Setkání s Miroslavem Stinglem                                             
V pondělí 11. května 2020 zemřel ve věku devětaosmdesáti let JUDr. PhDr. Miroslav Stingl,  cestoval, fotograf, spisovatel a etnograf, který osobně poznal bezpočet domorodých kultur a své  poznatky z cest zpracoval v řadě knih, které mu vyšly v mnoha  světových jazycích.
S cestovatelem Miroslavem Stinglem jsem měl možnost se jednou osobně setkat. Bylo to 24. října 2014 v Letohradě, kde na tvrzi Orlice Správa odkazu Egona Ervína Kische, Klub autorů literatury faktu a město Letohrad udělily  vybraným autorům mezinárodní a regionální ceny Egona Ervína Kische a Petra Jilemnického za literaturu faktu za rok 2013. Slavnostní předání cen proběhlo za účasti autorů a pozvaných hostů. Mezi oceněnými byl právě JUDr. PhDr. Miloslav Stingl a  filmový režisér Juraj Jakubisko. Přítomen byl také  exprezident Václav Klaus.  Jelikož jsem byl jedním z oceněných také já, nemohl jsem se akce nezúčastnit.  Moje publikace Z minulosti Bezděkova a okolí II, vydaná v roce 2013 vydavatelstvím Oftis Ústí nad Orlicí, tehdy získala Cenu Petra Jilemnického.
Miroslav Stingl se v Letohradě těšil velké popularitě. Vzhledem ke svému věku měl jisté problémy s chůzí, přesto sršel velkým elánem a byl neustále v obležení svých příznivců z řad přítomných. Bylo prakticky nemožné se dostat do jeho blízkosti. Jelikož mu cenu předával sám Václav Klaus, pohyboval se po tvrzi v jeho doprovodu. Miroslav Stingl se přítomným svěřil, že má v plánu cestovat tak dlouho, dokud to půjde. Řadě účastníků setkání ochotně rozdával své autogramy.
 
Jsem rád, že se mi přítomnost Miroslava Stingla na slavnostním setkání podařilo zachytit objektivem fotoaparátu. Tři dny po odchodu Miroslava Stingla mi známý povídal: „Včera jsem tě viděl v televizi.“ Já se zeptal, co jsem tam povídal. Myslel jsem, že mluví o nějakém rozhovoru v regionální televizi. Jeho odpovědí jsem byl překvapen: „Na dvojce dávali pořad o Stinglovi. Byl tam jak v Letohradě přebíral cenu a ty jsi okolo něj procházel.“ Tak mě potěšilo, že naše společná účast  na setkání autorů byla zaznamenána kamerou. Miroslav Stingl, čestný náčelník indiánského kmene  Kikapů odešel. Ale vzpomínky zůstávají.
Martin Šebela