Českotřebovský deník 176/2021 (24/6)
Taneční škola Česká Třebová Vás  srdečně zve na náš malý Závěrečný piknik
spojený s ukončením zaručeně nejpodivnější sezóny. 
Piknik proběhne v neděli 27. 6. u studia TŠ od 17.00. 
Vezměte si s sebou, chcete-li, piknikové deky, piknikové dekorace (např. květiny a vázu), hry pro děti. My zajistíme občerstvení, dobroty z grilu, taneční vystoupení, hrací koutky pro děti,  aitrack a trampolínu.
Zveme všechny naše současné i bývalé tanečníky, přátelé, rodiče, babičky,  dědečky a domácí mazlíčky.

Lávka z České Třebové slouží skoro 100 let v Brandýse nad Orlicí.


Ocelová lávka nyní umožňuje přechod přes přes Tichou Orlici. Byla vyrobena někdy koncem 19, století a sloužila na českotřebovském nádraží, byla součástí lávky do železničních dílen. Byla pak zbourána  v roce 1923 při stavbě nového nádraží, do dílen byl pak vybudován podchod.  Část této lávky, zřejmě polovina  byla přenesena do Brandýsa nad Orlicí. Jde o autenticky dochovanou technickou památku , dokládající vývoj mostních konstrukcí v ČR, s originálními dekorativními prvky. V roce 2008 byla prohlášena na návrh  agilního spolku Brandýs ve světě  za kulturní památku. Nachází se na velmi frekventované trase k pomníku Jana Ámose Komenského. Více najdete v samostatném příspěvku s fotografiemi ZDE
 
První úsek D35 bude otevřen v prosinci 

Hejtman Martin Netolický a ministr dopravy Karel Havlíček se dnes u Opatovic seznámili s dalším postupem stavby dálnice D35 v obou úsecích až do Ostrova u Vysokého Mýta. Téměř 13 kilometrů dlouhý úsek z Opatovic nad Labem do Časů by měl být hotov již na konci tohoto roku. Pro kraj je prioritou dokončení celé trasy dálnice až do Mohelnice. Ulehčením situace však bude dokončení úseků za Vysoké Mýto a následně Litomyšl.
„Pro nás je klíčové, aby byla dálnice D35 dokončena v plné trase až do Mohelnice, ale samozřejmě důležité je vyvedení tranzitní dopravy mimo sídla jako Vysoké Mýto či Litomyšl, protože poté už stávající I/35 vede mimo území měst a obcí. Pevně věřím, že prezentované termíny budou naplněny, což znamená otevření prvního úseku z Opatovic nad Labem do Časů již na konci tohoto roku a následně pokračování v jednotlivých úsecích,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který hovořil také o stavbě přivaděčů. „Před lety jsme uzavřeli se státem memorandum, čímž jsme na sebe převzali zodpovědnost za stavbu přivaděčů. V tuto chvíli je to pro nás komplikace, protože jak se postupně upřesňují ceny jednotlivých tras, tak se dostáváme do mnohem vyšších částek. I přesto jsme však připraveni si s jednotlivými přivaděči poradit, i když stále v dílčích případech máme ještě problémy s výkupy pozemků, což ostatně stát řeší na svých stavbách také,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Ten si společně s ministrem dopravy Karlem Havlíčkem a generálním ředitelem Ředitelství silnic a dálnic ČR Radkem Mátlem prohlédl také prostor samotné křižovatky u Opatovic a prvních několik set metrů nové dálnice včetně kilometr dlouhého mostu přes Labe.

 

Z historie kapličky P. Marie Zbraslavské v Kozlově

Kaple Panny Marie Zbraslavské byla postavena v polovině 18. století, podle původního nápisu v otvoru štítu v roce 1753, tedy přesně před 250 lety. Tento rok nyní připomíná pouze štítek na věži, dnes již ve štítě žádný letopočet není. Nic Bližšího o historii této kaple není známo.
Kaplička je roubená stavba posazená na šestiúhelníkové kamenné podezdívce a je pobita vyřezávaným šindelem. V ose je kaple dlouhá 5 metrů a v průčelí široká 3,8 metru. Nad západním průčelím se nachází lomenice vyrobená ze svisle kladených prken v hodní části s motivem slunce. V lomenici je výklenek s ukřižovaným Ježíšem Kristem. Malovaný štít s podlomením je dokladem místní lidové tradice. Rostlinný ornament je v současnosti proveden na lomenici i římse červenou, žlutou a zelenou, modrou a černou barvou.  Základem malovaného motivu je vlnovka, ze které vybíhají stylizované lístky a květy. V bočních průčelích je vždy po jednom okně, zakončeném plochým segmentem. Střecha je pokryta jednoduchým šindelem a zakončena šestibokou věží s bání, která nese železný štít. Kaple je dnes evidována jako nemovitá kulturní památka. Dominantou interiéru kaple je oltář s kopií obrazu Panny Marie Zbraslavské od neznámého autora. Podle nápisu na zadní straně pochází obraz z roku 1753. Nápis  zní : "Roku 1753, 13. září za správy Jana Patočky, rychtáře početné obce Kozlovské a Matěje Radiměřskýho hajnýho." Oltářní obraz byl restaurován akademickými malíři a restaurátory Šárkou a Petrem Bergerovými v letech 1996 - 1997. Oltář restauroval akademický malíř a restaurátor Roman Ševčík v roce 2001. Kaplička byla v minulých letech opravena z prostředků Regionu Orlicko - Třebovsko za přispění města.  Slavnostně vysvěcena byla po opravě v roce 2004 o Kozlovské pouti, v neděli 6. července. Slavnosti se tehdy zúčastnilo asi 150 občanů a to nejen z Kozlova, ale i z České Třebové, Litomyšle, Svinné a dalších míst v okolí, přijela také paní Švabinská s dcerou a zetěm. Před slavnostní bohoslužbou bylo třeba v kapličce všechno připravit, P. M. Kolovratník přivezl do Kozlova nejen liturgické potřeba, ale také sošky pro nově restaurovaný oltář, který představujeme na fotografiích.  Do malých prostor kapličky se vešlo jen několik lidí, většina musela stát po celou dobu venku v upraveném prostoru před kapličkou. Otec Miloš přivítal před zahájením slavnosti všechny přítomné a především paní Zuzanu Švabinskou se zetěm a dcerou a také I. místostarostku Ing. Jaromíru Žáčkovou. Vyjádřil velké potěšení nad tím, že můžeme být svědky znovuobnovení kapličky, významné kozlovské kulturní památky a to v ve velmi dobrém stavu, která dle záznamu 250 let staré. Pro velký počet přítomných musel Otec Miloš texty a výklad přednášel  venku před kapličkou. Při bohoslužbě kapličku uvnitř i vně vykropil svěcenou vodou.

Před 15 lety byla poprvé pro veřejnost otevřena Chaloupka Maxe Švabinského
Tehdy zatím bez mobiliáře...

Bylo to víkendu 23. a 24. září 2006, kdy byla představena poprvé po rekonstrukci veřejnosti, byť zatím bez vybavení a inventáře. První návštěvnost byla ohromná. V sobotu přišlo 154 lidí, v neděli 210. Chaloupka tak loni zažila další velkou a daleko důkladnější rekonstrukci vlastně velmi brzo - po 14 letech. Letos je už zase otevřena s nově upraveným interiérem i zahradou. Jen zatím ta současná návštěvnost dobu před 15 lety nepřipomíná. Ale turistická sezóna teprve začíná..... Fotografie chaloupky z roku 2006.
 
Letos uplyne 20 let od otevření druhé budovy ZUŠ na Tyršově náměstí

Slavnostní otevření se konalo 13. října 2001. Podívejme se co o tom tehdy psal Českotřebovský zpravodaj:

Ještě jedno kulaté - třicetileté výročí letošního roku


Uvedená fotografie byla pořízena před 30 lety dne 31. 7. 1991 při otevírání zaletované schránky z báně kostela sv. Jakuba při jeho tehdejší opravě.. K nalezeným dokumentům a celé opravě kostela připravuje samostatný dokument. Loni se opravovala věž kostela znovu, ale nejvyššího bodu se tentokrát netýkala. Na fotografii ze slavnosti ve staré zasedací síni českotřebovské radnice v I. poschodí budovy (na místě dnešního odboru majetku) odleva František Čech - místostarosta, Ing. Zdeněk Lang - starosta města, Jiří Pištora - správce městského muzea.


Nákupní centrum u koupaliště v Žamberku nebude 

A nešlo přitom o městské pozemky, ale pozemky majitele zdejšího zámku. Zastupitelstvo Žamberka v úterý rozhodlo o tom, zda změní stávající územní plán a dá tak zelenou záměru potencionálního investora postavit nákupní centrum v lokalitě Pod Černým lesem. Spolek Živý Žamberk však proti takovému záměru sepsal petici, kterou podepsalo více než 600 místních. Nakonec ji ocenilo zastupitelstvo i starosta města Oldřich Jedlička. Zastupitele k jejich stanovisku přivedla především petice občanů. Výsledek bude takový, že zvítězí selský rozum...
 
Pamětní list pro absolventy všech českotřebovských základních škol

Ve středu 23. 6. a čtvrtek 24. 6. přijala paní starostka v obřadní síni všech šest tříd, které v roce 2021 opouští lavice základních škol Nádražní, Habrmanova a Ústecká. „Vím, že pro vás byl poslední rok na základní škole, který se vyznačoval distanční výukou, velice složitý. Věřím však, že o to vděčnější budete za možnost docházet do školy při svém dalším studiu, ve kterém vám přeji mnoho úspěchů,“ řekla přítomným starostka města Magdaléna Peterková. Následně byl žákům, kterých v letošním roce opouští základní školy v České Třebové celkem 128, předán pamětní list.