Trampský volejbal v Rybníku po padesáté deváté              

Třebováci se mohou pochlubit celou stovkou trampských osad a bohatou historií trampingu.  Mezi trampské akce, které mají dlouhou tradici, patří bezpochyby trampský volejbalový turnaj osad. Je jen o rok mladší než slavná třebovská Jabkancová pouť . Vyšel ze skromných začátků, tradice se udržela.   
Turnaj je nyní také věnován památce Miroslava Hurta, šerifa osady Westmeni.  Byl  to velmi oblíbený tramp a sportovec,  který však již před 18 lety od nás odešel na svůj nadpozemský vandr. Byl vyznavačem trampského hnutí, které  stojí a padá s kamarádstvím a fér jednáním, na které se lze spolehnout. Mirek Hurt byl také u prvních ročníků trampského volejbalu, díky Westmenům vlastně turnaj vznikl. Jeho jméno dnes nese cena, udělovaná na volejbalovém turnaji nejlepšímu týmu.  
Hrálo se na dvou volejbalových kurtech krásného areálu v Rybníku  od devíti hodin téměř do večera. Sedm družstev, často hodně smíšených ( muži, ženy, staří, mladí) s celkem zajímavými názvy se utkalo systémem každý s každým na dva sety, týmy si vzájemně zajišťovaly rozhodčí a zápisy.  Zápasy byly vyrovnané,  svědčí o tom řada zapsaných nerozhodných výsledků . Po celý den vládla na kurtech dobrá pohoda, opět se potkali staří přátelé. Volejbalová tradice České Třebové má své kořeny také v trampském volejbalu, někteří trampové se objevili i v úspěšných družstvech  českotřebovských volejbalistů.
Nikdo si nepřišel pro drahé ceny, společnou odměnou je utužené kamarádství a prožitek ze sportovního zápolení.  Pro účastníky byly přichystány symbolické ceny z vlastních zdrojů.   Dvě hlavní ceny turnaje jsou putovní, které představil Milan Buchta - cenu pro nejlepší tým turnaje a cenu určenou pro nejlepšího hráče s jeho vyrytým jménem a ročníkem turnaje. Aby se na ni vešla jména všech dosavadních oceněných, musela cena před lety dostat novou podstavu...
Vítězem letošního 59. ročníku turnaje se stal tým Východ a má tak právo, ale také povinnost uspořádat příští rok jubilejní 60. ročník, Trampského volejbalu.  Jako nejlepší jednotlivec byla vyhodnocena Petra Šejnohová z týmu Pozdní sběr.  Letošní ročník uspořádala děvčata z týmu Neprojdeš, vítěz loňského Trampského volejbalu 2019.  (mm)
59. ročníku turnaje se zúčastnila  družstva:  
Neprojdeš - Pozdní sběr - T.O. Východ Slunce  - Je mi to jedno - Východ -  Kondoři -  Mravenci

Ze zajímavého setkání ve sportovním areálu v Rybníku je připravena videoreportáž (7 minut)  ZDE


Historické dokumenty z trampského volejbalu (P. Skalický, K. Kubišta)

Miroslav Hurt , šerif T.O. Nezávislý Westmen slaví "50"


Historické fotografie z trampských kronik: Karel Kubiška Petr Kolumbus Skalický