Českotřebovský deník 333/2022 (2/12)
Čtvrtý jeřáb na překladišti Metrans   

V září a říjnu letošního roku probíhal na kontejnerovém překladišti Metrans v České Třebové na konci jeřábové dráhy směrem k vjezdovému nádraží neobvyklý ruch. Kontejnery z několika úložných míst byly přeneseny jinam, místo bylo upraveno ...
V prvním týdnu září v těchto místě začal stavební ruch. Kamiony dovážely součásti konstrukce pro další, již čtvrtý překládkový jeřáb od rakouské firmy Künz. Poslední byly dovezeny dlouhé mostovky, které byly položené přes koleje terminálu za pomoci velkých jeřábů. V polovině září probíhala montáž podpěrných konstrukcí... Více ZDE v článku Pavla Stejskala

Poděkování z MŠ U Koupaliště

Ve dnech 25.11. a 26.11. 2022 proběhl na SŠTD G. Habrmana Den otevřených dveří.
 
Velmi ráda jsem využila osobní pozvání p. ředitele Jana Kováře k prohlídce areálu Skalka.
Vzhledem k rozvoji polytechnické výchovy na naší MŠ, jsem se zaměřila na truhlářský obor a výrobky těchto učňů.
S panem ředitelem jsme se shodli na tom, že rozvoj manuálních dovedností vedoucí k polytechnickému vzdělání zvyšuje potenciál každého dítěte.
Budu ráda za spolupráci, ať již formou tvořivých dílen nebo dodáním jednotlivých dřevěných komponentů, které by si děti samostatně dotvořily.
Vzhledem k předvánočnímu času, jsem na „ exkurzi“ zakoupila dřevěné vánoční stromečky a budku pro sýkorky.
Děkuji a těším se na případnou spolupráci. 
Irena Brůnová, ředitelka MŠ U Koupaliště

 Vánoce na ZŠ Habrmanova

A je to tu. Prosinec. Blíží se především dětmi radostně očekávané Vánoce. Přestože zbývá ještě několik týdnů, než se doma posadíme ke štědrovečerním stolům, na naší škole to vypuklo už 1. prosince. Co? Jarmark přeci. Opět jsme ho spojili se dnem otevřených dveří. Některé děti už od rána pobíhají a pomáhají s přípravami, aby mohlo odpoledne vše proběhnout co nejlépe. A tak se i stalo. Letošní jarmark navštívilo velké množství rodičů, prarodičů i bývalých žáků školy. Hned u vchodu je vítal stánek s punčem či čerstvě upečený trdelník. Jako každý rok byl prodej žákovských výrobků doprovázen pestrým kulturním programem – písněmi, tancem, literárními pásmy i divadelním představením. V učebně fyziky a chemie předváděli žáci několik fyzikálních pokusů a také tvořili drobné dárky pomocí 3D tisku. Fotokoutek nabízel vánoční focení. Děti se mohly zapojit do výtvarných činností v dílničce nebo si nechat malovat na obličej. Příchozí se měli možnost občerstvit ve třech kavárničkách, kde je obsloužili žáci devátých tříd, nebo mohli zajít do školní jídelny. Úsměvy na tvářích návštěvníků naznačovaly, že se nám podařilo přispět k jejich pohodě a vánočně je naladit. Tak krásné Vánoce všem a třeba zase příště na shledanou.  ZŠ Česká Třebová, Habrmanova ul.

Můj příspěvek k problémům s parkováním 

Přeji Vám dobrý den a pohodový advent. Jak píšete o parkování, tak bych rád přispěl svým názorem.  
Výstavba v našem městě (a nejen našem) probíhala dobově, což je pochopitelné. Největší rozmach výstavby bytů proběhl v 60 - tých, 70 -tých a 80 - tých letech, kdy vznikla velká sídliště jako Nové náměstí, Trávník, Kříb, Lhotka. Jelenice je poměrně malá. A v té době bylo auto luxus, a navíc nebyla demokracie. Tedy možnosti koupě i ojetého auta dost omezené. A tak na parkovací místa bylo vyčleněno málo místa. A jak šel čas, máme demokracii, jejíž hlavním prvkem je mobilita, tedy dostupnost aut. A tak už běžně jsou rodiny se 2 a více automobily. A tím samozřejmě vznikla potíž s parkováním. Jediná Jelenice a pod Jelenicí díky tomu, že tam jsou jen třípatrové domy, tak je tam na parkování dost místa. Nikdy se mi nestalo, že bych tam nezaparkoval. A ostatní sídliště, to je opravdu špatné. A navrhovaná řešení - myslím si, že řešení v podstatě neexistuje. Jediná možnost je podzemní stání. Ale pro plynová auta a elektromobily nepřípustné. A podkopávat třeba panelák taky nic moc - tedy velikost plochy a výběr lokality pro tuto výstavbu se značně zužuje. Jak jste dřív psali, že by bylo věžové parkování pomocí automatického výtahu - drahé, a navíc značně nespolehlivé. Stačí přerušit dodávku proudu a jste bez auta. A aby se to investorovi vyplatilo, tak neskutečně drahé. Pozemní parkování - kapacita je konečná (spíš ubývá). 
Myslím si, že nějaké pro všechny dostupné řešení neexistuje. Rezidenční parkování na obvodu jako v Praze taky ne, protože tu není MHD. Až zakážou spalovací motory, situace bude rázem vyřešena. Na elektrosračky nebudou mít lidé díky skvělým vládám peníze a přípojky taky nebudou. Takže nás čekají světlezelené zítřky s prázdnými parkovišti!!!! S pozdravem J. Varačka.

Nedožité devadesátiny prvního starosty města po sametu - Zdejdy Langa

Zdeněk a Bohuslav Langovi se narodili jako dvojčata snad v noci ze 4. a na 5. prosince 1932, tedy právě před 90 lety. Oba byli shodou okolností ve stejné profesi a oba byli oblíbení sportovci a skauti a stali se významnými a populárními osobnostmí svého města.
Zdeněk pak po studiu na stavební fakultě VUT v Brně pracoval jako projektant a stavbyvedoucí u Okresního stavebního podniku v Ústí nad Orlicí. Tři roky také působil ve stavební skupině VKDI Orlík Česká Třebová.
Od mládí sportoval (lehká atletika, basketbal) a sportu zůstal věrný i v pozdějších letech jako funkcionář. Byl nejen čelným představitelem zdejšího Sokola, ale i aktivně působil v jeho ústředí. Po listopadu 1989 se okamžitě zapojil do veřejného a politického života. Kandidoval dvakrát do městského zastupitelstva a také do zastupitelstva Pardubického kraje. Byl nejen prvním starostou zvoleným ve svobodných volbách, ale i členem městské rady, okresního shromáždění, předsedou komise městského stavitele. Ve funkci starosty usiloval o to, aby město Česká Třebová mělo co největší prestiž v širokém regionu. Snažil se tak např. o zviditelnění města ve Svazu měst a obcí, založil svazek obcí v povodí Třebovky a první svazek obcí na pomezí Čech, Moravy a Kladska, který byl předchůdcem pozdějšího euroregionu Glacensis. Zemřel v únoru 2001 nečekaně na lyžařském výletě poblíž Svinné. Podobně předčasně zemřel poblíž Svinné i jeho bratr Bojda, který byl zvolen po sametu zase starostou v Ústí nad Orlicí. Oba jsou pochováni společně  na českotřebovském hřbitově. (mm)

  • Novákova a Tomáškova hudební Skuteč 2023 - zahájen předprodej
    Ve středu 30. listopadu odstartoval ve Skutči prodej vstupenek na 18. ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. Připravovaný ročník proběhne od 19. března do 7. května příštího roku a nabídne celkem 10 koncertů a představení. Vstupenky za přijatelné ceny pořadatelé nabízejí jako vhodný vánoční dárek.
    Pro návštěvníky, kteří se na skutečský festival pravidelně vrací i pro ty, kteří se rozhodnou navštívit poprvé je připravený opět žánrově pestrý program.
    Jako obvykle nabídne i operní představení, tentokrát půjde o jednu z nejoblíbenějších oper W. A. Mozarta - Così fan tutte v provedení Moravského divadla Olomouc. Následovat budou čtyři komorní koncerty. Na hradě Rychmburk, který se stal dějištěm festivalového koncertu poprvé v letošním roce, se návštěvníci zaposlechnou do zvuků loutny, akordeonu i průvodního slova v pořadu Kodex o Václavu IV. Ve skutečském muzeu zažijeme Noc v Opeře s klarinetistkou Annou Paulovou a klavíristou Lukášem Klánským. Pěvecké sbory Rubeš a Slavoj se tradičně představí v kostele v nedaleké Chrasti a ve skutečském kostele potěší návštěvníky svým autorským programem Petr Hostinský (varhany) a Pavel Herzog (trubka).
    Následně přijde na řadu oblíbená opereta Mamzelle Nitouche a s ní podruhé soubor Moravského divadlo Olomouc. V poutním kostele na Chlumku dokonale zní sborový zpěv, zavítá sem chlapecký pěvecký sbor evropského formátu Bonifantes. Květnový program zahájí David Uličník (člen 4TETu) a jeho Dialogy s Krylem v evangelickém kostele v Proseči. Dočkají se i příznivci crossoverových pořadů na zimním stadionu. Pro ně je připravena lahůdka v podobě Symphonic Rock Show. Slavné hity rockové i popové hudby zahraje Severočeská filharmonie Teplice pod taktovkou Miloše Machka a vokálních seskupení Q VOX a Three Graces.
    Závěrečný koncert s laureátkou Kocianovy houslové soutěže Lanou Zorjan proběhne v režii Komorní filharmonie Pardubice.
    Program se oproti letošnímu ročníku mírně zkrátil, ale úroveň dle slov pořadatelů neklesá. "Festivaloví návštěvníci od nás očekávají kvalitu a rozmanitost a tato dvě kritéria program 18. ročníku našeho festivalu jistě splňuje. Navíc stále, navzdory současné situaci, držíme přijatelné ceny. Proto věřím, že lidé, a to i ze vzdálenějšího okolí, si k nám opět cestu najdou. Už teď se na všechny těšíme," uvedl k programu starosta města Skuteč Jaroslav Hetfleiš.
    Předprodej vstupenek na www.vstupenkyskutec.cz a bližší informace najdete na webu www.hudebniskutec.cz.