Českotřebovský deník 335/2022 (4/12)
Nové video Českotřebovského deníku:
Mikulášské besídky v Malé scéně stále žijí  - tradice se udržuje

  V sobotu 3. prosince se v Malé scéně konaly dvě loutkářské besídky , ta první pro děti zaměstnanců depa, a odborářů OSZ a Federace strojvůdců, odpoledne od 15 hodin pak pro veřejnost. Besídky navázaly na tradici udržovanou v naší "loutkárně" od doby, co Malá scéna stojí.
V osmdesátých letech se takové besídky konaly třeba i pro 13 českotřebovských podniků, družstev, či výkonných jednotek ČSD, nyní již několik roků jde tradičně o dvě představení.
Hlavní částí programu besídky je loutková pohádka, nacvičená souborem Čtyřlístek pod vedením Libuše Němcové. Na sobotních  besídkách nechyběl Českotřebovský deník a o dnešních představeních natočil reportáž. Jak Libuše Němcová při natáčení prozradila, tak to dnes loutkáři nemají vůbec jednoduché. Nové tituly pro loutkové divadlo se nevydávají a soubor si je musí upravovat podle scénářů pohádek určených pro živé divadlo. Parta však dokáže hodně, musí si inscenaci připravit od začátku do konce včetně kulis, zvukové nahrávky.
Není pak škoda, když po tříměsíčním nácviku provede pouze dvě představení? Bylo by jistě vhodné, kdyby se podařilo zajistit představení také např. pro mateřské školy. Prostě jen proto, aby připravená hra a celý soubor byl více využit. Toto je ovšem spíše závislé na manažerské práci Kulturního centra, škoda, že se v této oblasti Kulturnímu centru práce příliš nedaří. Nevěřím, že by se nepodařilo "prodat" loutkovou pohádku v mikulášském termínu také pro děti zaměstnanců dalších českotřebovských podniků nebo pro mateřské školy.
 Nemusí to být jednoduché, ale za pokus by to stát mohlo. Sama Libuše Němcová začala pracovat s loutkami ještě pod vedením pana Benátského v roce 1969 a vynechala jen pár sezón v době své mateřské dovolené. U této práce byla tedy 53 roků. Loutkové divadlo ji učarovala, pracovala v souboru Marionet a po sloučení nyní v souboru Čtyřlístek. od roku 2005 (17 let) tento soubor vede.
Jak Českotřebovskému deníku v rozhovoru prozradila, tak s vedením souboru s koncem letošního roku končí a předává je mladším. Sama ráda pomůže radou, nenechá soubor na holičkách, ale prostě už nechce dělat všechno od A do Z. Věřím proto, že loutkáři mají v České Třebové dále svou budoucnost. Druhou částí Mikulášské besídky je tradiční návštěva "nebeské delegace" tedy Mikuláše, čerta a andílků, kteří vyzkouší děti z básniček a písniček a předají také dárky. Věřím, že tato tradice v České Třebové nezanikne na bude nadále pokračovat. (mm) Odkaz na video ZDE

Školní sraz po sedmatřiceti letech

V sobotu  19. listopadu 2022, ve stejný den, kdy se  ve čtvrti pod rotundou konala slavná 61. Jabkancová pouť, se  v kavárně Esperanto v Nádražní ulici, uskutečnil po dlouhých sedmatřiceti letech školní sraz dvou bývalých tříd, 8. A a 8. B z tehdejší ZŠ Leninova, dnes ZŠ Nádražní.  Školní docházku jsme ukončili v červnu 1985. Sešlo se nás celkem  34 účastníků,  byla pro  nás velká čest, že jsme mohli ve svém středu přivítat i naše dvě bývalé třídní učitelky, dámy Marii Kučíkovou a Martu Demelovou.  Řada z nás se nemohla zúčastnit díky zdravotním problémům  nebo rodinným  starostem.  Vždyť už nikomu z nás není dvacet!  Vyprávělo se  a vzpomínalo  až do nočních hodin.  Však také bylo o čem! Při prohlíženích starých školních fotografií jsme zavzpomínali na školní výlet do Krkonoš v roce 1985 nebo na  naše další pedagogy, z nichž již několik není mezi námi. Opustili nás Jiří Kovář, Ludmila Vulcová, Jiřina Gregarová, paní ředitelka Stáňa Zavřelová,  družinářka Ludmila Hubená. Odešlo i  několik dalších, vyučujících  na prvním stupni, jako Eva Kopecká, Marie Rychetníková, nebo paní učitelka Rollerová.  Více ZDE


Volejbalové soutěže:

II. liga žen.
V sobotu 3. prosince hrály ve II. lize skupině B českotřebovské sokolky doma s brněnským týmem Šelmy a dařilo se velmi dobře. Oba zápasy skončily shodným výsledkem 3 : 1 na sety a to přineslo dalších šest bodů do tabulky.  Ve druholigové skupině B je nyní Sokol Geodézie Česká Třebová na 2. místě za pražským týmem Bohemias se ztrátou jednoho bodu. Za týden 10. prosince jedou sokolky do Havlíčkova Brodu, který je zatím, na sedmém místě. 
Krajský přebor mužů
Zde se dařilo týmu SK Rybník, který hrál venku a  porazil dvakrát Chvaletice 3:1 a 3 : 0 . V tabulce je nyní na druhém místě. Tým Sokol Česká Třebová II však už tak úspěšný nebyl, i když hrál v domácím prostředí. V prvním zápase porazil Litomyšl 3 : 2, aby ve druhém utkání stejným poměrem prohrál.  Odehráli tedy celkem 10 setů, ale zisk z toho velký nebyl. V tabulce je Sokol Č. Třebová na 6. místě osmičlenné tabulky. 

Kuželky - východočeská divize

Výsledky z této soutěže se objevují  ve výsledkovém servisu ČKA s poměrně velkým zpožděním.  Nyní jsou k dispozioci psolední výsledky z 11. kola soutěže, které se hrálo 24. listopadu. Lokomotiva Česká Třebová zde získala body za vítězství nad týmem Třebechovice v poměru 9 : 7., Získal jsem ovšem i další výsledek  z dalšího zápasu v Rokytnici prohrála v poměru 12 : 4.  Za Lokomotivu hráli Jakub Sokol, Jan Kmoníček, Petr Holanec, Miloslav Hýbl, Jiří Hetych st. a Adam Bezdíček.  V zápase dosáhli celkový počet bodů 2667, soupeř měl však 2884 bodů Body pro družstvo tak získal Jakub Sokol a Miloslav Hýbl. Hra se nyní tak nedaří, jako tomu bylo v prvních soutěžních kolech, kdy byla Lokomotiva na prvním místě tabulky. Nyní již klesla na místo páté.


Kohouti prohráli doma s Novým Městem nad Metují 1 : 4

Vypadá to jasně žádné stromy nerostou až do nebe:   On-li přenos najdete ZDE
Branky a nahrávky: 50. Filip (Sedlák, Pavlovský) – 4. Pohl (Reichmann, Šťastný), 12. Zámečník (Šťastný, Borovec), 20. Černý (Bucek), 33. Zámečník (Reichmann)
 HC Kohouti Česká Třebová: 
M. Kraus (F. Ament) — V. Daněk, J. Schejbal, Z. Hradil, T. Sedlák, K. Pažourek, D. Král, P. Jemelka — M. Ostřanský, J. Vaňo, M. Pavlovský, V. Augustin, J. Fúzik, J. Stolín, J. Čada, J. Semorád, K. Plášek, V. Veverka, M. Filip
TJ Spartak Nové Město nad Metují: J. Čáp (Z. Biegl) — M. Franc, J. Vitebský, V. Šrenk, D. Borovec, M. Pohl, V. Dostál — O. Zámečník, D. Reichmann, J. Černý, J. Bucek, J. Řehák, T. Veselý, O. Šťastný, D. Vanát, L. Prouza
Rozhodčí: David Kolář — Jan Kopecký, Adam Najman  Diváci: 253

Nemocnice  v Moravské Třebové jede na plné obrátky

Na konci června letošního roku byla v Moravské Třebové otevřena nová moderní budova nemocnice následné péče. Ta vznikla na louce po bývalém dětském pavilonu naproti původnímu areálu. Stavba za 293 milionů korun v sobě kromě nemocnice následné péče skrývá také výjezdovou základnu Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje, která vyšla na 41 milionů korun a byla spolufinancována z programu REACT EU. V pátek se s reálným provozem nemocnice seznámil hejtman Martin Netolický, který si budovu prošel v doprovodu ředitele Pavla Havíře.
„Kontrast mezi dřívějším způsobem poskytování následné péče v Moravské Třebové a tím stávajícím je patrný na první pohled. Dostali jsme se z budov 19. století do moderního monobloku 21. století. Posun v zázemí vnímají samotní pacienti, ale i zdravotnický personál, a to nejen v nemocnici samotné, ale i v širokém okolí.  Z našeho pohledu se jedná o největší investici kraje v Moravské Třebové za 293 milionů korun. K tomu ještě počítáme výjezdovou základnu našich zdravotnických záchranářů za 41 milionů korun, na kterou jsme získali prostředky z programu REACT EU. Nemocnice je opravdu vzorovým zařízením následné péče s kapacitou 90 lůžek, ale také rehabilitací, laboratoří, administrativně-provozní částí a stravovacím provozem,“ řekl hejtman Martin Netolický, který se v rámci prohlídky nemocnice zajímal o případné dílčí provozní komplikace. „Jako v rámci každé stavby se až v rámci samotného každodenního provozu objeví dílčí drobnosti, které je následně potřeba řešit. Není to nic s vlivem na chod nemocnice, ale jedná se například o menší spád v některých koupelnách, kde bylo nutné zajistit absolutní bezbariérovost. Stejně tak se nám podařilo velmi rychle vyřešit zlepšení pokrytí mobilním signálem,“ uvedl hejtman, který si prošel také stravovací provoz, který denně připravuje až 270 obědů včetně externích strávníků.


Na Svitavsku a Moravskotřebovsku působí mobilní pošta

Do Dlouhé Loučky dorazil na jednání se starostou obce Liborem Cachem a starosty Útěchova, Kunčiny a Bělé u Jevíčka hejtman Martin Netolický. Starostové se zajímali o aktuálně vyhlášené dotační tituly Pardubického kraje na rok 2023, modernizace silnic nižších tříd či o zajištění služeb České pošty.
„V poslední době jsme dokončili v okolí hned několik důležitých investičních akcí a další plánujeme. Jedná se o úsek silnice II/366 z Křenova do Zadního Arnoštova, na který jsme získali prostředky ze 70. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu. Dále pak téměř tříkilometrový úsek silnice II/371  z Jevíčka do Jaroměřic, průtah Moravskou Třebovou či úsek Křenov – Pohledy,“ vyjmenoval hejtman Netolický důležité investice kraje z poslední doby.
Řeč byla samozřejmě také o rozvojových plánech jednotlivých obcí. Na příklad v Kunčině připravují rekonstrukci kulturního domu v místní části Nová Ves. V prvním patře by měly vzniknout bytové jednotky a v přízemí zubní ordinace. „Pro rozšíření služeb pro občany jsme připraveni v rámci možností našeho rozpočtu podpořit dílčím způsobem rekonstrukci prostor pro potřeby zubní ordinace, která bude spádovou pro široké okolí, a to včetně Moravské Třebové,“ řekl hejtman Martin Netolický, který se v Dlouhé Loučce blíže seznámil s projektem Mobilní pošta. „Od října do konce roku zajíždí pravidelně dle stanoveného jízdního řádu do Javorníka, Dlouhé Loučky, Útěchova, Linhartic a Dětřichova u Moravské Třebové vůz České pošty v rámci projektu Mobilní pošta. Celkově jezdí po republice sedm takových vozů. Služba zajistí poslání listovních i balíkových zásilek, platby i výplaty poukázek a zajistí také výběry hotovosti jako na standardní poště,“ popsal princip služby hejtman Martin Netolický.

Pošty v České Třebové - zachovány,
ale mají zcela nedostatečnou dobu otevření

Nedávno byla zveřejněna tisková zpráva  popisující pokrytí území kraje a zejména měst poštovními službami, ze kterého vyšla Česká Třebová velmi dobře s vysokým pokrytím pro veřejnost. Všechny tři počty byly v České Třebové zachovány, ovšem jejich provozní doba je zcela nedostatečná. Platí to jak o hlavní poště u nádraží, která zajišťovala služby  na úrovni města Pardubice.
Nyní je oříšek si zapamatovat, kdy mají od desíti a nebo třeba jen do 16 hodin. Přitom ze zaměstnání chodí nemalá část občanů později. Jsou třeba i z okolních obcí a čekají zde na autobus. Otevřená pošta by se jim hodila.
Ještě horší to je u pošty 01 na Chmelnici, která funguje ovšem jako franšíza v režii Konzumu. Při otevření byla velká sláva, sobotní provoz, možnost ukládání zásilek pro občany s přilehlých čtvrtí tak, aby nebylo třeba chodit na poštu u nádraží. Jenže dnes je zavřeno nejen v sobotu,  a mimo to také v úterý a ve čtvrtek je otevřeno jen do 11 hodin! dopoledne. Jako na poslední vesnici.  A tak sem dojít pro doporučený dopis může znamenat velké zdržení. A to si ještě zajišťuje službu "zásilkovna". Když si sem necháte poslat zásilku tak se jí taky nemusíte několik dnů dočkat, protože prostě nebudou mít otevřeno tak jak potřebujete.
Když jsem se paní za přepážkou ptal, co je příčinou krátké provozní doby, tak to komentovat nechtěla, mluvila však předtím něco o penězích.
Trable s nedostatečnou dobou otevření pošty jsou i na Parníku, kde je Pošta 03 po loňském přestěhování nově vybavena  na roku ulice Ústecké a Palackého. Poštovní služby pravidelně zdražují a jejich kvalita se přitom zhoršuje. (mm)


Problém školní jídelny

Školní stravování totiž stojí podle zveřejněných informací před propastí, do které padne, pokud se razantním způsobem nezmění jeho financování. Za spodní hranici současných limitů se nedají nakupovat kvalitní suroviny, jídelny proto musejí zdražovat, aby strávníkům zajistily kvalitní oběd – rodiče totiž platí jen za suroviny, ne na platy nebo energie. „V současnosti se novelizuje vyhláška ke školnímu stravování – navýšení horní hranice limitů o 20 %. připomeňme si o co se jedná:

Věková kategorie

Limity do 31. 1. 2023 (Kč)

Limity od 1. 2. 2023 (Kč)

do 6 let

17 až 30

17 až 36

7 až 10 let

20 až 39

20 až 47

11 až 14 let

23 až 41

23 až 50

15 a více let

24 až 45

24 až 54

Zdroj: MŠMT

Potraviny pro školní jídelny se nakupoují ve výběrovém řízení buď na kalendářní nebo na školní roky.  V České Třebové např. má jídelna ZŠ Habrmanova potraviny lacinější, neboť výběrové řízení se konalo dříve pro rok 2022, jídelna na VŠTD na Skalce udělala výběrové řízení později a tak má cenu obědů vyšší,  během 1. pololetí došlo k významnému zdražení potravin. Proto by ale současné ceny měla uplatňovat po celý rok. Zvýšení limitů od 1. února bude tedy pro  nová zakázková řízení.
Nejsou ani prostředky na platy. Kuchařka s dlouhými 27 lety praxe nedosáhne ani na 22 tisíc korun hrubého.  je třeba zajistit standardizaci vybavení jídelen, nastavení kritérií pro výběr dodavatele surovin i pravidelné hodnocení jak od strávníků, tak zřizovatele.
Změna školního stravování musí přijít co nejdříve, protože současný stav je neudržitelný. Některé naše školní jídelny jsou už dnes připraveny vařit moderní, pestrá a nutričně vyvážené jídla. Reforma školního stravování bude ale postupná. Odborníci chtějí nejprve vyzkoušet všechna navržená opatření a teprve posléze se pouštět do změny vyhlášky.  Zdroj: seznam.cz, MŠMT.