Zdá se mi, že podporujeme něco, s čím ne všichni zcela souhlasí

Dostala se mi do rukou zpráva o mezinárodním projektu dvaceti evropských zemí organizovaným španělským městem La Racha, který je zaměřen na otázky řešení migrační politiky  a sociálních problémů z toho plynoucích. Zprávu za tímto textem dále přikládám.

V rámci projektu se konala již dvě setkání ve Španělsku a v litevském městě Kaunas. Projektu se účastní také město Česká Třebová, které na posledním setkání zastupovala Ing. Jaromíra Žáčková  a Mgr. Jana Endyšová. 

I když skutečně mohou být pro účastníky projektu nabízená témata velkým obohacením, tak se mi přece jen zdá, že jsme se namíchali do něčeho, co by se mělo řešit na jiných úrovních a město Česká Třebová k tomu nemá mnoho co říci. Naopak si myslím, že účast našeho města může být vykládána jinak než chceme, že může být zneužita nebo alespoň účelově vysvětlována jako podpora promigrační politiky a  to si podle mého soukromého průzkumu mnoho lidí v našem městě nepřeje. A tak spíš hlavním kladem (zejména pro samotné účastníky) zůstává, že účast v projektu je zdarma. Popisované "velké zviditelnění města" beru proto spíše s otazníkem.

Už i proto, že ani poslední rozhodování o účasti nezískalo jednoznačnou podporu návrhu v radě města navrhuji ještě zvážit, zda je opravdu ve skutečném zájmu občanů našeho města v tomto projektu dále pokračovat, zda tato účast, byť možná výhodná pro konkrétní účastníky, nebude občanům města spíše vadit. Tak už to bývá, je-li něco zadarmo, nemusí to být ještě vhodné a výhodné. Bývá to naopak, na potřebné věci většinou peníze neseženeme....

Milan Mikolecký