Vitamínový seriál studia Táňa

Část 3 - Vitamin D a imunita

Antiinfekční imunita

Zjištění, že dostatek vitaminu D je nezbytným klíčovým faktorem aktivace T lymfocytů a dalších složek buněčné imunity, bez které nejsou schopny zajistit řádnou obranu organismu a explozivně zvyšovat svoje počty, patří v současné době k významným informacím. Řada studií dokázala, že vitamin D chrání proti respiračním infekcím tak, že zvyšuje hladiny antimikrobiálních peptidů (AMP) – přírodních substancí s efektem antibiotik v plicích. Výsledky korelují se známými fakty výskytu respiračních infekcí včetně chřipky v zimních a jarních měsících, kdy jsou hladiny vitaminu D 3 nejnižší. Nová data tak navíc vysvětlují i pozorování, že normální hladiny vitaminu D snižují výskyt astmatu, který je běžně aktivován právě respiračními viry. Zejména u skupiny s nejnižšími hladinami vitaminu D (pod 25 nmol/l) se výskyt respiračních infekcí po suplementaci vitaminem D zmenšil na polovinu (2).
Obecně byl efekt doplnění vitaminu D u osob s původně vážně nedostatečnými hladinami vitaminu D zhruba shodný jako efekt vakcinace proti chřipce. Význam těchto zjištění je akcentován tím, že právě respirační infekce jsou celosvětově hlavní příčinou nemocnosti a úmrtí. Suplementace vitaminem D je přitom bezpečná a není drahá, takže snižování počtu respiračních infekcí touto formou je velmi efektivní. ( Zdroj - odborný článek časopisu Laboratoř )

 Vitamín D se podílí na řadě dalších významných chodech v našem těle, ale tímto třetím dílem, bych zakončila povídání o něm na této stránce, protože je to přesně to, co jsem vám chtěla sdělit v dnešní době, aby jste se mohli přirozenou cestou bránit virům a respiračním chorobám, protože tu možnost máme a to v té nejvyšší kvalitě díky dodávkám kvalitních mořských ryb.

Snad bych ještě ráda dodala, že jak mnozí víte, jsem propagátorem ryb, domácího masa, vajec i mléka, protože hodnota takové stravy je pro imunitu a zdraví to nejlepší, co můžeme sami ovlivnit. Pokud nemáte vlastní zdroj, klidně se mi ozvěte, možnosti a kvalitu zdrojů probereme a můžete si vybrat. Pokud máte dotazy na další témata o vitamínu D jako je diabetes, redukce váhy, hypertenze, těhotenství či chronické záněty ozvěte se.  tel. 776 793 552 www.studiotana.cz

Opakování - navštivte také      Vitaminy 2. díl     Vitaminy 1. díl