Českotřebovský deník 81/2020 (16/3) 
  • Dokumenty:

    NOVÉ - Nařízení vlády - zákaz volného pohybu osob na území celé ČR

    NOVÉ - Nařízení vlády - omezení provozu pracovišť orgánů veřejné moci a správních orgánů

    NOVÉ - Nařízení vlády - výjimky ze zákazu maloobchodního prodeje

    NOVÉ - Nařízení vlády o povolání vojáků v činné službě a příslušníků Celní správy ČR k plnění úkolů Policie České republiky


  • Z pondělního jednání bezpečnostní rady kraje  

    Řeč byla o zajištění ochranných pomůcek a dezinfekce, ale také o systému odběru vzorků či zajištění dopravní obslužnosti či využití dobrovolných hasičů.
     
    Ochranné pomůcky
    V současné době dorazily do Pardubického kraje dvě zásilky ochranných pomůcek v podobě respirátorů FFP3 a FFP3 pro Nemocnici Pardubického kraje a.s. a Zdravotnickou záchrannou službu Pardubického kraje a jedna zásilka ústenek pro sociální služby. „Po dohodě s kolegou hejtmanem Bernardem z Plzeňského kraje se nám pro náš kraj podařilo zajistit deset tisíc kusů respirátoru kategorie N95, což odpovídá označení FFP3. Dále se kromě čekání na centrální zásobování snažíme řešit respirátory a další ochranné pomůcky vlastními silami,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
     
    Dezinfekce
    Vzhledem k potřebě zvýšené výroby dezinfekčních prostředků již začala vyrábět Střední průmyslová škola chemická v Pardubicích. „Škola je certifikována jako malý výrobce dezinfekce, která je připravena v tuto chvíli primárně pro složky IZS či sociální služby. V tuto chvíli řešíme také další možnosti výroby dezinfekcí, a to i na podlahové plochy. V souvislosti s tím jednáme také o nádobách, do kterých se bude dezinfekce plnit,“ řekl hejtman Martin Netolický.
     
    Odběry vzorků
    Ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Igor Paar informoval o aktuálních počtech odběrů. „V neděli jsme uskutečnili celkem 34 odběrů s tím, že do pondělních 16 hodin jich bylo 32. Z toho důvodu jsme v úterý připraveni spustit třetí odběrový tým,“ uvedl Igor Paar, který zdůraznil, že zdravotníky velmi zaměstnávají zbytečné výjezdy. „Chtěl bych apelovat na všechny občany, aby linku 155 a 112 využívali skutečně pouze v případech ohrožujících život. V případě podezření na nákazu koronavirem je nejprve nutné telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře nebo linky k tomu určené. Z toho důvodu je od včerejška k dispozici nová linka 1212,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že Nemocnice Pardubického kraje má objednané odběrové kontejnery do nemocničních areálů v Pardubicích a Litomyšli.
     
    Doprava
    Již v minulém týdnu byl zaveden prázdninový jízdní řád autobusové dopravy. „V tuto chvíli budeme v tomto režimu pokračovat a následně se rozhodneme, jak dál. Jsme v kontaktu s dopravci, kteří řeší dezinfekci vozidel a ochranu řidičů. Od středy připravujeme další opatření, kdy zamezujeme vstup cestujícím předními dveřmi. Zároveň vyblokujeme první řadu sedaček za řidičem, tak abychom minimalizovali jeho přímý kontakt s cestujícím,“ sdělil krajský radní pro oblast dopravy Michal Kortyš. Zachování prázdninového režimu podporuje také radní Hana Štěpánová. „Obrací se na mne starostové z regionu, abychom současný prázdninový režim zachovali, aby bylo možné pro občany zajistit bezproblémové dojíždění do zaměstnání,“ řekla radní Hana Štěpánová.
     
    Školy
    Včerejším nařízením vlády dostaly kraje za úkol zajistit hlídání pro děti zdravotnického personálu, policistů či hasičů. „V současné době máme v provozu zařízení v pěti městech. Pardubice, Chrudim, Svitavy, Litomyšl a Ústí n. Orlicí. Celková kapacita je přibližně 110 lidí s tím, že stávající naplněnost je minimální. Nyní konkretizujeme další potřeby a oslovujeme obce s rozšířenou působností s určením zařízení pro péči v základním školství,“ sdělil hejtman Netolický s tím, že se na bázi dobrovolnosti hlásí studentky a studenti zdravotnických škol a škol se zaměřením na sociální práci.
     
    Využití dobrovolných hasičů
    Po dohodě Krajského sdružení hasičů a Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje budou aktivovány jednotky dobrovolných hasičů v kategorii JPO V. „Jednotky JPO V často disponují novými dopravními automobily, které byly pořízeny i s příspěvkem kraje, a proto se nabízí jejich využití pro pomoc občanům, a to především seniorům v regionu, s dovozem potravin či jiného nezbytného zboží,“ uvedl hejtman Netolický.
     
    Sociální služby
    V pondělí ráno obdržel kraj 4 089 ústenek pro potřebu sociálních služeb v regionu. „Vzhledem k počtu je budeme nejprve rozdělovat pro terénní služby, které jsou velmi ohrožené, jelikož dochází k přímému kontaktu mimo zařízení. Následně budeme další ochranné prostředky pro sociální služby distribuovat s ohledem na rizikovost možné nákazy a počet zaměstnanců v jednotlivých službách,“ řekl radní Pavel Šotola.
     
    Omezení služeb občanské poradny  

    Občanská poradna Ústí nad Orlicí a její kontaktní místa budou poskytovat poradenství pouze e-mailem na adrese poradna@ou.hk.caritas.cz a telefonicky na tel. 734 281 415 a 731 402 324.
     
    Mimořádná opatření Pohřební služby Česká Třebová

    Vážení spoluobčané, v souvislosti s vyhlášenými opatřeními vlády ČR, Vás žádáme, abyste respektovali všechna omezení a byli tak zodpovědní ke svému okolí, k sobě i ke svým blízkým. Jedině tak lze předcházet případnému přenosu onemocnění COVID-19 i v našem městě. Tímto Vás žádáme co nejvíce minimalizovat osobní kontakt s pohřební službou Česká Třebová ve věci smutečních vzpomínek a vyřizování agendy správy hřbitovů. Ty je možno objednat telefonicky 733 615 000 nebo emailem krematorium@ekobi.cz      
    Dále maximálně doporučujeme uskutečňovat smuteční obřady pouze v úzkém kruhu rodinném do počtu 30 osob.
    KULTURNÍ AKCE V DUBNU 2020

    Kulturní akce jsou zatím naplánované od 19. 4. 2020.
    Vzhledem k současné situaci je možné, že se akce budou rušit, či přesouvat.
    Kino zatím neplánujeme, sledujte webové stránky. www. kcct.cz
    Koncert Karla Pílhala je přesunut na 7.10. 2020
    Divadelní předplatné Jaro 20 - Plný kapsy šutrů se přesouvá na 24. 6. 2020
    Vstupenky na obě akce jsou platné. Pokud chcete vrátit vstupné, tak tam , kde jste si vstupenku zakoupili.
    Děkujeme za pochopení.
    -------------------------------------
    Taneční odpoledne s Malým tanečním orchestrem Česká Třebová   datum: 19. 04.
    Metropolitní divadlo Praha - Čarodějnický učeň  datum: 19. 04.  místo: Malá scéna začátek v 15.00 hodin
    Hudební besídka ZUŠ  Pořádá ZUŠ, sledujte plakáty.  datum: 21. 04.  místo: Malá scéna   v 18.00 hodin
    Bennewitz festival - Galavečer italských houslí 17.-19. století
    ZAHAJOVACÍ VEČER XXII. ROČNÍKU. JAROSLAV SVĚCENÝ- housle
    KOMORNÍ ORCHESTR PRAŽSKÝCH SYMFONIKŮ
    datum: 22. 04. místo: Velký sál KC začátek v 19.00 hodin  vstupné: 300,- Kč, předplatitelé KPH 150,- Kč
    Bennewitz festival - Průlet klasikou, aneb příběhy v čase
    JAROSLAV SVĚCENÝ- housle  ZDEŇKA ŽÁDNÍKOVÁ VOLENCOVÁ- mluvené slovo, flétna
    JITKA NAVRÁTILOVÁ- cembalo   VÁCLAV MÁCHA- klavír
    datum: 23. 04.  místo: Velký sál KC začátek v 19.00 hodin  vstupné: 200,- Kč, předplatitelé KPH 100,- Kč
    Bennewitz festival - Komorní orchestr Jaroslava Kociana
    Komorní orchestr Jaroslava Kociana, rozšířený o dechovou sekci členů Filharmonie Hradec Králové
    Sólisté: Matouš Pěruška – housle, Kristina Vocetková – violoncello 
    datum: 24. 04.  místo: Velký sál KC začátek v 19.00 hodin   vstupné: 200,- Kč, předplatitelé KPH 100,- Kč
    Bennewitz festival - Beatles night
    Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín - Strhující výlet do hudební historie plné nezapomenutelných hitů Beatles
    datum: 25. 04. místo: Velký sál KC  začátek v 19.00 hodin  vstupné: 400,- Kč
    DDM Kamarád Česká Třebová - Karlík a továrna na čokoládu   26. 04. místo: Malá scéna začátek v 17.00 hodin
    I. koncert absolventů ZUŠ   Pořádá ZUŠ, sledujte plakáty.  datum: 29. 04. místo: Malá scéna začátek v 18.00
     

    Ochránci přírody budou mít elektronickou výročku

    Vzhledem k současné situaci byli ochránci přírody nuceni změnit formu výroční členské schůze na elektronickou. Protože  schválení dokumentů a zaplacení členských příspěvků jsou nezbytné pro registraci, bez které nelze fungovat. Výbor bude pracovat v dosavadním složení do nejbližší další členské schůze.  Po pročtení zaslaných dokumentů  budou členové ZO ČSOP se vyjadřovat pomocí hlasovacího formuláře. Vzhledem ke "koronasituaci"  je pro letošní rok zrušen letošní transfer obojživelníků, plánované přednášky i akce Hledání jara na stezce.
    Krizová modrá linka aktuálně rozšířila své kapacity

    V posledních dnech jsme zaznamenali nárůst hovorů s tématikou koronaviru, který v mnohých lidech vyvolává úzkost, strach z budoucnosti a další negativní emoce, na které nemohou nebo nechtějí být sami. Kontaktovat nás ale mohou i lidé, které trápí ještě i jiné obtíže a těžkosti.
    Vzhledem k současné situaci způsobené COVID-19 bychom chtěli pomoci tím, co umíme nejlépe, a proto od pondělí 16. 3. 2020: každý všední den od 12 do 21 hodin a o víkendu minimálně od 18. do 21. hodiny posilujeme provozní dobu  chatové krizové pomoci dostupné na https://chat.modralinka.cz 
    k dispozici je rovněž nové telefonní číslo pro účely krizové pomoci v tomto nouzovému stavu, a to  731 197 477   -  v klasické provozní době každý den od  9 do 21 hodin.
    stále lze psát i na help@modralinka.cz
    vkládat e-maily do https://chat.modralinka.cz/wms/login.php
    každý den od 9 do 21 hodin pro kontakt zůstává v provozu telefonní číslo 608 902 410  a Skype modralinka 
    Veškeré další možnosti či úpravy poskytování naší distanční krizové pomoci budeme sdělovat prostřednictvím  www.modralinka.cz či na našem Facebooku.
    Jsme tu pro ty lidi, kteří se cítí v krizi, ať je důvodem COVID-19 nebo cokoliv jiného.
     „Nebojte se zavolat či napsat, nemusíte na to být sami,“ uzavírá informace o aktuálním dění  a službách ředitelka Modré linky .
    Modrá linka poskytuje linku důvěry (krizovou telefonickou pomoc) již více než 25 let.
    Volat, posílat e-maily, chatovat mohou lidé, kteří se cítí v obtížné životní situaci odkudkoliv a bez omezení věkem.