Českotřebovský deník 209/2021 (27/7)

Nabízíme místo samostatné účetní. Informace na tel.: 602 41 61 10

Hluková studie v Křivolíku dopadla dobře budeme mít lokalitu k zastavění

Dlouhá léta si město láme hlavu jak vyřešit lokalitu Křivolík, kde bývalo od roku 1938 městské koupaliště, na které mnozí nostalgicky vzpomínají. Nevyužívané je již 32 let a stěny bazénu hrozí zhroucením. Řada pokusů o jeho oživení ztroskotala a problém "co s ním" zůstával otevřený dlouhá léta. Naposledy se mělo jednat o biokoupaliště, připomeňme, že se zástupci vedení města  jeli před lety dokonce na obdobný případ až do Švýcarska. Následovalo mnoho slov a málo činů. Výsledkem byly chabé studie, které postrádaly ekonomické zhodnocení a neukázaly jak má být celý prostor využit.
Tento prostor, nyní podle územního plánu stále určený k rekreaci  není malý, má téměř 3 hektary a je dobře komunikačně přístupný.  Nabízí se využitá pro bytovou výstavbu, nejspíše individuální. Aby se tak mohlo stát musela tento záměr stvrdit hluková studie, která byla nutná zejména pro posouzení lokality s nově vybudovaným závodem Techplastu.  Hlukové měření dopadlo dobře, nejsou překročeny hlukové limity. To je první předpoklad k tomu, aby bylo možné dát zpravovat studii zástavby této lokality a její připojení na komunikace a sítě. Následovat bude také žádost o úpravu územního plánu města. Dosud o změnu účelu využití zhatím žádali zpravidla majitelé parcel, zde bude žádat o změnu z využití pro rekreaci na zónu pro bydlení samo město. Protože tzv. Změny č. 1 je již ve stádiu zpracování, bude třeba ji začadit až do následující připravované Změny č.2. Tam také mohla přijít žádost na změnu určení dosavadního průmyslového areálu firmy Böhmplast v Bezděkově na zónu pro bydlení. Zatím však nebyla tato nemovitost na město převedena.
Vraťme se do Křivolíku. Všechny zdejší pozemky patří městu, není třeba nic vykupovat. Po představení studie budeme vědět více, např. počet a plochu pozemků určených zastavění. Pozemky bude třeba zainvestovat, což lze zajistit částečně z dotace a částečně se prostředky na zainvestování (komunikace, sítě)  získají z prodeje zdejších parcel budoucím stavebníkům. Současně se přes tuto lokalitu zajistí nový přístup k nyní rozšiřované MŠ U Koupaliště. Z bývalého koupaliště zbude jen tento název školky.
Ještě zbývá odhadnout jak to všechno může dlouho trvat. Změna územního plánu musí projít procesem, který se moc urychlit nedá a doba jejího pořízení se počítá tak na dva roky. Během této doby je ovšem možné připravit vše co je potřeba, tedy zajistit projektovou přípravu a zahájit i nabídkové řízení se zájemci o bydlení v této lokalitě. Vzdálenost do města a ke komunikacím nebude velká, lze odhadnout, že zájemců o bydlení bude dostatek. A protože půjde o městské pozemky, nemusí budoucí stavebníci očekávat horentní ceny....Kresba Pavel Langhans  (mm)
 
Mladí cyklisté 6 zemí pojedou Regionem Orlicka - také přes Českou Třebovou

Sportovní klub policie Duha Lanškroun připravuje na termín  30. 7. –  1. 8. 2021 35. ročník Mezinárodního cyklistického závodu Regionem Orlicka pro kategorii Junior.  Hlavním dějištěm  závodu  bude  město Lanškroun a silnice v Pardubickém a Olomouckém kraji. Jedná se o sportovní akci s dlouholetou tradicí. V minulosti v závodě zvítězili sportovci, kteří nám dělají radost i v současné době. Jen namátkou jména sportovců, kteří uspěli v našem závodě a která se později objevovala ve výsledkových listinách světových soutěží:  V ročníku 2005 zvítězil domácí závodník Leopold Konig, o rok později byl nejlepší Slovenský reprezentant Peter Sagan, v ročníku 2011 zvítězil odchovanec našeho klubu  Daniel Turek, kterého v roce 2013 nahradil další bývalý závodník našeho klubu Michal Schlégel. Naposledy Český závodník vyhrál v roce 2016, kdy se vítězem stal dnešní reprezentant ČR Jakub Otruba . V roce 2020 zvítězil další Český Talent z líhně Mapei Merida Kaňkovský Pavel Bitner. 
V závodě startují závodníci kategorie Juniorů (U/19) a nejlepší z kategorie Kadetů (U/17). Pořadatel pozval závodníky ze sousedních států.  Poslední etapa tohoto závodu vede tradičně přes Českou Třebovou ve směru uvedeném na přiložené mapce etapy. Pouze v loňském roce tomu tak nebylo, protože byl rozestavěný nový most přes Třebovku v Lidické ulici.
O start v letošním ročníku projevili zájem týmy z Německa, Rakouska, Slovenska,  ale i  Belgie, Nizozemí. Pro závodníky je připraveno šest soutěží: Soutěž jednotlivců (U/19), Sprinterská soutěž, Soutěž o nejlepšího vrchaře, Soutěž o nejlepšího závodníka Juniora (U/18), Soutěž o nejlepšího Kadeta (U/17)  a Soutěž družstev. 
Trasa IV. etapy 1. srpna : Výjezd z města po ulici Dobrovského  sil. č.I/43, křiž. ul. Kralická Vlevo po silnic II/311,  dále Nepomuky,  Horní Čermná, Dolní Čermná, Verměřovice,. Letohrad, Horská prémie  Šedivec vlevo na sil.č.I/11, Rychlostní prémie Žamberk, dále směr Dlouhoňovice, Hejnice, České Libchavy, Horská prémie  Rozsocha, dále Rviště,  Libchavy,  Ústí nad Orlicí,  Horská prémie Andrlův Chlum,  směr Řetůvka , Rychlostní Prémie  Řetová,  Přívrat přímo, křiž. Nad Kohoutem, Rychlostní prémie Náměstí Česká Třebová, dále po Sil. směr Skuhrov, Ostrov, Lanškroun Kruh. Objezd Vlevo, Nám, M. Marků Cíl. V cíli budeme závodníky očekávat v 11:00 hodin.

Očkovací kamion se vydá na cestu krajem 

Od pondělního rána funguje před sokolovnou v Pardubicích očkovací kamion, ve kterém je možné očkování vakcínou Comirnaty či Janssen bez předchozí registrace. V příštím týdnu bude v úterý a středu přesunut do Chrudimi. Dále přejede do Přelouče, Starého Mateřova, Holic, Letohradu, Lanškrouna, Moravské Třebové a svou cestu ukončí v Dlouhé Loučce.
„O očkovací kamion v Pardubicích byl v první den jeho provozu relativně velký zájem. Celkem bylo proočkováno přes 900 lidí. Přes 300 tvořili zájemci o bezregistrační očkování vakcínou Janssen. Před sokolovnou bude celý tento týden a následně se příští týden v úterý a středu přesune do areálu Chrudimské nemocnice. Od čtvrtka 5. srpna pak bude putovat po kraji od Přelouče přes Starý Mateřov, Holice, Letohrad, Lanškroun až po Moravskou Třebovou a Dlouhou Loučku,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Podle náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaely Matouškové Pardubický kraj komunikoval se starosty obcí, kteří by měli o očkování v daném místě větší zájem. „Mimo zájmu starostů jsme také vytipovali vhodná místa s proočkovaností obyvatel nižší než 50 procent a stanovili trasu mobilního očkovacího trucku, který v průběhu příštího týdne od 5. srpna přejede napříč naším krajem. Zájemci v něm budou očkováni bez předchozí registrace a rezervace a na výběr budou mít především dvoudávkovou očkovací látku Comirnaty od společností Pfizer/BioNtech a jednodávkovou vakcínu Janssen. Mobilní očkovací truck počítá s tím, že v případě dvoudávkové Comirnaty bude na daném místě přistaven i pro očkování druhou dávkou po 21 dnech,“ uvedla Michaela Matoušková.
Starostové obcí jsou tento týden informováni o přesných místech trucku a osloveni ke spolupráci ohledně informování obyvatel.
Mobilní truck bude přistaven v termínu od 5. 8. do 12. 8. vždy v čase od 9 do 21 hodin v těchto místech:

Čtvrtek 5. 8. Přelouč
Pátek 6. 8. Přelouč
Sobota 7. 8. Starý Mateřov
Neděle 8. 8. Holice
Pondělí 9. 8. Letohrad
Úterý 10. 8. Lanškroun
Středa 11. 8. Moravská Třebová
Čtvrtek 12. 8. Dlouhá Loučka

Hledáme nového kolegu – kolegyni 
Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice přijme:
kvalifikovaného učitele/ku pro 2. stupeň ZŠ – anglický jazyk na částečný úvazek
Nástup od 1. 9. 2021  Nabídky s životopisem zasílejte na: reditel@zs-ustecka.cz, tel. 465 531 054 nebo 605 717 350,
kde také získáte bližší informace.

Hradozámecká noc byla z konce srpna přeložena na tuto sobotu

Letos bude patřit tradiční prázdninové akci – Hradozámecké noci poslední červencová sobota! Tuto akci Národní památkový ústav pořádá již od roku 2010. Cílem je představit památky trochu jinak – v jiném čase, s jiným programem. Letos je poprvé přesunuta na polovinu prázdnin a zapojeny jsou hrady, zámky, kostely, kláštery i vily. Centrem letošního ročníku je hrad Pernštejn.
Na Pardubicku se do Hradozámecké noci zapojuje zámek Slatiňany – po zámku se můžete pohybovat ve vlastním tempu a obdivovat jeho krásu za světel lustrů a lamp, za příznivého počasí bude zpřístupněn i balkon – a to vše jen za diskrétní asistence kustodů. Příznivcům tajemné atmosféry doporučujeme v sobotu navštívit hrad Litice -  Nebojte se tmy aneb s baterkou na hrad. Strávíte zde letní podvečer spojený s opékáním přinesených špekáčků a od 20.30 je zde připravena noční komentovaná prohlídka hradu s baterkou.
V Královéhradeckém kraji se zapojuje zámek Hrádek u Nechanic a to Květinovou Hrádkozámeckou nocí. Od 27. července do 1. srpna 2021 bude na zámku probíhat květinová výstava ke 180. výročí položení základního kamene. Akce vyvrcholí v sobotu 31. července, kdy si návštěvníci budu moci prohlédnout nádherné květiny v zámeckých interiérech v netradiční noční době. V případě hezkého počasí bude zpřístupněna Hodinová věž s výhledem do okolí a otevřená bude i zámecká kavárna Anny z Harrachu. Náchodský zámek „navštíví“ jeho bývalí majitelé a před návštěvníky rozehrají několik komických etud, kdy nebude chybět  schizofrenní knížecí syn Jan Václav, důvěřivá a zbožná kněžna-matka Anna Viktorie, protřelý a zlotřilý správce, mladí milenci a další postavy ze zámecké historie.
Romantická bude tato noc na zámku Ratibořice - pod názvem Soirée u vévodkyně za svitu svící mohou návštěvníci výjimečně, pouze během těchto mimořádných prohlídek, spatřit zámecké interiéry osvětlené tak, jak je vídali jejich obyvatelé před více než 200 lety.
Pořadatelem Hradozámecké noci je Národní památkový ústav a přehled všech zapojených objektů naleznete na www.hradozameckanoc.cz
V Ústí nad Orlicí sledujeme výstavbu dvou objektů 

Vlevo je dokončovaný objekt budovy DDM, který vyrostl na území bývalé továrny Perla 01, Výstavba, podpořená dotací přišla na více než 90 mil. korun.  Podstatně se tak mění podoba města Ústí. Když sem přijede někdo po dvou letech, tak nevěří svým očím. Investorem stavby je město Ústí nad Orlicí. Na snímku vpravo je objekt urgentního příjmu v areálu Orlickoústecké nemocnici, stavba za více než 400 mil. korun řešená rozpočtem Pardubického kraje s nadějí, že akce získá dotaci React EU. Urgentní příjem je umístěn těsně vedle první historické budovy ústecké nemocnice, tedy bloku "B" a bude zde umístěno ARO, JIP a centrální příjem. Zde se samozřejmě nejedná o stavbu pro město Ústí, ale pro široký region a uiitek z dokončené akce bude mít území větší než je náš okres. 
 
Kraj pomůže obci Čenkovice odstranit ekologický problém 

Hejtman Martin Netolický jednal se starostou Čenkovic Josefem Dostálkem. Hlavním tématem setkání byla problematika bývalé nádrže na naftu po zemědělském družstvu v centru obce. Ta způsobila po silných deštích problém, když z ní začala do přilehlého potoka unikat nafta. Nádrž je nyní odčerpána, ale bude nutná sanace lokality. Rozsah prací bude nyní zjišťován.
„Jedná se o de facto starou ekologickou zátěž v podobě velké přečerpávací nádrže na naftu patřící dříve k zemědělskému družstvu. Nádrž bohužel nebyla hermeticky uzavřena, a tak se po silných deštích naplnila a voda s naftou začala unikat do přilehlého potoka. Vše se podařilo zajistit a směs nafty, vody a písku byla odčerpána. Nyní je nutné zjistit rozsah kontaminace a s tím spojené sanační práce,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Stejně jako v případech Boru u Skutče, Transporty Chrudim nebo Vitky Brněnec jsme připraveni pomoci obci se zajištěním nezbytných prací. Další konkrétní postup budeme řešit po konkretizování sanačních prací,“ doplnil hejtman Netolický. 

Opravy Larischovy vily v Pardubicích budou pokračovat

Larischova vila v Pardubicích je místem nedílně spojeným s ležáckou tragédií, od které v příštím roce uplyne 80 let. Československá obec legionářská, která je vlastníkem objektu, zde za výrazného přispění Pardubického kraje provádí nákladnou rekonstrukci tak, aby mohl sloužit veřejnosti jako připomínka celého období heydrichiády. O dalším postupu prací jednali v pondělí se zástupci Československé obce legionářské hejtman Martin Netolický a náměstek Roman Línek.
„Práce na Larischově vile úspěšné pokračují a je nutné zajistit další financování. My jsme z krajského rozpočtu uvolnili více jak 17 milionů korun s tím, že k 15 milionům jsme se zavázali v rámci uzavřeného memoranda. Stejně tak svůj závazek splnilo město Pardubice. V tuto chvíli chceme jednat se státem, aby se v rozpočtu našly prostředky na další práce. Bez větších pochyb se totiž jedná o památku celostátního významu,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Podle náměstka hejtmana pro oblast kultury a investic Romana Línka by bylo vhodné aktualizovat uzavřené memorandum. „Chceme jednat s ministerstvem kultury, abychom případně upravili memorandum, ze kterého by byly patrné konkrétní finanční závazky. Nikdo z nás nechce, aby se případně práce na této národní kulturní památce z důvodu nedostatku financí zastavily,“ řekl Línek.
 
Koupaliště v Poličce letos trhá rekordy

V jiných městech jako je Choceň a Vysoké Mýto je letos návštěvnost koupaliušť nižká, povolených 75% kapacity nebylo nikdy využito. Návštěvníky odrazuje potřebnost předkládat patřičné protikovidové dooklady nebo mají obavy. Ale ne všechna koupaliště jsou na tom stejně bídně. Třeba koupaliště v Poličce letos trhá i přes covid rekordy. V červnu i v červenci bylo koupaliště v Poličce otevřené většinu dní. I přes vládní opatření proti šíření koronaviru zůstává ve velké oblibě. Nejvyšší denní návštěvnost byla v úterý 6. července, a to 635 osob. „Celkem od 18. do 30. června využilo koupaliště 2 255 lidí. Pro srovnání v loňském roce ho navštívilo od 12. do 30. června pouze 688 osob. Nízká návštěvnost loňského roku byla způsobena nepříznivým počasím,“ uvedla mluvčí Poličky Naděžda Šauerová. Letos v červenci přišlo od 1. do 14. července celkem 2 232 lidí. Koupaliště je otevřeno denně od 10 do 20 hodin.  (Zdroj Orlický deník)


CEMEX  versus ochránci přírody a obyvatelé v okolí

 PRACHOVICE  - Firma Cemex žádá o povolení vypouštět dvojnásobné množství těkavých organických látek než dosud. Právě tyto látky mohou být příčinou zápachu, na který si obyvatelé z okolí dlouhodobě stěžují. Obec Liboměřice, místní spolek Herout a spolek Arnika se do řízení zapojily, aby povolení zabránily. O účast v řízení požádala i pardubická senátorka Horská, ale její žádost krajský úřad zamítl.
„Do dnešního dne se nenašel skutečný zdroj zápachu. Tím může být odpad spalovaný v cementárně jako palivo, nebo méně kvalitní surovina. Dokud se příčina neobjasní a nezavedou se potřebná opatření, není vůbec na místě, aby cementárna jako potenciální zdroj zápachu získala povolení vypouštět více těkavých organických látek,” vysvětluje Jindřich Petrlík z Arniky.
Na intenzivní a sužující zápach, který podle výpovědí místních připomíná nedokonalé spalování izolace, kabelů nebo plastu, si obyvatelé stěžují posledních pět let. Firma Cemex přitom prokazatelně jako palivo používá i odpady dovážené ze zahraničí, k čemuž ji opravňují povolení od Ministerstva životního prostředí.
Úřady se mezitím ocitly pod palbou kritiky místních lidí. Dosud zkoumaly jen objem emisí vycházející z komínů, které normy splňovaly. Nikdo se však nezabýval měřením zápachu ani kvalitou ovzduší kolem podniku.
Pardubický krajský úřad celou věc projednává v režimu tzv. nepodstatné změny integrovaného povolení, kdy se vyjadřují jen dotčené orgány státní správy a provozovatel bez veřejnosti, přestože jde o povolení s velmi významným dopadem. Spolky Herout a Arnika chtějí dosáhnout toho, aby se ho mohli zúčastnit i obyvatelé z přilehlých obcí.
„Zákon o integrované prevenci jasně stanovuje, že v případě žádosti o výjimku z emisního limitu se změna integrovaného povolení považuje vždy za změnu podstatnou. Podle nás krajský úřad nepostupoval v souladu s právními předpisy, a to ani letos, ani v roce 2017, kdy došlo k navýšení limitu poprvé. Řízení by podle nás jednoznačně mělo být vedeno v režimu podstatné změny,” říká Tereza Machová, statutární zástupce spolku Herout, který podal na postup krajského úřadu stížnost.
Firma Cemex zároveň žádá, aby mohla těžit méně kvalitní materiál s vyšším obsahem těkavých organických látek. Zpracování takového materiálu může být příčinou dalšího zápachu, proti kterému bude už jen stěží možné bojovat. Na rozšíření těžby probíhá proces hodnocení dopadů na životní prostředí (EIA).