Českotřebovský deník 342/2022 (11/12)
Jsme rádi, že jsme přispěli  k  ocenění  evropské město sportu  2023

Když nás v srpnu na  sportovišti DSC GYM navštívili sportovní komisaři z Bruselu a  velmi vysoko hodnotili naše sportovní úspěchy a práci s mládeží, velmi nás to potěšilo.
Rok 2022, podobně jako i ty minulé, byl nabitý náročným tréninkem i bohatým programem. Zúčastnili jsme se  29 mezinárodních turnajů v Evropě i v zámoří i náročných zápolení na mistrovství ČR, mistrovství Evropy i světa. Bilance dosažených úspěchů je ohromující, vždyť počet 244 získaných medailí v brazilském jiu jitsu a MMA předčil i dosavadní rekord oddílu. V hodnocení 1859 týmů z celého světa Třebováci obsadili nádhernou 37. příčku. V evropském měřítku skončili na místě 6. a v České republice na druhém. Výčet jednotlivých úspěchů domácích borců by zabral mnoho času a tak vyberme alespoň několik příkladů.  VÍCE ZDE

Kuželkářům se nyní v divizi nedaří

Kuželkáři TJ Lokomotiv hrají divizní soutěž v pátek. Nyní 9.12. hráli v domácí kuželně    s týmem Červený Kostelec B a opět se příliš nedařilo. Prohráli 6:10. Hráli v sestavě Jakub Sokol, Jan Kmoníček, Petr Holanec, Jiří Hetych st,, Adam Bezdíček, Vlastimil Hýbl. Body pro družstvo  získali ve svých soubojích Jakub Sokol a Adam Bezdíček. Obvykle bodující Petr Holanec prohrál svůj souboj s Danielem Boudou o dvě kuželky 453:455. Škoda. Bodový výsledek pak přinesl další dva body: 2550 : 2550.  V tabulce je nyní Lokomotiva  na 5. místě divizní tabulky, byla předstižena právě hostujícím týmem z Červeného Kostelce.

Hokej HC Nová Paka - HC Kohouti  lze sledovat on-line ZDE ) Výhra 3:4 !!!!!

Bude mrznout! Bude se zasněžovat! 

Jde o Peklák, samozřejmě. Rozhodnutí jistě přivítají všichni lyžaři a děti.  Meteorologové předpovíádají týden mrazů a navíc je dalším faktorem i to, že ještě letos do konce roku je cena energií a vody lacinější, než bude po novém roce. Tak by se to mělo více vyplatit.  Počasí je pravda u nás někdy nevyzpytatelné, nyní vypadá výhled docela dob ře.  A tak partě na Pekláku držíme palce!

Dvě hodiny po zahájení sezóny zasahovala horská služba

Horská služba řeší první letošní úrazy na sněhu. Počínaje tímto víkendem se rozjely vleky a lanovky prakticky na všech horách v Česku a upraveny jsou první desítky kilometrů běžkařských tratí. V souvislosti se začátkem sezóny řeší Horská služba i první úrazy na sněhu. Jedním z prvních zásahů na sjezdovkách byla pomoc horských záchranářů u srážky 14leté snowboardistky a lyžaře na modré sjezdovce na Dolní Moravě. „Výzva nám přišla kolem 10 dopoledne z aplikace Záchranka. Zatímco lyžař byl po srážce jen lehce otřesen, snowboardistka měla zhmožděnou krční páteř a podezření na otřes mozku. Na místě jsme ji zběžně vyšetřili, nasadili krční límec a ve vakuové matraci transportovali za čtyřkolkou ze sjezdovky,“ popisuje zasahující záchranář Horské služby Miroslav Černý. Mezitím dorazila do střediska sanitka Zdravotnické záchranné služby z Červené Vody. Zraněnou ženu opět vyšetřila, poskytla základní medikaci a odvezla na další ošetření do nemocnice v Ústí nad Orlicí. (Orlicky.net)

Stavební rekonstrukce Gočárových mlýnů pro krajskou galerii je hotová

Pardubický kraj dokončil stavební rekonstrukci hlavní budovy národní kulturní památky Winternitzovy automatické mlýny pro budoucí Gočárovu galerii podle projektu architekta Petra Všetečky. Zhotovitelem stavby je Společnost pro obnovu automatických mlýnů v Pardubicích (Metrostav a.s. + Chládek a Tintěra, Pardubice a.s.). Nyní další firmy pracují na vnitřním vybavení.
Před šesti lety ještě nikdo netušil, že se Pardubický kraj bude angažovat v opuštěném brownfieldu, který zakoupil architekt Lukáš Smetana. O rok později vznikla poptávka po novém prostoru pro krajskou galerii umění a také možnost získat evropskou dotaci na rekonstrukci národní kulturní památky. Sjednotit se na společné myšlence v tomto případě znamenalo posloužit hned dvěma velkým architektonickým dílům: pernštejnskému zámku, kde se dosud galerie tísnila vedle muzea, a Gočárovým Automatickým mlýnům, které zely prázdnotou. „Krajští zastupitelé po ne zrovna jednoduché debatě tuto příležitost na můj návrh schválili v prosinci 2017 a rok později jsme podepsali kupní smlouvu na hlavní budovu mlýnů s manželi Smetanovými,“ rekapituloval zrod této investice náměstek hejtmana Roman Línek.   Více v samostatném textu ZDE


Areál Ke Tvrzi v Pardubicích čekají zásadní změny

Radní Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválili další dva projektové záměry, které mají za cíl přeměnu stávajícího areálu Dětského domova Pardubice v ulici Ke Tvrzi. Jedná se o vybudování bezbariérového dvojdomku v rámci transformace Domova pod Kuňkou a vybudování dvojdomku pro Dětský domov Pardubice. Kromě toho má v areálu vzniknout internát a objekt Pardubického inovačního centra.
„Celý areál Ke Tvrzi v širším centrum Pardubic má rozlohu přibližně 9 300 metrů čtverečních, což nám nabízí velký prostor pro citlivou realizaci některých našich významných investičních akcí. Místo budovy současného dětského domova, který je za hranicí životnosti a neodpovídá nárokům na poskytování péče o ohrožené děti, by zde mělo vzniknout Pardubické inovační centrum, internát, dvojdomek pro klienty Domova pod Kuňkou a dvojdomek pro dětské skupiny Dětského domova Pardubice. Naším cílem je být maximálně připravení pro vhodné výzvy evropských fondů, a to jak Integrovaného regionálního operačního programu, tak například Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost. Jen v rámci inovačního centra se náklady na stavbu včetně vybavení a výstavby nezbytných parkovacích míst pohybují na částce přesahující 220 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Projektový záměr dvou posledně jmenovaných projektů na svém pondělním jednání schválili krajští radní. „V procesu transformace péče v sociálních službách, ale i péče o ohrožené děti patříme mezi úspěšné kraje a chceme v tom pokračovat také v rámci Pardubic. Pro Domov pod Kuňkou chceme vybudovat bezbariérový dvojdomek s celkovou kapacitou 12 uživatelů, kteří zde naleznou vše potřebné pro fungování v rámci vlastních domácností. Samozřejmostí je také zázemí pro personál, který se o klienty bude v těchto domácnostech starat. Budova je koncipována jako nízkoenergetický dům s rekuperací tepla doplněný tepelnými čerpadly a fotovoltaickými panely na střeše domu,“ uvedl krajský radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Podle radního pro evropské fondy Ladislava Valtra bude také na tento projekt chtít kraj získat evropské dotace. „Předpokládané náklady tohoto projektu činí nyní 52,5 milionu korun s tím, že předpokládáme přes 41 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu. Na základě schválení projektového záměru nyní pracujeme na výběrovém řízení na zpracovatele projektové dokumentace,“ sdělil další postup radní Ladislav Valtr.
Kromě dvojdomku pro klienty Domova pod Kuňkou by v areálu mělo vzniknout zázemí pro dvě rodinné skupiny Dětského domova Pardubice. „V rámci tohoto objektu by mělo být poskytnuto bydlení pro dvě rodinné skupiny v počtu až osmi dětí v každé z nich. Administrativní část dětského domova bude umístěna v dočasné modulární kontejnerové budově, která bude napojena na inženýrské sítě. Do budoucna pak počítáme s její výslednou podobou v další zástavbě. Stávající budova dětského domova není v dobrém stavebně-technickém stavu a neodpovídá aktuálním standardům. Proto je nejvhodnější variantou jeho demolice a funkční využití celého rozsáhlého areálu,“ uvedl krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.
V současné době je již zpracována architektonická studie na budoucí využití celého areálu. Projekční práce se rozeběhnou na konci letošního roku a poběží celý příští rok, první stavební práce by pak v areálu měly začít na začátku roku 2024.


Srdečně Vás zvu na Adventní koncert Josefa Špačka se souborem Barocco sempre giovane, který se uskuteční v zámecké Jízdárně v Litomyšli příští středu 14. 12. 2022 od 19:00 hodin.
Návštěvníci koncertů pořádaných Kruhem přátel hudby Česká Třebová mohou využít zvýhodněné vstupné 250 Kč/osobu popř. 150 Kč/dítě do 15 let.
V případě Vašeho zájmu mě kontaktujte nejpozději do úterý 13. 12. 2022 - 16:00 hodin, případně se hlaste u vstupu do Jízdárny (u prodeje vstupenek) heslem: KPH Česká Třebová.
Jaroslav Plocek KPH Česká Třebová

Ocenění bezpříspěvkových dárců krve

Český červený kříž v Ústí nad Orlicí ocenil ve čtvrtek 8. prosince bezpříspěvkové dárce krve. Chce tím tak zvýšit společenskou vážnost bezpříspěvkového dárcovství krve a dárců krve samotných.
Bezpříspěvkovým darováním krve neuděláte jen dobrý skutek, zároveň také dostanete nejrůznější benefity a bonusy, které vám můžou přinést až stovky korun. Bezplatné darování se vám může vyplatit více, než krev darovat komerčně.
Slavností odpoledne se konalo u příležitosti předání Bronzové medaile Doktora Janského za 10 bezplatných odběrů a Stříbrné medaile Doktora Janského za 20 bezplatných odběrů v prostorách Modrého salonku Kulturního domu Ústí nad Orlicí. O den později, 9. prosince se pak v Hernychově vile konalo slavnostní setkání pro bezpříspěvkové dárce krve za 40 a 160 bezplatných odběrů, kteří převzali Zlatou medaili Dr. Janského a Zlatý kříž I. třídy. Setkání se zúčastnili zástupci místního Oblastního spolku Českého červeného kříže, města Ústí nad Orlicí, Nemocnice Pardubického kraje transfúzního oddělení v Ústí nad Orlicí a senátor Petr Fiala.
(Podle Orlického deníku)


Vypomáhají na zimní údržbě - rozhodně na tom nevydělají...

Zimní údržbu silnic, místních komunikací a chodníků  by nebylo možné  zvládnout bez pomoci externistů. To by nezvládli ani v rámci krajských silnic, také v rámci našeho města. Zde zajišťuje zimní ú)držbu společnost Eko Bi, kde je od 1. listopadu v provozu non stop dispečink. Navíc jsou uzavřené smlouvy s majiteli traktorů s radlicemi zejména pro připojené obce Kozlov, Skuhrov, Svinná , které při sněhové nadílce nebo ledovce musí ošetřit.a také další trasy ve městě, jsou toho desítky kilometrů.   Zimní údržba je rozdělena do několika okruhů, uklízí se nejen komunikace, ale i chodníky.
Na zimní údržbě se rozhodně nedá zbohatnout a navíc je nutné občas skousnout připomínky lidí, kteří jsou z nějakého důvodu s údržbou nespokojeni. Smlouvy jsou uzavřeny v předstihu v říjnu, kdy je také v radě města schvalován plán zimní údržby. Ve chvíli, kdy mu dispečer zavolá, musí do půl hodiny vyjet, a když pracuje, je mu samozřejmě vyplácena částka 750 Kč za každou hodinu práce.