Je Město Česká Třebová dostatečně aktivní v pomoci?      

Poděkování a nová výzva našim dobrovolníkům

 
Děkujeme všem občanům, kteří v těchto dnech nezištně nabídli poskytnutí pomoci. Moc si Vašich nabídek vážíme.
Prozatím jsme však schopni službu Nákup domů poskytnout vlastními silami všem seniorům z našeho města, kteří projevili zájem. Obdržené kontakty na dobrovolníky jsou soustředěny a budou v případě potřeby využity. Pokud máte také zájem být zařazeni do databáze záložních dobrovolníků, napadá Vás nějaký další způsob jak našim občanům pomoci, nebo sami potřebujete specifický druh pomoci, volejte prosím na číslo: 730 168 100.
Prozatím prosíme dobrovolníky, kteří jsou ochotni pomoci se šitím ochranných roušek, aby se přihlásili v pracovní dny mezi 8 a 14 hod. na číslo 465 500 139. Městský úřad je schopen těmto dobrovolníkům poskytnout výchozí materiál. Takto připravené roušky budou využity především pro pracovníky sociálních služeb, městskou policii, hasiče a ostatní složky potřebné pro chod našeho města.
Děkujeme Vám za pomoc

Výše zobrazený text přišel včera emailem z městského úřadu a byl i na webových stránkách města. Je vynikající zjištění, že o naše spoluobčany, kteří jsou v nejohroženější skupině, se snažíme postarat a zajistit jim maximální bezpečí a ochranu, kterou jsme schopni zajistit a že se nespoléháme na neustálé sliby z Prahy.

Ale domnívám se, že by se nemělo zapomínat na naše spoluobčany, které jsme potkávali při nakupování v jejich obchůdkách, které jsou uzavřeny, ke kterým jsme chodili pro různé potřebné služby a v neposlední řadě bychom neměli zapomínat na OSVČ, kteří přišli o své příjmy. Tito všichni žijí v nejistotě, co bude dále. Pokud pan premiér slibuje bezúročné půjčky, myslím, že v případě těchto našich spoluobčanů neví, o čem mluví (v případě Č. Třebové).

Poslal jsem dnes na Městský úřad návrh, aby když nám chybí ochranné roušky pro sociální služby, městskou policii, hasiče a ostatní složky potřebné pro chod našeho města, tak aby město dodalo materiál a tyto naše spoluobčany bez zdroje finančního příjmu, pokud budou mít zájem, zaměstnalo za přiměřenou úplatu, při výrobě ochranných roušek, pokud to bude potřeba. Závěr z města je ten, že roušky podle slibu vlády jsou na cestě a že počkáme jaká bude situace v pondělí 23.3.2020. Já si myslím, že kdo rychle dává, dvakrát dává. A tak budeme čekat co bude.

Michal Kadlec