Českotřebovský deník 303/2022 (1/11)

Olympijský trénink na ZŠ Habrmanova 


Každý rok vybere Český olympijský výbor v jednotlivých krajích jednu školu, na které uspořádá Olympijský trénink. Tentokrát se štěstí usmálo na nás a my tak mohli přivítat mistryni světa a olympijskou medailistku v trojskoku Šárku Kašpárkovou.

V první polovině programu byla Šárka zpovídána moderátorem. Dozvěděli jsme se, jak se sportem začínala, jaké jsou její největší úspěchy nebo nejsilnější zážitky. Poté přišly na řadu dotazy z řad dětí. Na všechny s úsměvem reagovala a při této příležitosti ještě nechala kolovat své nejdůležitější medaile. Samozřejmě nemohla chybět ani autogramiáda.

Ve druhé části se polovina dětí dozvěděla něco o historii olympijských her a o manželích Zátopkových, kteří by letos slavili významné jubileum. Zbytek dětí zůstal v tělocvičně a naplno se pustil do plnění různých pohybových aktivit.

Celé dopoledne jsme si náležitě užili. Musíme za uspořádání ČOV poděkovat a těšíme se na další vzájemnou spolupráci. Ať už v projektu Olympijský víceboj nebo v Odznaku všestrannosti olympijských vítězů.  Daniel Peroutka, ZŠ Česká Třebová, Habrmanova ul.


Doba ledová tento týden v Tkalcovské uličce


PETICE PROTI POTRATŮM OPĚT VE TŘEBOVÉ. NEBO GENOCIDĚ ?  

Jde bezpochyby o putovní akci, která už v České Třebové dříve zakotvila. Drastické naaranžované fotografie byly dnes na terminálu před nádražím umně zatočeny a skryty uvnitř ronda obepínajícího nefunkční elektronický informátor (se kterým by se něco mělo dozajista dělat). Při poslední zastávce této či podobné akce byly drastické snímky naplno vystaveny podél chodníku  naproti nádraží a každému pak byly na očích. To bylo tedy ještě horší, byly stížnosti. Je pro mně těžké toto hodnotit, jakkoliv  nelze souhlasit s tím, aby byla na světě nebyla páchána zvěrstva popisovaného druhu, tedy genocida, tak myslím, že není věc řádně vysvětlena a není zcela zřejmé o co se vlastně jedná.  Také pořadatel, se kterým jsem se dal před polednem do řeči, jednak moc výřečný nebyl, řádné vysvětlení vlastně nepodal. Na stolečku měl připraveny petiční archy, kde jsem po nahlédnutí našel pouze dva vyplněné podpisové řádky, přestože zde stál od rána (jel jsem několikrát okolo).
Soudím tak, že jde li vlastně pouze a jedině o boj proti potratům, který je na drastických snímcích přirovnáván  k zabíjení lidí a dětí. Pak se musím se nad touto metodou působení na veřejnost  pozastavit, protože je tento problém předkládán tendenčně a nesprávně. Tato problematika může mít mnoho dalších stránek zdravotních a sociálních, ke které autoři této šarády nepřihlížejí. Podle mne jde o hrubé zkreslování problému. Nezapírám, že takový problém existuje, ale tento způsob jeho prezentace se mi příčí. Mám nafoceny i další snímky z drastické výstavy. Normálně by potřebovala povolení, zábor plochy atd, ale jde-li o petici, pak to je jinak. Ve skutečnosti o podpisy nejde, není jasné pro koho je petice určena a kam a kdy bude odeslána, ale právě o to vnést do myšlení veřejnosti spojení potratů do spojitosti s hrůzami válečných genocid... (mm)

Vernisáž nové výstavy v Kulturním centru: také koncert a happening              

Vernisáž se konala za účasti nejen Třebováků, ale přišli i zájemci o výtvarno a dobrou muziku z okolních měst, vernisáž uvedl ředitel Kulturního centra Josef Kopecký v dialogu s autorem  vystavených děl abychom všichni ve výstavní síni byli svědky zajímavého happeningu  kde se hudba střídala s čtením zajímavých textů a obecenstvo pozorně naslouchalo  a také tleskalo. Na vernisáži byla i kamera Českotřebovského deníku a tak z akce připravíme  co nejdříve videoreportáž. Zatím pár fotografií...

Smutná zpráva: 
Zemřela Mgr. Irena Opletalová, bývalá učitelka základní školy

O víkendu přišla smutná informace o úmrtí paní Mgr.Ireny Opletalové, rozené Demelové, kterou veřejnost zná díky jejímu celoživotnímu pedagogickému působení  ve  škole. Poslední její učitelská léta prožila se studenty střední zemědělkské školy v Lanškrouně. Zemřela v tichosti v neděli 30. října ve věku 76 let.  Smuteční oznámení  je k dispozici na tomto odkazu ZDE

Krajský rozpočet počítá s velkými investicemi i pomocí pro organizátory akcí, města a obce

O tři měsíce později, než je standardně zvykem, byla zahájena příprava krajského rozpočtu na rok 2023. Důvodem odkladu byla především nejasná situace ohledně cen energií. Hejtman Martin Netolický, který má v krajské radě rozpočet a finance na starosti, dnes jednal postupně se všemi gesčními radními a vedoucími odborů Krajského úřadu Pardubického kraje. Navržený rozpočet je opět proinvestiční s výraznou rezervou na stránce příjmů oproti predikci Ministerstva financí ČR. Na počátku roku jej navíc posílí přibližně 700 milionů ze zvýšeného inkasa daní letošního roku. Návrh rozpočtu bude v dalších krocích projednávat 21. listopadu krajská rada a 13. prosince také zastupitelé.
„Vzhledem k nejisté situaci ohledně cen plynu a elektrické energie, které nakupujeme centrálně pro všechny naše organizace, jsme nemohli zahájit přípravu krajského rozpočtu na konci léta tak, jak bylo v minulosti zvykem. Nyní vzhledem k zastropování cen energií můžeme konečně připravit jednotlivé kapitoly s tím, že výdajová stránka počítá právě se zastropovanými cenami energií. V tuto chvíli předpokládáme, že příjmová stránka bude přibližně pět miliard korun, což je o 700 milionů korun méně oproti predikci ministerstva financí. Tento konzervativní přístup k příjmové stránce rozpočtu se nám již několikrát v minulosti vyplatit, protože v případě negativního vývoje ekonomiky v průběhu roku nemusíme zasahovat například do již započatých investičních akcí či do vyhlášených dotačních titulů. Jít s rozpočtem až na krev se obzvlášť v této turbulentní době nemusí vyplatit,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten v úterý jednal se všemi členy krajské rady a vedoucími jednotlivých odborů Krajského úřadu Pardubického kraje. „V rámci prvního návrhu rozpočtu, o kterém jsme hovořili se všemi radními a vedoucími odborů, jsme zohlednili také desetiprocentní navýšení platů podle rozhodnutí vlády. Počítáme také s dofinancováním nárůstu pohonných hmot ve veřejné dopravě, či navýšením dotačních titulů o 20 procent. Chceme totiž v době, kdy se vše zdražuje, motivovat organizátory sportovních, kulturních, ale i společenských akcí k tomu, aby byli aktivní a život ve městech a obcích se nezastavil. Stejně tak chceme pomoci obcím v rámci dílčí investiční činnosti a podpořit tak jejich další rozvoj. Zároveň na výdajové stránce počítáme s tím, že po letech konečně dojde ke zvýšení podílu státu na provoz zdravotnické záchranné služby. V současnosti kraje hradí přibližně 65 procent provozu záchranek a zdravotní pojišťovny hradí zbylých 35 procent,“ řekl hejtman Netolický.
Navržený rozpočet počítá s dofinancováním velkých krajských investičních akcí. „Prioritou pro rok 2023 je pro nás dokončení centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici a přestavba Winternitzových automatických mlýnů na sídlo Východočeské galerie. Dále počítáme s postupnou přípravou projektových dokumentací na velké modernizace silnic II. a III. tříd a pokračování investic ve všech oblastech od zdravotnictví přes dopravu až po školství, a to s výraznou pomocí evropských fondů. K tomu by nám měl pomoci také převod zvýšeného daňového inkasa z letošního roku. V tuto chvíli počítáme s tím, že bychom mohli na začátku roku převádět přibližně 700 milionů korun, a to výhradně na investice,“ řekl hejtman s tím, že rozpočet budou 21. listopadu projednávat krajští radní a následně 13. prosince také zastupitelé.

Litomyšlská nemocnice bude mít lepší zázemí pro personál

Pardubický kraj pokračuje v investicích do všech svých pěti nemocnic akutní lůžkové péče. Jednou z nich je Litomyšlská nemocnice, pro níž schválili radní desetimilionovou investici do zlepšení podmínek zaměstnanců. Přestavba části podkroví pavilonu „I“, kde se nachází interna a LDN, by měla být zahájena na jaře příštího roku.
Chceme zahájit vestavbu nových šaten a zázemí pro personál do části podkroví pavilonu ‚I‘, propojit první až třetí podlaží budovy novým výtahem se schodištěm a zvýšit požární bezpečnost objektu. S kolegy jsme schválili zadávací dokumentaci pro veřejnou zakázku, její součástí kromě výše uvedeného bude i úprava elektroinstalace. Díky tomu zlepšíme podmínky našim zaměstnancům i umožníme snazší pohyb po samotné budově,“ přibližuje záměr Pardubického kraje Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví.
Pokud půjde vše podle schváleného harmonogramu, tak začne stavba na jaře příštího roku, hotovo by mělo být ve druhé polovině roku 2024. Stavební práce se budou provádět po částech za provozu všech kanceláří, pokojů lékařů, šaten a hygienického zázemí, které jsou v podkroví již umístěny. „Ve smlouvě navrhujeme předání staveniště na konci března 2023 a na práce bude mít stavební firma zhruba rok a čtvrt, ten termín dokončení je z části i podmíněn tím, že bude třeba sestavit harmonogram prací, aby mohli dělníci pracovat a zároveň v místě mohl fungovat i personál. Celková předpokládaná cena zakázky je dle zadávací dokumentace 10,3 milionu korun bez daně,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Plánovaná úprava podkroví a další zmíněné záměry jsou jednou ze součástí dlouhodobých investic kraje do Litomyšlské nemocnice. „Jak jsme již avizovali v minulosti, s Litomyšlskou nemocnicí do budoucna počítáme a kraj jako její zřizovatel do nákupu nového vybavení a rekonstrukcí budov za poslední roky investoval přes 100 milionů korun. Kromě nedávné rekonstrukce interny a výměny střechy na monobloku došlo například k pořízení nového vybavení na operační sály, plicních ventilátorů, sítnicového laseru, nového CT – počítačového tomografu a RTG přístrojů. Vybudování lepšího zázemí pro zaměstnance nebude poslední investicí do tamní nemocnice,“ dodává náměstek hejtmana Roman Línek. Kromě kraje s rozvojem nemocnice pomáhá i městem zřízený Nadační fond pro rozvoj zdravotnictví Litomyšlska. Ten v posledních letech pomohl zajistit nákup nového izolátoru nukleových kyselin do laboratoře, sterilizačních kontejnerů pro operační nástroje či například upgrade databázového systému pro oční oddělení.

BENEFIČNÍ VEČER PRO ŠKOLU NA ROVINĚ

Dovolujeme si Vás pozvat na benefiční večer pořádaný pro školu Na rovině.
Škola, dnes již s novým názvem Mateřská škola a Základní škola Na rovině v České Třebové, vzdělává žáky již 8. rokem a letos poprvé naplnila dětmi a žáky školu od mateřské školky po deváté ročníky základní školy.
 
Mateřská škola i Základní škola je řádně zapsaná v rejstříku škol a školských zařízení při MŠMT. Jsme školou nestátní, kde zřizovateli jsou dvě fyzické osoby, nyní Slavomíra Petrová a Tomáš Lebeda. Novou ředitelkou školy je Mgr. Renáta Hálová, která zároveň vede mateřskou školu. Aktivita zřizovatelů i celého pedagogického týmu je zaměřena na děti a na základě Kodexu školy Na rovině propojuje akreditovanou výuku s výchovou dětí pro život ve společnosti, ve které žijeme.
 
Na  dobročinném večeru 3.11.2022 je možné se seznámit s myšlenkami a kodexem ZŠ Na rovině a můžete se stát jejím podporovatelem. Škola není v letošním školním roce financována z veřejných prostředků, protože škola,  chybou bývalé ředitelky, neposlala včas žádost o přidělení dotace na platy pedagogů.
 
Ve škole máme 3 žáky s doporučenými podpůrnými prostředky, bohužel i tato dotace je vázána na základní dotaci a je tudíž rovněž zamítnuta. Celková finanční ztráta přesahuje částku 3 mil Kč. Provoz školy je částečně hrazen rodiči dětí a žáků, kteří však hradí svými prostředky nájemné a energie a nemohou hradit výdaje na platy pedagogů a odvody z mezd. Škola v zájmu dětí uvítá jakoukoli pomoc s nesnadným úkolem zajistit výše uvedené financování.  Filosofií školy Na rovině je aplikovat funkční vzdělávací systém montessori pedagogiky v propojení s projektovým vyučováním, který maximálně a všemi smysly přibližuje žákům reálný život, který je čeká.
 
Benefiční večer začíná v 17 hodin ve společenském sále Hostince U Coufalů, na adrese Přívrat 39.
V 17.00hod program začíná představením některých výukových metod školy Na rovině.
 
Pedagogové si pro Vás připravili ukázky z výuky, kterou režírují běžně v hodinách pro naše žáky. Postupně přehlédnete práci a metody výuky v hodinách chemie od Magdalény Hynkové, anglického jazyka od Tomáše Lebedy a českého jazyka o psací formě písma Comenia Script od Slávky Petrové.
Zde bude prostor i na Vaše dotazy.
 
Po besedě bude následovat divadelní komedie „Vražda U Střelnice“.
Věříme, že se budete dobře bavit a že najdete způsob svého přispění k rozvoji školy Na rovině v České Třebové.