VÝSTAVA HUB JINAK A JINDE    

 

Již po šestnáct let každý rok o prvním říjnovém víkendu pořádala základní organizace Českého svazu ochránců přírody Podorlicko podzimní mykologické dny. Byla to nejenom výstava hub, ale i setkání mykologů a houbařů spojené s přednáškami a určováním donesených druhů hub.   

Letošní ročník bude jiný. Členové ZO ČSOP Podorlicko přijali pozvání italských přátel a od 3. do 7. října 2019 se budou účastnit mykologické akce Mostra del Fungo v partnerském městě Agrate Brianza.  Obvyklé třídenní mykologické dny v ekocentru Podorlicko nebudou.

 V neděli 29.9. v 8,30 bude zahájena komentovaná mykologická vycházka. Sraz účastníku bude v parku Javorka u Hříbku. Průvodcem bude Martin Mička. Vycházka bude ukončena u restaurace Na Horách. Ve venkovním pavilonu restaurace bude od 13,00 do 17,00 výstava a určování nalezených hub. Pro děti bude v průběhu výstavy připravena soutěž.

Na listopad připravují ochránci přírody v ekocentru fotografickou výstavu hub a přednášku.

Kdo si chce užít větší výstavu živých exponátů hub, může navštívit výstavu Houby Svitavska, která se uskuteční od pátku 20.9. do neděle 22.9. v prostorách muzea ve Svitavách.  Celou akci odstartuje ve čtvrtek 19.9. od 17:00. přednáška Terezy Tejklové „Méně známé druhy jedlých hub“.

V termínu od pátku 20.9. do  neděle 22.9. bude probíhat také 33. výstava hub na zámku v Chocni. Připravují ji tradičně členové Mykologického klubu Choceň. Otevřeno bude v pátek od 8 do 17 hodin, v sobotu od 9 do 17 hodin a v neděli od 9 do 16 hodin.