Českotřebovský deník 330/2020 (18/11)
Nové video Českotřebovského deníku:
Vzpomínky na Jabkancovou pouť II. díl - Pod vedením Spolku od sv. Kateřiny

 Video v plné velikosti najdete ZDE

Druhá část vzpomínek na Jabkancovou pouť je věnována období od roku 1990, kdy se pořadatelství ujal nově vytvářený Spolek od svaté Kateřiny. Pouťové pódium se přestěhovalo ze zatáčky pod rotundou dolů ke spolkové chalupě U Kateřiny, kde získali jabkancoví umělci dobré zázemí a mimo výrobky jabkanců se zde odehrávala i veškerá přípravná činnost. Video využívá záznamů Jana Dolečka a na nich dokumentuje úspěšné ročníky pouti, na které se vzpomíná dodnes. Na jabkancové poutě vzpomínají Petr Skalický, Vladislav Zoubek a Eva Motyčková, předsedkyně Spolku od sv. Kateřiny a "paní purkmistrová"....

 

Učitelé ZŠ Parník zpívali v Televizních novinách na TV NOVA

 
Redaktor  Novy se vydal i do České Třebové, aby natočil několik rozhovorů s učitelkami parnické základky. Zpráva byla laděna v pozitivním duchu, myslím, že si to za svůj počin učitelé školy zaslouží. Samozřejmě také zazněla část této písničky, která se stala listopadovým hitem internetu.  Odkaz na záznam televizního šotu je zde

V pátek se v kraji koná on-line přehlídka středních škol a zaměstnavatelů

Důležitá je zejména pro deváťáky, kteří vybírají studium na střední škole. V době koronaviru není možné pořádat přehlídky klasickou cestou. Žáci si schůzky sjednávají on-line, připravena jsou dvě časová okna, dopolední pro možnost připojení ze škol a večerní pro připojení z domácího prostředí s rodiči. Burzu pořádá Krajská hospodářská komora Pardubického kraje ve spolupráci s Pardubickým krajem a Střední školou informatiky a ekonomie Delta. Burzy se budou konat po celé republice, seznam všech 124 škol a 71 výstav je na portále burzaskol.online.

Podbranská ulice:
chystá se asfaltování křižovatky s ulicí Chmelnice a Klácelovou.

Bude to znamenat uzavření trasy, ale to už určitě vydržíme. Předpovědi jsou už napůl zimní, tak není na co čekat.
Další trasa k mostu ovšem bude ještě čekat. Necháme se překvapit.
Nějaké problémy jistě ještě budou, třeba i dnes se uprostřed trasy ještě objevil  nový otvor, díky špatně umístěné jehle vodovodního řadu.
Je však zřejmá snaha teď do nástupu zimy udělat maximum práce... 

 

Soutěž Cyklopecky Východní Čechy zná vítěze za uplynulý rok

Letošní trend cestování po České republice nahrál i tradiční cestovatelské soutěži Cyklopecky. Možná ale byly lákadlem i ceny za více než 100 000 Kč, které přivedly k soutěži o padesát procent soutěžících více než v roce 2019.
Hlavní výhru elektrokolo si odvezl výherce z Lanškrouna, další výherci získali horské kolo, koloběžku, dárkové poukazy na služby ve Spa resortu Tree of Life v Lázních Bělohrad a v Kongres hotelu Jezerka, poukazy na nákup v prodejnách Cyklo Point a spoustu dalších cen. Mezi dvaceti vylosovanými vítězi byli cestovatelé jak z Pardubického, tak i Královéhradeckého kraje, ale také z jižních Čech, Prahy či jižní Moravy. Seznam všech výherců najdete na stránkách soutěže www.cyklopecky.info
V letošním roce se do soutěže zapojilo celkem 1862 účastníků (o polovinu více jak loni), kteří poslali vyplněnou hrací kartu s minimálně třemi razítky získanými na cyklotrasách. Mezi účastníky se však našlo 17 nadšenců, kteří projeli všech 15 okruhů a získali tak zvláštní cenu organizátora soutěže. Bylo i mnoho těch, kteří se trasami inspirují, ale razítka nesbírají. Hlavním cílem soutěže je přinést tipy pro výlety a představit zajímavá místa, památky a přírodní krásy východních Čech.
Soutěž již tradičně organizovala Destinační společnost Východní Čechy ve spolupráci s Pardubickým a Královéhradeckým krajem.  Pět tras vedlo přes oba kraje a zbylých deset bylo rozděleno mezi Pardubický a Královéhradecký kraj. Informace o trasách a pravidlech soutěže informuje web www.cyklopecky.info  a aktuální tipy na výlety najdete také na Facebooku „Cyklopecky Východní Čechy“.
A postřehy soutěžících? Alespoň pár z mnoha, které nás přesvědčili, že tato práce má smysl. „ Díky Vaší soutěži jsem se donutil začít něco dělat pro fyzickou kondici. Určitě se dalšího ročníku zúčastním,“ napsal Petr M., Hostinné.
„Byli jsme ve vašem kraji na dovolené a v infocentru si vzali letáček Cyklopecek a jezdili na místa, která nebyla původně v plánu. Fandím takovým aktivitám a jsem ráda, že se lidi více rozhýbají díky takovým projektům,“ napsala Jiřina Š., Ledčice.
„Odhaduji, že organizace tohoto ročníku byla pro vás výzvou – výzvou, již jste špičkově zvládli. S tímhle koronavirovým fenoménem se dá vskutku blbě soupeřit a dokázat uspořádat akci takové velikosti (v rámci dvou krajů) si zaslouží obdiv nejen z mé strany. Přeji vám co nejpevnější zdraví a další skvělé ročníky,“ napsal Tobiáš M. z Náchoda.
 
Vylosovaní výherci:
1. Michal N.                       Lanškroun                                          elektrokolo
2. Radim D.                        Litomyšl                                             horské kolo Merida
3. Jana G.                           Pardubice                                           poukaz Spa Resort Tree of Life
4. Jan M.                            Letohrad                                             koloběžka
5. Pavel M.                         Rokytnice v Orlických horách             poukaz Hotel Jezerka
6. Jan K.                             Praha 6                                              poukaz Cyklo Point
7. Jakub S.                          Česká Třebová                                  poukaz Cyklo Point
8. Jan V.                             Vysoké Mýto                                     poukaz Cyklo Point
9. Leoš M.                          Hradec Králové 7                               poukaz Cyklo Point
10. Martina P.                     Valašské Meziříčí                                poukaz Cyklo Point
 
Dárkové propagační předměty a vstupenky
Bohdana V. Brno-venkov Hana R. Hradec Králové  David D. Brno-venkov  Natálie N. Dačice, Anna M. Brandýs nad Orlicí  Zdeněk Ch. Doudleby nad Orlicí  Ladislav S. Česká Třebová,  Libuše L.Pardubice,  Filip Š. Pardubice, Jan M. Stará Paka

  •  

    84 oxygenerátorů pro Pardubický kraj

    Pardubický kraj dnes od Správy státních hmotných rezerv převzal 84 oxygenátorů, což jsou neinvazivní přístroje na podporu dýchání. Většina, 80 z nich, zamíří k rozdělení mezi jednotlivá zařízení Nemocnice Pardubického kraje. Na základě vzájemné dohody jsou pak čtyři zbývající určeny do Hamzovy léčebny v Luži.
    „Od Správy státních hmotných rezerv jsme již před 14 dny převzali 13 kusů těchto oxygenátorů a nyní získáváme další požadované množství pro naše nemocnice akutní lůžkové péče. Na základě požadavku ředitele Hamzovy léčebny v Luži jsme se domluvili že část těchto přístrojů získá právě léčebna, která je připravena přijímat pacienty, kteří již nevyžadují akutní lůžkovou péči v našich zařízeních,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
    „Přístroje pomáhají s vyšším stupněm respirační tísně u pacientů na standardních odděleních i v intenzivní péči. Při této podpoře dýchání není potřeba zajišťovat dýchací cesty a pacienti jsou celou dobu plně při vědomí,“ vysvětlil princip fungování oxygenátorů primář ARO Pardubické nemocnice a zároveň krajský koordinátor intenzivní péče Jiří Pařízek. Nemocnice Pardubického kraje obdržela ze Správy státních hmotných rezerv celkem 93 kusů oxygenátorů a 4 plicní ventilátory. Přístroje budou sloužit ve všech pěti nemocnicích akutní lůžkové péče.

    Jak vypadá nejžádanější dům v Pardubickém kraji?
    Podle analýzy má čtyři pokoje a stojí maximálně pět milionů

    Má čtyři pokoje, je ve velmi dobrém stavu a ideálně se jedná o samostatně stojící dům v dosahu autobusové dopravy. Tak si lidé představují ideální dům ke koupi v Pardubickém kraji. Pokud zájemci zadávají cenový limit pro koupi domu, dosahuje v Pardubickém kraji nejčastěji pět milionů korun, nebo je nižší. Informace vyplývají z analýzy* dvou set tisíc vyhledávání rodinných domů a vil k prodeji na největším českém realitním serveru Sreality.cz.
    Uživatelé mohou při hledání svého vysněného domu na realitních portálech využívat různé typy filtrů a vyhledávat nemovitosti podle mnoha parametrů. Téměř všichni vyhledávají určitou lokalitu na úrovni okresu. Bezmála třetina hledajících také zadává požadovaný stav objektu. Cena je při hledání důležitá pro 28 % lidí, počet pokojů pak filtruje každý pátý. V mnohem menší míře uživatelé zadávají speciální požadavky navíc, například garáž nebo bazén. Jedním z nejméně důležitých faktorů při hledání je překvapivě občanská vybavenost.
    Nejvíc pokojů mají v hledáčku Pražáci a Jihočeši
    Celkově nejvyhledávanější jsou čtyřpokojové domy. „Jen v Jihočeském kraji a v Praze je o něco častěji zaškrtnuta možnost domů o velikosti pět a více pokojů. Dále platí, že téměř třetina vyhledávání upřesňuje stav nemovitosti a ve všech krajích je nejčastěji požadovaná nemovitost ve velmi dobrém stavu,“ říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.
     
    Podle Hany Kořínkové, manažerky týmu inzertních služeb Sreality.cz, hledající jen málokdy zadávají do parametrů velikost pozemku a užitnou plochu. „Pokud zadávají něco navíc, tak ve všech krajích preferují samostatně stojící dům. Pro ty, kteří v okolí hledají dostupnost některých služeb, bývá nejdůležitější zpravidla autobusová doprava. Ve Středočeském kraji je ale častěji vyhledávaná spíš vlaková doprava pro rychlou dostupnost do hlavního města a v některých krajích byla o něco málo důležitější přítomnost základních škol, a to konkrétně na Vysočině, ve Zlínském a Moravskoslezském kraji,“ doplňuje Kořínková.
     
    Nejlevnější domy hledají lidé ve Zlínském kraji, nejdražší pak v Praze
    Umístění nemovitosti uživatelé nejčastěji upřesňují na úrovni okresu (u 60 % dotazů), méně pak na úrovni obce (18 %) nebo kraje (15 %). Celkově je největší zájem o nemovitosti v Praze, Středočeském kraji a Jihomoravském kraji.