Českotřebovský deník 283/2022 (11/10)
Restaurování dlažby u kaple p. Marie na Horách dokončeno 

Obnova dlažby před kaplí p. Marie probíhala dva roky. V letošním roce loni položenou dlažbu doplnily nové pískovcové bloky na okrajích dlážděné plochy. Tím byl celek dokončen.  Možná to bylo v možnostech prací během jednoho roku, ale nakonec byla zakázka rozdělena na dvě etapy. Důležité je, že je nyní kaple a její okolí v souladu. Práce na obnově kaple tím jistě ještě neskončily.

Podívejme se ještě na loňský průběh oprav  dne 11. září 2021


Opravená plocha na fotografiích ze 17. října 2021

 

Brusel patří tento týden evropským regionům 

V bruselských institucích se tento týden koná tradiční Evropský týden regionů. Pardubický kraj na této prestižní akci zastupují hejtman Martin Netolický, náměstek hejtmana a předseda České národní delegace ve Výboru regionů Roman Línek a radní Alexandr Krejčíř.
Prvním bodem pondělního programu bylo jednání se Zbyňkem Prokopem, který je stálým zástupcem Plzeňského kraje v Bruselu a poskytuje informační a technický servis také Pardubickému kraji. Řeč byla především o energetice, přístupech jednotlivých unijních zemí k řešení stávající situace, ale také o oblasti železniční dopravy či zemědělství a potravinářství. „Všichni s napětím sledujeme, zda se na celoevropské úrovni podaří najít řešení na vysoké ceny energií. Prozatím se ukazuje, že národní státy volí svá vlastní řešení. Nalézt celoevropskou shodu na optimální variantě pro všechny bude z mého pohledu velmi obtížné a domnívám se, že do konce českého předsednictví se to nepodaří," řekl hejtman Martin Netolický.
Odpoledne se pak zástupci kraje zúčastnili zahájení Evropského týdne regionů, na kterém vystoupili předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová, eurokomisařka pro kohezi a reformy Elisa Ferreira či předseda Výboru regionů Vasco Alves Cordeiro.  „Zahajovací zasedání bylo zaměřeno na roli politiky soudržnosti jako vhodného nástroje solidarity v reakci na mimořádné události a následky krizí, a to nejen v souvislosti s pandemií koronaviru a válkou na Ukrajině," uvedl hejtman Martin Netolický. „Nejen české regiony byly často postaveny do zcela nové situace, se kterou se musely vyrovnávat. Je zajímavé sledovat, jaké kompetence byly na kraje či obdobné samosprávné jednotky převáděny v jiných unijních zemích jak v rámci covidu, tak při řešení například uprchlické vlny z Ukrajiny," konstatoval hejtman.
Závěr prvního dne Open Days pak patřil prezentaci českých regionů přímo v sídle Výboru regionů. „Na Českou republiku je logicky vzhledem k našemu předsednictví zaměřena daleko větší pozornost. Stejně tak na regiony. Proto jsme se chtěli návštěvníkům z celé Evropy prezentovat jako turisticky atraktivní region, který má co nabídnout," řekl náměstek hejtmana a předseda České národní delegace Roman Línek. Pardubický kraj tak kromě turistických informací představil například Pardubický pivovar, výrobky Zemědělského družstva Sloupnice, Pekařství Sázava či tradiční pardubické perníky od Pavla Janoše.

Pravidla pro zastropování energií

AKTUÁLNĚ
Vláda schválila nařízení, které stanovuje pravidla pro zastropování cen energií. Pomůže tak s vysokými cenami elektřiny a plynu nejen domácnostem, ale také malým a středním podnikatelům, vládním institucím, školám, poskytovatelům zdravotních a sociálních služeb, provozovatelům městské hromadné dopravy a dalším subjektům. Vláda také zrušila příspěvek na elektřinu, plyn a teplo (tzv. úsporný tarif) pro příští rok. Ten nahradí podpora s vyšší finanční alokací ve formě zastropování cen energií.
„Zastropování cen bude platit po celý rok 2023, s tím, že nařízení nám umožní toto období případně prodloužit,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Domácnosti budou mít cenový strop nastaven na 100 % své spotřeby elektřiny i plynu a zastropování cen se bude týkat také všech malých a středních podniků do 250 zaměstnanců a obratem do přibližně 1,25 miliardy korun.“
V případě elektřiny bude zastropována celá spotřeba pro všechny domácnosti a další subjekty připojené na hladině nízkého napětí. Pro další malé a střední podniky napojené na hladinu vysokého a velmi vysokého napětí bude zastropování platit pro 80 % z nejvyšší spotřeby za posledních pět let.
U plynu bude zastropována celá spotřeba pro všechny domácnosti a maloodběratele plynu s ročním odběrem plynu do 630 MWh. Zastropování ceny plynu bude dále platit pro všechny malé a střední podniky s ročním odběrem od 630 do 4 200 MWh, ale pouze na 80 % z jejich nejvyšší spotřeby za posledních pět let.
Zastropování cen energií se bude týkat kromě domácnosti a malých a středních podniků i dalších vybraných subjektů z řad vládních institucí, obcí, škol, poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb, provozovatelů městské hromadné dopravy a dalších subjektů. Půjde o poskytovatele veřejných služeb, kteří tak budou mít zastropovánu celou svou spotřebu.
Vláda svým nařízením zastropovala také plyn využívaný v domovních kotelnách a plynových teplárnách.
Cena za dodávku elektřiny se stanoví ve výši 5 Kč/KWh bez DPH, tedy 6,05/KWh s DPH. Stálý měsíční plat za dodávku elektřiny se stanoví ve výši 130 Kč/odběrné místo za měsíc (poplatek za odběrné místo bez ohledu na spotřebu). U plynu bude cenový strop zaveden ve výši 3 Kč/KWh, tedy 3,025/KWh s DPH. Stálý měsíční plat za dodávku plynu se stanoví ve výši 130 Kč/odběrné místo za měsíc.
Pomoc domácnostem v podobě zastropování cen na příští rok nahradí původně vládou schválený příspěvek z úsporného tarifu. Pomoc v podobě zastropování cen energií bude výrazně rozsáhlejší, podle odhadů ministerstva financí by mohla dosáhnout výše až 130 miliard korun. Na úsporný tarif na rok 2023 bylo připraveno 22 miliard korun.
Cenový strop se týká cen v roce 2023, tedy od 1. ledna 2023.


  • Stomatologická pohotovost v regionu