Českotřebovský deník 49/2020 (15/2) 
Kuželkáři hostili druhý nejlepší slovenský klub a prohráli 3 : 5

Zdálo se mi, že diváci na kuželkáře a jejich boj o první letošní vítězství v Interlize tak nějak zapomněli. Hlediště bylo tak nějak poloprázdné, i když se daly očekávat vynikající kuželkářské výkony.  Start do jarní poloviny soutěže neměla Lokomotiva dobrý, byl spojen s prohrami doma i venku a to i s týmy, proti kterým se dříve dařilo. Tak jsem byl zvědav jak obstojí nyní proti týmu KK Trstená Starek, když se jedná o boj na domácí půdě.
Po hodnocení první čtveřice hráčů byl stav zápasu nerozhodný 1 : 1. První bod za Lokomotivu získal Jan Bína, shodil 625 kuželek. Pak nastoupili další. Za Českou Třebovou hráli v modrých dresech Petr Dobeš a Dominik  Ruml.  
Druhá dvojice však body domácím nepřinesla a hosté navíc získali slušný náskok.  Do poslední čtveřice zápasu za Lokomotivu nastoupili Radek Havran a Pavel Jiroušek.  Měli těžký úkol vyrovnat a dohnat bodovou ztrátu.  Na drahách opravdu bojovali
Oba hráči Lokomotivy byli nakonec úspěšní a své soupeře porazili. Radek Havran i Pavel Jiroušek přidali do výsledku pro Lokomotivu další dva body. Celkové skóre však pro Lokomotivu nevyrovnali, soupeř zvítězil o 82 kuželek  3482  : 3564 a odváží si z České Třebové vítězství 5 : 3. Po zápase měli hráči i příznivci slovenského týmu z výhry velkou radost, dohnali u nás ztrátu, kterou získali před týdnem, když doma prohráli vysoko se Slavojem Praha. 
Lokomotiva zatím od zahájení jarní části ligy nemá na svém kontě vítězství, navíc ji další týden čeká na Slovensku další těžký zápas s vedoucím družstvem tabulky  Železárny Podbrezová. Utkání jsme nevyhráli, ale prohra 3 : 5, a poměr  3482 : 3564 bodů, tedy  celkem o 82 kuželek není velká ostuda.
Soupeř byl prostě vynikající a "ono to tam nepadá samo", jak se shodli funkcionáři českotřebovského kuželkářského oddílu.  Body pro Českou Třebovou získali  Bína, Havran a Jiroušek. Šestistovku v našem týmu dal jen Jan Bína (625) ve slovenském týnu to byli 3 hráči. Slováci byli prostě lepší.
Ze zápasu uvádím krátké video ZDE


Městská hokejová liga 5 týdnů před závěrem 

 

Bídná zima - alespoň na zimu potřebujeme koupit větší nadmořskou výšku

První snímek je z 28. ledna, druhý z 13. února. t.r.  Na horách se lyžuje, v našich nadmořských výškách to nelze.  Není na čem.- Zasněžovací zařízení nefunguje, nejsou ani potřebné mrazy.  A tak děti, které dostaly lyžařské vybavení pod stromeček, si jej mohli užít jen  velmi omezeně, nebo museli zajet na hory. To není výtka provozovatelům areálu, to je výtka Matce přírodě. Zimní sezóna je v plném proudu a draze vybudované parkoviště zeje prázdnotou.
To, co ušetříme na zimní údržbě komunikací budeme muset vložit do provozu skiareálu, který byl funkční jen velmi krátkou dobu.  Je to nejhorší zima, která zatím od zřízení skiareálu byla a potvrzuje, že se něco děje s klimatem. K tomu navíc musíme používat na zasněžování drahou pitnou vodu. Ani výhled do budoucnosti není dobrý. Městská sportoviště, dosud z velké části financovaná z výtěžku skládky v Třebovici, nebudou moci dlouhodobě s tímto zdrojem počítat. Skládkování bude omezeno jednak legislativou, jednak omezenou volnou kapacitou skládky. Ke ztrátě z provozu ze zimy bude navíc další ztrátový letní provoz. Město dokončuje dotovanou investici do úpravy tratí pro bikery, který však pro město znamená nemalou finanční spoluúčast a řadu vynucených investic. Mírná zima umožňovala pokračovat v přípravě tratí, které jsou nyní na Jelenici ve slušném předstihu  budovány. (viz následující obrázky). Nahoře nad sjezdovkou navíc vznikl zajímavý pumptrek. 
V letošním  roce 2020 bude finále a celý Bikerezort Peklák bude uveden do provozu. Přes zdejší sezónní provoz jsou zde zaměstnanci ve stálém pracovním poměru. Zatímco sezóna se neprodlužuje (ta zimní se zkrátila na neuvěřitelné minimum),  tak mzdové náklady každoročně stoupají.  Za těchto podmínek je pak těžké hovořit o dalších investicích do vylepšování areálu, když  jeho provoz nebude nikdy výdělečný. Zisky budou prakticky jen z poskytovaných služeb a z jízdného na výtahu. Teprve příští rok 2021 pak ukáže, jak se změní letní mandatorní výdaje. A je otázka, do jaké výše může tyto ztráty dotovat městský rozpočet, zda jsme se při plánování sportovních investic "nerozmáchli"  až příliš. Sportovních možností pro mládež je tolik, že si oddíly silně konkurují, přetahují  sportovce, těžko se pak tvoří  týmy, které by měly šanci na dobré výsledky. V patnáctitisícové České Třebové nemůžeme mít rozhodně všechno.
Vždyť město má spoustu dalších povinností a investic do tzv. "základny":  údržbu a modernizaci škol, školek, budování a obnovu chodníků  a komunikací, veřejného osvětlení, čekají nás velké investice do systému odpadového hospodářství. Klesající počet obyvatel nás nutí přemýšlet o tom, jak zajistit investice do bydlení, zajistit zainvestované pozemky pro individuální výstavbu. Za této situace se můžeme ptát, zda je dobře, když usilujeme o rozvoj nadstavby - t.j. např. výstavbu šaten pro stadion na Skalce za téměř 50 milionů korun, když např. vlastně biatlonové centrum republikové úrovně v Letohradě se spokojí s kontejnerovým uspořádáním šaten za cca 5 - 6 milionů. Investici na Skalce jsme však dostali "připravenou" od předcházejícího vedení města a jen se to snažíme dokončit. Pokud však nedostaneme předpokládanou padesátiprocentní dotaci, nelze o takové akci ani uvažovat a bude třeba "se vrátit na zem" a zvolit jiné levnější řešení. Jenže podobně se můžeme ptát na to, zda bylo rozumné upřednostnit rozšíření muzea o přístavbu expozice Velorexů před rozšířením mateřské školy U Koupaliště. Na Muzeum máme ovšem slíbenou pětimilionovou dotaci. Pokud nepřijde, akce se ruší a peníze půjdou na jiný potřebnější účel. (mm)
 
Všem by se mělo měřit stejně  (četli jsme v regionálním tisku)  

V Králíkách protestovali proti záměru zřídit z nevyužitého areálu výchovného ústavu  věznici, chtě li zde vybudovat sociální byty.  Nyní to vypadá s tímto záměrem hodně špatně.  Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který od ministerstva opuštěné budovy převzal, oznámil, že s bezúplatným převodem radnice počítat nemůže. Objekt 'na levé fotografii) půjde do dražby. Podle zveřejněných údajů je přitom účetní hodnota areálu 18 milionů Kč, v dražbě se může vyšplhat daleko výše. Na to v Králíkách nemají peníze.   Současná legislativa to vidí jinak.- pokud se bude  v sociálních bytech platit nájemné, jde o komerční využití. A v takovém případě nepřipadá bezúplatný převod v úvahu.  Radnice výklad úřadu odmítá, jenže si moc zřejmě nepomůže.  Chudé město Králíky nemůže čekat od státu žádné ústupky.
Druhý příklad je ze Svitav. Zde chce daleko bohatší město Svitavy získat honosnou Sponerovu vilu (bývalé sídlo OV KSČ a dosavadní sídlo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových) v hodnotě 20 milionů korun  bezúplatně a využít pro ZUŠ. Město již žádost podalo a podle výše uvedeného se nejedná o komerční využití a tak se jim záměr může podařit.  Město Svitavy se chová samozřejmě racionálně, nelze jim nic vyčítat. Bezúplatný převod doporučuje  i Svaz měst a obcí.  
Uvedené příklady se České Třebové vlastně netýkají, ale bude dobré, když si uvědomíme, jak stát hospodaří se svým  majetkem a jak nedokáže rozlišovat oblasti bohatší a chudší.

Mateřská škola U Koupaliště, hledá akutně výpomoc do kuchyně.
Jedná se o zástup za nemocnou kuchařku. Info na 736 518 003.

Divadelní společnost Julie Jurištové - OBUŠKU Z PYTLE VEN
Neděle 23. února 2020 v 15 hodin v Malé scéně  Vstupné 70 Kč
Co svět světem stojí, někteří lidé touží jen po bezpracném životě, bohatství a moci. Napravit všechny špatnosti je velká práce i pro kouzelné bytosti. Buďme proto rozvážní a opatrní. Když chudý švec Matěj dostane zázračný ubrousek a beránka snášejícího zlaťáky, v krčmě už na něj čeká vykutálená dvojička hostinských, která ho nestydatě okrade. Tentokrát ji však stihne zasloužený výprask. Teprve když je po starostech, mohou si všichni oddechnout. Příběh plný písniček a komických situací je určen pro dětské diváky od 3 do 10 let i pro dospělé.

 

Lokace strachu v České Třebové 

Studuji na Univerzitě Palackého v Olomouci Regionální geografii a v rámci své Bakalářské práce zpracovávám téma Lokace strachu z kriminality obyvateli města Česká Třebová. Svou práci zakládám na sběru elektronických dotazníku, abych měl možnost nahlédnout na problém z pohledu obyvatel města a nešlo jen o suchá fakta z nějakých článků či dokumentů. Prosím tímto způsobem, veřejnost o pomoc a spolupráci. Věřím, že se mi podaří získat co nejvíce relevantních informací. Výsledek může být velmi užitečný také pro obyvatele města i pro samosprávu. Pro práci mám svoje termíny, získaná data potřebuji  vyhodnotit. Proto prosím svou reakci neodkládejte. Tady posílám odkaz na elektronický dotazník: https://www.pocitovemapy.cz/kriminalita-ceska-trebova-2019/
Ondřej Kubát.  (Máme slíbenu možnost zveřejnění výsledků, proto pomáhejme!)