Českotřebovský deník 352/2022 (21/12)
Českotřebovští gymnazisté by zvolili prezidentkou Danuši Nerudovou už v prvním kole

Projekt studentské volby je celostátní a je velmi dobře, že se jej zúčastnilo také českotřebovské gymnázium.  Projekt je určen pro studenty nad 15 roků, nevolilo tedy celé gymnázium . Výsledky byly jednoznačné,  vítězná Danuše Nerudová by získala 65% hlasů, 2 Petr Pavel 20% hlasů atd. Podrobnější výsledky můžete získat  ZDE . Je zajímavé, že výsledky  na našem gymnázium celkem dobře odpovídají výsledkům voleb na gymnáziích v celé ČR, kde  je na 1.místě také Danuše Nerudová s 54% hlasů a 2. Petr Pavel s 26% hlasů, 3. A. Babiš by (v celostátním součtu za gymnázia) získal něco přes 9% hlasů.
Zvlášť jsou vyhodnoceny také výsledky odborných škola učilišť, stojí za prohlédnutí, jsou zde odlišnosti:
Střední odborné školy:  1. Nerudová 55%, 2. Pavel   23%  3. Babiš  12%
Střední odborná učiliště: 1. Nerudová 37%   2. Babiš  30%  3. Pavel 20% 
 
PLAMÍNEK DOMŮ -  Roznášení Betlémského světla

23.12. 17:00–20:00 / Česká Třebová
Jako každé Vánoce také i ty letošní rozzáří řadu domovů Betlémské světlo, které roznášejí Českotřebovští skauti a skautky. Betlémský plamínek je možné si objednat zasláním SMS ve tvaru «BS adresa nápis na zvonku» na číslo 702 949 006. Světýlko vám v podvečerních hodinách doneseme přímo domů (předpokládáme mezi 17. a 20. hodinou).  Pořadatel Junák – český skaut, středisko Javor Česká Třebová, z. s.. Více informací najdete na webových stránkách betlemske-svetlo.javorct.cz.
 
ROZDÁVÁNÍ BETLÉMSKÉHO SVĚTLA 24/12

24.12. 9:30–10:30 / Staré náměstí Česká Třebová
Betlémské světlo symbolizuje pohodu, klid, mír a víru. Naši skauti a skautky budou světlo opět po roce rozdávat na Starém náměstí. Přijďte si s námi zazpívat vánoční koledy a nasát atmosféru Štědrého dne. Rádi vás uvidíme u vánočního stromu s lucernou na betlémské světlo. Pořadatel Junák – český skaut, středisko Javor Česká Třebová, z. s.

Skauti během soboty rozvezli po celém Česku betlémské světlo

Skautští kurýři v sobotu rozvezli po České republice betlémské světlo, které před týdnem přivezli z Rakouska. Na nádražích plamínek přebrali místní skauti nebo dobrovolníci a šířili jej i tam, kam koleje nevedou. „Potřebovali jsme zvláštní povolení přenášet betlémské světlo jako otevřený oheň ve vlaku. Určitě to není standardní situace,“ říká koordinátor akce Štěpán Šnajdr. „Strojvůdci s tím již počítají a personál vlaku je obeznámen s tím, že na palubě přenášíme betlémské světlo, takže nám na stanici vždy počkají“. Do rozvážení po zemi byly podle organizátorů zapojeny stovky lidí.
Skauti měli vyrazit třiasedmdesáti vlaky, nicméně sobotní ráno přineslo na železnici komplikace. „V okolí Břeclavi došlo ke srážce vlaku s člověkem, a některé spoje tak nemohly vyrazit,“ uvedla reportérka České televize Kateřina Švédová
Skauti také pořádají místní akce, těch je po celé republice více než osm set. „To je také jedna z možností, jak zájemci mohou získat betlémské světlo,“ sdělila Švédová. Tyto akce jsou většinou spojeny s trhy či hudebním vystoupením. Betlémské světlo bývá k dispozici také v kostelech. „Třeba minulý týden jsme na Petrově předali světlo brněnskému biskupovi na slavnostní mši,“ uvedl Šnajdr.
„Betlémské světlo je taková velká světelná štafeta, která stojí na dobré vůli, protože ho šíří mezi lidi dobrovolníci. Jsou to především skauti a skautky,“ podotkla mluvčí Junáku Barbora Trojak.
Betlémské světlo je jedním z novodobých symbolů Vánoc, který vznikl v roce 1986 v Rakousku. Z Betléma, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus, se světlo letecky přepravuje do Vídně, kde jej rakouští skauti minulou sobotu předávali skautským delegacím z celé Evropy. 
Symbol naděje a světla, které překonává tmu
Cílem akce je šířit spolu s plamínkem myšlenku pokoje, přátelství a míru. Betlémské světlo je pro věřící symbolem naděje, světla, které překonává tmu. Poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem.
Do Česka se betlémské světlo dostalo po pádu komunismu a v rukou exilových skautů a skautek putovalo v prosinci 1989 pod sochu svatého Václava v Praze. V roce 1990 se s myšlenkou betlémského světla seznámili brněnští skauti a na podzim téhož roku začali připravovat českou verzi.


Lyžařský areál Peklák v provozu

Provozní doba:
20.12. - 23.12. 9-16 a 17-20
24.12. 9-16
25.12. 9-18
26.12. 9-18
27-30.1. 9-16 a 17-21
31.12. 9-16
1.1.9-16 a 17-20
2.1. 9-16 a 17-20
Sjezdovka Zahrádky a lyžařská škola zahájí provoz v nebližších dnech
Skiservis a půjčovna vybavení bude v provozu od 26.12.


Dolní Morava vrátí dotaci na multiufunkční dům, dostane novou na obchod

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s novým vedením obce Dolní Morava o možnosti rekonstrukce stávajícího obecního obchodu. Kraj již v minulosti poskytl obci dotační prostředky na vybudování multifunkčního domu, ve kterém měl nalézt zázemí nejen obchod, ale i obecní úřad. Vzhledem k jiným investičním akcím však obec projekt nerealizuje a dotační prostředky kraji vrátí. Ve spolupráci s provozovatelem obchodu by však v příštím roce ráda přistoupila k jeho opravě, na což by mohla čerpat dotační prostředky na podporu problémových mikroregionů.
„Dolní Morava v minulosti požádala o dotaci na vybudování multifunkčního domu, ve kterém měl být jak nový obecní obchod, tak obecní úřad. Vzhledem ke složitým pozemkovým poměrům se však nepodařilo tuto akci zrealizovat a nové vedení obce identifikovalo jiné priority, mezi které patří například vybudování kanalizace a na ni navazující chodníky a cyklostezka. Krajem poskytnuté finanční prostředky tak budou vráceny do rozpočtu, což nám umožní navýšení dotačního titulu na podporu problémových mikroregionů pro rok 2023,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Nové vedení obce by však rádo zkvalitnilo služby pro občany a návštěvníky, a proto by chtělo stavebně upravit stávající obchod. „Obchod provozuje obchodní družstvo Konzum a v rámci jednání s panem ředitelem Hlavsou jsme řešili také možnou spoluúčast družstva na rekonstrukci, kterou obchod nutně potřebuje. Vzhledem k tomu, že se nejen prostřednictvím dotačního programu na podporu provozu venkovských prodejen snažíme udržet služby na venkově, tak jsme se domluvili, že pokud by obec vyčlenila finanční prostředky na opravu a Konzum by se na ní také podílel, byly bychom schopni se prostřednictvím podpory problémových mikroregionů na opravách také podílet. Jedná se jednoznačně o variantu, která bude pro obecní rozpočet méně zatěžující a zároveň bude zajištěna potřebná služba pro občany v příjemném prostředí,“ řekl hejtman Martin Netolický.


  •