Českotřebovský deník 158/2021 (6/6)  
V pondělí 14. 6. bude další jednání zastupitelstva města

Jednání se opět uskuteční ve velkém dále Kulturního centra v Nádražní ulici
v pondělí 14. června od 15 hodin.
Na programu je schválení hospodaření města v uplynulém roce, změna rozpočtu města č. 1.
Mezi majetkovými záležitostmi se bude jednat např. o prodeji bytového souboru "jezevčík"
a dále také o dotacích pro oblast sociální. 
 
Slavnostní předávání maturitních vysvědčení gymnazistům

Předávání maturitních vysvědčení gymnazistů se koná tradičně v obřadní síni města, loni poprvé se díky covidu 19 konala tato slavnost netradičně na nově upravené gymnazijní zahradě.
Také letos je předávání maturitních vysvědčení plánováno obdobným způsobem a to na 11. června odpoledne od 14 a od 15 hodin pro absolventy osmiletého a čtyřletého studia.
Slavnost se vždy koná za velké účasti rodičů, přátel a známých, tradičně se jej v posledních letech účastní také hejtman Martin Netolický. Pěkné počasí je objednáno.
 
Sportovní den v Dlouhé Třebové bude 19. června  

V sobotu dne 19. června se v Dlouhé Třebové na centrálním sportovišti obce uskuteční již čtvrtý ročník sportovního dne. Bližší informace budou uvedeny na webu obce Dlouhá Třebová.   Akci uvádím jako ukázkovou, že sportovat lze i organizovaně, najde-li se dostatek organizátorů a to v TJ Dlouhá Třebová  funguje dobře.
Naproti tomu v České Třebové rušíme Týden sportu vlastně jen proto, že nelze  jednoduše zorganizovat centrální veselici na Starém náměstí v takovém měřítku, aby vydělávala. Sportovní aktivity zakázány nejsou a školní mládeži se po nich stýská. Jako bezvadný program lze považovat např. tradiční sportování škol na Pekláku, kterým se pravidelně Týden sportu otevírá. Myslím, že by se např. alespoň taková jednodenní akce zorganizovat dala a přispěla by k získání řady příznivců pro sportování, nyní po dlouhé distanční výuce....
 
Nová výstava v městském muzeu:
Do plavek ! 

Městské muzeum Česká Třebová Vás zve na novou zajímavou výstavu , která bude otevřena bez vernisáže po celé léto 10. června – 31. srpna 2021 Letní zábavná výstava (nejen) pro rodiny s dětmi dá nahlédnout do historie koupání v České Třebové, plavkové módy a trávení letních dovolených. Otevřeno denně mimo pondělí od 8 do 18 hodin
 
Nová výstava v městské knihovně

V prostoru knihovny je do konce června 2021 k vidění výstava fotografií Kamily Šefcové, obrazů Jany Koďouskové a Hany Sychrové.
 
Běh na Kozlovský kopec bude 19. června 

Start opět v budovy VDA v Habrmanově ulici v 10 hodin dopoledne, Startovné 100 Kč, v den závodu pak 150 Kč.
 
Před pěti lety - první číslo radničních Českotřebovských novin

Před pěti lety vyšlo v červnu 2016 první číslo Českotřebovských novin, které prosadilo Zedníkovo vedení města, aby pak vycházely po dobu tři a půl roku. Tisk s názvem Českotřebovské noviny ovšem již vydával v devadesátých letech do roku 2002 Karel Kubišta. Ten zmíněný titul převzal od svitavského nakladatelství ALFA. To bylo v době, kdy vycházely s podporou radnic v okolí u stejného vydavatele třeba "Litomyšlské noviny" a pod. Všechny tyto tituly nakonec poměrně rychle skončily. Obnovený název Českotřebovské noviny byl tedy vázán na souhlas Karla Kubišty. Souběžně bez přerušení ovšem vycházel dále Českotřebovský zpravodaj a vychází vlastně dodnes, kontinuálně od svého vzniku od roku 1970. Tehdy ovšem pod názvem Kulturní zpravodaj (jiný název nebyl v době normalizace možný). V osmdesátých letech se pak podařilo prosadit alespoň "Českotřebovský kulturní zpravodaj".  Vydavatelem bylo město Česká Třebová, ale protože vlastně nemělo vlastní právní subjektivitu, tak se jako vydavatel uváděl Městský národní výbor. Město bylo tehdy jen prodlouženou rukou státu. Vedení měst a obcí v těchto letech bylo tedy od padesátých vedeno k tomu, aby prosazovalo státní politiku ve všech směrech svého působení. A peníze na top byly přidělovány přes tehdejší ONV.
Po prvních svobodných volbách v roce 1990 se všechno mění. Od ledna 1991 převzal vydávání  Českotřebovského zpravodaje Milan Mikolecký jako soukromý vydavatel. To se změnilo na konci roku 2019, kdy byla vydavatelská práva na Českotřebovský zpravodaj převedena opět na město Česká Třebová. Zpravodaj tehdy nahradil Českotřebovské noviny, které tedy přestaly vycházet v prosinci 2019. Celkem tak vyšlo 41 čísel Českotřebovských novin. Českotřebovský zpravodaj letos vychází již 52. rokem a za tuto dobu vyšlo do června 2021 celkem 618 pravidelných čísel časopisu, nepočítaje v to čísla zvláštní, vydaná k nejrůznějším výročím místních škol nebo podniků, nebo  třeba jako Českotřebovské kalendáře. Za minulého režimu totiž nebylo možné vydávat běžně neperiodické  tiskoviny nebo knihy, to bylo umožněno jen schváleným nakladatelstvím.  (mm)
 
Město s památkáři řešilo od roku 2016 přestavbu bývalého sirotčince 

Problémy se vlekly dlouhodobě, řešil je dokonce zástupce ombudsmana. Nakonec se podařilo prosadit jen malé změny. Díky celé této lapálii vzniklo z podnětu NPÚ nakonec kolem nemovité kulturní památky rotundy sv. Kateřiny ochranné pásmo. Rada města se proti tom,u tehdy odvolala, ale účinek top nemělo. Potom se proti zřízení ochranného pásma bránila soudní cestou. Tato otázka není dosud vyřešena. Nová stavba již je dokončena, zkolaudována a slouží.
 
Karel Swarzenberg v České Třebové podpořil Zedníka do senátních voleb

V pátek dne 3. června  2016 přijel do České Třebové na návštěvu  místopředseda TOP 09 kníže Karel Swarzenberg. Účelem  bylo setkání se zdejšími regionálními funkcionáři a zastupiteli za TOP09 a jistě také podpora Jaroslava Zedníka jako kandidáta na senátora za TOP09 do říjnových   voleb do Senátu na našem obvodu 46.

Na sídlišti Lhotka byla před 5 lety zřízena jedna velká zóna zákazu stání

Vozidla byla před pěti lety  zřízena velká zóna zákazu stání. Auta tak od této doby mohou parkovat jen na označených parkovištích.  Důvodem navržené úpravy je zamezit parkování vozidel na komunikacích sídliště mimo místa k parkování určená a označená. Nové značení bude pro řidiče přehlednější a jednoznačnější. Omezením parkování dojde k lepší průjezdnosti komunikací, zejména pak linkové autobusové dopravy. Dosud se stávalo, že řidiči špatně vyhodnotili situaci a stáli s vozidly i na nepřehledných a úzkých místech, v zatáčkách a křižovatkách.  Žádost byla posouzena a doporučena DI Policie České republiky dne 31. 5. 2016.  Stání na komunikacích bývalo ovšem vynuceno i nedostatkem míst k parkování. To se zřejmě zlepšilo postavením nových garáží a parkovacích stání firmou RYDO u sídlištní kotelny.  Problém možná budou mít návštěvy, zvyklé přijíždět až k co nejblíže k adresátovi. Nyní bude nutné hledat místo na některém parkovišti, což může být i docela daleko.  Na druhou stranu bude dobře zajištěna průjezdnost vozidel hasičů nebo RZP, kteří budou mít zajištěnu volnou cestu.
Nyní po pěti letech se ovšem ukazuje, že je třeba jít dál a řešit zde parkování pro rezidenty.  Ti mají nyní např. zakoupené parkovací místo dole na parkovišti RYDO, ale parku zdarma nahoře u domu, protože, sem přijeli např. s nákupem, místo našli a zpět dolů už přece nepojedou. A tak dole jsou zaplacená místa volná a nahoře je přecpáno. Každý chce parkovat pěkně pod okny bytu. A tak se i pro sídliště Lhotka a Trávník připravuje regulace parkování, kde bude plocha u domů sloužit především rezidentům. Nebude třeba mít žádné papírové povolení, kontrola zaplacení stanoveného poplatku bude přes aplikaci do mobilu strážníků městské policie.  Přesně tak to funguje už např. v zóně s omezeným stáním v centru města. (mm)
 
Před patnácti lety:  poslední českotřebovská promoce nových inženýrů 

V úterý 4. července 2006 se v malém sále KC konala další slavnostní promoce nových inženýrů, absolventů Dopravní fakulty Jana Pernera, kteří studovali obor dopravní prostředky se zaměřením na kolejová vozidla. Promoce se zúčastnil také starosta Jaroslav Zedník, přítomni byli také zástupci českotřebovských podniků, např. ředitel společnosti ČMKS Lokomotivy, a.s. Česká Třebová Ing. Bednarz, vrchní přednosta DKV Česká Třebová  Ing. J. Slezák, zastupitelé Dr. Vlastimil Hruška a Dobromil Keprt. Promováno bylo 9 úspěšných absolventů prezenčního studia a jeden absolvent studia dálkového, kteří ve dnech 21. a 22. června úspěšně složili v České Třebové státní závěrečné zkoušky a obhájili  své diplomové práce před komisí, které předsedal prof. Ing. Jaroslav Čáp, CSc. Souhlas s promocí  deseti absolventů dal prorektor UP doc. ing. Milan Graja, CSc. Absolventi pak po složení slibu převzali z rukou děkana prof. Ing. Bohumila Culka, CSc nové modré diplomy. Někteří z absolventů získali  za své výsledky ve studiu mimořádná ocenění, např. z rukou ředitele ČMKS Lokomotivy, a.s. Ing. Bednárze cenu v podobě šeku 5000 Kč pro nejlepšího studenta. Další ocenění předal např. Institut Jana Pernera.  Děkan Prof. Culek v úvodní řeči vzpomněl čtrnáctileté působení  Dislokovaného pracoviště DFJP v České Třebové.. Město Česká Třebová od vzniku toto pracoviště soustavně podporovala, podpora pro Nadační fond trvá dodnes, i když zde studenti působí např. jen v rámci svých diplomových prací.
Zdejší pracoviště UP bylo zřízeno v souladu s akreditačním projektem fakulty v roce 1993. Byla organizační jednotkou fakulty zřízenou pro plnění úloh v oblasti vzdělávání, vědecko-výzkumné a v oblasti praktické výuky v laboratořích a provozních útvarech dopravy. Probíhala zde výuka 2. a 3. ročníku bakalářského studia, 1. a 2. ročníku navazujícího magisterského studia a studentů distančního studia. Působili zde také studenti doktorandského studia. Dislokované pracoviště zabezpečuje také odborné praxe a exkurze studentů a v této souvislosti smluvně spolupracuje s ČD DKV Česká Třebová a firmou ČMKS Lokomotivy, později CZ LOKO Česká Třebová. Na dislokovaném pracovišti probíhala také Univerzita třetího věku. Pracoviště tvořilo kmenové zázemí pro studium oboru Dopravní prostředky, zaměření Kolejová vozidla. V České Třebové bylo od roku 1995 - 2006 slavnostně promováno 141 nových inženýrů. První promoce v České Třebové se konala 30. 6. 1995, tehdy v obřadní síni českotřebovské radnice promovalo prvních deset inženýrů v oboru Provoz a údržba kolejových vozidel.
V roce 2014 byla Dislokované pracoviště DFJP ve Slovanské ulici 452 zrušeno, budova prodána v dražbě. Je připraveno pro budoucí umístění městské knihovny, čeká se jen na zajištění dotace. Určitá naděje se upůíná v dalšímu roku, kdy by měla být grantová výzva pro tento účel vypsána.
Bývalé  pracoviště UP plné studentů dnes připomínají jen kanceláře v II. podlaží budovy ČSOB v ulici Pražského. V organizačním schématu Dopravní fakulty Jana Pernera  je však diskolované pracoviště fakulty v České Třebové stále zakotveno.