Českotřebovský deník 157/2020 (30/5)
Konečně pořádné veřejné osvětlení v Komenského a Pražského ulici

Také v části ulice Slovanské, kde osud bývala tma, byť to je lokalita vlastně v centru města. K rekonstrukci veřejného osvětlení se mělo přistoupit už dávno, pořád se to jenom  flikovalo neuvěřitelně provizorním způsobem. Stejné to ovšem je ještě i dnes v dalších částech města, kde je veřejné osvětlení napájené z horního vedení a kde nejsou kabelové rozvody. Projděte se např. po setmění  v Benátkách. Všechno nejde hned, to mělo být řešeno před mnoha lety. Nyní investuje ČEZ a nám už tedy nic jiného nezbývá, než pracovat s nimi. Přiznejme i to, že kdyby nebyla investice ČEZu, nebylo by  nové veřejné osvětlení v mnohých ulicích dodnes. Letos se toho ovšem vyřeší poměrně dost, nové osvětlení dostane Podbranská ulice, snad i Lidická,  bude také na Lhotce.  Investice tohoto druhu jsou připraveny i pro další léta, např. ulice Hřbitovní nebo Brožíkova. Letos se mělo pokračovat i na Parníku, ale tato akce je z letošního rozpočtu vyškrtnuta, neboť ČEZ zde kopat nebude. (mm)

POČET NEMOCNÝCH V KRAJI STÁLE KLESÁ 
AKTUÁLNĚ 16!!! VYLÉČENÝCH JIŽ 262.

Při pátečním podvečeru mám pro Vás před víkendem opět dobré zprávy. V se dá říci, že aktuálně nemocných jsou skutečně jednotky. Nyní ve všech čtyřech okresech našeho kraje je celkem 16 lidí, kteří se léčí z nákazy COVID-19. Nejlepší situaci evidujeme v okrese Chrudim a Svitavy, kde je vždy na celý okres pouze 1 nemocný, 2 se léčí v okrese Ústí nad Orlicí a situace se výrazně zlepšila i na Pardubicku, kde je nyní 12 osob s onemocněním novým koronavirem. Nemoc již úspěšně prodělalo a plně se vyléčilo 262 občanů Pardubického kraje, přičemž v okrese Pardubice 129, Chrudim 80, Svitavy 31 a Ústí nad Orlicí 22. Ne úplně pozitivní je informace o 7. zemřelém. I zde ovšem nákaza Covid-19 nebyla hlavní příčinou úmrtí. FB Martin Netolický  
 
Zubaři = nedostatkové zboží

Dotazy jsou opakující - co udělá město proto, aby se co nejrychleji obsadil místo zubního lékaře od odcházejí MUDr. Špajové.  Je skutečností, že někteří  lidí musí jezdit  k zubaři do Brna, Litomyšle, Lanškrouna. Na druhou stranu zase jezdí mnozí odjinud právě do České Třebové. Ale chybí i další praktičtí lékaři a slučují se ordinace....

Přechody ve Slovanské ulici
Loni o prázdninách vedla Slovanskou objížďka a tak se najednou objevily ve slovanské ulici dva nové značené přechody. Občané zajásali a předpokládali, že přechody zůstanou. Leč nebyly nijak obnoveny.Opravdu jsem se o to snažil a psal  kam to šlo, jednala o tom dopravní komise dokonce dvakrát. A dvakrát doporučila obnovení  přechodu nad poštou 02, ale zatím stále obnoven není.  Zatímco všechny přechody na místních komunikacích ve městě  byly nově natřeny, vypadá to, jako by jim právě před zmíněným přechodem na Slovanské ulici došla barva.  Znovu jsem se zeptal jako to bude a dozvěděl jsem se, že ještě nemá město důležité stanovisko z Dopravního inspektorátu Policie ČR, neb tam je člověk toto řešící snad nemocen. A tam musíme čekat. Kdo si počká ten se dočká.Pak to bude rychle vyřešeno. A tak zatím  přidávám fotografii z loňského srpna, kdy zde byl přechod čerstvě  nalajnován, zřejmě však jen provizorně. Loni žádné stanovisko DI nikdo nepotřeboval.  Tím odpovídám na dotazy panu R. Plodrovi a dalším občanům, kteří se ptali.

S druhým přechodem z křižovatky  u Svářečské školy jsem zřejmě neuspěl, ale nevzdávám to. Pojedu jednat na DI Policie ČR přímo bez prostředníků a uvidíme. Moc nerozumím tomu, že v oblasti Nového náměstí může být namalováno šest přechodů pro chodce, zbytečně omezujících motoristy (a to bez svislého značení přechodu), a dělají problémy i parkujícím vozidlům, omezují počet parkovacích míst a to zcela zbytečně a na Slovanské ulici, kde jezdí autobusy a kde přechází velký počet dětí z Křibu jdoucích do a ze školy Komenského/Nádražní, přechod být nemůže. Zatím tam, vlastně ještě zebra je (viz foto), taková trochu nečitelná, ale nikdo ji nedodržuje. Třeba se čeká, až se stane neštěstí. (mm)

 


V parku Na Zámostí máme nový odpadkový koš. 
Ještě by to chtělo kameru nebo kontrolu městskou policií

Ti co tam chodí konzumovat zjevně nevědí, co to tam na sloupu je. A tak pro ty, mdlého rozumu, sdělení. Odpadky samy do odpadkového koše nedojdou. Musejí se tam odnést. 4 metry snad není tak velká vzdálenost.  Navíc když si mohou konzumenti donést plné láhve včetně poživatin a cigaret, snad jsou schopni si totéž prázdné a tudíž lehčí, odnést.  Ani kontejnery na tříděný odpad nejsou tak daleko. Pokud je to pro konzumenty problém, bude lepší když si kamarády pozvou k sobě domů a tam si  můžou odpadky pohazovat dle libosti.  Ale teď vážně - nemůže tam MP chodit ? Neviděla jsem je tam od té doby, co je park uzavřený. Stačilo by ty party pohlídat a všechny kdo se tam slézají, by museli nepořádek uklidit, ať by ho udělali nebo ne. Bylo by to tvrzení proti tvrzení, ale snad má MP nějaké prostředky, aby je k úklidu donutili. Dřív jsem bordel odnášela, ale už to nedělám. To výchovné není. A když to nejde po dobrém .... Máme také posekaný břeh řeky. Bohužel vody je málo a posekaná tráva tam zadržuje jakýsi kal, asi ze stavby. Snad zítra zaprší a zlepší se průtok. (VV)

Litomyšlská účtenkovka aneb Litomyšlané sobě!  

Pokyn pro občany města Litomyšl na městském webu: Jak by se vám líbilo, kdyby vám oběd, svačinu či večeři uhradilo město Litomyšl? Může být! Stačí jen trochu štěstí. Město Litomyšl chce podpořit místní restaurace, hospody a bary a nabízí soutěž, která bude trvat až do konce prázdnin. Formulář s podmínkami soutěže je ke stažení - přejeme dobrou chuť a držíme palce!
Od chvíle, kdy bude umožněno otevření interiérů restaurací a hospod, můžete sbírat účtenky v provozovnách, která splňují podmínky pohostinství za oběd, večeři nebo svačinku. Účtenka nemusí být registrována v systému EET, stačí nám jakékoli potvrzení, že jste v dané provozovně utratili konkrétní obnos. Hrát může kdokoli – podmínkou je navštívit alespoň dva různé podniky s jedním soutěžním formulářem – tedy poslat minimálně dvě účtenky v celkové hodnotě 500 Kč (v součtu, včetně DPH).    Účtenek i navštívených podniků může být víc – jejich součet však musí být minimálně 500 Kč a podniky musejí být alespoň dva. Soutěže se můžete zúčastnit opakovaně – tj. vyplnit více formulářů.