Českotřebovský deník 314/2022 (13/11)
Nové video Českotřebovského deníku:
Jaká byla Národní přehlídka seniorského divadla 2022

  • Ve třech "hracích prostorech", tedy na jevištích v Malé scéně, ve velkém i malém sále Kulturního centra se od pátku do nedělního odpoledně konalo setkání amatérských divadelníků z Čech a Moravy, aby prezentovali své inscenace. Byla to přehlídka seniorského divadla, všechny inscenace tedy musely splňovat určitá kritéria, tedy např. alespoň 50% herců na jevišti  muselo mít 60 a více let. Celkem bylo přihlášeno a nominováno devět inscenací, nakonec jich bylo předvedeno osm, neboť soubor ze Suchdolu nad Lužnicí pro onemocnění v souboru nemohl přijet. Zase ten covid! Česká Třebová se ukázala být dobrým hostitelem, má k tomu dobré podmínky. Zahájení přehlídky v pátek po 17. hodině se také  zúčastnil starosta  Zdeněk Řehák.   
  • Českotřebovský deník se přehlídky aktivně zúčastnil. Tedy ne tak, že by předvedl nějakou inscenaci, ale dokumentoval dění v Kulturním centru během víkendu.  Nyní předkládáme veřejnosti reportáž o  dění v uplynulých dnech, ale máme ještě natočeno více, a proto budeme mít možnost uvést také inscenaci pardubického divadla Exil "Do zdi" s rodilým  Třebovákem Sašou Gregarem. Uvádění této hry v divadle Exil pomalu končí a tak je moc dobře, že jsme ji mohli shlédnout také na naší seniorské přehlídce. Navíc máme natočen se Sašou Gregarem  zajímavý "velký rozhovor", spíše výpověď o jeho divadelním působení ve Třebové, v Ústí a také v Hradci Králové, o vzpomínkách na Nároďák a také i jeho publikační činnosti. Také tento  rozhovor, vlastně zpověď Českotřebováka "postiženého divadlem" uvedeme  v blízkém termínu samostatně.  Třeba k jeho blížícím narozeninám, v pořadí již sedmdesátýmdevátým....! (mm)
    Mopíci na cestě za poznáním

    Oddíl mladých ochránců přírody Orlíci z Ekocentra Podorlicko absolvoval o víkendu téměř sedmi kilometrový naučný, a hlavně zábavný výlet. Sraz byl v sobotu v 9 hodin u kurtů v Rybníku, kde čekala vedoucí Alenka Šplíchalová, kolik dětí se dostaví. Virózy totiž neúprosně trápí nejen dospělé, ale i děti. Ovšem deset minut po deváté už je jasné, že účast je dobrá, a tak se parta dobře ustrojených mopíků vydala směrem k totemu.
    Pokračovat Údolím Skuhrovského potoka by v ranní mlze nebylo nic záživného, tak se jejich cesta se stočila nad hrází na Studenou hůru a tam přes pole až na jednu zahradu.
    Ovšem těch sedm kilometrů nebylo vůbec nudných. Cestou děti pozorovaly spící mraveniště, hromady listí, které slouží jako zimní úkryt pro drobné živočichy a poznávaly i stromy, které vypadají teď trochu jinak než v létě. Cesta jim uběhla a chatička s výhledem na Českou Třebovou se jim na další hodiny stala útočištěm.
    Nejen, že se podívaly, jak se zatápí v kamnech, ale samy si připravily i oběd, a to klasický buřt-guláš. Umyly po sobě nádobí, zahrály si hry a pak je čekala skládanka v podobě rozložených budek pro ptáčky. A tady už musely prokázat nejen zručnost v podobě jejich sešroubování, ale bylo nutné i zapojit svoji technickou paměť. No, ještě že už přišel jeden z tatínků, který pomohl celý rébus vyřešit. A pak už jen svačinka v podobě domácích tvarohových buchet a poslední povídání o pomocníkovi i škůdci krtkovi a už přicházeli rodiče, které si spokojené děti odváželi domů.
    Tak brzy zase v klubovně Ekocentra Podorlicko. Víta Balcarová, Foto: Alena Šplíchalová  VÍCE NAJDETE ZDE

    Českotřebovský stolní kalendář 2023 poprvé z jiné tiskárny

    Kalendář zaměřený na historii města Česká Třebová a okolí vydávala ve spolupráci s Martinem Šebelou spoustu let tiskárna OFTIS Ústí nad Orlicí. Toto vydavatelství ale letos definitivně ukončilo svou činnost ale matrice a šablony pro tisk se podařilo předat další orlickoústecké tiskárně p. Bartoše. Zde, tedy v tiskárně Grantis v Hylvátech byl vytištěn také další českotřebovský stolní kalendář na rok 2023.  Dnes jsem měl díky Martinu Šebelovi možnost získat pilotní výtisk, jehož sken také uvádím. Kalendář lze zakoupit opět na obvyklých místech a to v Knihkupectví  Kosmas v Hýblově ulici a také v Papírnictví paní Vlasty Machové v Litomyšlské ulici a s prodejně potravin paní Dlouhé v Sadové ulici. Cena kalendáře byla stanovena na 125 korun.

    oslavA 30 let společnosti KABELOVÁ TELEVIZE CZ se koná v pátek 25. listopadu 2022 od 18 hodin v prostorech Kulturního centra. Večer je koncipován jako neformální společenské setkání s bohatým programem....

    Domov pod hradem Žampach Využije "dešťovku" pro zahradnictví

    Radní Pardubického kraje vyhlásili zadávací řízení na veřejnou zakázku pro Domov pod hradem Žampach, která umožní šetrně hospodařit se srážkovými vodami a využívat je pro místní zahradnictví.
    „Jedná se o vybudování nově navržené podzemní nádrže s kapacitou 210 metrů krychlových, kam bude svedena dešťová kanalizace v lokalitě u parkoviště. Dále je tu navržené nové koryto v lokalitě u křižovatky, které bude napojeno na stávající propustek přes cestu, dál půjde zatravněnou údolnicí a na konci bude jezírko s hrázkou a přepadem do původní trasy zatrubnění,“ vysvětlil záměr náměstek pro investice Roman Línek.
    „Součástí aktiv klientů domova je práce v místním zahradnictví a v parku. Právě pro jeho provoz bude hospodaření s dešťovou vodou velkou výhodou,“ řekl radní pro sociální péči Pavel Šotola.
    Celkem je projekt vyčíslen na více než 8 milionů korun. „Významnou část výdajů také tohoto záměru zajistíme z evropských fondů v rámci Národního programu životního prostředí,“ sdělil radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.

    Dolní Čermná:
    Milion od kraje pomohl rozšířit ubytovnu v areálu zdraví a sportu

    Se starostou Petrem Helekalem, který v komunálních volbách obhájil svoji funkci, řešil hejtman Martin Netolický rozvojové plány obce. Ta nyní dokončuje velkou rekonstrukci budovy staré školy za 35 milionů korun. Řeč byla také o rekonstrukcích silnic v okolí městysu, rozvoji Areálu zdraví a sportu či podpoře dobrovolných hasičů. 
    „Dolní Čermné jsme jedním milionem pomohli s přístavbou turistické ubytovny v Areálu zdraví a sportu. Díky tomu se ubytovací kapacita rozšířila o tři ubytovací pokoje a relaxační část. Celý areál patří mezi vyhledávané lokality mezi školami či sportovními oddíly,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Ten se starostou Helekalem řešil také investice do silnic nižších tříd. „Pro příští rok bychom rádi dokončili opravu části silnice na Jakubovice, a to včetně vjezdového ostrůvku. Nyní je nutné tento kus komunikace doprojektovat ve spolupráci s naší Správou a údržbou silnic tak, abychom v průběhu příštího roku mohli opravu dokončit,“ řekl hejtman.
    Velkou investiční akcí, kterou nyní městys dokončuje, je kompletní rekonstrukce budovy staré školy za 35 milionů korun. „V objektu bude sídlo úřadu, zasedací místnost, obřadní síň se zázemím, muzeum, infocentrum a knihovna. Z celkové částky 35 milionů korun jsme získali dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj ve výši 10 milionů korun. Pokud vše půjde podle plánu, tak bychom se chtěli stěhovat na přelomu března a dubna,“ řekl starosta Dolní Čermné Petr Helekal.