Českotřebovský deník 336/2022 (5/12)
Nové video Českotřebovského deníku: Co dělají  čerti a Mikuláši po službě

  Bylo pondělí 5. prosince - den na který se děti těší. Přijde přece Mikuláš! A taky čerti, andělé. Ve městě bylo tradičně několik "nebeských delegací", některé z nich konali Mikulášskou službu hodně dlouho. Patří mezi ně především parta Mikuláše Otíka Dobrovského, která letos uskutečnila již 45. "Mikulášskou reprízu". je to určitě námět k ocenění. Parta, která se v průběhu let trochu obměňovala, rozdávala Mikulášskou radost a poučení již dvěma generacím Českotřebováků.
Nadpřirozené bytosti se pohybovaly po celém městě. V centru na starém náměstí je přilákal stánek s občerstvením a zejména pak restaurace hotelu Bravo, kde se Mikulášské party scházejí každoročně. Letos přišel na kontrolu také Českotřebovský deník. Lze konstatovat, že letošní Mikulášská služba proběhla zdárně a hlavní je sděleni, že s tím letos ještě "neseknou" a tak se za rok můžeme těšit opět na shledanou ! (mm)  Odkaz na video Zde: https://youtu.be/rY-ZtDfJyZQ

Nové video Českotřebovského deníku: Jak začal letošní advent

Video natočené o první adventní neděli spojuje události u nově postaveného vánočního stromu, kdy bylo zaplněné celé českotřebovské Staré náměstí. Je zde zachyceno vystoupení dětského pěveckého sboru Kajetánek, projev starosty města a následné otevřen adventní výstavy v Městském muzeu, která má zpříjemnit čekání na Vánoce. Zde ovšem nejde jen o samotnou vernisáž, ale také o komentovanou prohlídky výstavy. Díky ředitelce městského muzea Janě Voleské máme možnost získat více informací o vystavovaných exponátech, zejména vystavovaných betlémech. V úvodním projevu k výstavě se Jana Voleská také zabývala starými českotřebovskými adventními zvyky a obyčeji. Díky videu si můžeme výstavu prohlédnout k klidu doma. Daleko větší dojem ovšem získáte při osobní návštěvě výstavy. To je  velká událost zejména pro děti. Vystavovaných betlémů v rodinách ubývá a tradiční "chození po betlémech" je vzácností, udržovanou např. v Ústí nad Orlicí. V České Třebové můžeme ještě prohlédnout velký kostelní betlém, který bude k vidění od 17. prosince  až do Hromnice, tedy 2. února.  Odkaz na video zde:https://youtu.be/ljoW86OaP50https://youtu.be/ljoW86OaP50

Nová učebna pro elektrotechnický obor SŠTD Gustava Habrmana

Střední škola technická a dopravní Gustava Habrmana dlouhodobě spolupracuje s firmou Starmon s.r.o., která již více než 30 let působí v oblasti elektrotechniky, zabezpečovacích systémů a řízení železničního provozu. Jedním z výsledků této spolupráce je i ve středu 30. listopadu otevřená elektrotechnická laboratoř, která přináší nový rozměr výuky elektrotechniky ve škole.
Studenti elektrotechnického oboru se zaměřením na internet věcí programují a instalují aktivní prvky Loxone Smart home, učí se řídit osvětlení, stínění, video i audio systémy a postupně přidávají další. Ve svých maturitních projektech kreslí a tisknou ve 3D prostředí, oživují roboty a obsluhují data v cloudu. Dovednosti získané ve výuce pak mohou prakticky vyzkoušet na pracovištích firmy Starmon.
"Finální rozpočet projektu dosahuje bezmála jednoho milionu korun a podíleli se na něm společně zřizovatel školy Pardubický kraj a společnost Starmon,“ uvedl při příležitosti slavnostního otevření nové učebny ředitel školy Jan Kovář.
Otevření laboratoře byl přítomen také radní Pardubického kraje pro školství Josef Kozel, starosta města Česká Třebová Zdeněk Řehák, ředitel společnosti Starmon Jaroslav Mládek a další hosté.  Podle webu města Česká Třebová, foto Jiří Holý

Orchestr bývalých žáků ZUŠ vystoupí v Brandýse nad Orlicí

Vánoční koncert se uskuteční v pátek 9. prosince 2022 v evangelickém kostele v Brandýse nad Orlicí od 18 hodin. S českotřebovským Orchestrem bývalých žáků základní umělecké školy vystoupí společně smíšený pěvecký sbor Žerotín.

Ocenění dárců krve

Ve čtvrtek 1. prosince hostil Zámek Pardubice tradiční předávání Zlatých křížů. Symbolické ocenění obdrželi dárci krve z našeho regionu, kteří podstoupili 120 bezpříspěvkových odběrů krve.
V Pardubickém kraji evidujeme v letošním roce celkem 70 lidí, kteří nezištně a bez jakéhokoliv nároku na finanční odměnu 120krát darovali krev, která pomohla pacientům při léčbě či operacích. Řada lidí to možná bere jako samozřejmost, ale my určitě ne. Dárci si zaslouží naše uznání a poděkování, protože na nich a jejich obětavosti je závislé celé zdravotnictví. Tito lidé navíc nešli pomoci ostatním jednou či dvakrát, což by samo o sobě bylo úctyhodné, ale minimálně 120krát. Zlatý kříž si opět odnesli ‚srdcaři‘, pro které je pomáhat druhým posláním a s kolegy jsme moc rádi, že u nás v kraji máme tolik ochotných dobrých duší,“ uvedla Vladimíra Hanáková, čestná předsedkyně Oblastního spolku Českého červeného kříže Pardubice.
Předávání zorganizovaly Oblastní spolek Českého červeného kříže Pardubice a Pardubický kraj. Kromě Zlatých křížů dárci dostali drobný dar a po skončení akce se mohli vydat na prohlídku historických prostorů. „Letos jsme se jako spolupořadatelé pokusili povýšit úroveň celé akce, proto se předávání poprvé nekonalo v sále Jana Kašpara, ale v kulisách Zámku Pardubice. Chtěla bych velice poděkovat všem dárcům krve, ale samozřejmě hlavně novým majitelům Zlatého kříže za to, že i v dnešní nesnadné době myslí na ostatní. Ve světě, kdy mnoho lidí řeší jenom sebe, nám právě tito obětaví lidé připomínají, že chovat se lidsky znamená také pomáhat ostatním, bez nároku na odměnu, pouze proto, že jim to přijde správné. Takových spoluobčanů si musíme vážit a jejich snahu odměnit a propagovat. Doufám, že se zde za rok opět sejdeme a budeme moci veřejně poděkovat dalším nezištným dárcům,“ dodává Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví.
Slavnostní předávání doprovodilo vystoupení trombonového kvartetu z Konzervatoře Pardubice, o drobné občerstvení pro dárce krve se postarali studenti a učitelé ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště obchodu a služeb v Chrudimi.

Výročí transportů Židů z Pardubic připomene nová pamětní deska

Letos uplyne 80 let od transportů židovského obyvatelstva do Terezína.  Na budově Obchodní akademie, kde byli soustřeďováni Židé z dnešního Pardubicka, Chrudimska, Vysokomýtska, Litomyšlska a Chotěbořska to připomene nová pamětní deska. Na její odhalení i další program v budově hejtmanství zve Pardubický kraj ve čtvrtek 8. prosince.
„Ve spolupráci se Státním okresním archivem Pardubice jsme připravili vzpomínkový program. Je pro nás dnes téměř nepředstavitelné, že z 1258 osob, které byly před 80 lety ze starého pardubického nádraží odvezeny v rámci zrůdných fašistických teorií o vyvolené rase nejprve do Terezína a později do různých koncentračních táborů, se jich domů vrátilo jen 92. Jedním z přeživších byl Vladimír Munk, jehož příběh budeme sledovat v dokumentárním filmu. Panu Munkovi je 97 let, žije ve Spojených státech amerických a poslal nám i osobní videopozdrav, který divákům promítneme,“ uvedl jeden z iniciátorů akce, náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
První část vzpomínkové akce se uskuteční před budovou Obchodní akademie ve čtvrtek 8. prosince v 15 hodin, další pak ve stejný den v sále Zastupitelstva Pardubického kraje od 16,30 hodin.  Pro ni je připraveno první veřejné představení dokumentárního filmu „Return to Auschwitz. The Survival of Vladimir Munk“ a vyprávění o několika dalších osudech lidí z pardubických transportů. V pátek dopoledne se program zopakuje pro středoškolské studenty se zájmem o historii.
Před Východočeským divadlem připomenou transporty Židů informační panely.

Investice do silnic a krajské dotační programy

Tato témata zajímají prakticky každou obec v kraji a jsou ba role při jednání s  hejtmanem na jeho návštěvách. Podobně tpo bylo při návštěvě obce Chornice. Vedle chornického starosty Jiřího Smékala na setkání přijel také starosta Biskupic Dalibor Šebek a starostka Jaroměřic Iveta Glocová. Tématem setkání byly mimo jiné investice kraje do silniční infrastruktury, rozvoj cestovního ruchu či krajské dotační programy.
„V rámci Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2021 – 2027 připravujeme modernizaci tří úseků silnic druhé třídy v nejbližším okolí Chornic. Jedná se o silnici II/366 z Chornic na hranici kraje a z Chornic do Jevíčka a silnici II/371 z Chornic do Jaroměřic. Nejdále v přípravách jsme u silnice II/366 z Chornic na hranici kraje. Pokud bychom nezískali na tyto projekty evropské prostředky, tak bychom opravy realizovali z vlastních zdrojů a v menším měřítku. Případně je variantou rozdělení projektů na etapy s realizací toho nejnutnějšího. Chceme však být co nejlépe připraveni na vyhlášení vhodných výzev,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Například pro Jaroměřice je důležité vědět termín realizace, jelikož obec plánuje investici do vodovodu a kanalizace a je nutné obě investice časově potkat,“ doplnil hejtman.
Na setkání s hejtmanem do Chornic dorazila také starostka Jaroměřic Iveta Glocová a starosta Biskupic Dalibor Šebek. Tato obec získala v letošním roce titul Vesnice roku Pardubického kraje 2022. V celostátním kole však již na stupně vítězů nedosáhla. V rámci setkání byla řeč také o podpoře cestovního ruchu prostřednictvím letních jízd parních vlaků. „V letošním roce jsme poprvé v rámci dvou jízd zajížděli z Dolní Lipky přes Českou Třebovou až do Moravské Třebové. Pro příští rok si pohráváme s myšlenkou tuto trasu protáhnout až do Jevíčka a oživit tak tuto trať a nabídnout oblíbené parní jízdy také dalším občanům našeho kraje,“ nastínil plány kraje hejtman Martin Netolický, kterého se starostové dotazovali také na dotační programy kraje či fungování České pošty.