Českotřebovský deník 304/2022 (2/11)
Blíží se přehlídka seniorského divadla v České Třebové (11. - 13. 11)

Českotřebovské Kulturní centrum (a Malá scéna) bude ve dnech 11. až 13. listopadu dějištěm dalšího ročníku přehlídky seniorského divadla. Tato akce se již v České Třebové konala a nyní po covidové přestávce sem divadelní ochotníci (nejen) seniorského věku zavítají již potřetí.  Postupně budeme představovat účinkující soubory a jejich inscenace. Přehlídku otevře v pátek 11. listopadu od 17 hodin v Malé scéně  inscenace pardubického divadla EXIL s názvem "Do zdi", ve které bude jistě pro radost všech českotřebovských divadelníků vystupovat Českotřebovák Alexandr Gregar....  Vstupné dobrovolné, tedy i zdarma!
O tom, jak to na letošním ročníku přehlídky bude připravuje Českotřebovský deník také video, které bude uvedeno již o víkendu. Zatím připomínáme dvě inscenace s krátkým popisem:

Tercie českotřebovského gymnázia uvádí: Předání Rosie

V polovině září vyvrcholil náš dlouhodobý projekt. Předali jsme „naši“ fenku Rosie jejímu novému páníčkovi Sebastianovi.
Celý příběh začal ve školním roce 2020/21, kdy jsme se jako primáni rozhodli pomoci získat finanční prostředky na charitativní projekt. Přestože naše plány přerušil a pozměnil covid, nenechali jsme se odradit. V sekundě jsme se pustili do práce a za pomoci spolužáků z ostatních tříd, učitelů a také našich rodičů jsme pomohli uspořádat program majálesu, který měl u diváků velký úspěch. Společně jsme shromáždili částku 100 000,- Kč na výcvik asistenčního psa. Rosie nás se svými cvičitelkami přijela v červnu navštívit.
V sobotu 17. září zástupci naší třídy, navzdory velkému zpoždění ranního vlaku a deštivému počasí, dorazili do výcvikového areálu organizace Helppes v Praze Motole, kde nás na pódiu moc hezky přivítal a poděkoval českotřebovskému gymnáziu hlavní moderátor celé akce, absolvent naší školy pan Mirek Konvalina. Celý článek s fotografiemi ZDE

Benefiční večer základní školy Na rovině v Přívratu

Škola, dnes již s novým názvem Mateřská škola a Základní škola Na rovině v České Třebové, vzdělává žáky již 8. rokem a letos poprvé naplnila dětmi a žáky školu od mateřské školky po deváté ročníky základní školy.
Mateřská škola i Základní škola je řádně zapsaná v rejstříku škol a školských zařízení při MŠMT. Jde o školu nestátní, kde zřizovateli jsou dvě fyzické osoby, nyní Slavomíra Petrová a Tomáš Lebeda. Novou ředitelkou školy je Mgr. Renáta Hálová, která zároveň vede mateřskou školu. Aktivita zřizovatelů i celého pedagogického týmu je zaměřena na děti a na základě Kodexu školy Na rovině propojuje akreditovanou výuku s výchovou dětí pro život ve společnosti, ve které žijeme.
Filosofií školy Na rovině je aplikovat funkční vzdělávací systém montessori pedagogiky v propojení s projektovým vyučováním, který maximálně a všemi smysly přibližuje žákům reálný život, který je čeká.
Akce se konala ve společenském sále Hostince U Coufalů v Přívratu za účasti několika desítek rodičů přihlášených žáků školy , kterých je přes šest desítek. V úvodu se všem představil nyní již docela početný pedagogický sbor školy  zajišťující činnost mateřské školy, základní školy několika věkových stupňů, školní družiny. Pedagogové si pro příromné rodiče  připravili tři ukázky z výuky, kterou režírují běžně v hodinách pro naše žáky. Byla to ukázka metod výuky v hodinách chemie od Magdalény Hynkové, ukázka metodiky výuky anglického jazyka od Tomáše Lebedy a českého jazyka o psací formě písma Comenia Script od Slávky Petrové.
Českotřebovský deník na benefičním večeru natočil reportáž, kterou uvedeme během víkendu. Zatím alespoň pár fotografií.

Kraj nakoupí elektrickou energii na příští rok

Rada Pardubického kraje se dnes na svém mimořádném jednání opakovaně zabývala nákupem elektrické energie a plynu pro všechny organizace Pardubického kraje. V případě elektrické energie rozhodli radní o nákupu celého ročního objemu, a to v průběhu čtvrtečního dopoledne či pátečního rána. U plynu pak bude řešen nákup na denním spotovém trhu. Důležité pro oba tyto kroky je zastropování cen pro veřejný sektor ze strany státu. I díky tomu bylo možné zahájit přípravu krajského rozpočtu na rok 2023.
„Cena elektrické energie se na burze postupně snižuje. Zavírací cena byla k 1. listopadu na hranici 362 euro, dnes pak 371 euro. S nastupující zimou se však tento relativně pozitivní trend může velmi rychle změnit, a proto jsme od našich poradců v oblasti energetiky dostali doporučení, abychom elektrickou energii nyní zakoupili. Dle vládního nařízení bude maximální cena pro veřejný sektor bez ohledu na burzu šest tisíc korun za MWh včetně DPH. To znamená, že pro organizace kraje toto bude výsledná částka a zbytek bude dodavateli kompenzovat stát. Nelze navíc předpokládat. Že bychom se v dohledné době dostali pod stropovou cenu, tedy bez nutnosti dorovnávání ze strany státu,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Radní se zabývali také nákupem plynu. „Z burzy jsme obdrželi informaci, že vláda 31. 10. schválila nařízení o zajištění dodávek plynu včetně určení kompenzačního spotového indexu. To znamená, že lze konečně začít realizovat úspěšné aukční obchody. Vzhledem k situaci a vzhledem k zastropování cen se pak jako nejlepší postup jeví aukce na nejnižší přičítací marži při denním nákupu na spotovém trhu. Tu bychom chtěli poprvé uskutečnit již v pátek 4. listopadu,“ vysvětlil krajský radní Alexandr Krejčíř.
  •  
    V ČESKÉ TŘEBOVÉ VZNIKNE PODNIKATELSKÝ INKUBÁTOR

  • PINK = "Podnikatelký INKubátor"   ČT-PINK = Českotřebovský Podnikatelský INKubátor.
    V hale bývalé firmy MIKA a.s. na Skalce se začátkem října sešli zástupci sféry již tradičních i začínajících podnikatelů, představitelé krajské samosprávy, KHK, úřadu práce a další lidé, kteří se chtěli dovědět, co se zde chystá. Ředitel Pardubického podnikatelského inkubátoru, P-PINK, Jiří Janků představil všem vizi nového takzvaného ČT- PINK, který by měl být umístěn právě v této nyní prázdné budově a výrobní hale. 
    Proč se nabízí tato možnost právě v České Třebové 
    Na Skalce v areálu Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová (VDA) si donedávna pronajímala firma MIKA a.s. budovu s velkou halou.V současnosti je budova včetně prostorné haly prázdná. Vlastníkem budovy je Pardubický kraj. Co s ní?
    Nevyužitý objekt se nyní stává příležitostí. Nabízí se zde možnost intenzivněji rozšířit služby Pardubického podnikatelského inkubátoru do této lůokality „Budova se dá využít pro potřeby okolního území k pomoci rozvoji podnikání. Problém vysokých pořizovacích nákladů může řešit vznik ČT-PINK. Ten by měl poskytnout začínajícím živnostníkům potřebnou techniku a zázemí, které tito začínající podnikatelé potřebují.“ 
    Pardubický kraj bude usilovat o získání dotace na modernizaci budovy, která se nachází na strategickém místě jak ve městě, tak v celém kraji. Vznik detašovaného pracoviště P-PINK v České Třebové umožní zvýšit dosah a akceschopnost celého P-PINK a bude tak možné začít systematicky pracovat  s celou komunitou podnikatelů na území Pardubického kraje a přilehlého okolí.v oblasti Kralicka, Žamberecka, Moravskotřebovska, Svitavska, Lanškrounska, Ústeckoorlicka, Poličska i Litomyšlska.  
    Co vznikne 
    V nyní nevyužitém objektu vzniknou sdílené kanceláře, dále prezentační zázemí pro pořádání odborných akcí pro více lidí. A třešničkou na dortu budou sdílené dílny pro nové projekty a firmy.  Zázemí tak bude podněcovat nejen studenty a absolventy středních technických škol, kterých je v území několik, k rozjetí svých firem, ale také bude dávat příležitost mladým firmám mezi studenty najít své nové klíčové zaměstnance, firemní lídry nebo dokonce společníky.  
    Současně se již nyní ukazuje, že takový prostor by mohly již rozjeté firmy využívat jako pracovní zázemí pro své přespolní pracovníky jako například programátory z jiných krajů, kteří pracují na homeoffice, ale i pro odpilotování a rozjezd vlastních spinoffů.  
    Vybavení bude korespondovat se školními obory. Využity budou bezezbytku prostory současné haly jako prototypovací a testovací dílna, kde budou k dispozici jeřáby, vahadla, montovací žlab, pozorovací komora a další nářadí vhodné pro technické projekty v jejich rozjezdu. 
    Podle projektové manažerky P PINK Hany Štěpánové (zkráceno), www.vda.cz

    Tradiční cestovatelská soutěž Cyklopecky Východní Čechy už zná své vítěze 

    Na slavnostním vyhlášení výsledků 11. ročníku organizátoři předali šťastným výhercům hlavní ceny – horské kolo značky Kross, poukazy do východočeských hotelů a dárkové balíčky s praktickými potřebami pro cyklisty.
    Letošního ročníku Cyklopecek se zúčastnilo 1098 soutěžících, z toho přes polovinu tvořili lidé z Pardubického kraje. S kolegy máme velkou radost, že si Cyklopecky udržují přízeň veřejnosti již jedenáct let. Díky této akci lidé poznávají více i méně známé turistické cíle východních Čech a ještě si u toho mohou zasportovat. Chtěl bych také poděkovat všem organizátorům, kteří Cyklopecky připravují,“ uvedl Alexandr Krejčíř, radní Pardubického kraje zodpovědný za cestovní ruch a sport.
    Princip soutěže, která probíhala od 1. května do 30. září, zůstal stejný jako v loňském roce. Bylo potřeba získat minimálně pět razítek z pěti různých tras do hrací karty. O tom, že Cyklopecky mají své věrné fanoušky, svědčí mimo jiné i fakt, že 66 účastníků letošního ročníku projelo všech 15 soutěžních tras, které se lišily náročností i délkou. Nejčastěji si soutěžící vybírali méně náročné trasy, mezi letošní nejoblíbenější patří Pardubickem za zvířectvem o délce 40 kilometrů a Po Hradecku nejen za tradicemi o délce 48 kilometrů, které vedou prakticky po rovině. „Na cyklisty v rámci jedenáctého ročníku Cyklopecek čekalo opět 15 tras po Královéhradeckém a Pardubickém kraji, které si mohli projet v rámci soutěže či navržené cesty využít jako tip na příjemný výlet k poznávání krás obou krajů. Vybírali jsme takové trasy, které vedly po méně známých i oblíbených místech a náročností vyhovovaly zkušeným cyklistům i rodinám s dětmi,“ uvedla náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje pro kulturu a cestovní ruch Martina Berdychová.
    Oblíbenou soutěž pro aktivní turisty organizovala již tradičně Destinační společnost Východní Čechy s Královéhradeckou krajskou centrálou cestovního ruchu. Zajímavostí tohoto ročníku, i díky spolupráci mezi Pardubickým a Královéhradeckým krajem, je přesah i do dalších regionů České republiky – Liberecka, Olomoucka a Vysočiny.
    Výhercem hlavní ceny, horského kola značky Kross, se stal Ota Čeřovský z Pardubic. Ten se Cyklopecek zúčastnil již pojedenácté. Společně s dalšími účastníky slavnostního předávání poděkoval organizátorům za přípravu Cyklopecek i navrhl možná rozšíření výletních tras do budoucna. A jaké jsou další ohlasy účastníků letošního ročníku? „Poznali jsme s manželem spousty krásných míst, prožili hodně společných zážitků a utvrdili se v tom, že u nás v Čechách je všude krásně a žijí zde báječní lidé,“ napsali děkovný dopis manželé Samkovi z Litomyšle. Chválou nešetřila ani paní Blanka Faltusová z Prahy: „Některé výlety jsem absolvovala na kole, které od vás loni vyhrál přítel. Zavítala jsem na něm třeba i na místo, kde v listopadu proběhlo slavnostní předání výher. Moc děkuji, že tuto soutěž organizujete a motivujete tak nás, cyklisty, k objevování nových, dosud nepoznaných míst. Ve východních Čechách je totiž stále co objevovat.“
    Do soutěže se zapojilo velké množství partnerů, např. CzechTourism (www.kudyznudy.cz), BIKEMAX s.r.o., Cyklopoint Pardubice, Merida Czech s.r.o., Kongres hotel Jezerka Seč, zámek Karlštejn, Kramářova chata na Suchém vrchu, Podorlický skanzen Krňovice, Spa Resort Tree of Life Lázně Bělohrad, Zkuskuks a další. Na webových stránkách www.cyklopecky.info najdete seznam výherců letošního ročníku, ale také všechny trasy soutěže, které mohou v mimosezónní době sloužit jako inspirace k výletům.