Českotřebovský deník 300/2022 (29/10)

100 let organizované turistiky v České Třebové


"Již delší dobu byla v našem městě pociťována potřeba založiti odbor Klubu česko-slovenských turistů.”
Byla to věta, která zazněla na přípravné schůzi konané po Vánocích dne 28. prosince roku 1922, kdy se sešlo 47 třebovských nadšenců turistiky. Brzo to bude právě 100 let.  Po zralé úvaze se pánové Vladimír Kapoun (drogerista) a Bohuslav Štangler (učitel) ujali přípravných prací pro založení turistického odboru v České Třebové.
V měsíci květnu 1923 byl odbor definitivně úředně zaevidován k nově zřízené župě Českomoravské vysočiny - sever.  Do odboru vstoupilo několik desítek příznivců turistiky, kteří svoji činností postupně přilákali do svých řad mnohé občany města i z okolí.  A tak ji. ke konci roku 1923 měl odbor 136 členů. 
Před 10 lety slavik KČT devadesátku a díky pilné práci kronikáře KČT Rudolfa Fibigara vznikla útlá 16tistránková (černobílá) knížečka, oslavující činnost českotřebovských turistů za devadesát let 1922 - 2012. Nyní po uplynutí další dekády se připravuje ke 100. výročí něco obdobného .....

Nové video Českotřebovského deníku 
Basketbalový zápas mladších žáků U14 SKB Č. Třebová - SŠB Pardubice (sestřih obou zápasů 23/10)

Tým SKB Česká Třebová hraje ve smíšeném východočeském basketbalovém přeboru  v kategorii U 14 a během sezóny se utkává se soupeři z celých východních Čech Kolektiv začal v kategorii přípravek a postupně hrál v rámci přeboru U13 a letos U14. Škoda  období, kdy covid neumožnil řádně sportovat a kdy byly zavřeny školy i tělocvičny. Pod vedením svých trenérů se postupně lepší a bylo to znát již v uplynulém víkendu. V neděli  podvečer sehráli na domácí palubovce v hale Skalka  dvojzápas s týmem SŠB Pardubice. Abychom jejich hru představili, připravili  jsme ke zveřejnění sestřih částí obou zápasu.  (mm)


Krajský fotbal: FK Česká Třebová napravil nedávné výpadky 

Česká Třebová - Třemošnice 5:0 (3:0)
Holice - Moravská Třebová 6:0 (2:0)
Litomyšl - Vysoké Mýto B 2:0 (1:0)
Libišany - Pardubičky 2:3 (1:3)
Přelouč - Moravany 0:4 (0:2)
Neděle 30. 10. 2022 14:30  Choceň - Lanškroun
Neděle 30. 10. 2022 14:30  Heřmanův Městec - Horní Ředice
Neděle 30. 10. 2022 14:30  Svitavy - Lázně Bohdaneč
·  Autoři gólů FK Česká Třebová :
Vojtěch Novotný 1´ Filip Grepl  14´ Zdeněk Vaňous 45´ Lukáš Serjkora 50 ´ a Kryštof Klumpar 64´.

Volejbalové soutěže se tento víkend nehrají

Kuželky

Lokomotiva Česká Třebová je přihlášena do divizní východočeské soutěže . Zde naposledy hrála v Solnici ve 4. kole a vyhrála 13:2. V Tabulce měla po 4. kole  plný počet bodů a byla na prvním místě. Další zápas s týmem Rychnova n. Kn. byl odložen a bude se hrát až zítra v neděli 30. října. V divizní tabulce je lichý počet 13 družstev a proto má vždy jeden tým volno. Právě to připadlo v 6. kole na Lokomotivu Česká Třebová. 

Hokejbal
Lokomotiva prohrála s přeloučskými Jestřáby  1 : 3. Čestný úspěch Lokomotivy zaznamenal  ve 28. minutě Pavel Škeřík a vyrovnal tím skóre na 1 : 1. Dlouho ale nevydrželo,  Lokomotiva potom v 31. minutě a  44. minutě ještě dostala 2 branky. podle počtu střel na branku 29.32 ale byla o fous lepší Lokomotiva....Ta však doplatila na vyloučení - oba tresty hráčů Lokomotivy dokázal soupeř potrestat.
Východočeské muzeum získá prostory po Galerii

Generel dlouhodobé prezentace zámku Pardubice jako pernštejnské rezidence, zpracovaný architektem Petrem Všetečkou ve spolupráci s architekty Josefem Pleskotem a Ladislavem Lábusem, uplynulo už téměř pět let. Nyní radní kraje aktualizovali postup prací podle současných potřeb a také podle možností využít dotace z evropských fondů.
Část plánů z generelu je hotová, další se dokončují
Stavební část evropského projektu za více než 110 milionů korun, která souvisela se vznikem pernštejnské expozice, je hotová, nový dodavatel dokončuje vybavení tak, aby se mohla na podzim otevřít. Mezitím vznikly v dalších prostorách na zámku dvě nové stálé expozice Východočeského muzea, které se věnují autorskému sklu a numismatice. Obě byly oceněny v letech 2021 a 2022 shodně druhým místem v celostátní soutěži Gloria musaealis, takže jsme na ně mimořádně hrdí. Podařilo se také otevřít nový velký výstavní prostor v hospodářských budovách, v místech, kde byla mnoho let pouze venkovní terasa,“ shrnul hlavní investice minulých let na Zámku Pardubice náměstek hejtmana Roman Línek.
Zámek, muzeum a společenský sál se zázemím
Cílem generelu od začátku bylo nechat vyniknout úžasným zámeckým prostorám z dob vlády Pernštejnů, včetně unikátního opevnění zámku, zajistit dobré podmínky pro práci Východočeského muzea a dostatečný komfort pro návštěvníky. Neméně důležité je také vyřešit společenský provoz na zámku.
„Do finiše jdou projekční práce na reprezentativním společenském sálu a foyer podle návrhu architektky Evy Jiřičné a také na návštěvnickém centru podle návrhu Petra Všetečky. Vlastní realizací těchto investic chceme zahájit v roce 2023 tak, abychom mohli efektivně využít zdroje Evropské unie. Jenom z krajského rozpočtu bychom na ně nebyli schopni dosáhnout,“ okomentoval situaci Línek.
Z rytířských sálů, kde společenským provozem trpěly vzácné renesanční malby, se veřejné akce přesunuly do 3. patra paláce. To je zatím provizorně upravené a slouží třeba koncertům, nebo společenským setkáním. Tak to bude až do zahájení definitivních úprav podle nového projektu.
Muzeum získá prostory po Východočeské galerii
V roce 2023 se do areálu Automatických mlýnů přestěhuje celý provoz současné Východočeské galerie, který dosud sídlí na zámku. To umožní v první etapě začít s budováním moderního návštěvnického centra a v dalších letech upravit postupně nové výstavní prostory v patře nad návštěvnickým centrem v čp. 3 pro expozice vymístěné ze zámeckého paláce.
Konzervátoři mají nové dílny v Ohrazenicích
V depozitárním areálu v Ohrazenicích vzniklo v loňském roce nové pracoviště pro konzervátory Východočeského muzea. Jeho vybudování navázalo na zateplení budov a konzervátoři se tam mohli přestěhovat poté, co museli uvolnit historické prostory na zámku.
Do budoucna se stále počítá i s vybudováním centrálního depozitáře pro archeologické nálezy z Pardubického kraje. „Vzhledem k tomu, že evropské dotace, se kterými jsme počítali, jsou nyní už vyčerpány, budeme muset tento projekt přesunout do dalšího programovacího období,“ dodal Línek.  (foto návrh arch. Jiřičné pro zámek Pardubice)

Bude nový krajský dotační portál

Pardubický kraj každoročně podporuje skrze své dotační výzvy místní spolky, sportovní kluby, dobročinné organizace i společenské akce. Získání finančního příspěvku například na uspořádání koncertů, závodů či každodenní provoz je ale podmíněno nutnou administrativou. Vyplnění potřebných žádostí a prohlášení by mělo být od roku 2024 snazší. Kraj totiž připravuje nový dotační portál.
Ten má mít dvě části, první, externí, bude fungovat pro veřejnost. „Žadatelé zde najdou vše potřebné na jednom místě, budou moci nejenom vše elektronicky vložit do našeho systému, ale uvidí i postup kontroly ze strany zaměstnanců krajského úřadu. Ulehčíme jim tak práci. Vše půjde odevzdat z pohodlí domova, lidé navíc budou mít možnost kontrolovat progres při zpracování podkladů i vyúčtování. Je to další krok k elektronizaci agendy úřadu a posun ve využívání moderních technologií, které by lidem měly práci ulehčovat, a ne přidělávat,“ vysvětluje záměr kraje hejtman Martin Netolický.
Druhá, interní část portálu bude sloužit ke snížení administrativy také na straně krajského úřadu a sjednotí se v ní stávající informační systémy. Rada kraje v polovině října schválila podmínky veřejné zakázky a nyní se čeká na ukončení lhůty. „Předpokládaná hodnota portálu včetně jeho podpory a rozvoje v rámci následujících čtyř let se se pohybuje kolem 4,7 milionu korun bez DPH s tím, že významnou část potřebných prostředků chceme získat z Integrovaného regionálního operačního programu. Žádost jsme již úspěšně podali a věříme, že zdárně projdeme také hodnocením,“ dodává radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.