RECEPTY STUDIA TÁŇA

Předvánoční recepty Studia Táňa  - najdete ZDE

  Plná velikost videa ZDE
Studio Táňa přichází s předvánočním receptem, který se může hodit jak pro obohacení svátečního menu, tak i jako dárek pro milovníky dobrého jídla. Takovou vynikající hořčici totiž nikde nekoupíte. A přitom to je tak jednoduché a suroviny pro přípravu jsou dostupné. A to není všechno.  K videu přidáváme další předvánoční recepty Studia Táňa, které mohou být inspirací na změnu i návratem k tradicím. Předvánoční recepty Studia Táňa najdete ZDE
 
Najdete zde: Exkluzivní hořčici - dárek pro tatínky (video)
Staročeský houbový kuba
Kroupy s uzeným lososem a kvašenou zeleninou
Tipy na znamenitý nápoj
 
Začal advent: zkuste si vyrobit perníkové ozdoby

  Plná velikost videa ZDE
Pečení perníku je přímo terapie.
Když mám u práce klid, myšlenky se zastaví a soustředím se na tvorbu a vůně koření navozuje sváteční a výjimečnou atmosféru. Co na tom že nejsem pekařka ani cukrářka, to co vyrobím je originál. Dílo, které nikdy nikdo jiný nevytvořil. Přeji vám v době adventu co nejvíc chvil, kdy pocítíte uvolnění a radost.
Co potřebujete:
17 dkg medu, 0,5kg hladké mouky,
8 dkg hery, 2 lžíce kakaa,
2 vejce, 14 dkg práškového cukru
1 lžičku sody a 1 lžíce perníkového koření

Jabkance doma

Rada Pardubického kraje schválila zapsání tradiční výroby jabkanců v České Třebové na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Pardubického kraje. Tento seznam vedeme od roku 2012 po odborným dohledem našeho poradního orgánu z Muzea v přírodě Vysočina se sídlem v Hlinsku.  Výroba jabkanců je už desátým kulturním statkem, který je tu zapsaný.
Pojmem jabkanec se v České Třebové označuje placka z bramborového těsta, která se plní tvarohem, v minulosti povidly, a nasucho peče na plátech kamen. Upečeny se následně mastí máslem a sype cukrem. Historie přípravy jabkanců v České Třebové je dlouhá a bývá spojována s poutěmi k románské rotundě zasvěcené svaté Kateřině,“ řekl hejtman a rodák z České Třebové Martin Netolický.
Kvašená zelenina obranný štít k posílení imunity VIDEO


Po tisíce let naši předkové uchovávali čerstvou zeleninu formou kvašení. Mléčné kvašení je výborným konzervantem a díky němu si zelenina uchovává čerstvost a kvašením se zvyšuje její výživová hodnota. Šlo o udržení potravin v poživatelném stavu v zimním období a to , že je tato zelenina udržovala ve formě a pomáhala proti chorobám věděli, ale nejspíš si nedokázali vysvětlit proč. Dnes víme, že bakterie mléčného kvašení výborně podporují imunitu, aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek, regeneruje jaterní tkáň a do těla se tak dostává řada enzymů, které regenerují buňky, podporuje tvorbu krve a hormonů. Zlepšuje obranyschopnost a umožňuje bojovat proti únavě a stresu. Kromě těchto účinků bioaktivního mléčného kvašení obsahuje řadu vitamínů skupiny B, C, K , minerální látky, draslík, hořčík a enzymy. V současné době vřele doporučuji tuto zeleninu zařadit co nejčastěji do jídelníčku. Aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím a je výborným obranným štítem proti infekcím. Tento jednoduchý, přírodní a levný způsob je navíc velmi chutný a nemůžeme se jím předávkovat na rozdíl od chemických vitamínů.
VIDEO NÁVOD NA PŘÍPRAVU ZELENINY  NAJDETE ZDE                     

Zdravá polévka z lososa  - VIDEO

  Plná velikost ZDE
Seriál videorecepty Studia Táňa startuje a bude přinášet zdravé, dobré, ale třeba i zapomenuté recepty formou, ze které bude dobře poznat jak je příprava náročná na čas nebo na peníze a nabízí i možnosti  jak recept modifikovat. Začínáme jednoduchým receptem na zdravou polévku z lososa.... Táňa Řeháková přeje dobrou chuť!

Delikátní uzený losos

Dnes jsem pro vás vykouzlila uzeného lososa bez udírny. Nejen že je to delikátní pochoutka, ale opět tímto receptem posilujeme obranyschopnost, plíce, imunitu a dodáme tělu potřebné živiny.
Budeme potřebovat: jalovec, čerstvou saturejku, plátek uzeného lososa, filet z lososa, brokolici, jedlé květy řeřichy a batáty. 
Jak na uzeného lososa - lososa nařízneme v proužcích jen po kůži, aby zůstal vcelku. Naplníme plátky uzeného lososa a lístky saturejky. Na povrchu osolíme a vložíme na jalovec do horkovzdušné fritézy. Fritujeme 20 minut. Přílohu můžete zvolit jakou máte rádi, tato příloha je v rámci stravování při snižování sacharidů u diabetiků i nadváhy. Kontakty na možnost výběru kvalitních mořských ryb s dovozem až k vám na přání zajistím, tel. 776 793 552 Dobrou chuť ! 


Losos se sváteční přílohou 

Lososa naložím na pár hodin se saturejkovými lístky a připravím v horkovzdušné fritéze. Lososa můžete získat z naprosto čistého chovu a několik hodin po výlovu jej můžete mít na stole. Tento unikátní projekt nám umožňuje tu nejkvalitnější, dietní rybu mít v co nejvyšší kvalitě a výživové hodnotě. Informace na telefonu : 776 793 552 
 
Příloha - batátové hranolky, hokkaido v kabátku a cuketová roláda se sýrem a uzeným lososem.
Batátové hranolky připravím v horkovzdušné fritéze bez tuku
Hokkaido nakrájím na špalíčky a obalím do plátku moravského uzeného. Upeču na pečícím papíru v troubě asi 20 minut.
Cuketová roláda lze využít s řadou náplní, ale uzený losos je opravdu delikátní a navíc roládu můžeme jíst i za studena. 
400 g cukety
200 g strouhaného sýru Eidam
100 g lososa 
  50 g mandlové mouky
    5 vajec
Cuketu nakrájím škrabkou na dlouhé plátky a naskládám na plech s pečícím papírem. Plech vložím do předehřáté trouby a nechám cuketu zavadnout.
Z pěti bílků a špetky soli vyšlehám sníh, přidám 100 g strouhaného Eidamu, mandlovou mouku a žloutky. Lehce spojím a těsto naliji na cuketu. Peču v předehřáté troubě na 200°C asi deset minut. Ihned po vyndání z trouby zasypu zbylým sýrem a stočím do tvaru rolády.
Jídlo na stole vypadá opravdu svátečně, je vzhledem k množství D vitamínu hodnotné, ale také plně odpovídá stylu plnohodnotné výživy Efektivního hubnutí Studia Táňa.
Dobrou chuť ! Táňa

Vitamínový seriál Studia Táňa 1. díl
Vitaminový seriál Studia Táňa: 2 díl (máme D2 a D3)!
Vitamínový seriál Studia Táňa - 3. díl
Vitamínový seriál Studia Táňa - 4. díl - Vitamin C

Ani to není všechno.  Na povídání o vitamínech už nyní navazuje seriál receptů. Budou uváděny postupně, aby byly později shrnuty do samostatného souboru, kde budou navíc tříděny podle zaměření. Pokusíme se k tomu připravit  také o bohatší fotodokumentaci ..