Českotřebovský deník 341/2022 (10/12)
Nové video Českotřebovského deníku:
Sraz Mikulášů na Starém náměstí 4. prosince

   Akci zorganizovalo 4. prosince RC ROSA

V předvánoční době stíhá jedna akce druhou 

Česko zpívá koledy. Ve středu 7. prosince znělky na Starém náměstí koledy, proti jiným letů, kdy byly garantem vystoupení dětské soubory tomu tak letos nebylo. Kajetánek je sice letos velmi početný sbor, je však na roztrhání a těžko si představovat, že rodiče mohou každý večer  zajišťovat účast  svých dětí  na nějakém zpívání. Ve čtvrtek byl Kajetánek zapotřebí na Vánočním koncertu ZUŠ a to zvítězilo. A tak koledy na náměstí zpívali na ozvučeném pódiu především členové DS Hýbl  Kulturního centra. Návštěva veřejnosti na akci však byla velmi dobrá.

Dalším aktivním sborem je Bendl

Včera v pátek vystoupil  společně s Litomyšlským symfonickým orchestrem v koste ve Štítech, aby pokračoval v dříve navázané spolupráci. Tedy mimo Českou mši vánoční Jana Jakuba Ryby zaznělo na úvod programu pásmo černošských spirituálů "Když Betlém nespí", které pro symfonický orchestr a sbor zaranžoval David Lukáš. Bendl nevystupoval ve Štítech poprvé, na zájezdovém představení zde koncertoval např. společně s italským sborem Il Rifugie.
Sólové party: Jana Ženková - soprán, Lucie Hrubešová alt, Milan Motl tenor a Leoš Krejčí bas. Provedení se sborem Bendl a Litomyšlským symfonickým orchestrem nastudovali Josef Menšík a David Lukáš. Z koncertu dnes můžeme zveřejnit bohatou fotoreportáž Jiřího Kadavého, kterou najdete ZDE.
Bendl ještě do Vánoc uslyšíme v České Třebové v sobotu 17. prosince od 18. hodin, kdy společně s Komorním orchestrem Jaroslava Kociana tradičně provede Českou mši Vánoční Jana Jakuba Ryby v kostele sv. Jakuba. 

Orchestr bývalých žáků ZUŠ

Velmi žádaným je letos také Orchestr bývalých žáků  českotřebovské ZUŠ, řízený Jitkou Novákovou.  V rámci letošního adventu vystoupil nejdříve v českotřebovském Domě pro seniory, 26. listopadu zahájil advent ve společenském sále v Semaníně (viz fotografie) a včera 9, prosince vystoupil společně s brandýským smíšeným pěveckým sborem Žerotín na adventním koncertu v evangelickém kostele v Brandýse nad Orlicí.  Ani to ještě nebyla do Vánoc poslední "štace". V neděli 18. prosince od 16 hodin se v kostele sv. Prokopa v Dlouhé Třebové koná další opakování adventního koncertu, na kterém mimo sboru Žerotín vystoupí také Schola sv. Prokopa.

Klavírní koncert Kruhu přátel hudby

Do předvánočního finiše, ve kterém jedna akce střídá druhou se mimo vánočního koncertu ZUŠ (8/12)  a připravované studentské akademie gymnázia (13/2) zařadil v pátek 9. prosince také plánovaný klavírní koncert Kruhu přátel hudby. Mimořádně kvalitní program těžkých skladeb přednesl přední český klavírista Ryan Martin Radshaw.

Sobotní výsledky z volejbalu

Krajský přebor volejbalu Muži M1:
SK Rybník v čele Tým SK Rybník, který má domovskou halu  v České Třebové je nyní v čele krajského přeboru M2 Pardubického kraje. V sobotu 10.12 porazil favorita soutěže Sokol Kerhartice 3 : 2 a 3 : 0, Českotřebovský Sokol II hrál v Hradci Králové a podlehl tamnímu týmu TJ Slavia HK 3:0 a 3:0. V tabulce zůstává na šestém místě. Další pokračování soutěží je naplánováno až na 14. ledna.
II. liga ženy: 
Děvčata T.J. Sokol Geodézie Česká Třebová hrály v Havlíčkově Brodě a dařilo se. Oba zápasy vyhrály na tři sety 3 : a 3 : 0 a vítězstvím se dostaly na vedoucí první místo druholigové tabulky, protože dosud vedoucí tým Bohemians Praha, ač hrál v domácí tělocvičně jeden zápas s Červeným Kostelcem prohrál 1 : 3.  II. liga  má ještě jedno předvánoční kolo 17. prosince, Sokol Geodézie bude hrát doma  o první místo právě s týmem Bohemians Praha. zde se ukáže, který tým je lepší!
Foto: tým volejbalistek Sokola vyhrál (vlastně také obhájil vítězství) svou skupinu II. ligy v roce 2018...

Česká republika má osm nových národních kulturních památek 

Dlouhodobou snahou Ministerstva kultury je zařazovat do souboru národních kulturních památek nejvýznamnější představitele všech typů a skupin kulturních památek tak, aby tento soubor dával ucelenou představu o širokém spektru našeho kulturního dědictví, a to i v evropském kontextu.  Nově prohlášenými národními kulturními památkami jsou:
Klášter augustiniánů v Pivoni (Plzeňský kraj)
Zámek Jezeří s arboretem (Ústecký kraj)
Klášter augustiniánů v Roudnici nad Labem (Ústecký kraj)
Hrad Veveří (Jihomoravský kraj)
Klášter augustiniánů s chrámem Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně (Jihomoravský kraj)
Zámek Moravský Krumlov (Jihomoravský kraj)
Zámek Rosice (Jihomoravský kraj)
Zámek Plumlov (Olomoucký kraj)
„Každá z dnes nově prohlášených národních kulturních památek je výjimečná svojí hodnotou, ať již mimořádnou architektonickou, uměleckohistorickou, urbanistickou či krajinotvornou. Je dobře, že pokračujeme v zavedené praxi, která nám umožňuje rozšířit či obohatit spektrum našeho kulturního dědictví, ale i naše poznání o minulosti jako takové. Dnešní soubor národních kulturních památek je dalším významným dílem do mozaiky našeho historického vědění i souvislostí,“ řekl ministr kultury Martin Baxa.  Prohlašování nejvýznamnějších kulturních památek, dokumentujících nejrůznější oblasti lidské činnosti nebo vztah k významným osobnostem nebo historickým událostem, za národní kulturní památky, má zákonem stanovený postup pro povýšení do vyšší hodnotové kategorie. 

V Ústí budou rozhodovat o referendu k zachování Janderovy vily

V pondělí 12. prosince nebude jen jednání zastupitelstva v České Třebové, ale také v Ústí nad Orlicí.  Ústečtí neřeší rychlé přijetí městského rozpočtu, zatím jej jen promýšlejí tak, aby byl jeho návrh  ucelený a řádně propracovaný, aby v něm, nic důležitého nechybělo a také aby lépe navazoval na výsledek roku stávajícího. Při rychlém, spíše zbrklém ustavení rozpočtu města již v předvánočním období by některé z uvedených vlastností rozpočet mít nemusel. Proto budou tradičně přijímat rozpočtové provizórium, které však nebude dlouho trvat, řádný rozpočet zde chtějí přijmout již v závěru měsíce ledna 2023. Na prosincovém jednání zastupitelů  mají však jinou ne zcela běžnou záležitost. Bude se rozhodovat o tom, zda současně s lednovým termínem prezidentských voleb  nepřidat další hlasování občanů formou referenda o tom, zda zachovat nebo zbourat tzv. Janderovu vilu v ústecké zahradní ulici. Návrh na referendum předkládá zastupitelstvu opoziční Ústecké fórum, které mělo zachování této vily ve svém programu a usilovalo o její zachování také formou petice občanů.  Vila je  již ke zbourání navržena, má demoliční výměr, a proběhlo dokonce výběrové řízení na realizátora demolice. To vše lze samozřejmě ještě zastavit. Na místě vily se nic stavět nemá, má zde být rozšířen park za divadlem, návrh na jeho podobu již existuje. V plném rozsahu se stejně rychle realizovat zřejmě nebude, ve městě jsou důležitější priority.    

Martinovi Ráboňovi odhalí 17. prosince na tvrzi Bouda pamětní desku

Ve čtvrtek 8. prosince uplynul přesně rok od náhlého úmrtí Martina Ráboně jedné z vůdčích postav nejen tvrze Bouda, ale i celého českého bunkrologického světa. V sobotu 17. prosince dopoledne mu bude společně s bývalým předsedou KVH Náchod Alešem Horákem přímo na tvrzi Bouda odhalena pamětní deska.
„Martin Ráboň byl bezpochyby klíčovou osobností a duší tvrze Bouda. O to více nás zasáhl jeho náhlý skon jen několik týdnů poté, co jsme na Boudě dokončili rekonstrukci vchodového objektu, což byl jeden z jeho snů. Nápady a cíle Martina Ráboně se však snažíme i díky plánu na rozvoj tvrze Bouda, který po sobě zanechal, postupně realizovat. Bezprostředně po smutných prosincových událostech loňského roku jsme se se Společností přátel československého opevnění domluvili na tom, že bychom měli do vstupního objektu tvrze Bouda umístit pamětní desku odkazující na vše, co Martin Ráboň nejen pro Boudu udělal. Rok poté, co jsme se s Martinem na Boudě symbolicky rozloučili, bude tato pamětní deska odhalena,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Odhalení pamětní desky se uskuteční v sobotu 17. prosince. Sraz účastníků akce bude v 10 hodin před obecním úřadem v Těchoníně. Vzpomínkový pochod se pak přesune před tvrz Bouda, kde od 12 hodin začne samotné odhalení pamětní desky za účasti rodiny a přátel Martina Ráboně a Aleše Horáka.

Kraj by chtěl podpořit jazykové vzdělání vietnamské komunity

O podpoře jazykového vzdělávání vietnamské komunity v Pardubickém kraji jednal v pátek s vedením Svazu Vietnamců v České republice a zástupci vietnamského velvyslanectví v České republice hejtman Martin Netolický. Ten se zástupci komunity řešil také její společenské a kulturní aktivity v regionu. V České republice žije přibližně 100 tisíc Vietnamců, kteří jsou tak třetí nejpočetnější národnostní menšinou v zemi.
„Vietnamská komunita je v našem kraji je dlouhodobě velmi aktivní a například na počátku koronavirové pandemie to byli právě Vietnamci, kteří se ve velkém zapojili do výroby textilních roušek v době, kdy nikdo z nás nevěděl, jak se bude situace dále vyvíjet. Zároveň darovali naší Nemocnici Pardubického kraje dva atmosferické generátory pro detekci virů a bakterií v celkové hodnotě 100 tisíc korun,“ připomněl hejtman Martin Netolický spolupráci s komunitou v uplynulém období.
V rámci setkání v areálu pražské tržnice SAPA byla řeč mimo jiné o podpoře prezentačních aktivit vietnamské kultury směrem k veřejnosti či o podpoře jazykového vzdělávání. „Ve spolupráci se zástupci vietnamské komunity v našem kraji bychom rádi připravili projekt na rozšíření výuky českého jazyka pro starší generaci Vietnamců, kteří se do České republiky přistěhovali v průběhu svého života a nemají tak základy našeho jazyka. Zároveň bychom chtěli vytvořit systém výuky vietnamštiny pro děti, pro které je jejich primárním jazykem čeština. Ti totiž podle vyjádření samotné komunity sice vietnamsky hovoří, ale jen na základě komunikace se svými rodiči. Nemají však potřebné základy a často v něm nejsou schopné dobře číst a psát. Nabízí se tedy spolupráce se základními školami ve městech, kde je komunita nejsilnější a uvidíme, zda by byl o výuku vietnamštiny reálný zájem,“ nastínil možnou další spolupráci hejtman Martin Netolický.
Ten hovořil také o krajském dotačním titulu na podporu provozu venkovských prodejen. „Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, tak vietnamští obchodníci nám dnes často sehrávají klíčovou úlohu při zachování služeb na venkově. V řadě obcí totiž právě vietnamská komunita zachránila fungování prodejny, která má navíc často otevřeno až do pozdních večerních hodin, a to i o víkendu. Právě na provoz prodejny mohou obce žádat, i když je provozovatelem jiný subjekt,“ řekl hejtman.

Česká Třebová - letecký pohled z dneška 10. prosince 2022:   (po kliknutí se zvětší) 


Srdečně Vás zvu na Adventní koncert Josefa Špačka se souborem Barocco sempre giovane, který se uskuteční v zámecké Jízdárně v Litomyšli příští středu 14. 12. 2022 od 19:00 hodin.
Návštěvníci koncertů pořádaných Kruhem přátel hudby Česká Třebová mohou využít zvýhodněné vstupné 250 Kč/osobu popř. 150 Kč/dítě do 15 let.
V případě Vašeho zájmu mě kontaktujte nejpozději do úterý 13. 12. 2022 - 16:00 hodin, případně se hlaste u vstupu do Jízdárny (u prodeje vstupenek) heslem: KPH Česká Třebová.
Jaroslav Plocek KPH Česká Třebová

Snazší přístup obcí k digitální mapě

O rozvoji spolupráce mezi Pardubickým krajem a Sdružením místních samospráv ČR jednal hejtman Martin Netolický s celostátním i krajským vedením této organizace zastupující zájmy měst a obcí. Na základě tohoto jednání dojde k aktualizaci memoranda z roku 2018, kterou bude obcím v kraji prostřednictvím SMS ČR umožněn zvýhodněný přístup k systému podpory v souvislosti se vznikem digitální technické mapy.
„Digitální technická mapa je de facto datovým mixem, který bude k dispozici pro stavebníky, občany i úřady. Ti všichni budou mít přístup k detailním mapovým podkladům ve vysokém rozlišení, které vznikají díky přesnému leteckému snímkování, prostorovému sběru dat a dalším moderním technologiím. Vzhledem k tomu, že by digitální technická mapa měla fungovat nejpozději od roku 2024, tak na úrovni kraje děláme maximum proto, abychom byli připraveni. Stejně tak by měly postupovat města a obce, a proto nás se svojí nabídkou oslovilo Sdružení místních samospráv, se kterým máme uzavřené memorandum o spolupráci. SMS připravuje systém podpory a softwarového řešení, které obcím vyřeší povinnosti spojené se vznikem digitální technické mapy. Podpisem aktualizace memoranda, které jsme podepsali v roce 2018, by všechny obce v našem kraji získaly přístup k připravovanému řešení za zvýhodněných podmínek,“ řekl hejtman Martin Netolický po jednání s předsedkyní SMS ČR Eliškou Olšákovou, místopředsedou SMS ČR Oldřichem Vávrou a vedením krajského předsednictva SMS ČR.
„Na základě zvýšené poptávky od obcí společně přinášíme konkrétní řešení, které jim s vkládáním dat do digitálních technických map a jejich aktualizací pomůže,“ sdělila Eliška Olšáková, předsedkyně SMS ČR. „Díky spolupráci s Ness Czech  a  SMSData  vzniká softwarový IT nástroj, umožňující jak vkládat změny v dopravní a technické infrastruktuře obcí do krajských digitálních technických map, tak zajištění služeb kompetenčního centra a helpline a dalších doplňkových služeb,” doplnila Olšáková.

Regionální péefku poslal pro čtenáře Českotřebovského deníku Pavel Langhans z Nekoře - Vejrova

A ještě jedno přání až z Austrálie - posílá Marta Pelikánová & David