Českotřebovský deník 270/2021 (26/9)
Kros po lyžařských tratích na Horách
Mistrovství Orla - 24. ročník Memoriálu Františka Jindry

Českotřebovský deník přináší aktuálně videoeportáž z letošního ročníku krosového závodu, který se  konal  v sobotu 25. září ve sportovním areálu na Horách tradičně jako Mistrovství Orla. Závod, na který se sjeli závodníci z Čech i Moravy zahájila starostka města Magdaléna Peterková. Závodit se začalo od nejmladších kategorií.
Po doběhu  závodu na 3000 metrů byly  během přestávky ve věži rozhodčích připraveny nachystané ceny a odměny, vytištěny výsledky všech 12 absolvovaných závodů a pro závodníky bylo připraveno občerstvení. Počasí přálo a umožnilo využít všechny přednosti areálu na Horách. Závody navštívil a také zde aktivně sportoval i starosta Orla Stanislav Juránek, který se v závěru zúčastnil i předávání cen. Na dále uvedené fotografi je zřejmé, že byl i na stupni vítězů. Výsledky závodů najdete na webu iscarex.cz na tomto odkazu ZDE
Před hlavním závodem sportovci uctili minutou ticha památku nedávno zesnulé sportovkyně Iscarexu Miloslavy Keprtové.
Podobně jako na jiných závodech vypsaných pro děti a mládež, byly ceny předávány postupně od nejmladších kategorií po nejstarší, od benjamínků po dorostence. V případě krosového závodu na Horách bylo vše ještě složitější o to, že v každé kategorii se vyhlašovaly jak výsledky otevřeného závodu pro přihlášené závodníky a zvlášť potom přebory Orla. Na Hory do České Třebové přijeli i početné  skupiny z oddílů v našem regionu, z Ústí, Klášterce nad Orlicí, Lanškrouna nebo Poličky, ale i ze vzdálených oddílů, např. z Prahy,  Brna, ze Rtyně v Podkrkonoší, Vyškova nebo Žatčan na jižní Moravě. Neztratili se ani závodníci z českotřebovského Orla nebo z Iscarexu. Celkem se závodů zúčastnilo 177 závodníků.
Protože mám k dispozici také video z loňského ročníku, můžeme porovnávat jaké to bylo loni a srovnávat s rokem letošním. Shoda je v tom, že bylo krásné podzimní počasí, termín pro závody byl tedy opět velmi dobře zvolen Pořadatelé se na závodech opět přesvědčili, jak je pro závody potřebná cílová věž rozhodčích, se kterou si město nevědělo rady a hledalo nové využití.  Po vyhlášení  se ukazuje, že zájemci jsou, dokonce jich je více. S prodejem nemovitosti, kterou město nedávno získalo do majetku a stavbu řádně legalizovalo by se však dle názoru mnohých sportovců spěchat nemělo. Jistě bude dobře, bude-li sloužit, ale při pronájmu bude mít město jako majitel možnost vložit do nájemní smlouvy takové podmínky, aby věž rozhodčích mohla i nadále sloužit právě takovým závodům, jako se konaly o tomto víkendu. Už proto, že město je vlastníkem rozsáhlých okolních pozemků a sportovního areálu, který chce do budoucna rozvíjet.
 
Areál na Horách potřebuje základní úpravy a postupný rozvoj
Připomeňme dříve Skiklubem instalovanou zástěnou s plánem tratí, který tvoří pozadí pro udílení cen a předávání pohárů. Často jde o závod prestižní, jako nakonec právě nyní, jde-li o Mistrovství Orla. Těžko spočítat kolik fotografií zde již bylo pořízeno. Fotografovat by však bylo příjemnější vítěze před dobře provedeným pozadím, což v současné době nemáme. Lze to omluvit tím, že jde o objekt  "zanechaný", který nemá majitele. Město by jej mělo do majetku přijmout (což se chystá) a dále jej upravit tak, aby byl ve sportovním areálu ozdobou a ne ostudou, jako tomu je v současnosti. Je to problém odstranitelný a tak věřím, že bude vyřešen. Současně by se mi líbilo, kdyby se na akcích podporovaných městem místo nic neříkajících  plakátů se stylizovanou  městskou pečetí a nápisem Město Česká Třebová (viz fotografie) byl využit třeba obyčejný transparent s nápisem "Město Česká Třebová podporuje sport" tak, jak známe opakovaně ze všech závodů pořádaných s podporou Pardubického kraje, kde to bez takového transparentu nejde. Před několika lety jsme (v souvislosti s tehdy chystaným Trampským muzeem) získali do městského majetku poměrně rozsáhlé pozemky na Horách. Nyní přichází druhá fáze, tedy starost o údržbu a rozvoj (městského) areálu. Zatím je zajištěno pouze sekání trávy a brigádnicky zajištěná občasná, tedy  nepravidelná údržba zarůstajících lyžařských/běžeckých  tras. Letos z jara byly poblíž sportoviště skáceny nebezpečné stromy, ale hromady větví jsou zde stále. To přece není "hospodářský les, ale vlastně lesopark... Areál potřebuje svého pána (a nějaký rozpočet...), je to prostor velmi navštěvovaný.... (mm)

Po osobní tragické zkušenosti s covidem, musím reagovat na váš článek...

Ve svém článku píšete o supermarketu BILLA,  musím říci, že jsem pravidelným, ale ne častým, zákazníkem a dle mých zkušeností jsou odpírači v BILLE vzácností.
Proč??? Protože po celém městě Česká Třebová, je dobře známé, že nakupovat bez roušky se chodí do supermarketu Qanto na Novém Náměstí. Již od mnoha lidí jsem obeznámen, že sem chodí nakupovat právě proto, že se sem chodí nakupovat bez roušky (bohužel včetně personálu, tedy prodavaček). Nechci supermarketu Qanto nijak škodit, ale toto je každodenní zkušenost, mnohokrát potvrzená. A co na to POLICIE ČR? Policisté ze služebny v České Třebové, jsou v supermarketu Qanto skoro každý den, PRO SVAČINU, a to proto, ŽE SE ZDE NEMUSÍ NOSIT ROUŠKY.
Toto je má zkušenost... (Jistě pochopíte, že si nepřeji uvést své jméno)

Seminář pro pamětníky staré České Třebové výjimečně ve středu 

Výjimečně ve středu 29. září 2021 od 17 hodin Setkání se uskuteční na téma Hory u České Třebové.
Cena každé lekce je 20 Kč, lektor: Martin Šebela.

Krajský fotbalový přebor

MFK Chrudim B - Horní Ředice 1:2 (1:1)
Litomyšl - Choceň 1:3 (0:1)
Moravská Třebová - Luže 2:0 (1:0) 720 diváků !!!
Třemošnice - Lanškroun 0:0 (0:0)
Heřmanův Městec - Proseč 5:3 (1:1)
Pardubičky - Česká Třebová 4:4 (1:3)
Moravany - Rohovládova Bělá 3:1 (2:1)
Svitavy - Holice 4:1 (1:1)
V tabulce je po 9. kole soutěže FK Česká Třebová na 11. místě se 12. body, stíhán Heřmanovým městcem, který má o bod méně a jedno utkání s Litomyšlí k dobru.

Dnes měl být první hokej s HC Skuteč. Jenže ta se odhlásila.

Historie se opakuje. Necelé dva týdny před startem krajské hokejové ligy „hodil do soutěže vidle“ klub HC Skuteč, který tuto středu sdělil, že soutěž hrát nebude. Stejně jako v roce 2019. Právě Skuteč měla být v neděli 26. září prvním soupeřem Kohoutů, zápas se měl hrát na zimním stadionu v České Třebové. Hrát se nebude. Krajská liga Pardubického kraje měla mít devět účastníků, přihlášky podaly kluby: Česká Třebová, Moravská Třebová, Choceň, Litomyšl, Chrudim, Hlinsko, Lanškroun, Polička a Skuteč.
Stojí za připomenutí, že na Vysočinu odešly hrát kluby z Chotěboře (nuceně, pod tlakem hokejového svazu Vysočina) a Světlé nad Sázavou (dobrovolně). Sportovně-technická komise provedla rozlosování základní části, při devíti účastnících měl v každém kole jedno mužstvo volný termín. Nyní budou – s výjimkou dvou kol, kdy měla volno Skuteč - stát v každém kole s železnou pravidelností vždy dvě mužstva!!
Rozlosování zůstane tak jak je, soupeři budou mít v příslušných kolech volno. Přelosovávat to nebudeme, nadělali bychom všem problémy se zajišťováním ledů, autobusů a podobně. Doporučil jsem výkonnému výboru krajského hokejového svazu toto řešení, v případě odsouhlasení by tuto informaci měly obdržet všechny kluby. Změnit se bude muset play off, na to je dost času, to vyřešíme,“ potvrdil předseda STK Milan Hušek.
Jaký je názor hokejového klubu HC Kohouti Česká Třebová?
Neuvěřitelný šlendrián! Těsně před startem soutěže ve Skutči zjistí, že nemají hráče, finanční prostředky nebo já nevím co. Upřimně, vůbec mne to nezajímá. Výsledkem je znehodnocení soutěže ještě před jejím startem a komplikace pro další kluby, které se na sezonu zodpovědně připravovaly. O problémech Skutče se v hokejových kuloárech mluvilo několik měsíců, krajský svaz měl postupovat daleko razantněji,“ míní předseda českotřebovského klubu Vladimír Vaněk.
On sám skutečský hokejový klub tři týdny před zahájením sezony z výše uváděných důvodů telefonicky kontaktoval. „Zavolal jsem předsedovi klubu Petru Zoulíkovi a zeptal se, zda bude Skuteč krajskou ligu hrát. Odpověď byla dostatečně výmluvná. Řekl mi, že neví, ale že o tom v klubu jednají. Tři týdny před startem sezony! Okamžitě jsem tuto zprávu předal sekretáři svazu Jaroslavu Landsmanovi, který reagoval slovy, že o tom také slyšel, ale že potřebuji mít oficiální informaci.“
Dostal ji jedenáct dnů startem soutěže. Po dalším dotazu z krajského hokejového svazu klub HC Skuteč ve středu 15. září, potvrdil, že krajskou ligu v sezoně 2021/2022 hrát nebude.
Na první utkání máme u provozovatele zimního stadionu závazně objednaný led, jsou vytištěné plakáty. Pokud z toho vyplynou nějaké finanční škody, budeme požadovat jejich náhradu. Škoda, že ve Skutči, mimochodem přesně po dvou letech, opět neodhadli své síly. Mohli jít hrát hned méně náročnou soutěž na Vysočinu a Chotěboř, která o to mimochodem velmi stála, mohla zůstat v Pardubickém kraji.“
Ve čtvrtek 16. září rozeslal svazový sekretář Jaroslav Landsman dotčeným klubům následující informaci: HC Skuteč odhlásil své mužstvo ze soutěže KLM Královéhradeckého a Pardubického kraje 2021-2022. Rozlosování první a druhé části zůstává stejné, soupeři HC Skutče budou mít v daném termínu volno.

Z hokejbalu

Lokomotiva A hrála v druhé lize skupině Čechy - východ  v Chlumci nad Cidlinou, kde prohrála  4:2. V šestičlenné tabulce je po třetím kole stále na 4. místě se třemi body a pasivním skóre 15:20.

Integrační den na Kociánce po desáté 

Jubilejní 10. ročník Integračního dne osob se zdravotním postižením a široké veřejnosti se letos podruhé v pořadí konal na prostranství Kociánka v Ústí nad Orlicí. Pracovní skupina komunitního plánování pro osoby se zdravotním postižením zde uspořádala tradiční setkání poskytovatelů různých sociálních služeb z celého regionu, kteří prezentovali nabízené služby.
Příchozí měli tradičně možnost si zde vyzkoušet, jak se osobám se zdravotním postižením ve městě žije. Vyzkoušet si také mohli různé kompenzační pomůcky, podrobně se seznámit s poskytovanými službami nebo zakoupit výrobky klientů sociálních zařízení. Součástí dne byla vystoupení klientů sociálních organizací.