Českotřebovský deník 12/2020 (12. ledna)       

Tříkrálový koncert se konal již po dvacáté 


Všechny koncerty, které se konaly začátkem ledna  v letech 2001 - 2020 měly jedno společné: na všech vystupoval českotřebovský smíšený pěvecký sbor Bendl a s ním potom ještě další host, ať již z blízka nebo i z daleka.  Historie všech 19 dosavadních ročníků  Tříkrálových koncertů je popsána ZDE, Podrobně, koncert po koncertu. 

I letos byla  v sobotu 11. ledna  velká účast, stejně jako v minulých letech.  Dá se také napsat, že pěvecký sbor Bendl vystupuje jako "domácí". Ve skutečnosti jsou pořadatelem  koncertu organizátoři Tříkrálové sbírky a ti letos pozvali mimo sboru Bendl ještě pěvecký sbor Církve adventistů Sedmého dne.  Rozhodně udělali dobře, protože tento mladý sbor přinesl do programu  určitě velké oživení.  Již při vstupu do kostela si všichni nemohli nevšimnout mixážního pultu a mikrofonů, ozvučovací techniky, kterou přece Bendl nebo jakýkoliv jiný sbor nikdy nepotřeboval. Dalo se tedy očekávat, že to bude letos jinak.... Více ZDE

 

ZŠ Parník hledá nového kolegu – kolegyni


Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice 
Ústecká 160, 560 03 Česká Třebová 
ZŠ Parník  Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice přijme:
→ ihned učitele/-ku I. stupně na celý nebo částečný úvazek
(záskok za nemoc) s nástupem ihned nebo dle domluvy
Nabídky životopisů posílejte na reditel@zs-ustecka.cz nebo volejte na tel. 465 531054 nebo 605 717350.

Dlouhodobě pronajmu zrekonstruovaný, částečně zařízený a zateplený byt 2+1 (55m2) v prvním patře (výtah) na Novém náměstí v ČT. Zahrada u domu, sklep, plastová okna. Klidná a bezpečná lokalita. Cena 8 000,- (nájem, topení, voda) + cca 500,- (elektřina, plyn). Vratná kauce 8 000,- (jeden nájem dopředu). Ideální pro dva nekuřáky. Bez velkých zvířat. Tel.: 737 866 423.
 
Dnešní návštěva v kovárně Františka Bečky na Lhotce

Sešlost jako hrom: Tři mořští vlci, jedna kočka Micka a kovář František. (FB Franta Bečka, 11.1. 2020)

Touha po vzdělávání zavedla učitelský pár až do Japonska 

Manželé Milan a Rita Chalupníkovi jsou pedagogové. Kromě svých povinností na základní škole a gymnáziu hledají příležitosti sebevzdělávání. Na sklonku loňského roku se zúčastnili mezinárodní konference učitelů v Tokiu. O svých zkušenostech a zážitcích informovali na setkání s krajským radním Pavlem Šotolou.
Mezinárodní konference učitelů středních a základních škol v Tokiu byla zaměřena na vzdělávání k udržitelnému rozvoji a umělou inteligenci ve vzdělávání. Zúčastnili se jí zástupci 51 zemí, které jsou zapojeny do spolupráce evropských a asijských zemí prostřednictvím nadace Asia-Europe Foundation (ASEF). Českou republiku reprezentovali Milan Chalupník ze ZŠ Seč a Rita Chalupníková z Gymnázia Mozartova ul. v Pardubicích.
„Již v přípravné fázi museli účastníci absolvovat několik webinářů a plnit úkoly společně s ostatními účastníky prostřednictvím sociálních sítí. Například jsme museli napsat společně s kolegyní z Polska a s kolegou z Pákistánu esej na téma Role učitele ve vzdělávání v budoucnosti s rozvinutým využitím umělé inteligence,“ sdělil Milan Chalupník.
Na konferenci přednášeli odborníci na vzdělávání z OSN, UNESCO či profesoři tokijské Sophia univerzity. Zúčastnili se jí i zástupci japonského ministerstva školství nebo zahraničí.  „K těm nejzajímavějším součástem programu patřila určitě půldenní návštěva japonské střední školy, kde mohli být pedagogové přítomni při hodinách matematiky, angličtiny, výpočetní techniky, ale také hudby a výtvarného umění. Přínosné a zajímavé byly zejména rozhovory s ostatními pedagogy o jejich zkušenostech a specifikách školství v jejich vlastních zemích,“ řekla Rita Chalupníková.
Kromě přednášek a ukázkových hodin měli účastníci možnost poznat japonskou kulturu a životní styl. „Jsem velmi rád, že jsem měl příležitost být součástí konference a těším se, že kontakty s kolegy v Brunei, Bangladéši, Laosu, Singapuru i dalších zemích nevyhasnou a bude příležitost spolupráci Evropy a Asie dále rozvíjet,“ poznamenal Milan Chalupník.
„Velice si vážím lidí, kteří se neustále vzdělávají ve svém oboru nad rámec pracovních povinností. Stáže v zahraničí pak rozšiřují nejen vědomí o nejrůznějších trendech a inovacích, ale přináší alternativní pohled na řešení problémů ať už v oblasti vzdělávání nebo v dalších oblastech našeho života,“ řekl po setkání radní Pavel Šotola.

Sociální služby Česká Třebová , Domov pro seniory přijmou do nepřetržitého provozu všeobecnou sestru. Nástup k 1.4.2020. Informace podá Drvoštěpová D. 739 344 576, nebo  zdravotni@socialnisluzbyct.cz

Ministr kultury Zaorálek navštívil pevnost Hanička

Jedním z cílů ministra kultury Lubomíra Zaorálka při jeho dnešní návštěvě Královéhradeckého kraje byla prvorepubliková pohraniční pevnost Hanička v Orlických horách. Tvrz se v nové sezoně představí návštěvníkům v podobě blízké té z roku 1938. Podařilo se to díky projektu Tajemství vojenského podzemí, který po téměř dvou letech skončil na přelomu roku. Pevnost nyní aspiruje na zápis do seznamu národních kulturních památek. „Panu ministrovi jsme dnes ukázali jeden z hlavních turistických cílů v Orlických horách, který je součástí linie těžkého opevnění předválečného Československa. Fenomén pevnostní turistiky chceme v našem kraji dále rozvíjet a usilujeme o zápis tvrze Hanička na seznam národních kulturních památek,“ řekl hejtman Jiří Štěpán. Dělostřelecký srub pevnosti Hanička je největší v celé republice a v minulém roce se přiblížil podobě ze září 1938. „Obnovili jsme původní střílnu, která byla zničena v 70. letech při přestavbě pevnosti na komunikační centrum pro případ ohrožení státu. Jedná se sice o repliku, ale je k nerozeznání od okolních střílen. Novinkou je také stropní dopravník sloužící pro přesun náhradních hlavní z podzemních skladů k houfnicím ve střílnách.
 
Na uvedení nového léku na trh se čeká přes deset let.
Ve společnosti Contipro o tom vědí moc dobře

Uvedení nového léku na trh je výsledkem nejen nákladného, ale též dlouhého úsilí farmaceutických a biotechnologických společností. Podle EFPIA mezi první syntézou nové látky a jejím uvedením na trh v podobě léku uběhne průměrně dvanáct až třináct let, z čehož celé dva až tři roky zaberou administrativní procedury.
Právě mnohdy zbytečná administrativní zátěž je negativním trendem, s nímž se farmaceutický a biotechnologický sektor globálně potýká. „V České republice narážíme na bariéru byrokracie a legislativních obstrukcí například při ucházení se o finanční dotaci. Rozhodně je tu prostor pro zlepšení, to si však žádá spolupráci vědců s úředníky, kteří danou dokumentaci připravují,“ míní docent Vladimír Velebný, vědec a generální ředitel biotechnologické firmy Contipro.
Byrokratické procesy by ale měly být v nejbližší budoucnosti výrazně zrychleny. V minulém roce totiž byla schválena nová inovační strategie "Česká republika: Země pro budoucnost", díky které by se Česká republika měla v oblasti výzkumu a vývoje posunout mezi špičku Evropy.
V dubnu 2019 navíc ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s AIFP a zástupci nemocnic vydalo metodické doporučení k obsahu smlouvy o klinickém hodnocení humánních léčivých přípravků. Očekává se, že tato dohoda urychlí schvalovací proces z jednoho roku na několik týdnů,“ uvádí Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.
Značný čas ovšem prvotřídní vědecká činnost vyžaduje i v dalším ohledu, jímž je personální zajištění. „Vědce nevyškolíte intenzivním dvouměsíčním kurzem, musíte ho vychovat poctivým školstvím,“ podotýká k této problematice Velebný. Veřejné školství však jen těžko může dětem práci vědce reálně přiblížit, proto je nesmírně důležité, aby se do vzdělávání potenciálních budoucích výzkumníků aktivně zapojovaly i samy farmaceutické a biotechnologické firmy.
Například naše společnost Contipro nabízí speciální vzdělávací aktivity včetně letních škol, přednášek a stáží nejen postgraduálním a vysokoškolským studentům, ale již i žákům středních škol. Studenty si tímto způsobem vychováváme a po studiu jim velmi často nabízíme práci u nás v laboratořích,“ uzavírá Velebný.







  •  

  •