Několik otázek pro houslistu Josefa Špačka před zářijovým koncertem Kruhu přátel hudby Česká Třebová


Deset let jste působil na postu koncertního mistra České filharmonie. V letošním roce však nejste jejím kmenovým členem. Změnilo se pro Vás něco a jak tuto změnu přijímají kolegové    z filharmonie?
J. Š. Těch změn v letošním roce bylo až příliš! V České filharmonii ještě působím a nadále budu, ale už primárně v roli hosta. Moji kolegové věděli už dlouho, že se chystám na „volnou nohu“. Můj odchod byl velmi pozvolný. Mám však velkou radost, že i nadále mohu spolupracovat s tak jedinečnou institucí, jakou filharmonie je.              
O práci v České filharmonii se vyjadřujete velmi otevřeně, nemáte s tím občas potíže? Myslím tím například vyjádření o intenzitě a „úmornosti“ zkoušení se Semjonem Byčkovem, i když Vy to berete jako pozitivum.
J. Š. Já si myslím, že je lepší být upřímný, než si všechno malovat růžovou barvou. Zároveň je velmi důležité umět sdělit věci diplomaticky.     O to se vždy snažím. Potíže vznikají, když se v médiích objeví nepravdy.             
Víte o tom, že dlouholetým členem České filharmonie je původem Českotřebovák violista Jiří Řehák?
J. Š. Jiřího Řeháka samozřejmě dobře znám, ale nevěděl jsem, že pochází z České Třebové!    
Jaké to je koncertovat před prázdným Rudolfinem (koncert k výročí 17. 11.  2020)?
J. Š. Adrenalin z vystoupení je alespoň u mě stejný, ať je Rudolfinum prázdné či plné. Horší je fakt, že umělec nemá okamžitou zpětnou vazbu publika. Více než kdy jindy si uvědomuji, jak koncertování spojuje lidi a jak je umělec propojený s ŽIVÝM publikem.
Jak vypadá běžný den houslového virtuóza?
J. Š. Myslíte houslového virtuóza se třemi malými dětmi? Naše děti už všechny chodí do školky, takže vzniklo hezké časové okénko na to, abych mohl cvičit a vyřídit různé administrativní záležitosti, které k dráze muzikanta patří. Potom, co se děti vrátí odpoledne domů, zpravidla nebývá času nazbyt!
Sportujete? Pokud ano, nemáte strach o zdraví (prsty apod.)?
J. Š. Sportuji, a velmi rád. Nejčastěji jezdím na kole, a to i několikrát do týdne. Miluji totiž silniční cyklistiku. Strach nemám a nikdy jsem neměl. Od malička jsem byl hodně sportovně aktivní, takže to beru jako přirozenost. Jediný sport, kterému se trochu vyhýbám, je volejbal, kvůli prstům.        
Jste sparťan, nebo slávista? A neříkejte, že fandíte pouze dobrému fotbalu nebo že je Vám to jedno. Trochu mě děsí, že srdce řady vynikajících českých houslistů bijí pro Spartu.
J. Š. Já fandím Brnu a Manchesteru United. Taky mám rád Bayern Mnichov. No a jestli musím odpovědět, tak sparťan J.               
Jaké máte plány a cíle do následující dekády?
J. Š. Momentální plán je přečkat pandemii. Důležité je hlavně to neprospat a různými způsoby se angažovat a realizovat. Nyní, po svém odchodu z filharmonie plánuji soustředit se více na sólovou dráhu a také se chci více věnovat komorní hře a učení mladých talentovaných studentů. Máme skvěle rozjetou Ševčíkovu Akademii v Horažďovicích, tak doufám, že se nám i nadále bude dařit.         
Na co se ve Vašem podání můžeme těšit a chtěl byste něco vzkázat českotřebovskému publiku?
J. Š. Do České Třebové přivezeme s Mirkem Sekerou Dvořáka, Martinů, Ravela a Stravinského, zbytkem se nechte překvapit. Moc se na vás těšíme!           
Děkuji za rozhovor. Jaroslav Plocek

Koncert houslisty Josefa Špačka za doprovodu klavíristy Miroslava Sekery
se uskuteční ve čtvrtek 30. září 2021 od 19:00 hodin v Malé scéně.
Sledujte plakáty a informace Kulturního centra Česká Třebová!

 
Josef Špaček (*1986)

Je to houslista, který si svou hrou podmaňuje publikum celého světa a řadí se mezi nejvýraznější talenty své generace. Jeho hra vyniká technickou jistotou, virtuozitou, osobitým výrazem a širokým rozsahem barevnosti zvuku. Vystupuje s významnými orchestry po celém světě. Stejnou pozornost jako sólovým recitálům věnuje i komorní hudbě a je pravidelným hostem festivalů i koncertních sálů v Evropě, Asii a USA. Na pódiích se v rámci komorních souborů objevuje po boku předních světových instrumentalistů. Spolupracuje s uznávanými dirigenty, mezi nimiž jsou např. Jakub Hrůša, Semjon Byčkov, Manfred Honeck, Valerij Gergiev a další. V roli sólisty nahrál pro vydavatelství Supraphon CD s Dvořákovými a Janáčkovými houslovými koncerty. Na této nahrávce se podílela Česká filharmonie pod taktovkou Jiřího Bělohlávka. Jeho diskografie zahrnuje mimo jiné i recitálové nahrávky děl Smetany, Janáčka a Prokofjeva (Miroslav Sekera – piano), nebo komplet houslových sonát Eugena Ysaÿe.
Je laureátem světově proslulé mezinárodní soutěže královny Alžběty v Bruselu, získal první cenu v mezinárodní houslové soutěži Michaela Hilla (Nový Zéland) a třetí cenu a cenu poroty mladých na mezinárodní houslové soutěži Carla Nielsena (Dánsko). Na prestižní soutěžní přehlídce Young Concert Artists International Auditions v New Yorku získal druhou cenu. 
V roce 2011 se stal historicky nejmladším koncertním mistrem České filharmonie a na této pozici setrval devět sezón až do roku 2020. Orchestr jej v roce 2016 jmenoval rezidentním umělcem.
Josef Špaček hraje na housle “LeBrun; Bouthillard” Guarneri del Gesù cca. 1732 zapůjčené od společnosti Ingles & Hayday.
 
Miroslav Sekera (*1975) 

se věnuje hře na klavír od tří let. Současně s klavírem započal studium hry na housle. Díky svému umění hry na klavír a současně na housle byl vybrán do role malého Mozarta v oskarovém filmu Amadeus režiséra Miloše Formana (1984). Hře na oba nástroje se věnoval až do svého přijetí na Pražskou konzervatoř, kde se rozhodl pouze pro studium hry na klavír. V roce 2002 se stal vítězem mezinárodní soutěže J. Brahmse v rakouském Portschachu. Již předtím získal ocenění v mnoha významných soutěžích u nás i v zahraničí, jako například: cenu v soutěži F. Chopina v Mariánských Lázních, cenu v soutěži pořádané HAMU (Stipendium firmy YAMAHA), cenu v mezinárodní soutěži v Gaillardu ve Francii.
V roce 2006 mu bylo vydáno sólové CD firmou Multisonic za podpory Nadace Českého hudebního fondu s díly J. Brahmse, D. Scarlattiho a M. Moszkovského. Pro soudobého bostonského hudebního skladatele Josepha Summera nahrál v USA tři CD, která vydaly nahrávací společnosti Albany Records a Navona Records. V roce 2013 nahrál s houslistou Josefem Špačkem CD pro firmu Supraphon. Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem. Již několikrát vystoupil jako sólista se symfonickým orchestrem FOK pod vedením dirigenta Jiřího Kouta. Pravidelně spolupracuje s mezzosopranistkou Dagmar Peckovou či hornistou Radkem Baborákem.