Českotřebovský deník 127/2021 (6/5) 
Nové video Českotřebovského deníku: 
Od 5. května očkujeme "doma" na Skalce vakcínou Pfizer

 Video v plné velikosti ZDE
Ve středu 5. května odpoledne bylo do plného provozu uvedeno nové očkovací místo v České Třebové, zřízené Pardubickým krajem. Najdete ho v přízemí v budovy internátu na Skalce. Je dobře vybaveno, orientační systém je jednoduchý, zaparkujete bez problémů.  Registrace k očkování jsou v plném proudu, kapacita je dostatečná 510 očkování týdně. Potřebné kódy lze získat bez dlouhého čekání.  Používá se vakcína Pfizer. Zahájení  činnosti střediska se zúčastnila i starostka města Magdaléna Peterková a přijel také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Na kopci na Parníku se staví řadové rodinné domky

V sousedství bývalých kravínů na Grégrově ulici roste 11 řadových domků, které  budou po svém dokončení k pronájmu nebo k prodeji. Díky tomu vzniká určité dopravní omezení. Stavba teprve začala, budeme sledovat, jaké bude její pokračování....

Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 7. 5. 2021 7:56 

Za čtvrtek přibyly 2 nové případy (ve středu 2) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 34 případů ke včerejšku na 31 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 9; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace výrazně zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.20 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.  V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1998. místo z 6280 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1947.) jsme se posunutím o 51 příček zlepšili.

DISTANČNÍ DEN ZEMĚ 

Ve dnech 22. až 25. dubna se v blízkém Parku československých legií konal distanční Den Země se soutěží. Stanoviště Hospodaření s vodou bylo doplněno o plakáty, které připravili žáci sekundy českotřebovského gymnázia v předmětu Globální výchova. Celkem bylo v parku 13 stanovišť s kvízovými otázkami. Soutěže se zúčastnilo 122 lidí a jen 27 z nich zvládlo kvíz bez chyby. Patřilo mezi ně i 6 žáků gymnázia - F. Blaško, Š. Doležalová, M. Hurt, Š. Jebousek, T. Štarha a E. Voleská. Ti obdrželi věcné ceny od ZO ČSOP Podorlicko.  Hana Grundová

Nový termín: 10. července!!

Člověk míní, život mění. Dvanáctý ročník Českotřebovského cyklomaratonu se nepojede v závěru června (původně 27.6.), ale v sobotu 10. července.
„Krátce po zveřejnění původního termínu jsem se dozvěděl, že v areálu Peklák bude ve dnech 26.-27. června akce nazvaná Trailhunter day (weekend). O týden dříve jsou na stejném místě běžecké závody, o týden později, to znamená o víkendu 3.- 4. července, je naplánována pouť v Dlouhé Třebové. Hledal se jiný termín. Po konzultaci se svými spolupracovníky, dále například s firmou, která zajišťuje čipové měření, ale také s dobrovolnými hasiči z několika měst a obcí byl zvolen nový termín. Cyklomaraton se pojede v sobotu 10. července, jiný termín už opravdu nepřipadá v úvahu,“  říká pořadatel závodu Vladimír Vaněk. Českotřebovský cyklomaraton bude letos poprvé součástí Poháru Českomoravské vrchoviny. Program seriálu: 5.6. Osická MTB časovka – Osík u Litomyšle, 10.7. Českotřebovský cyklomaraton, 31.7. Sádecká pila, 7.8. Mikuláš Cup – Vraclav, 11.9. Babí léto – Moravská Třebová, 18.9. Okolo Sedlišť.
 
 10. července se pojede Českotřebovský cyklomaraton (25 a 47 km). Závod s pořadovým číslem dvanáct…„Situace se rapidně zlepšuje, nicméně si musíme počkat, co přinesou příští týdny. Pokud dostanou tyto sportovní akce zelenou a bude je možné uskutečnit v plném rozsahu, Českotřebovský cyklomaraton se pojede. Termín je daný, měnit se nebude,“ říká pořadatel závodu Vladimír Vaněk. Online registrace bude spuštěna 1. května.
Pro zdatnější máme trasu 47 km s převýšením 1050 metrů. Nová trasa se jede na 1 okruhu!

Štěstí přálo připraveným.

Máme šanci získat přes 900 milionů z Evropy. Další peníze jsou ve hře


Zkontrolovat počítače, zálohovat data, prověřit internetové spojení, nařídit přesný čas a doufat, že v rámci zlomků vteřin budou všechny projekty úspěšně zaregistrovány. Tak by se dal ve stručnosti popsat boj o osm miliard z programu REACT EU do oblasti zdravotnictví. Ten ve včerejší klikací soutěži svedly kraje, státní, městské, ale i soukromé nemocnice, které podaly žádosti celkem za 19 miliard korun. Podle aktuálních informací by měl být Pardubický kraj úspěšný se všemi svými hlavními projekty. Získat by tak jen v této části programu mohl přes 900 milionů korun.
„Na klikací soutěž jsme se připravovali velmi pečlivě, protože bylo jasné, že konkurence bude obrovská a půjde o zlomky vteřin, což se potvrdilo. Kraje, státní nemocnice, města ale i soukromé subjekty podaly žádosti za 19 miliard korun. Alokace však byla v tuto chvíli osm miliard s tím, že se předpokládá navýšení o 20 procent v průběhu podzimních měsíců,“ řekl k soutěži o prostředky do zdravotnictví z programu REACT EU hejtman Martin Netolický. „Podle dnes dopoledne zveřejněného seznamu se ukazuje, že máme velkou šanci uspět se všemi našimi hlavními projekty v oblasti zdravotnictví, tedy včetně centrálních příjmů v Pardubicích a Ústí nad Orlicí. Pokud budou žádosti splňovat všechny potřebné náležitosti, tak by to pro náš kraj mohlo znamenat přes 900 milionů korun jen v rámci zdravotnických projektů pro naše nemocnice akutní lůžkové péče. To je v době ekonomické krize velká pomoc pro krajský rozpočet,“ řekl hejtman.
Radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr vyjádřil názor, že tento způsob podávání žádostí není příliš šťastný. „Způsob soutěže, kde je pořadí závislé více na technických možnostech a rychlosti kliknutí, než na uvážení kvalit a potřebnosti jednotlivých záměrů, neshledávám za optimální a správný. Naší snahou však bylo připravit projekty po všech stránkách tedy obsahově i technicky a ukazuje se, že se to vyplatilo,“ řekl radní Valtr.
Kromě projektů do nemocnic byly včera uplatněny také investice do oblasti IZS, konkrétně pro Zdravotnickou záchrannou službu Pardubického kraje. „Pro každý kraj je prozatím vyčleněno 80 milionů korun tak zvaně natvrdo. Některé kraje podaly v této oblasti žádostí více a rychleji, avšak nadlimitně, a tak se po korekci seznamu projektů a předpokládaném navýšení alokace o dalších 20 procent pravděpodobně dostane také na naše priority v přednemocniční zdravotnické péči, mezi které patří stavba základen ve Vysokém Mýtě, Seči či Moravské Třebové,“ řekl krajský radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Příští týden bude kraj obdobným způsobem bojovat o projekty pro své organizace v následné a rehabilitační péči. „Máme připravené žádosti na stavbu Nemocnice následné péče v Moravské Třebové, rekonstrukci pavilonu S v OLÚ Jevíčko či investici do Albertina Žamberk. V této výzvě bude ve hře dalších přibližně půl miliardy korun,“ doplnil hejtman Netolický.

Stavba moderní nemocnice následné péče v Moravské Třebové pokračuje

S průběhem historicky největší investice Pardubického kraje v Moravské Třebové se ve čtvrtek ráno v rámci kontrolního dne stavby seznámil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Ten si společně se zástupci dodavatele, vedení nemocnice či místní samosprávou prohlédl celý objekt moderní nemocnice následné péče s výjezdovou základnou krajských záchranářů. Stavební část projektu by měla být podle předpokladů dokončena do konce letošního roku.
„Stavba byla zahájena v září loňského roku a úspěšně pokračuje a místním doslova roste před očima. Stavební firma v tuto chvíli plní naplánovaný harmonogram a jsem přesvědčený, že celou stavbu dotáhne do úspěšného konce ve stanoveném termínu, tedy do konce letošního roku. Vysoutěžená cena samotné stavby činí přibližně 214 milionů korun bez daně,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Kraj zařadil projekt nemocnice mezi projekty, u kterých bude chtít žádat o evropskou dotaci. „Jedná se o projekty v rámci programu REACT EU na rozvoj a zvýšení odolnosti poskytovatelů péče o zvlášť ohrožené pacienty. Tato výzva bude vyhlášena příští týden a kromě Moravské Třebové podáváme projekty například v LDN Rybitví či OLÚ Jevíčko,“ sdělil hejtman.

Oznamujeme, že trafika v Hýblově ul. bude od června nově otevřena od 7:30 do 17:00.

SPOLU v Pardubickém kraji: Silní kandidáti, kteří dají Česko dohromady
Pozice na kandidátní listině kolice SPOLU v Pardubickém kraji přijali osobnosti se zkušenostmi z politiky, z byznysu, školství, kultury a celé řady dalších oblastí.Programově vsází na zdravé veřejné finance, nízké daně, moderní vzdělávání, plnění závazků NATO, nebo ochranu životního prostředí.
Koalice SPOLU představila kompletní kandidátní listinu pro podzimní volby. Celý tým osobností vede Pavel Svoboda, nestraník nominovaný TOP 09, pedagog a ředitel Komorní filharmonie Pardubice.
„Je mi ctí vést tak silnou kandidátku, kde jsou lidé se zkušenostmi ze zahraničí, z komunální politiky i z byznysu. To mi dává jistotu, že má smysl snažit se vyhrát a dostat do sněmovny lidi, kteří budou hájit zájmy Pardubického kraje i zájmy Česka. V těchto volbách totiž nejde o jednotlivce, jde o to, abychom po nich byli schopní dát Česko dohromady a jasně se postavit silám, které se ho snaží rozložit. Toho dosáhneme jenom SPOLU.“
 „Mou osobní prioritou je zlepšení pozice školství i kultury. Nejsou to žádní chudí příbuzní, ale naprosto zásadní oblasti pro budoucnost a rozvoj země. Podle toho je třeba k nim přistupovat. Nejde jen o platy lidí, kteří je drží v chodu, ale o celkové fungování odvětví, která byla roky přehlížena. Budu prosazovat, aby školství a kultura neseděly v hledišti, ale hrály klíčové role,“ říká Pavel Svoboda.
Dvojkou kandidátní listiny je zkušený manažer z Ústí nad Orlicí Radim Jirout (ODS). Udržitelnost veřejných financí, nezadlužování země, odpovědná environmentální a sociální politika. Tyto teze ovlivňují mezigenerační spravedlnost a musí zajistit žitelnou budoucnost nejen pro nás, ale zejména pro naše děti a naše vnuky. To je základem odpovědné, pravicové politiky. V našem kraji je absolutní  prioritou dostavba dálnice D35. Musíme udělat vše pro to, aby se započatá stavba nezastavila a byla dokončena v termínech, včetně všech dálničních přivaděčů a obchvatů měst,“ říká Radim Jirout.
Na třetím místě kandidátní listiny najdeme zkušeného poslance, bývalého předsedu KDU-ČSL a ředitele pardubického gymnázia Marka Výborného. „Mou hlavní prioritou, vedle toho, aby vzdělávání nebylo prioritou pouze na papíře, je reforma financování sociální péče. Je nedůstojné, aby organizace vykonávající tuto nenahraditelnou službu v sociální oblasti každý rok řešily, jak financovat svou další činnost. Předvídatelné, vícezdrojové a hlavně víceleté financování sociálních služeb, jak je známe například i z našeho Pardubického kraje, musí být realizováno i na úrovni celé ČR,“ nastiňuje priority Marek Výborný.
„SPOLU dáme Česko dohromady“ je volební program koalice, na kterém pracovalo na 300 odborníků. Koalice vsází na zdravé veřejné finance, nízké daně, moderní vzdělávání, plnění závazků NATO, nebo ochranu životního prostředí. V následujících týdnech budou expertní týmy detailně představovat jednotlivé programové oblasti. https://www.spolu21.cz/