Českotřebovský deník 98/2020 (1. 4.)  
DDM představuje projekt distanční spolupráce s veřejností

Z Iniciativy  pracovníků DDM Kamarád Česká Třebová vznikl projekt umožňující  distanční spolupráci lektorů DDM s veřejností všeho věku - od školní mládeže až do seniory. Projekt umožňuje pomocí kvízových a testových úloh  zaujmout veřejnost v řadě zajímavých oblastí vědění i zájmů lidí.
Pro seznámení s projektem připravil DDM dvě videa - návody umožňující veřejnost s projektem blíže seznámit. První krátké video je zaměřeno na celý projekt obecně, ve druhém videu se lektorka Pavla Šedivá zaměřuje na testy z psychologie a konkrétně představuje Tibetský test osobnosti.
Odkazy na videa:  
1. krátké úvodní video   https://youtu.be/GwtoOT9BnRI
2. video  představuje test z psychologie  https://youtu.be/TO069LbAxuQ

Slovo starostky města  k aktuální situaci

  • Díky dobrovolníkům jsme již obdrželi a rozdistribuovali stovky roušek. Nadále pokračují služby Nákup domů, Rouška domů i bezkontaktní roznáška knih pro čtenáře městské knihovny. Moje velké poděkování patří všem pracovnicím v sociálních službách, pečovatelkám, které denně poskytují našim seniorům potřebnou péči v Domově pro seniory, ale i v terénu. Děkuji všem za pomoc a solidaritu, která mě i v těchto dnech naplňuje nadějí a přesvědčením, že to společně zvládneme. Celý text najdete ZDE
  •  
    Omezení služeb poradny AUDIOHELP v dubnu 2020

    Poradna nebude vyjíždět na terénní místa Letohrad, Žamberk, Vysoké Mýto, Lanškroun, Králíky, Červená Voda, Česká Třebová. V Ústí nad Orlicí je potřeba se předem objednat na konzultaci. V případě potřeby prosím všechny naše klienty, aby se ozvali na 777 882 337. 
     
    Kulturní centrum ruší letošní ročník festivalu Bennewitz 2020 

    Kulturní centrum v důsledku trvání mimořádných opatření je nuceno zrušit XXII. ročník Bennewitz festivalu.
    Všechny koncerty jsou zrušeny bez náhrady. Vstupné bude po ukončení nouzového stavu na území České republiky vráceno v plné výši v místě, kde jste vstupenky zakoupili.  Děkujeme za pochopení!
     
    1. duben  DEN PTACTVA

    1.duben není  jenom Apríl, ale také Den ptactva. Věřím, že se vydáváte sami i po dvojicích ven a pokud ne tak i vám se budou hodit domácí ptákoviny s hlasy ptáků a dalšími ptačími vychytávkami. Najdete je na https://globe-czech.cz/detail/cz/ptakoviny-domaci
     
    Kraj spouští objednávkový systém pro praktické lékaře.
    Lékárníci a zubaři budou zásobeni svými komorami

    V rámci snahy o zefektivnění dodávek ochranných prostředků z centrálního skladu v Chrudimi směrem k praktickým lékařům, ale také poskytovatelům sociálních služeb či školským zařízením v regionu byl vytvořen elektronický evidenční a objednávkový systém. Díky němu získá kraj nejen upřesněné počty lékařů včetně aktualizovaných kontaktů, ale bude možné také lépe plánovat distribuci. Ta se nově nebude vztahovat na lékárníky a zubaře. Jejich zásobení přebírají příslušné komory.
    „Bohužel se nám při plošném závozu stalo, že si lékaři z různých důvodů materiál na obcích s rozšířenou působností nevyzvedli. Především se jednalo o Pardubice, což je logické vzhledem k počtu lékařů, a tak se mohlo stát, že se jednotlivého lékaře nepodařilo informovat o to, kdy a kde si může dodávku vyzvednout. Tímto objednávkovým systémem vyžadujeme po lékařích určitou aktivitu, které spočívá ve vyplnění a odeslání objednávky materiálu, který budeme chtít dodávat jednou týdně. Samozřejmě chci požádat všechny, aby uváděli skutečně reálná čísla. Všechny požadavky budou samozřejmě hodnoceny a uspokojovány podle aktuálních skladových zásob,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že v zájmu co nejrychlejší realizace kraj využívá pro evidenci požadavků na ochranné pomůcky volně dostupnou aplikaci, která neklade na uživatele žádné nároky stran technického zajištění.
    Novinkou v rámci systému zásobování je vyčlenění lékárníků a stomatologů. „Podle aktuální informace je zásobování jak lékárníků, tak stomatologů řešeno skrze příslušné komory. Kraje tak jsou i nadále zodpovědné za ostatní ambulantní specialisty,“ uvedl hejtman.
    V rámci jednoduchého formuláře vyplní lékař kromě své identifikace a příslušnosti k jednotlivým obcím s rozšířenou působností také počet úvazků a rozsah pracovních hodin, a dále požadavky na týdenní spotřebu roušek, respirátorů, rukavic, ochranných obleků či štítů. Příslušný formulář je k dispozici na internetových stránkách Pardubického kraje www.pardubickykraj.cz v sekci Nepřehlédněte.

    Celoobličejové masky již slouží  záchranářům

    Celoobličejové ochranné masky, které vyvinuli dobrovolníci ve spolupráci s Českým vysokým učením technickým v Praze, již slouží také v Pardubickém kraji. Po první dodávce 60 kusů získal kraj díky dobrovolníkům sdruženým pod názvem Covid19cz dalších 60 kusů. Ty půjdou primárně do Pardubické nemocnice
    „Po Zdravotnické záchranné službě a Chrudimské nemocnici, jsme oslovili komunitu s prosbou o další masky, které budeme distribuovat do Pardubické nemocnice. Velmi důležité je, že maska funguje s filtrem, jehož životnost v nepřetržitém provozu je přibližně čtyři týdny s vlastnostmi lepšími než kategorie FFP3. Z mého pohledu se jedná o úžasnou ukázku české tvořivosti a schopnosti spojit lidi různých oborů a zaměření v momentě, kdy je to potřeba,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
    První dodávka již od konce minulého týdne v regionu slouží. „První nabídka celoobličejové ochrany šla na naše záchranáře, protože jsou v první linii, a to nejen v rámci odběrových týmů, ale také v rámci běžných výjezdů. Význam takto vysokého stupně ochrany poroste každým dnem. Podobně exponovaná jsou však také další zdravotnická pracoviště, proto každá příležitost rozšíření ochrany našich zdravotníků před nákazou je nanejvýše žádoucí,“ řekl krajský radní  pro zdravotnictví Ladislav Valtr.
    Tyto masky nejsou jediným výrobkem, který v těchto dnech vzniká svépomocí. „Vedle těchto masek samozřejmě řešíme objednávky na ochranné štíty, a to jak v rámci našich středních škol, tak například ve spolupráci s iniciativou Tiskne celé Česko. Například k dnešnímu ráno máme na skladě necelé čtyři tisíce štítů. Počty jsou samozřejmě značně pohyblivé, jelikož průběžně vydáváme do území a naskladňujeme nové,“ řekl hejtman Netolický.
    Nový typ ochranné pomůcky je kombinací potápěčské masky a vysoce kvalitního vojenského filtru, který je spojen komponenty vytištěnými na 3D tiskárně. Za nápadem i výrobou je zde skupina IT-odborníků a dalších dobrovolníků sdružených pod názvem Covid19cz, která je zastřešena a finančně podporována ČVUT. „S velkou poklonou děkuji všem, kteří se podílejí nejen na vývoji a výrobě těchto masek, ale i dalších ochranných prostředků,“ dodal radní Ladislav Valtr.
     
    Stovky roušek ze základní školy v Chocni slouží v LDN Rybitví 

    Roušky šije celé Česko a nejinak je tomu v Pardubickém kraji. Na základní škole Svatopluka Čecha už jich ušili tisíce. Celkem 300 kusů odvezl radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr do LDN Rybitví.
    „Iniciativa paní ředitelky a pracovníků základní školy daleko překročila hranice města. Velice mne proto potěšila nabídka na distribuci roušek do jednoho z našich zařízení. Pro LDN Rybitví je to velmi významná pomoc. Moc děkuji nejen za toto zařízení, ale i za nemocnice v Ústí nad Orlicí a Litomyšli, kam byly roušky doručeny v předchozích dnech,“ sdělil radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr.
    Na základní škole v Chocni již ušili více jak dva tisíce roušek. Radost udělaly nejen V Chocni v domě sociální péče nebo v obchodech a v rodinách dětí, které navštěvují školu. Část obdržely tři oddělení Orlickoústecké nemocnice nebo nemocnice v Litomyšli. „Nyní budeme po dohodě šít do zásob pro potřeby Chocně,“ sdělila ředitelka školy Zdena Müllerová.
    Do LDN v Rybitví už několik stovek ručně dělaných roušek dorazilo. Slouží zde nejen pro potřeby personálu, ale také klientů a pacientů, kteří tak mohou opustit pokoje. Spotřeba je velká a například o žehlení se stará recepční. Další roušky by uvítali.
    „Jedná se opravdu o velký dar. Roušky jsou hlavní pomocí, neboť respirátory jsou nedostatkovým zbožím. V našem zařízení jsou pro zdravotnický personál, který pracujíce přímo s pacienty a klienty,“ sdělila ředitelka LDN Jana Tomšů.
    Kromě roušek vezl v pondělí radní Ladislav Valtr dále 40 celoobličejových ochranných masek z dílny skupiny COVID19CZ s patronací ČVUT přímo do centrálního krizového skladu materiálu v Chrudim. Sloužit budou na infekčních odděleních Nemocnice Pardubického kraje a brzy přibudou další. Už minulý týden obdržela z této dobrovolnické iniciativy ZZS Pardubice 20 kusů těchto speciálních masek.
     
    Zajímavé video - David Icke o koronaviru

    Rozhovor zahraničních odborníků bez emocí s českými titulky
    Stojí za to se seznámit se zahraničními zkušenostmi a názory, třeba při kávě. Celý program trvá 59 minut
    Video nejdete ZDE: https://www.youtube.com/watch?v=n4a29QYgXCo

    dohoda Pardubického kraje a města Vysoké Mýto umožnila oboustranně výhodné řešení provozu a správy Muzea českého karosářství, které se městu podařilo vybudovat za přispění evropských fondů v roce 2014 v budově bývalé radnice a soudu. Dnešním dnem jeho správu přebírá příspěvková organizace Pardubického kraje – Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě.

     Správu Muzea českého karosářství přebírá ode dneška kraj

    „Už po dva předchozí roky naše muzeum odborně spravuje stálou expozici a připravuje jednoleté výstavy. Nyní jsme převzali celý provoz budovy a navýšili mzdové prostředky na dokrytí nákladů, které s tím budou spojené. Budova zůstává města, my jsme v nájmu, ale město nám dává na provoz dotaci. Samozřejmě s nastalou situací se vše posune až do doby, kdy bude možné muzeum opět zpřístupnit veřejnosti,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
    Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě se dlouhodobě a systematicky věnuje karosárně Sodomka a již od roku 2005 usilovalo o získání prostor, které by umožnily důstojně reprezentovat její odkaz a také práci ostatních karosářů. V té době se však nepodařilo nalézt shodu mezi městem (které vlastnilo prostory k rekonstrukci) a krajem (který zřizuje Regionální muzeum), a tak Muzeum českého karosářství vzniklo jako městské, ale bez potřebného odborného zázemí. K praktickému řešení pomohlo až Memorandum o spolupráci při provozování expozice Muzea českého karosářství ve Vysokém Mýtě potvrzené zastupitelstvy města i kraje. „Jedná se o další významný krok k rozvoji celého muzea, o kterém jsme hovořili již delší dobu. Jsem rád, že se nakonec vše podařilo dotáhnout, i když paradoxně v době, které je pro oblast kultury, ale samozřejmě nejen tu, velmi obtížná. Pevně věřím, že po uvolnění stávajících opatření nabídne muzeum návštěvníkům celou řadu novinek,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
    Část muzea je věnovaná obecně oboru karosářství, další část je využita pro expozici historie jedné z nejslavnějších karosářských firem u nás - Carrosserie Sodomka. Ve zbývajících prostorech jsou umístěny sezónní výstavy, vždy věnované konkrétní karosářské firmě. V roce 2017 šlo o přiblížení historie továrny Petera Vrchlabí, v roce 2018 pražské karosárny Oldřicha Uhlíka a v roce 2019 to byla plzeňská firma Brožík. „Na letošek připravujeme téma Automobily Tatra a českoslovenští karosáři. Až pomine epidemie, chceme co nejdříve Muzeum českého karosářství otevřít veřejnosti. V pátek nám přivezli již dva kočáry od zakladatele firmy Tatra Ignáce Šustaly, a pokud to jen trochu půjde, budeme ve svozech a rozvozech zapůjčených sbírkových předmětů pokračovat,“ řekl ředitel Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě Jiří Junek.
    V mezičase připravilo muzeum řadu aktivit na facebooku a na webových stránkách. Tento týden můžete třeba zkusit uhodnout sedm zvukových hádanek, které se vztahují k předmětům ve sbírkách muzea. A některé jsou opravdu kuriózní.
    „Pevně věřím, že v příštích letech na tento krok naváže rozšíření muzea v areálu bývalé zemědělské školy v Popplerově ulici, který je v majetku Pardubického kraje. To umožní rozvíjet technické zaměření tohoto muzea a umístění i dalších rozměrných exponátů,“ doplnil Roman Línek.
     
    Pardubický kraj podpořil hráče elektronického sportu

    Sportovní akce mají v posledních týdnech stopku, kterou jim vystavila virová epidemie. Je však jedno odvětví, které má stále, i když také s omezeními zelenou. Jedná se o elektronické sporty, které lze provozovat i v nařízené karanténě. O posledním březnovém víkendu se tak mohlo uskutečnit ve svitavské Fabrice finále národní esport ligy v nejhranější  týmové PC hry světa League of Legends a to za podpory Pardubické kraje. Hráče přes video pozdravil i René Živný, radní pro sport a informatiku.
    "Aktuální situace ukazuje, že soutěžení na PC hrách online může nahradit normální sport a umožňuje zábavu v těžkých časech. Na Asijských hrách už se medaile za esport rozdávaly. Nevidím důvod, proč by se do budoucna nemohli rozdávat i na Olympiádě" řekl René Živný. 
    Letos se poprvé bohužel kvůli hrozbě koronaviru neuskutečnily závěrečné zápasy před zraky stovek fanoušků ve Fabrice, odkud již šest let vysílá zápasy ze svého TV studia herní agentura Hitpoint. Elektronický sport má naštěstí zásadní výhodu nad tradiční podobou, neboť může fungovat bezpečně online. „O esportu určitě do budoucna uslyšíme mnohem více. Jedná se odvětví, které se velmi vyvíjí a zaslouží si naši pozornost i navzdory faktu, že jsou i ti nejlepší hráči neprávem považováni více za gamblery, než za sportovce,“ dodal radní a bývalý olympionik René Živný. 
    Vysílání finálového zápasu sledovalo na stránce  twitch.tv/hitpointcz přes 40 000 diváků.  V zápase o 30 000 korun dokázal svou dominanci potvrdit favorizovaný tým eSuba, když porazil Cyber Gaming 3:1. Zápas o třetí místo poté ovládl tým Sampi, který výsledkem 3:0 nedal soupeřům z Inside Games. Vítěz, který má na kontě devět titulů, i poražený finalista vybojovali cenný postup do prestižního Evropského poháru s dotací 150 000 euro, kde budou od 6. dubna reprezentovat domácí scénu.
    Elektronický sport nebo také esport je organizované soutěžní hraní hráčů nebo týmů, v jakékoliv hře, na jakékoliv platformě (PC, konzole, mobil). Soutěže mají jasná pravidla a účastnit se jich mohou jak amatérští, tak profesionální hráči. Týmy mají trenéry, analytiky, psychology i fitness poradce.

    Foto: Na fotografii organizátor a moderátor akce Ondřej Báča ve svitavském studiu.
    Zdravice René Živného: https://youtu.be/391pBbSR7rU

    Postižená Evropa si dokáže pomáhat navzájem a zdarma.

    Evropská komise jménem států EU, které mají zájem, začala společně nakupovat ochranné zdravotnické pomůcky, jako jsou roušky a respirátory či ventilátory. Česko se do tohoto programu, stejně jako valná většina ostatních zemí, přihlásilo. Díky společnému nákupu by měly být pomůcky k mání za výrazně nižší cenu, než kdyby je každá země sháněla zvlášť.
    Státy EU si také při dodávkách ochranného materiálu pomáhají vzájemně. Německo a Francie už podle dat Evropské komise dohromady poslaly Itálii víc pomůcek než Čína − jde o miliony roušek či několik set ventilátorů, což jsou přístroje nezbytně nutné k tomu, aby mohli přežít těžce nemocní pacienti. Německo také na oddělení intenzivní péče ve svých nemocnicích převezlo více než 120 těžce nemocných Italů a Francouzů. Česko zase Itálii a Španělsku poslalo 10 tisíc ochranných obleků. Tuto pomoc si země EU poskytují zdarma, zatímco za dodávky z Číny platí. "Solidarita by se neměla využívat účelově," prohlásila francouzská ministryně pro EU Amelie de Montchalinová o faktu, že v rámci unie proudí větší pomoc, než jaká do Evropy přichází z Číny, byť se o tom na veřejnosti příliš neví.
    Evropská komise také například uvolnila 37 miliard eur z evropského rozpočtu na bezprostřední pomoc se zdravotními a ekonomickými důsledky šíření onemocnění. Česko tak dostane v přepočtu přes 30 miliard korun. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ale jde o peníze, které "jsou už dávno naše", protože je Česko již pro sebe mělo ve společném evropském rozpočtu přidělené, byť na jiné účely.
    Ve skutečnosti by ale Česko část těchto peněz téměř určitě vůbec nezvládlo vyčerpat a muselo by je do rozpočtu vrátit. Navíc by na ně dosáhlo jen tehdy, pokud by k nim přidalo vlastní zdroje, což nyní na základě výjimky udělené komisí nemusí. "Je to totální chucpe a slizký populismus," komentoval na Twitteru Babišovo tvrzení Petr Kaniok, docent Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií Masarykovy univerzity v Brně.
    Země EU se domluvily také například na návrhu Evropské komise na pozastavení pravidel o poskytování státní pomoci, aby tak mohly podpořit domácí firmy zasažené "zamrznutím" ekonomiky. Ze společného evropského rozpočtu financují i vývoj vakcíny proti koronaviru. Schválily také návrh komise, aby na svých hranicích, které jsou nyní většinou zavřené, umožnily rychlý průjezd kamionům vezoucím například potraviny či léky. Ondřej Houska, Hospodářské noviny.