Exkurze v kotelně ČD: bude zde někdy ZEVO?                  
Další fotoreportáž Luboše Kozla  se týká exkurze a informativní schůzky v kotelně Českých drah v Semanínské ulici, kterou vyjednal zejména pro hosty z Litomyšle a Svitav hejtman Martin Netolický, který přijel také se svým poradcem  exhejtmanem Radko Martínkem. K mému překvapení zde již na schůzce v kotelně chyběl zástupce vedení našeho města.  Právě kotelna Českých drah a přilehlý pozemek by se mohla stát základem pro vybudování zařízení pro energetické využití odpadu, je napojena na poměrně rozsáhlý systém teplovodů nejen pro železnici, ale i další odběratele. Exkurze bude jistě zajímavá i pro čtenáře Českotřebovského deníku, stejně jako další úvahy o tom, že na jedné straně chceme ZEVO a současně děláme hodně proto, aby vzniknout nemohlo:

Odběratelé tepla  se ovšem v současné době postupně od centrálního rozvodu odpojují a tak potřebný výkon kotelny postupně klesá. Velké části teplovodu jsou tak dnes nevyužity, město i další uživatelé se rozhodli po jiný způsob zásobování teplem blokovými nebo okrskovými kotelnami. Podle vedoucího kotelny Pavla Doubravy lze odhadnout, že provoz kotelny již po třech letech nebude rentabilní a bude jako zbytkový majetek nabídnuta k prodeji. Přitom před deseti lety byl např. dokončen teplovod až na sídliště Trávník s perspektivou dalšího připojení  škola a jiných subjektů.  Potom začala klesat cena plynu a Teza to využila k oživení vlastních kotelen, na jejichž montáži a zajišťováním provozu vlastně vydělává.  Na obrázku ze studie ZEVO je červeně vyznačen systém 3 větví teplovodů z uzlové kotelny Českých drah, ze stále větší části nevyužitých.

V posledních letech jsou kotelny TEZY ve městě osazeny kogeneračními jednotkami ve spolupráci ČEZ energo, vyrábějícími elektrickou energii a teplo využívá topný systém TEZY. To umožní jejich instalaci bez investičních prostředků, ale současně zavazují město (nebo TEZU) k tomu, aby odebírala teplo od těchto kogeneračních jednotek ČEZ energo. Taková jednotka je nyní např. na Lhotce a nově v Borku, kam byl cca před 9 - 10 lety přiveden teplovod z kotelny ČD. Nyní je tento teplovod již bez vody vysušený a nefunkční, i když oživitelný.  Jeho životnost by byla třeba 50 let, my jsme změnili strategii po 6 letech. Systém teplovodů které vedou do středu města, ale také do Borku, financovaný cca před 10 lety Českými drahami byl opuštěn, je to ukázka nehospodárného a málo odpovědného přístupu. České dráhy v té době plánovaly rozvoj kotelny s využitím dotace EU. Vznikl záměr na postavení nového fluidního kotle s dobrou účinností spalování a možností spalovat odpad. 

Již po pěti letech město potichu změnilo dříve propagovanou a chválenou politiku zásobování Trávníka teplem z centrálního zdroje umístěného mimo město. Bylo to dáno cenou plynu, cenovou politikou dodavatele plynu, tedy tržním prostředím.  Bylo to ovšem také doprovázeno privatizací bytového fondu. Teza podníká v oblasti kotelen a tak se na nic neohlížela a snažila se v této oblasti rozvíjet. Teplovody stále existují a jsou funkční a cena plynu zase poroste. To se zase připojíme na centrální zdroj?   Podle hodnocení exhalací  jsou i plynové kotle a kotelny zdroje znečištění ovzduší a jsou záměry na to, že se plynové kotle přestanou vyrábět. Přitom existující (nyní nevyužívaný) teplovod vedený z Trávníka na Nové náměstí mohl zajistit úbytek kotelen, omezit počet zdrojů exhalací a zajistit zásobování nového náměstí z kotelny Trávník nebo obráceně při poruše. Tyto zdroje Teza zachovala jako záložní pro případ poruchy centrálního rozvodu tepla.

Uzlová kotelna ČD je správcem nevyužívaných teplovodů, má na jejich provoz licenci, kterou nevyužívá. Může je jedním rozhodnutím úplně zrušit včetně věcných břemen spojených s jejich vedením po pozemcích města i soukromníků.   Jakákoliv spolupráce majitele teplovodu, města nebo Tezy v toto oblasti chybí. Škoda proto, že na exkurzi do uzlové kotelny nebyl pozván energetik z Tezy, jistě by bylo o čem povídat.

Taková kogenerační jednotka bude také instalována v českotřebovském krytém plaveckém bazénu, což sníží investiční náklady na rekonstrukci kotelny. Jistě nebude poslední, jsou i další plynové kotelny, které čekají.  Tuto politiku můžeme pochválit, šetří investiční náklady, ale zavazuje město pokračovat v systému atomizace kotelen To jde  proti systému zevedení ZEVO, který vyžaduje jednotný dálkový systém centrálního rozvodu tepla. Město ale zajišťováním kogeneračních jednotek jde proti  budování centrálního systému a z toho lze usuzovat, že ZEVO v České Třebové nikdy nebude. (mm)