Vítejte na vernisáži !                             
Úspěšné zahájení výstavy Jaroslava Plocka v Galerii Pakosta Litomyšli

 
Litomyšlané oceňují práce Českotřebováka Jaroslava Plocka. 

Stalo se, že Českotřebovák díky své výstavě dokázal přivést do Galerie Pakosta v Mariíánské ulici dosud největší návštěvu v její historii. Stalo se tak v pátek odpoledne nebo lépe podvečer na prostranství před galerií, dovnitř by se všichni návštěvníci opravdu nevešli. Přišel i litomyšlský místostarosta Radomil Kašpar. Výstava s názvem Vítejte na vernisáži  dokumentuje práci  českotřebovského fotografa Jaroslava Plocka  v mnoha posledních letech, který pilně zachycuje v Litomyšli, městě na výstavy velmi bohatém jednu vernisáž výstavy za druhou a pečlivě je archivuje hodnotí, hledá mezi nimi vztahy a souvislosti. 
Tématu výstavy se budeme věnovat znovu podrobněji, protože  v úterý večer přineseme rozbor všeho v podobě vernisážové řeči, kterou na Vernisáži výstavy o vernisážích přednesl další Českotřebovák a litomyšlský galerista  Stanislav Vosyka. (na první fotografii).  Vernisážová řeč byla  přítomnými přijata s velkým pochopením a byla i tématem následných rozhovorů jak v galerii, tak venku, které se zde vedly ještě po setmění.
Na výstavu Českotřebováka přijelo  také několik Českotřebováků, zejména výtvarníků, je dobré, můžete-li  zvláště zde v Litomyšli navazovat kontakty a rozhlížet co je zde nového, je to prostředí velmi inspirující. Je příznačné, že nepočítáme-li autorovu účast na výstavě/festivalu Výtvarná Svinná,  tak Jaroslav Plocek vystavuje vlastně  spíše mimo Českou Třebovou. Připomeňme především výstavu "Stavitelé terminálu", která se konala v roce 2010 v Kulturním centru v rámci  oslav 170. výročí železnice Olomouc - Praha a mistrovsky zhodnotila  stavbu českotřebovského dopravního terminálu Jana Pernera, aby se potom ještě znovu  opakovala ve Valdštejnském paláci v Praze, tedy v budově Senátu České republiky na jaře roku 2016.  Za tuto výstavu získal autor Jaroslav Plocek Cenu města.  No a nyní po dlouhé době musíme za jeho fotografickými pracemi na výstavu do Galerie Pakosta v Litomyšli..
 

Pátek 6. srpna  2021 - Litomyšl, Galerie Pakosta: Vernisáž výstavy "Vítejte na vernisáži"