Českotřebovský deník 272/2021 (28/9)
Nové video Českotřebovského deníku:
Putování  na parními stroji do muzea v Žamberku 

Historický parní vlak lokomotiva Němka řady 555.0153, plně funkční, byť podle znalců doplněna některými prvky, které na původní lokomotivě nebyly. Byla předmětem obdivu nejen Českotřebováků, ale i pasažérů několika projíždějících rychlíků, kteří vystoupili, aby si mohli historickou vlakovou soupravu vyfotografovat.
Na třetím nástupišti českotřebovského nádraží  se však sešli fandové parních lokomotiv aby vypravili na cestu zajímavý stoj jezdící pod přezdívkou "Němka" a který zavezl pasažéry  do Žamberka, kde tamní Muzeum starých strojů uspořádalo Den otevřených dveří. Sem ještě mířil druhý historický motorový vlak z Litomyšle.

V Žamberku bylo  v muzeu více než 2000 lidí, oslava se podařila.  Více ZDE


Výročí české státnosti  svátek sv. Václava  (u nás i v Austrálii..)

Připomeňme si báseň  českotřebovského emigranta Josefa Tomáše napsanou před 39 lety.  Prof. Dr. Josef Tomáš, rodák z Rybnické ulice a spolužák bývalého starosty Ing. Zdeňka Langa  emigroval v roce 1967 do Austrálie, se věnoval akademické profesi na Royal Melbourne Institute of Technology a později působil jako důchodce ve své vlastní formě Advea. Dodnes jako Čechoaustralan udržuje s Českou Třebovou, Českotřebovským zpravodajem a nyní Českotřebovským deníkem trvalý kontakt. Zajímavý je i  nyní aktuálně "předvolební" vzkaz Josefa Tomáše Českotřebovákům a jistě nejen jim, který připisuje na závěr svého dopisu:   
P.S. A též nedokážu odolat, abych Vám nesdělil z čínským virem uzavřené Austrálie toto:
Poslal  jsem panu redaktorovi do L.L. rozhovor své manželky s jednou Češkou v Melbourne, před několika roky: Říká jedna paní: "Proč jsou ti čeští politici tak vulgární, tak ubozí?"
Moje paní odpoví: "Co se dívíte, když většina z nich pochází z rodin, v nichž dědeček kolaboroval s nacisty a tatínek s komunisty."
A když jsem to kdysi vypravoval v Praze jednomu senátorovi, on mi řekl:"A víte, že vaše paní má svatou pravdu. To byste se divil, kolik jich takových tady máme." A stačí se podívat na rodinu vašeho předsedy vlády, jak jeho otec komunista vystoupil, nebo byl vyhnán z KSČ v roce 1968, unesen protisovětským nadšením davu, a pak po celá léta nedělal nic jiného, než se zoufale snažil, aby ho vzali zpátky, až se mu to podařilo. A jestlipak se to ví?


Jsme obec přátelská seniorům. Ale co se laviček týče, je to naopak.

Včera jsme byly v Litomyšli. Na každém volném plácku lavička, před obchody i jinde. Pryčny jsme viděly jen dvě, ale hned vedle byly lavičky /většina je focených na Šantově nám. a to jsme jen přecházely od kostela do Umrlčí uličky./  U nás jsou hlavně "pryčny". Laviček moc vidět není, snad v parku, na Novém náměstí, vlastně i u rotundy, kde zase moc potřeba nejsou. 
A ještě k parku na Zámostí. Už to ani nefotím, ono to na fotce tak nevynikne. Vypadá to tam jako rumiště. Kopřivy, přerostlý kerhart a další plevelné rostliny, to všechno se vesele vysemeňuje i do  okolních zahrad. Proč vymýšlet drahé projekty, když by stačilo přidat pohodlné lavičky a udržovat trávník, protože i na trávníku si děti můžou hrát. V kopřivách těžko. Teď se vede diskuze o dětských hřištích, i s nimi jsou problémy, peníze nejsou a vymýšlet v tomto parku další atrakce za této situace asi není na místě.
PS. Ty náhrobky z Rybičkova hrobu jsou nádherné. Na starý hřbitov by určitě patřily, jen by před nimi nesměly být keře jako před reliéfy. Ale z jednoho strach mám. Z vandalů. VV

Heydrichiáda začala před osmdesáti lety. Poznamenala také Pardubický kraj

V pondělí  uplynulo právě 80 let, kdy do Prahy jako zastupující říšský protektor dorazil Reinhard Heydrich. V květnu příštího roku pak uplyne 80 let od atentátu na něj. V odplatě za jeho smrt vyvraždili nacisté mimo jiné obce Lidice a Ležáky a zavraždili několik tisíc obyvatel tehdejšího Protektorátu. Vzhledem k tomu, že je území našeho regionu nedílně spjato s řadou klíčových momentů toho období, rozhodl se Pardubický kraj toto smutné výročí důstojným způsobem připomínat. Ve spolupráci s Památníkem Lidice, Památníkem Ležáky a Československou obcí legionářskou připravuje řadu aktivit, které mají za cíl připomenout osudy odbojářů a především uctít památku těch, kteří za své činy zaplatili svým životem. 
„Heydrichiádu si můžeme v úzkém slova smyslu vykládat jako období po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, ale v tom širším začíná již jeho příjezdem do Prahy 27. září 1941. Celé období patří jednoznačně mezi nejsmutnější období našich novodobých dějin. Považuji proto za jednoznačně správné, abychom si i toto období připomínali a důstojným způsobem uctili památku všech, kteří za své hrdinství ve prospěch našeho národa zaplatili svým životem. Pardubický kraj je s heydrichiádou spojen nejen ležáckou tragédií, ale také řadou odbojových aktivit, které měly mimo jiné za pomoci výsadkářům. Nemůžeme zapomenout ani na Larischovu vilu a přilehlé popraviště, na kterém vyhasl život 194 osob. Proto ve spolupráci s Československou obcí legionářskou, Památníkem Lidice a Památníkem Ležáky připravujeme řadu aktivit, které mají za cíl připomenout osudy odbojářů a zavražděných osob a především uctít jejich památku tak, aby jejich odkaz nebyl zapomenut,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Podle hejtmana by měla pieta vyvrcholit v den ležácké tragédie 24. června. „Vedle klasického pietního aktu, který se každoročně v Ležákách koná, chceme uspořádat pietní vzpomínkový společenský večer přímo v území ležáckého památníku. Při této příležitosti bude mít také premiéru hraný dokument, který má právě v těchto dnech za sebou již několik natáčecích dnů,“ odhalil jednu z připravovaných akcí hejtman Netolický.
Pardubický kraj připravuje také vznik speciální internetové stránky, která bude sloužit jako hlavní informační kanál směrem k veřejnosti. „Chceme širší veřejnost seznámit s jednotlivými významnými osobnostmi celého období a významnými událostmi, ale také jednotlivými pietními akty, které se konají na několika místech našeho kraje. Zároveň chceme využít sociálních sítí pro šíření osvěty k tomuto tématu,“ odtajnil další součást aktivit hejtman Netolický.

Sobota 2. října - Vycházku přírodou na hrázi rybníka Hvězda 

Tentokrát se zaměříme na ptáky, když v sobotu 2. 10. proběhne tradiční Ptačí festival na Opatovských rybnících. Sraz je v 9:00 na hrázi rybníku Hvězda u Třebovice. Těšit se můžete na pozorování i kroužkování ptáků a soutěž pro děti.

Ústecký autosalon po loňské přestávce

Letošní ročník Ústeckého autosalonu po roční covidové přestávce skvěle navázal na předchozí úspěšné ročníky. S podtitulem SEVER a ekomobilita se poslední zářijovou sobotu uskutečnil v areálu dílen Střední školy automobilní v Ústí nad Orlicí. U veřejnosti velmi oblíbená akce, doplněná bohatým doprovodným programem, nezklamala ani letos.
Jak podtitul SEVER napovídá, doplnila autosalon tematická výstava výrobců ze severských zemí. Saab, Volvo, Scania, Husqvarna, je krátký výčet představených značek. Právě příznivců prvně jmenovaného SAABu se na autosalonu sjelo mnoho desítek s vozy různého stáří a provedení. Tradičně nechyběly ukázky nových motocyklů a automobilů nejen se spalovacími motory, ale také vozidla na čistě elektrický pohon a hybridy. Jako každý rok, také letos byla k vidění vojenská technika, vybavení policie, hasičů, zemědělská a zahradní technika, modely všech druhů a mnoho dalšího. Škola otevřela zájemcům také dílny, ve kterých prezentovala svou výuku a činnost.

Den seniorů: velký sál Kulturního centra - pátek 1. října od 16 hodin    

Vystoupí taneční orchestr ZUŠ Česká Třebová, literárně dramatický obor ZUŠ Česká Třebová, kapela SED...
 

Den otevřených dveří na  sídlištní škole = OPEN FESTIVAL

Nejzajímavější na to  je otevření nového dětského hřiště
Den otevřených dveří uspořádala ZŠ Bratří Čapků v Ústí nad Orlicí. Kromě obvyklého představení bohatých aktivit školy a otevřených učeben se slavnostního otevření dočkalo nové dopravní hřiště vybudované na jednom ze školních dvorů. Kromě samotného hřiště zde vznikla také speciální učebna a vybaven byl i dopravní park v podobě kol, koloběžek a dalšího vybavení. Slavnostního otevření se za účasti zástupců BESIPu a školy účastnil také starosta Petr Hájek, který si hned nové hřiště vyzkoušel. Hřiště bude určeno žákům místních škol a na dopravní výchovu Domu dětí a mládeže DUHA. Celkové náklady vybudování hřiště se vyšplhaly na necelých 600 tisíc korun. Na financování se podílel Pardubický kraj a naše město.
Kromě toho se děti mohly projet na elektro motokárách nebo obdivovat RC modely. Tělocvična nabídla pohybové aktivity a školní cvičná kuchyně připravila pro návštěvníky sladké překvapení. Na příchozí čekala také ukázka nových inovativních tříd se vzdělávacím programem ZAČÍT SPOLU, které žákům nabízí prostor, ve kterém se učí samostatně myslet, kde chyba je přirozenou součástí procesu učení stejně jako zodpovědnost za sebe sama a svoji práci.
Bohatý program trvající do podvečerních hodin zakončilo před školou vystoupení kapely TĚŽKÁ DOBA.
 

  •