Pokračování seriálu   VITAMÍN C     

Navázání k vitamínu D a D3  vitamínem C není vzhledem k naší obranyschopnosti náhodné. V imunitním systému sehrává C vitamín velmi důležitou roli. Stimulací bílých krvinek pomáhá ničit bakterie a vylučovat potřebné protilátky chránící imunitní systém. Tímto procesem zabraňuje infekci přerůstat do větších rozměrů. Stimuluje interferony, které jsou v procesu regulace imunitního systému důležité, protože chrání organismus před virovými infekcemi. Pomáhá také zabraňovat infekcí zachování energetického metabolismu. Studie prokazují, že vitamín C zvyšuje odolnost vůči chladu, tedy pomáhá takto proti většině běžných chřipkových stavů a rýmy zapříčiněných prochladnutím. U lidí trpících astmatickým onemocněním snižuje frekvenci záchvatů.

Vitamín C si naše tělo nedokáže vyrobit, proto dbáme na potraviny, které jsou kvalitním  zdrojem vitamínu C. Pro náš organismus je nezbytný i jako ochrana buněk před nebezpečnou oxidací,  váže na sebe toxiny a odvádí je z těla pryč. Podporuje snížení únavy a vyčerpání, posiluje činnost nervového systému, pomáhá jako prevence proti nitrosaminům, které zapříčiňují rakovinu tlustého střeva a konečníku, podporuje vstřebávání železa, funkci šlach, svalů, cév, oddaluje aterosklerózu a ukládání cholesterolu v cévách.

Při užívání potravinových doplňků pro vyšší dávku C vitamínu je doporučováno brát jej v rozumných dávkách jako prevenci a to vždy s vitamínem C v přirození formě, aby se vitamín vstřebal co nejlépe. Doporučená denní dávka vitamínu C v běžném období se pohybuje mezi 60 a 100 mg, v období chřipek můžete zvýšit až na 500 mg a nemusíte se obávat předávkování. Pokud vám není dobře a zvýšíte vitamín C  i na podstatně vyšší hodnoty nadbytek tělo vyloučí bez následků formou moči. 


Další části seriálu o vitamínech najdete (pro opakování )na dále uvedených odkazech
Vitamínový seriál Studia Táňa 1. díl
Vitaminový seriál Studia Táňa: 2 díl (máme D2 a D3)!
Vitamínový seriál Studia Táňa - 3. díl
Recepty studia Táňa navazují na problematiku, rozšiřují se o videorecepty. Podívejte se ZDE