Za Miloslavou Keprtovou                     
Září  2021.
Přichází smutná zpráva o úmrtí paní Miloslavy Keprtové, která navazuje na  předchozí smutné zprávy o její dlouhodobé hospitalizaci. Celý svůj život věnovala sportu a nakonec to nevedlo ke zdraví, přesto že to znamenalo mnoho obětí a odříkání, překonávání vlastní vůle. To lze vyčíst ze statistik běžeckých závodů v širokém regionu.
Sportování jí znamenalo také velké úspěchy na velkých závodech s velkou konkurencí, mistrovstvích republiky, ale také v cizině. Míla Keprtová se nebála přihlásit ani do tak velkých sportovních podniků, jako byly  Světové sportovní hry veteránů (Sydney), Mistrovství světa veteránů (Dolní Morava), běžeckých závodech veteránů v Chicagu,   Mezinárodního běžeckého desetiboje (Německo), běžela maratónský běh a půlmaratony. Pro svoji přípravu měla mimořádně skromné podmínky, byla velmi skromná a na sebe velmi přísná.... Nesportovala pro obdiv  sportovních areálů, ale snažila se využít  všechno co mohla a měla pro překonání  dalších a dalších bariér.
Míla Keprtová (*1948) věnovala běhům celý život, jako členka ČTBK Iscarex vytrvale trénovala  za všech podmínek a účastnila se téměř všech závodů českého poháru i Iscarex poháru.  Podle historické statistiky Iscarex poháru se Miloslava Keprtová zúčastnila celkem 409 bodovaných závodů při kterých  absolvovala celkovou trať v délce 2408 km. Po Martinu Vackovi (Isacarex) a Evě Jiráskové (Maratonstav Úpice) je třetí nejaktivnější závodnicí Iscarex poháru. Ještě v roce 2018 absolvovala 15 závodů a obsadila a v celkovém hodnocení Iscarex poháru ve své kategorii 55+ obsadila 5. místo. V roce  2019 jsme ji ještě našli ve startovní listině červnového Běhu na Kozlovský kopec a na letním Pekelném kilometru 2019 již byla klasifikována na konci závodního pole i ve své kategorii a Kros po lyžařských tratích na Horách v září 2019 již nedoběhla..
Bylo by tedy nespravedlivé soustředit  všechny sportovní výsledky např. do úspěšného  roku 2009, kdy absolvovala úspěšný závod v Austrálii. Opakovaně (pětkrát) vyhrála opět svou kategorii Iscarex poháru, obsadila několikrát první  místo na MR v krosu  a výběhu do kopce, v náročném závodě Cena firmy Iscarex Dolní Morava - Králický Sněžník vybojovala druhé místo. Miloslava Keprtová v kolektivu sportovců působí velmi skromně, nenápadně... Jejich úspěchů v roce 2009 si všimli i na českotřebovské radnici, proto  byla jako úspěšná reprezentantka města a vlastně celé ČR byla přijata starostou města. Mezi vyhodnocenými nejlepšími sportovci našeho města se její jméno objevuje v roce 2010, 2011, 2012, třikrát, v letech 2004, 2010 a 2013.byla také oceněna jako nejlepší sportovec okresu v její kategorii veteráni (viz fotografie v závěru textu). Výčet jejích sportovních úspěchů by zabral hodně místa nevím kdo by vytvořil zcela přesně. Sama Míla Keprtová si přesnou statistiků svých úspěchů nevedla. Je třeba ocenit,  že ukázala mládeži, jak lze svou velkou vůlí dosáhnout  dobrých sportovních výsledků i ne zcela ideálních podmínkách.  

Připomeňme si Miloslavu Keprtovou z jejích úspěšných závodů a sezón         

Světové hry veteránů s Mílou Keprtovou (2009)

"Světové hry veteránů 2009" správněji "World Masters Games 2009, Sydney, Australia". Nebyl to výlet ledajaký, vyžadoval systematickou celoroční přípravu. Skutečně celoroční. Z tréninkového deníku  českotřebovské atletky lze vyčíst, že první stovka kilometrů se začala načítat již v průběhu ledna (z toho bylo 30 km na běžkách). V dalších měsících pak tréninkové dávky stoupaly: únor 140km, březen 200km v dubnu již 255 kilometrů, k tomu vždy nějaké kilometry na kole. Celkem za celý rok 2009 - sečteno a podtrženo to dá 1655 kilometrů a dalších 155 na kole. A to si dala Míla v listopadu po návratu z Austrálie vlastně volno. Přípravu sportovců pravidelně doplňují masáže, sauna... To ukazuje co stojí úspěch, že nikdy není zadarmo, k jeho dosažení  je potřeba velká vůle a také zdraví, o které je nutné ovšem pečovat. Právě dálkový letecký transport Mílu docela omezil, na dlouhodobý pobyt potřebovala dostatečnou zásobu přípravků, na které je zvyklá. Protože dlouhodobě spolupracuje s firmou Energy, vzala s sebou Vironal - proti virům, dále koncentrát pití od Nutrendu, višeň, který  ředí se vodou a také několik posilujících fit tyčinek. Podobně jako během své přípravy také potřebovala masáže.  
Miloslava Keprtová má již z velkých světových závodů své zkušenosti, startovala především v USA, např. Chicagu. Snaha zúčastnit se a uspět na World Master Games v Austrálii byla velká a  lze říci, že se její záměr podařilo naplnit. Světové hry veteránů se konaly ve 28 odvětvích, každý sport měl na věk startujících jiné požadavky, byly zde závodníci od 24 až do 101 roků. Na tomto sportovním podniku se registrovalo 19 729 Australanů a více než 8000 sportovců ze zámoří. Jen v atletice startovalo celkem 2824 závodníků z celého světa. Česká výprava měla 82 závodníků,  v atletických disciplínách startovalo 16 z nich.  Tato malá výprava ale přivezla z tohoto velkého celosvětového sportovního podniku celkem 24 medailí. Mezi závodníky - veterány z ČR a našeho regionu byl i známý atlet z Lukové Miroslav Krsek. I ten byl v Sydney úspěšný a vrátil se s medailemi. "Jsem ráda, že jsem mohla přispět v tomuto pěknému výsledku také svými dvěma medailemi," říká Miloslava Keprtová. Sportovní cesta Miloslavy Keprtové do Austrálie skončila velkým úspěchem, přestože to byla velmi náročná akce po všech stránkách. Náročné cestování, orientace v neznámém prostředí, ubytování, aklimatizace, trénování i závodění. Když člověk sedí doma a čte si výsledky, tak si může myslet i to, že zde třeba nebyla tak velká konkurence, ale opak je pravdou. Každý, kdo se vydal na tak dlouhou cestu, zde chtěl uspět a nechtěl se domů vrátit s prázdnou.
Míla Keprtová věnovala běhům celý život, jako členka ČTBK Iscarex vytrvale trénovala  za všech podmínek a účastnila se téměř všech závodů českého poháru i Iscarex poháru.  Bylo by tedy nespravedlivé soustředit  všechny sportovní výsledky např. do úspěšného  roku 2009 , kdy absolvovala úspěšný závod v Austrálii. Opakovaně (pětkrát) vyhrála opět svou kategorii Iscarex poháru , obsadila několikrát první  místo na MR v krosu  a výběhu do kopce, v náročném závodě Cena firmy Iscarex Dolní Morava - Králický Sněžník vybojovala druhé místo. Miloslava Keprtová v kolektivu sportovců působí velmi skromně, nenápadně... Jejich úspěchů v roce 2009 si všimli i na českotřebovské radnici, proto  byla jako úspěšná reprezentantka města a vlastně celé ČR byla přijata před Vánoci  2009 dne 17. prosince  starostou města.

Miloslava Keprtová si zamilovala náročný běžecký desetiboj (2015)

Mezinárodní běžecký desetiboj. Jedná se o čtyřdenní závody, kde první den se běží 60 m, 1500 m a ,,oblíbených“ 400 m. Druhý den 100 m, 3000 m a 800 m. Třetí den 200 m, 5000 m a 1000 m. Poslední den se běží ,,jen“ 10 km. Nejstarší účastnicí ročníku 2015  byla českotřebovská běžkyně Miloslava Keprtová.  Mezinárodního běžeckého desetiboje se zúčastnila již potřetí a ve své nejstarší kategorii W65+ neměla ani soupeřku, natož přemožitelku.
Jak mezinárodní desetiboj vznikl? V roce 1984 se na stadionu ve Vídni dohadovali běžci, kdo podává hodnotnější výkon, zda sprinteři, mílaři nebo vytrvalci. Jelikož se neshodli na uspokojivém závěru, obrátili se na svého trenéra coby arbitra o rozsouzení. Trenér Wiliam Fisher tenkrát navrhl řešení: "Uspořádáme běžecký víceboj, obodujeme jednotlivé disciplíny podle standardního atletického desetiboje, 100, 400 a 1500 metrů, ostatní doplňující disciplíny odvodíme koeficientem". Navrhoval a škrtal, až dospěl k závěru, že bude po sobě kombinovat vždy sprint, delší trať a střední distanci. Na jeden den to však byla velká porce. Ani na dva dny se to zájemcům nezamlouvalo, nakonec z toho tak byl čtyřdenní program. První den se v dvouhodinových intervalech běželo 60, 1500 a 400 metrů, druhý den 100, 3000 a 800 metrů, třetí 200, 5000 a 1 000 metrů, závěrečný den 10 kilometrů. Králem běžeckého oválu je pak účastník absolvující všechny tratě a s největším počtem bodů.
Míla Keprtová vyprávěla:  "Bydleli jsme autocampu sice levně, ale v poměrně skromných podmínkách. Snažím se opravdu šetřit, všechny náklady si hradí závodníci sami. Jen startovné bylo 45 euro. Odměnou byla skutečně velmi přátelská atmosféra, velká soudržnost a vzájemná pomoc a spolupráce. Do dějiště závodů jsme přijely s dalšími děvčaty až dopoledne těsně před jejich zahájením. Prakticky celý den jsme prožily na stadionu. Výsledky jednotlivých závodů byly zpracovány vždy velmi brzo, pořadatelé byli pozorní, snažili se. První večer jsme si nenechaly ujít slavnostní zahajovací párty. Únavu cítili všichni hned první den, ale masáž jsem si mohla dovolit jednou. Těším se, že příště, kdy bude desetiboj v Česku, budu mít lepší podmínky."

Na Miloslavu Keprtovou vzpomínají  jak její soupeřky, tak i organizátoři sportovních závodů v běhu do vrchu i na dráze, atleti několika generací. Do sportu dávala celý život vše co mohla, aby jí nakonec zradilo zdraví. Trénovala vytrvalost i rychlost, bojovala s únavou i nemocemi. Mezi sportovci měla mnoho kamarádů. Je velmi smutné, že poslední svůj boj nedokázala vyhrát ...  Čest její památce!     Milan Mikolecký