost a kvalitu. Právě pro to budou dres Kohoutů oblékat obránce Aleš Holík a útočník Lubomír Korhoň, kteří mají bohaté zkušenosti z vyšších soutěží,“ sdělil manažer klubu Vladimír Vaněk.
Do týmu však přišli také šikovní mladí hráči. „Mladé pušky reprezentují především útočníci Kryštof Pažourek a Jakub Tomáš Daňo, který je první slovenským hokejistou v dresu Kohoutů.“
Příchody
Obránci: Aleš Holík (Šumperk). Jakub Kolařík (Uničov), Vojtěch  Hrubý (Dynamo Pardubice)
Útočníci: Lubomír Korhoň (Kometa Brno), Kryštof Pažourek (Mountfield Hradec Králové), Jakub Tomáš Daňo (Nový Jičín).
Odchody
Obránci: Tomáš Pražák (Lanškroun), Jan Škvor (Choceň), Tomáš Verner (Blansko).
Útočníci: Jan Krejza, Matěj Štefka (oba Choceň), Ondřej Dvořák (Litomyšl).

Nový ročník CHL zahájen  

Informace o zápasech CHL a umístění týmů budou průběžně aktualizovány na webové stránce českotřebovského zimního stadionu, na odkaze https://www.zimak-trebova.cz/chl/sezona-2019-2020/vysledky-zapasu/ Do pondělí 23. 9. bylo již odehráno prvních 24 zápasů. Mělo jich být 25, ale v k utkání Osík - Kačeři Kerhartice  tým Osika nepřijel a tak prohrál kontumačně 5 : 0. V nové sezóně již byly uděleny první tři finanční tresty v hodnotě 200 - 600 Kč. Pravidla další účasti hříšníků v soutěži jsou stále stejná. Do zahájení dalšího zápasu musí být trest uhrazen, jinak hráč nemůže nastoupit k zápasu. V případě vyššího trestu je navíc stop na předepsaný počet zápasů....
 
Krajští silničáři jsou na zimu připraveni  

Ačkoliv v celém regionu převládá příjemné podzimní počasí, schválila krajská rada plán zimní údržby na silnicích II. a III. tříd. Z celkové aktualizované délky spravované silniční sítě v délce 3 121 km je v zimním období udržováno 2 988 km. Zbývající úseky jsou ohledem na jejich malý dopravní význam bez hromadné linkové přepravy osob zařazeny do neudržovaných. Údržbu silnic I. třídy i nadále zajišťují dodavatelé najatí Ředitelstvím silnic a dálnic.
„V rámci silnic nižších tříd nadále pokračuje režim, který zaštiťuje naše Správa a údržba silnic. Ta vlastními silami zajistí údržbu 57 okruhů o celkové délce 2 523 km a pomocí subdodávek 12 okruhů o celkové délce 465 km. Ze zkušeností loňské zimy máme na práci našich krajských silničářů dobrou zpětnou vazbu, jelikož velmi dobře znají svěřené okruhy a jsou schopni velmi pružně reagovat na nastalou klimatickou situaci. V případě vzniklých problémů jsou schopni velmi rychle reagovat,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V rámci projednání plánu jsme znovu požadovali uveřejnění kontaktních telefonů na dispečinky údržby I. tříd a zejména jejich zveřejnění pro veřejnost. Takto již zveřejňujeme kontakty na všechny dispečinky Správy a údržby silnic a obdobné nám bylo přislíbeno i ze strany dodavatelů pracujících pro ŘSD,“ řekl hejtman Netolický.
Na každém cestmistrovském pracovišti Správy a údržby silnic je zřízen dispečink s nepřetržitou službou pro zajištění sjízdnosti silnic a zmírnění závad vznikajících povětrnostními vlivy v zimním období. „Informace o sjízdnosti z jednotlivých cestmistrovských dispečinků jsou zadávány přímo do webové aplikace Jednotného systému dopravních informací pro Českou republiku, a také na centrální dispečink zimní údržby na krajském ředitelství Správy a údržby silnic. Aktuální informace o sjízdnosti z jednotlivých dispečinků jsou automaticky zobrazovány a volně přístupné na webových stránkách www.suspk.cz,“ sdělil krajský radní pro oblast dopravy Michal Kortyš.
Plán zimní údržby také stanovuje, jakým způsobem jsou jednotlivé úseky silnic ošetřovány. Chemickými rozmrazovacími materiály je udržováno 53 procent z celkového rozsahu, na 37 procentech je využívána inertní technologie, šest procent je pouze pluhovaných a čtyři procenta spadají do kategorie neudržovaných silnic. V tomto případě se jedná o 133 kilometrů.
Pozvánka do knihovny  Michaela Hrdá: Island nalehko

1. 10. 2019 od 18:00
Rozhodnutí odjet sama na Island padlo během 3 minut a během 3 hodin byla zhruba "naplánovaná" měsíční cesta, při které jsem oslavila své 30. narozeniny. Odjížděla jsem ale s velkým respektem a téměř žádným očekáváním. Jediné, co jsem věděla, bylo, že to bude jeden z těch nejlepších tripů a to taky byl. Celý měsíc jsem SPALA JEN POD PLACHTOU, objela celý ostrov STOPEM, ušla spoustu kilometrů přes hory i řeky, kde jsem nepotkala několik dnů živáčka, ale také jsem uzavřela nejedno přátelství, která mi mnohdy pomohla v rozhodnutí, kam se moje kroky budou ubírat dál. A při tom všem jsem JEDLA ZADARMO A UTRATILA MÉNĚ, NEŽ JE ČESKÁ MINIMÁLNÍ MZDA. Získala jsem ale víc, než na jakékoliv jiné cestě, inspirovala se v mnoha místních projektech, o které se s vámi taky podělím i spolu s mými zážitky, tipy a triky jak se na nejen Islandu vyhnout velký útratě, těžkýmu báglu a hromadě turistů. Vstupné: 50 Kč.  Týden knihoven 30. 9.–6. 10. 2019  -

 

Pozvánka na besedu do Svinné  

Pátek 11. října od 18 hodin v bývalé škole ve Svinné:  Alena Pirklová  + Jan Šimůnek      

Oceánie ... Šalamounovy ostrovy         


Kraj jedná s Vysokým Mýtem o převzetí expozice Muzea karosářství

Při pracovní návštěvě 1. náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka ve Vysokém Mýtě se představitelé kraje a města dohodli na obsahu smlouvy, na jejímž základě by měl kraj v příštím roce převzít provoz expozice Muzea karosářství.
„Muzeum karosářství vzniklo ve Vysokém Mýtě v rámci evropského projektu města. O jeho odbornou náplň a metodické vedení se ale už několik let stará Regionální muzeum, které je krajskou příspěvkovou organizací. Expozice Muzea karosářství zapadá do našeho plánu vytvořit ve Vysokém Mýtě technicky zaměřené krajské muzeum,“ informoval Roman Línek.
Smlouva výhodná pro město i kraj by měla být podepsána ještě v závěru letošního roku. „Jednali jsme také o areálu školy v Poplerově ulici. Máme zájem o sportoviště v zadní části areálu, protože podobné zařízení v této části města chybí,“ uvedl starosta města František Jiraský a pokračoval: „Dalším tématem byla nemocnice. Na Pardubický kraj jsme převedli objekt v Žižkově ulici a s převodem objektu v ulici Hradecká se do budoucna také počítá.“
Roman Línek se společně se starostou Františkem Jiraským a místostarostou Martinem Krejzou zajeli podívat na to, jak roste stavba nové budovy výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje. „Stavba s celkovými náklady přibližně 30 milionů korun je zatím v úplném začátku, začala v srpnu a dokončena má být do prosince 2020. Poděkoval jsem zástupcům města, že nám vyšli vstříc při přípravách této investice. Nová základna bude mít všechny potřebné parametry pro moderní provoz,“ konstatoval Línek.
Město Vysoké Mýto se velmi pečlivě věnuje opravám památek, na které čerpá prostředky zejména z programu Ministerstva kultury, ale také využívá dotace Pardubického kraje. „V letošním roce získalo město z našich dotačních titulů příspěvek 720 tisíc na obnovu dvou domů v památkové zóně, 300 tisíc putovalo farnosti na opravy kostela sv. Vavřince a 120 tisíc na zvon tamtéž. Přispěli jsme i na živou kulturu ve městě a téměř 100 tisíc šlo na preventivní péči o sbírky městské galerii. V oblasti sportu a cestovního ruchu pak čerpalo město dotace přes milion korun,“ dodal Línek.
Bohatou historii města potvrzují i nedávné náhodné objevy starých studní a sklepení v centru města, které teprve čekají na zhodnocení odborníky. Na jeden takový úplně čerstvý případ se Roman Línek také podíval.

Kraj se prezentoval na veletrhu v Užhorodě

V ukrajinském Užhorodě se v minulých dnech konal již osmnáctý ročník mezinárodního turistického veletrhu „TurEurocenter-Zakarpatia 2019“.  Prezentaci Pardubického kraje již počtvrté na této akci zajistila Destinační společnost Východní Čechy.
„Po zkušenostech z minulých ročníků připravila destinační společnost pro návštěvníky brožuru, ve které jsou prezentovány nejvýznamnější turistické cíle našeho regionu v ukrajinštině, a to se vyplatilo,“ řekl radní René Živný, který má na starosti cestovní ruch, sport a volnočasové aktivity.
Velký zájem byl i o materiály v češtině, především ze strany studentů Východoevropské slovanské univerzity v Užhorodu, kteří studují češtinu a slovenštinu. Na stánku Pardubického kraje se uskutečnila i ochutnávka regionálních potravin, např. Pardubického perníku.  Mnoho dotazů směřovalo na ubytování, dopravu a významné akce u nás. Užhorod je správním střediskem Zakarpatské oblasti, s kterou má Pardubický kraj mnohaleté aktivní partnerské vztahy. Díky vstřícnosti ukrajinských kolegů ze Zakarpatské oblastní rady bylo naší destinační společnosti umožněno zúčastnit se bezplatně tohoto turistického veletrhu a zvýšit povědomí o Pardubickém kraji v Zakarpatí. „Mnoho místních obyvatel dojíždí do Čech za prací nebo studiem a ve svém volném čase chtějí představit naši zemi i svým rodinným příslušníkům. I statistické údaje ČSÚ ukazují, že roste počet Ukrajinců, kteří k nám přijíždějí na dovolenou,“ dodal Živný.

Generální ředitel HZS: hasiče do odklízení kůrovcového dřeva zapojit můžeme

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru Drahoslavem Rybou ohledně zapojení hasičů do likvidace kůrovcového dřeva. Generální ředitelství HZS nastíněný plán kraje plně podporuje, jelikož je ve veřejném zájmu a neohrožuje akceschopnost jednotek. Jednání navazuje na diskuse v rámci krajského kůrovcového štábu. Hejtman s generálem Rybou zároveň projednávali nastavení dotačního titulu na pořízení dopravních automobilů a hasičských zbrojnic.
„Návrh formulovaný v rámci jednání kůrovcového štábu, jsme nejprve projednávali s krajským starostou dobrovolných hasičů Josefem Bidmonem a následně krajským ředitelem státních hasičů Alešem Černohorským. Vzhledem k tomu, že vybavenost jednotek je velmi dobrá, může se jednat o jedno z opatření, jak urychlit likvidaci kůrovcového dřeva. Generální ředitelství HZS s připraveným návrhem vyslovilo souhlas, a proto chceme vyhlásit dotační titul, v rámci kterého bychom přispívali na tyto výkony. Jedná se samozřejmě o činnost na bázi dobrovolnosti vždy po dohodě majitele lesa a obce jakožto zřizovatele jednotky hasičů,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Ten s Drahoslavem Rybou jednal také o stávajícím a budoucím nastavení dotačního titulu státu pro dobrovolné hasiče. Ten je v současné době určen na nákup dopravních automobilů a rekonstrukci či výstavbu hasičských zbrojnic. Do budoucna by bylo dobré otevřít diskusi, zda se v rámci dotačního titulu nezaměřit primárně na obnovu technického vybavení. V letošním roce činil krajský příspěvek na pořízení dopravních automobilů 14,1 milionu korun s tím, že každý ze 47 úspěšných žadatelů získal od kraje 300 tisíc korun.

Říjnová nabídka Adrei Peterové



Týdny pro duševní zdraví putují krajem

24. ročník Týdnů pro duševní zdraví (TDZ) - východní Čechy byl slavnostně zahájen v Tyršových sadech v Pardubicích. Týdny plné kulturních a společenských aktivit přinášejících pohodu pro duši budou v Pardubickém kraji trvat až do 11. října. Program láká k návštěvě 36 akcí v 10 městech. 
Slavnostní zahájení Týdnů pro duševní zdraví (TDZ) se uskutečnilo  v Tyršových sadech v Pardubicích. Návštěvníci zde mohli zhlédnout výstavu obrazů a fotografií lidí se zkušeností s duševním onemocněním, zapojit se do workshopu organizace Péče o duševní zdraví a napsat své pocity na “Zeď bláznovství“, dozvědět se o prevenci kardiovaskulárních onemocnění u stánku organizace Loono a k tomu si poslechnout nově pokřtěné CD Básně z peří pana Štěpána a koncert kapely Donrvetr
Akci slavnostně zahájil Petr Hejzlar, ředitel organizace Péče o duševní zdraví, který nastínil smysl TDZ spočívající v informovanosti veřejnosti o tématu duševního zdraví a připomněl důležitost prevence.  Připojil se i patron akce, radní Pardubického kraje Pavel Šotola. Podle něj je stejně důležité pečovat o své zdraví fyzické, jako i mentální.
Po Pardubicích se akce přesouvají dalších měst Pardubického kraje. Lidé  mohou navštívit programy v Chrudimi, Poličce, Předhradí, Hlinsku, Ústí nad Orlicí, České Třebové, Letohradě, Svitavách a Moravské Třebové. Z filmových snímků mohou zhlédnout např. Vedlejší účinky 1. října v Městském kině Chrudim, Sejde z očí, sejde z mysli 8. října v klubu Agora Šance pro tebe Chrudim či Bylo jednou jedno město bláznů 10. října v Divadelním klubu Polička. V nabídce je také představení One human show Simony Babčákové 24. září na Malé scéně v Ústí nad Orlicí.
TDZ pořádá nezisková organizace Péče o duševní zdraví ve spolupráci s dalšími organizacemi poskytujícími zdravotní a sociální služby. Akce se konají pod záštitou radního Pardubického kraje Pavla Šotoly, primátora města Pardubic Martina Charváta a náměstka primátora města Hradec Králové Martina Hanouska. Finančně je podpořily Pardubický a Královéhradecký kraj, Magistrát města Pardubice a města Hradec Králové, město Ústí nad Orlicí a Tepelné hospodářství Hradec Králové.