Českotřebovský deník 331/2021 (25/11)
Nová video Českotřebovského deníku:  1) Kouzlo vánočního nečasu 
2) Slavnostní rozsvícení vánočního stromu u parnické školy

Písničku nazpívali zpěváci z řad žáků a učitelů ZŠ Ústecká a ZUŠ Česká Třebová Hudba i text jsou z autorské dílny Pavly Skopalové. Na videoklipu spolupracovali i další učitelé ZŠ Parník a ZUŠ Česká Třebová, jde tedy o dílo kolektivní spolupráce. 
Naživo písničku zazpíval dětský pěvecký sbor Kajetánek ZUŠ Česká Třebová s posilami ze tříd ZŠ Parník dnes 25. listopadu od 17 hodin při slavnostním rozsvícení vánočního stromu u parnické školy. Celý proces přípravy a provedení písně na záznam v mnoha záznamových stopách začal začátkem října t. r. Přes ztížené podmínky máme z této akce k dispozici aktuální video. Byla to vydařená akce, rodiče i žáci parnické školy si ji užívali
Slavnostní rozsvícení ozdobného vánočního stromu u parnické základní školy se konalo ve čtvrtek 25. listopadu podvečer kolem 17. hodiny. Na slavnosti zazpíval posílený dětský pěvecký sbor Kajetánek českotřebovské ZUŠ posílený o žáky tříd základní školy na Parníku, spolupracovali také členové pedagogického sboru ZUŠ i parnické ZŠ. Slavnost se podařilo zorganizovat na půdě školy při maximální snaze dodržet všechna hygienická opatření. Tím nebylo zmařeno velké úsilí učitelů.  Na fotografiích (pořízených potmě jen díky infrasnímání videokamery) děti posíleného pěveckého sboru Kajetánek ZUŠ Česká Třebová a ZŠ Parník, také autorka projektu Mgr. Pavla Skopalová a ředitelka ZŠ Ústecká Mgr. Pavlína Vomáčková. odkaz na desetiminutové video z dnešního podvečera najdete  na odkaze ZDE.

Seminář pro pamětníky a jeho příznivce ani covid neodradil

Byť je pokročilé listopadové datum, tak v úterý 23. 11. konal pravidelný seminář, ve kterém jsme s lektorem Martinem Šebelou paradoxně vzpomínali na léto. A nejen to letošní, ale především na to, jak prožívali letní období obyvatelé našeho města  před více lety, zejména pak v době tzv. První republiky.  Materiálu k prezentaci přiopravil Martin Šebela více než dost, dobře jej roztřídil na problematiku koupání, dříve tradičních vycházek do přírody, na známě chaty, které vznikla v okolí našeho města již v této době  mnohé se dodnes zachovaly a další události, které byly spojeny s létem a jeho prožíváním v té dřívější době. Důležitou úlohu zde hrál i městský sad Javorka s jeho atrakcemi v podobě, kterou už dnes neznáme. A vše bylo dokumentované také s fotografiemi osobností města, které dokázal Martin Šebela nejen hodnověrně popsat, pojmenovat, ale vždy měl k dispozici nějaký příběh nebo zajímavost. Další osudy seminářů jsou zatím  závislé na vyhlašovaných omezeních. Doufejme, že nebudou tak přísné jak se očekává a že nebudou dlouho trvat. (mm)

Školní družiny se v knihovně seznámily  s robotickými „včelkami“
a „beruškami“

V říjnu a listopadu probíhaly na oddělení Teenspace odpolední programy pro děti ze školních družin. Žáci si vyzkoušeli robotické didaktické pomůcky Bee-Bot (včeličky) a Blue-Bot (berušky), díky kterým si zábavnou formou trénovali logické uvažování, plánování a prostorovou orientaci. Zkusili si také ovládání včeliček a berušek v aplikaci na tabletu.
Evropský týden programování (CodeWeek) je iniciativa, jejímž cílem je zábavným a aktivním způsobem přiblížit programování a rozvoj digitální gramotnosti každému člověku. Pro velký zájem jsme program nabízeli i mimo původní termín CodeWeeku (9.–24. října) a ve spolupráci s družinami budeme rádi pokračovat i příští rok.

Program městské knihovny na prosinec

Program uvedený tak, jak jsme jej naplánovali najdete na odkazu ZDE. Počítáme s tím, že budeme akce případně rušit.  Teď aktuálně platí, že chodit do knihovny půjčovat si knihy mohou všichni, vstup v respirátoru.  Pouze na akcích se kontroluje očkování/prodělání nemoci. Kaý den může ovšem přinést změnu.


Vážení přispívající do městského facebooku,

bedlivě pročítám vaše  příspěvky které nešetří kritikou na současné vedení našeho města. Prosím Vás o jedno. Vydržte ještě cca devět měsíců do příštích voleb. Již se nemůžu dočkat, až díky vaším životním zkušenostem, vzdělání a politickému rozhledu uvidím vaše jména na předních místech kandidátek v komunálních volbách. Nepochybuji, že poté co obsadíte  místa ve vedení radnice všem ukážete jak se to má správně dělat. Nebo snad zase zůstanete jen u výkřiků na sociálních sítích, vesměs schováni v anonymitě smyšlených jmen? Je velice snadné vše kritizovat, ale zapojit se do chodu města a jít s kůží na trh, to už vyžaduje pořádnou dávku odvahy.   Vlastimil Peterka
P.S. Nemám facebook, proto využívám této možnosti k vyjádření svého názoru.

Kraj navyšuje testovací i očkovací kapacity 

Nejen o průběhu očkování, ale také o kapacitách testování či situaci ve školství jednala ve čtvrtek odpoledne krajská pracovní skupina pro očkování. Ta se shodla na tom, že se kraj i nadále snaží ve spolupráci s nemocnicemi i soukromými poskytovateli navyšovat jak očkovací, tak testovací kapacity. Až do 17. prosince je navíc naplánována trasa očkovacího kamionu.
 „Bez ohledu na jednání vlády a další opatření i nadále po kraji putuje mobilní očkovací tým, který v pátek navštíví Rohovládovou Bělou, v sobotu Červenou Vodu a Koclířov a v neděli Chornice a Prosetín. V dalším týdnu bude znovu přistaven v Pardubicích u Univerzity a v pátek pak v Chrudimi. Jeho podrobnou trasu, která je naplánovaná do poloviny prosince, najdete na webových stránkách Pardubického kraje. Další očkování mobilního týmu budeme plánovat podle aktuální situace i mezi vánočními svátky a samozřejmě po novém roce,“ uvedla náměstkyně pro zdravotnictví Michaela Matoušková. Dodala, že od 22. 12. nás čeká očkování dětí ve věku 5 – 12 let. „Zatím nemáme podrobnější metodiku, ale už chystáme jednání s praktickými lékaři pro děti a dorost, kdy je požádáme o účast na očkování, které je v jejich ordinacích pro děti běžné.“
Jednou z často řešených otázek je také stávající kapacita pro odběr PCR testů. „V tuto chvíli se v Pardubickém kraji pohybujeme na denní kapacitě laboratoří 3 500 zpracovaných vzorků. Z toho laboratoře naší Nemocnice Pardubického kraje zvládají 2 000 vzorků.
Ještě v únoru byly kapacity na úrovni 1 500 zpracovaných vzorků a v říjnu 2 000 vzorků. Je tedy patrné, že došlo k výraznému nárůstu. Naše nemocnice navíc v nejbližších dnech navýší kapacitu o dalších 500 vzorků denně, a to mimo jiné pořízením dalších přístrojů, prodloužením provozní doby a zavedením dvousměnného provozu,“ informoval hejtman Martin Netolický.

Městská galerie Litomyšl nahradila vernisáž komentovanými prohlídkami

Srdečně Vás zveme na výstavu s názvem Výtvarná Litomyšl ´21, která představí tvorbu téměř 60 výtvarníků s vazbou k městu Litomyšl. S ohledem na probíhající epidemiologické opatření jsme se rozhodli vernisáž výstavy pojmout netradičně a nahradit ji komentovanými prohlídkami, které se uskuteční ve dnech 3., 7., 14. 12. a 21. 12.  Pokud jste se rozhodli k návštěvě komentované prohlídky, zvolte prosím jeden z termínů uvedených níže a potvrďte nám svoji účast telefonicky či e-mailem na: Tel: +420 725 957 227 nebo 461 614 765, E-mail: galerie@litomysl.cz 
Svoji návštěvu v galerii si můžete rezervovat v těchto termínech:
3. 12. 2021
14:00 – 14:50 (max. 19 osob)
15:00 – 15:50 (max. 19 osob)
16:00 – 16:50 (max. 19 osob)
17:00 – 17:50 (max. 19 osob)
7. 12. 2021
17:00 – 17:50 (max. 19 osob)
14. 12. 2021
17:00 – 17:50 (max. 19 osob)
21. 12. 2021
17:00 – 17:50 (max. 19 osob)
Výstava Výtvarná Litomyšl ´21 bude v domě U Rytířů otevřená až do 13. února 2022.  

Pardubický kraj podpořil rozvoj problémových mikroregionů
i lokality zapsané v UNESCO

Kraj v letošním roce díky dotacím pomohl finančně hned několika subjektům. Nejen že podpořil podnikatelské prostředí a rozvojové projekty v problémových mikroregionech Pardubického kraje, ale také památky zapsané v UNESCO v Litomyšli a Kladrubech nad Labem.
„Díky podpůrným podprogramům Podpora investic obcí zlepšujících podnikatelské prostředí a Podpora nových podnikatelských záměrů se nyní podařilo vyhovět dalším šestnácti žádostem v celkové výši přes tři miliony korun,“ uvedl Ladislav Valtr, radní pro regionální rozvoj a evropské fondy.
Oba podprogramy spadají do dotačního programu Pardubického kraje pro rok v oblasti regionálního rozvoje s názvem Podpora realizace rozvojových projektů v problémových regionech Pardubického kraje. O podporu zlepšení podnikatelského prostředí zažádaly dvě obce z těchto specifických oblastí, dotace jsou necelé dva miliony korun. Dotace na podnikatelské záměry začínajících malých firem, tedy na využití takzvaných Startovacích voucherů, byla ve výši 1, 2 milionu korun a bylo vyhověno celkem 14 žádostem.
„Startovacími vouchery chceme pomoci vytvořit příznivější podmínky pro nové podnikatele a pomoci jim v začátcích podnikání. Chceme podnikům nabízet dobré zázemí a dát jim najevo, že v našem kraji se podnikat vyplatí. Proto mne velmi těší 14 podaných žádostí a určitě i na základě zkušeností, které jsme načerpali v Libereckém kraji, budeme chtít v těchto podpůrných programech, obzvláště ve stávající složité době, pokračovat,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Mimo jiné se na kraj dále obrátilo město Litomyšl a také obec Kladruby nad Labem s žádostí o poskytnutí individuální neinvestičního příspěvku k chodu tamních areálů v seznamech UNESCO. Obě lokality obdržely shodně po 300 tisících korunách,“ dodal Ladislav Valtr. Zámecký areál v Litomyšli se tak dočká doplnění drobné infrastruktury v podobě směrovek či stojanů, nových vánočních LED osvětlení na stromy nebo obnovy vítacích cedulí. V Kladrubech dojde k obnově vegetace nebo k výsadbě nových stromů a rostlin v záhonech.

Poděkování pracovníkům sociálních služeb

Je mi smutno, když vidím přeplněné domovy i nemocnice starými lidmi a za každým člověkem vidím jeho bezmocnost.
Tolik přeji každému z nich důstojně dožít naplněné dny mezi svými, kteří alespoň na duši pomohou odlehčit bolest, kterou tito lidé díky stáří a nemocem prožívají.
Třebas nemohou být tolik roztomilí jako malé dítě, které chce každý pochovat a každého potěší, že se na něj dítě usmálo a přitom naše rodiče a prarodiče dávají najevo tolik vděčnosti za jakoukoli pozornost. Sestry suplují jejich rodinu a přitom mají na starost tolik lidí, že i kdyby měly čtyři ruce, nemohou takovému člověku dát to, co může dávat jen jejich rodina. Udělají nejnutnější péči a za to, že mají pro tyto lidi pochopení, úsměv a často i pohlazení každé z nich ze srdce děkuji! 
Celý článek Táni Řehákové najdete ZDE

Vyjádření generálního ředitele Elektrárny Chvaletice Václava Matyse k dnešnímu rozhodnutí o výjimce:

„Dnes nám přišlo do datové schránky rozhodnutí Ministerstva životního prostředí, které definitivně potvrzuje výjimku z emisních limitů pro Elektrárnu Chvaletice. Dokument má téměř 100 stran, proto se musíme napřed podrobně seznámit s jeho obsahem. Prozradím jen tolik, že odvolací orgán ve všech klíčových výrocích potvrdil původní rozhodnutí Krajského úřadu v Olomouci včetně šestileté délky výjimky. Zároveň však doplnil několik závazných podmínek, jejichž důsledky budeme muset teprve podrobit důkladné analýze. V každém případě jsme rádi, že skoro po třech letech máme konečně k dispozici pravomocné rozhodnutí. V době rozsáhlé energetické krize v Evropě je dvojnásob důležité, že nám v provozu nebude bránit žádná administrativní překážka a že se soustava bude moci spolehnout na stabilní a na počasí nezávislý zdroj. V neposlední řadě chci při této příležitosti upozornit na to, že i během čekání na výjimku se nám podařilo pokročit v několikamiliardové ekologizaci elektrárny a snížit emise o další desítky procent.“


BRIGÁDA: LÁZEŇSKÁ KRYTÉHO PLAVECKÉHO BAZÉNU
Sháníme pracovníka do pozice lázeňská KPB (úklid + obsluha solária). Pracovně – právní vztah dohoda o pracovní činnosti. Vhodné i pro důchodce (včetně invalidních) nebo pracovníky ve směnném provozu jako možnost přivýdělku. Nástup možný ihned, podrobnosti naleznete na adrese https://ekobi.cz/info/nabidka-zamestnani/ nebo telefonicky Bílková Iva – personalista – +420 731 449 801, Baláž Petr – vedoucí krytého plaveckého bazénu – +420 603 995 184.
Písnička i o tom, že o vánocích sníh většinou nebývá, ale přesto jsou krásné...
Písničku nazpívali zpěváci z řad žáků a učitelů ZŠ Ústecká a ZUŠ Česká Třebová Hudba i text jsou z autorské dílny Pavly Skopalové. Na videoklipu spolupracovali i další učitelé ZŠ Parník a ZUŠ Česká Třebová, jde tedy o dílo kolektivní spolupráce.  Naživo písničku zazpíval dětský pěvecký sbor Kajetánek ZUŠ Česká Třebová s posilami ze tříd ZŠ Parník dnes 25. listopadu od 17 hodin při slavnostním rozsvícení vánočního stromu u parnické školy. Celý proces přípravy a provedení písně na záznam v mnoha záznamových stopách začal začátkem října t.r. Přes ztížené podmínky máme z této akce k dispozici aktuální video.