Českotřebovský deník 348/1022 (18/12)

Nové video Českotřebovského deníku:

Toulky historíí města v kalendářích vycházejí již 17 let


Kalendář se stejným názvem vychází od roku 2007 pravidelně, letos jety již po patnácté. Snaží se připomínat  Českotřebovákům  naše město a jeho  okolí takové, jako bývalo a představit také některé jeho osobnosti, zvláště je-li nějaké výročí nebo jiný důvod.  A tak se můžeme při prohlížení kalendáře vrátit zpět v čase prohlédnout si místa, která dobře poznáme, neboť jsme kolem mnohokrát chodili a dnes by jinak dávno vymizela z paměti.  Jenže si je můžeme při prolistování kalendáře znovu připomenout!  Nejde o historii prezentující vznosné budovy, takových nakonec Česká Třebová mnoho nemá. Přesto to je historie zajímavá jednak pro ty, kteří již něco pamatují, ale i pro mladší, kteří by se chtěli s dřívější podobou našeho města blíže seznámit.
Otázka pro autora kalendáře Martina Šebelu: Jak vlastně Českotřebovský kalendář vznikl ?
V roce 2006 jsem byl osloven vydavatelstvím Oftis, Ústí nad Orlicí, které vydávalo obdobné kalendáře jiným městům a někde zjistili, že se věnuji historii,  že by rádi vydali i takový kalendář pro Českou Třebovou. Zda bych byl ochoten a schopen ho udělat. Tak jsem na nabídku kývl a tím začala naše vzájemná spolupráce. Kalendář pro rok 2007 měl úspěch a tak postupně vznikají další. Když vznikal první kalendář, oslovil jsem Oftis  s dotazem, zda by bylo možné vydat moji knížku o třebovských chalupách. Chtěl jsem si tehdy splnit sen, aby mi po mnoho článcích ve zpravodaji vyšla knížka. Bylo mi sděleno, že ano, tak jsem se pustil do psaní a vznikla publikace Zmizelá Česká Třebová. Jednalo se o samostatnou publikaci, tak nebyla číslována. Do prodeje byla dána někdy v polovině prosince 2006 a v únoru následujícího roku byla rozprodána. Na připomínky  čtenářů, že v knížce není to či ono stavení, vznikly v následujících letech další dva díly, již číslované. Kdo tehdy mohl tušit, že to jsou jen začátky a postupně se objeví knížky další. To byly začátky vzniku českotřebovských kalendářů a mé spolupráce s vydavatelstvím Oftis." Letos poprvé pak po zániku vydavatelství OFTIS vyšel kalendář v partnerském vydavbatelství pana Ing. Bartoše Grantis Ústí nad Orlicí.
Důležitá informace: Poslední kalendáře "Toulky historií města" jsou v prodeji již pouze v prodejně paní Dlouhé v Sadové ulici, v knihkupectzví Paseka a v prodejně paní Vlasty Machové jsou již vyprodány

Vánoční trhy + živý betlém  s průvodem po dvouleté přestávce

Dva roky bylo třeba čekat na to, až bude opět všechno "normální" a  Nádražní ulice u Kulturního centra se změní ve vánoční tržiště se vším co k tomu patří.  Bylo mrazivé počasí, ale to je daleko lepší, než kdyby pršelo.  A tak byly stánky, bylo dost návštěvníků i prodávajících a byl také (adventní) průvod, vyprovázející P. Marii do města Betléma. Jako vždy,  také s oslíkem Kleofášem, který přišel až z Líšnice. Start v 11 hodin od fary, průvod sledovaly  stovky přihlížejících, mnozí přišli i s průvodem až na tržiště. Všichni si chtěli pohladit oslíka a ten byl opravdu velmi trpělivý. Byla to komentovaná událost a provedená profesionálně. Na fotografiích to nevyzní, přesto jich několik přikládám.  Bude také video, samozřejmě co nejdříve.  (mm)

"

Volejbalistky Sokola Geodézie v polovině soutěže v čele tabulky !

V předvánoční sobotu 17. prosince se  v  hale Skalka konal důležitý dvojzápas o první místo v tabulce II. ligy skupiny B mezi domácím Sokolem Geodézie a hostujícím silným celkem Bohemians Praha, mezi prvním a druhým týmem, Českotřebovské volejbalistky  ukázaly svou kvalitu i bojovnost a v obou zápasech dokázaly zvítězit. V tom prvním dokonce ve třech setech 3 : 0, v druhém "odpoledním" utkání pak zvítězili po pětisetovém boji 3 : 2.  Tím si upevnily první pozici v tabulce a získaly před druhým týmem Bohemians Praha šestibodový náskok.  Další zápasy se hrají 14. ledna 2023.


Kohouti po  přesvědčivé 3. třetině vezou body z Jaroměře

HC Jaroměř - HC Kohouti Česká Třebová 2 : 6

Branky a nahrávky: 16. Rind (Souček, Hájek), 30. Brožek (Kašpar, Voňka) – 3. Augustin (Veverka, Daněk), 36. Augustin (Pavlovský), 41. Ostřanský (Augustin, Sedlák), 45. Fúzik (Augustin, Semorád), 51. Augustin (Semorád, Sedlák), 55. Pavlovský (Ostřanský, Augustin)

 

HC Jaroměř: M. Vich (P. Filip) — D. Voňka, M. Štohanzl, P. Kotrč, D. Sýkora, T. Bujňák — A. Holub, Š. Rind, J. Kašpar, V. Jahelka, D. Brožek, M. Hájek, J. Tomášek, L. Souček

HC Kohouti Česká Třebová: M. Kraus (F. Ament) — V. Daněk, J. Schejbal, Z. Hradil, T. Sedlák, K. Pažourek, D. Král, P. Jemelka — M. Ostřanský, J. Vaňo, M. Pavlovský, V. Augustin, J. Fúzik, J. Stolín, J. Čada, J. Semorád, V. Veverka, M. Filip

Rozhodčí: Jakub Pecha — Martin Bednář, Zdeněk Runštuk



  • Díly Andyho Warholy by mohlo zavítat na výstavu do Pardubic

    V rámci dlouholeté spolupráce Pardubického kraje a Prešovského samosprávného kraje by v roce 2024 mohla Východočeská galerie v Pardubicích vystavovat v prostorách Winternitzových automatických mlýnů část díla vůdčí osobnosti pop-artu, malíře, grafika a filmaře Andyho Warhola. Část sbírky by do Pardubic mohlo zapůjčit Muzeum moderního umění Andyho Warhola v Medzilaborcích. Nejen o této mimořádné příležitosti jednal v Prešově s předsedou Prešovského samosprávného kraje Milanem Majerským hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
    „Již před časem jsme s kolegy s Prešovského samosprávného kraje otevřeli téma spolupráce naší Východočeské galerie a Muzea moderního umění Andyho Warhola v Medzilaborcích. V tuto chvíli je naším cílem, aby byla část díla Andyho Warhola ve Winternitzových automatických mlýnech, kam se v příštím roce galerie přesune, vystavena v roce 2024. Muzeum v Medzilaborcích by mělo projít zásadní rekonstrukcí, které bychom chtěli využít právě k tomu, aby tato mimořádná expozice byla představena v našem kraji. Z mého pohledu se jednoznačně jedná o příležitost, které se musíme chopit. Proto budeme nyní intenzivně komunikovat s našimi slovenskými kolegy,“ řekl hejtman Martin Netolický.